
نسیم امینی
نویسنده ارشد کارناوال
انتشار
17 تیر 1397
به روز رسانی
15 شهریور 1398
ایران عزیزمان، سرزمینی چهار فصل است و در هر کدام از فصل هایش، جلوه هایی زیبا و خاطره انگیز را برای مان رقم می زند. به هر سوی این سرزمین که می نگریم، حال و هوایی متفاوت، غافلگیرمان می کند. در مناطق شمالی، می توان از باران های گاه و بی گاه لذت برد و تابستان های داغ را در خنکای غرب کشور و در دامنه رشته کوه زاگرس سپری کرد. زمستان های سرد، زمان مناسبی ست برای سفر به نواحی جنوبی؛ جایی که می توان بدون هیچ نگرانی از رنگ و بوی خوش بهار در زمستان ها لذت برد. همان گونه که آب و هوا در هر فصل از سال، تجربه ای زیبا برای مردم پدید می آورد، خوراکی های فصلی نیز، به هر زمانی از سال طعم و مزه ای دل انگیز می بخشند. بهار چشم نواز را با میوه هایی همچون توت فرنگی و چغاله بادام سپری می کنیم. پاییز با انارهای دانه یاقوتی اش دلبری می کند و زمستان و پرتقال هایش هم که زبانزد همه هستند. اما تابستان، این فصل گرم هم طعم های مخصوص خود را به همراه می آورد.
بسیاری از ما تابستان را با طعم شیرین انگور به خاطر می آوریم؛ میوه ای که از زمان های بسیار دور مورد استفاده بشر بوده است، حتا برخی معتقدند انسان از این میوه شیرین و دلچسب، پیش از پیدایش غلات نیز استفاده می کرده است. گفته می شود در گذشته انگور به صورت وحشی و به مقدار فراوان در جنگلها وجود داشته و انسان های اولیه با برگ و میوه آن روزگار می گذراندند. از درخت انگور با نام «تاک» نیز یاد می شود و برگش را «مو» می نامند. با فرا رسیدن بهار و زمانی که دیگر زمین از سوز سرما نجات پیدا کرده است، انگور آغاز به رشد می کند؛ اما هرچه دما بالاتر رود، تاکستان ها به آبیاری بیشتری احتیاج خواهند داشت. این میوه، علاوه بر طعم شیرین و عسل مانندش، خواص دارویی بسیاری نیز دارد که هرچه از آن صحبت کنیم تمامی نخواهد داشت.
خوشبختانه ایران، تاکستان های بسیاری دارد و همین باعث می شود تا از طعم لذیذ این میوه تابستانی محروم نمانیم. در استان های متعددی، پرورش انگور نقشی اساسی در کشاورزی دارد. در خوزستان و شهرستان کارون نیز، پرورش انگور جای خود را پیدا کرده است و هرساله، انگورهای دانه درشت این شهرستان به دیگر نقاط سرزمین مان و حتا خارج از کشور توزیع می شود. امروز می خواهیم به خطه کارون سفر کنیم و تلاش مردم را برای چیدن انگور در روستای غزاویه بزرگ به تماشا بنشینیم. روستای غزاویه بزرگ یا غزاویه الکبری در ۹ کیلومتری شهر اهواز و در طرف شرقی رود کارون جا خوش کرده است. این منطقه به خاطر نزدیکی به کارون، موقعیت مناسبی برای کشاورزی دارد و حدود ۸۵ درصد از اهالی روستا کشاورز هستند. در ادامه از دریچه تصاویر می بینیم که مردم زحمت کش، چگونه در زیر تیغ آفتاب انگورها را از شاخه می چینند و در سبدها می گذارند. لازم است این را بگوییم که تصاویر پیش رو توسط عکاس هنرمند، «محمد پدرامخو»، برای خبرگزاری مهر به ثبت رسیده اند.
همراه کارناوال شوید تا با هم به تاکستان های غزاویه قدم بگذاریم.
1- خیره به تاکستان های پُر بار
2- شیرین و رسیده
3- پسرک کار را آغاز کرد
4- خوشه ها را به ترتیب می چیند
5- سبدها هم از راه رسید
6- حاصل دسترنجش را بر دوش می کشد
7- از مشقت های کار
8- نوبرانه روستا
9- کوشش در زیر تیغ آفتاب
10- درست و منظم چیده شوند!
11- لحظه ای به استراحت بگذرد
12- انگورها باید وزن شوند
13- تلاش همچنان ادامه دارد
14- کم کم از باغ خارج می شوند
15- خداحافظی انگورها با تاکستان
16- جای این خوشمزه ها باید خنک و تاریک باشد
17- جمعی از خوشمزه ها
سخن آخر
به بهانه برداشت انگور به روستای غزانویه بزرگ در استان خوزستان و حوالی شهر اهواز سفر کردیم و قدری با مردم این خطه همنشین شدیم. دیدیم که چطور اعضای خانواده، اعم از کوچک و بزرگ، دست در دست یکدیگر به کار و تلاش می پردازند و انگورها را از شاخه می چینند.
نظر شما درباره این تصاویر چه بود؟
آیا تجربه برداشت انگور را داشته اید؟
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
1 دیدگاه

خیلی برام جالب بود فک نمیکردم تو دمای بالا هم بشه انگور کشت کرد ویه سوالی که داشتم هم این بود که چطور تونستن به آب وهوای گرم غلبه کنن وکیفیت محصولاتشون نسبت به بقیه شهرها چطوره؟
15 آبان 1399