
مهدیه اکبری پارسا
نویسنده ارشد کارناوال
انتشار
04 اردیبهشت 1397
به روز رسانی
10 مهر 1399
صحبت از خشکسالی که به میان می آید ذهن ها به سمت مناطق کویری، مرکزی و جنوبی ایران می رود. بخش هایی که سال هاست درگیر و دار بحران آب، کاهش شدید باران و مشکلات ناشی از آن هستند. در این میان کمتر کسی باور می کند که استان های شمالی مانند گیلان و مازندران که پربارش ترین استان های شمالی ایران هستند همچنین دارای ویلا های متعددی نیز می باشند با اجاره ویلا شمال بهترین گزنه را خواهید داشت و نیز دچار تنش آبی و خشکسالی شده و کشاورزی و تامین آب شرب در این مناطق با مشکل مواجه است. مطلبی که عمق فاجعه بحران آب در کشور را به ما نشان می دهد و نیاز به مدیریت، تصمیم گیری درست و برنامه ریزی های مناسب را بیش از پیش نمایان می کند.
تصاویر پیش رو نیز قسمتی از این بحران را پیش روی ما می گذارند. در این تصویر سد معروف سفیدرود یا سد منجیل که اصلی ترین سد استان گیلان است را مشاهده می کنید که با معضل کاهش میزان آب ورودی مواجه شده و امسال کمتر از هر سال دیگر آب به سمت آن سرازیر شده است. سد سفیدرود در ابتدای رودخانه سفیدرود و در محل پیوستن دو رود قزل اوزن و شاهرود در شهر منجیل گیلان ساخته شده است و اصلی ترین تامین کننده آب کشاورزی استان به شمار می رود. در حدود دو سوم زمین های کشاورزی گیلان برای کشت و کار به آب این سد وابسته هستند و با کاهش آب ورودی به آن در معرض مشکلات جدی قرار می گیرند. مساله ای که می تواند به اقتصاد، اشتغال این استان ها و بازار غذایی کشور صدمه های جبران ناپذیری وارد کند. در ادامه همراه کارناوال باشید تا تصاویری از این روزهای سد سفیدرود را به شما نشان دهیم. تصاویری که زنگ خطر را برای مردم و مسوولان به صدا در می آورد و سایه دیو خشکسالی را پر رنگ تر می سازد.
باید ذکر شود که این تصاویر توسط عکاس توانا مجتبی محمدی گرفته و در خبرگزاری ایرنا منتشر شده است.
1- آبی که هست اما کم شده است
ظرفیت ذخیره آب پشت سد سپیدرود یا سفیدرود در حالت معمولی در حدود یک میلیارد و 50 میلیون مترمکعب است اما میزان آب فعلی سد سفیدرود به حدود 830 میلیون متر مکعب رسیده است. این میزان آب نسبت به سال گذشته در حدود 14 درصد کاهش نشان می دهد.
2- کاهش 50 درصدی آب های ورودی به سد سفیدرود
به دلیل کاهش بارندگی ها و خشکسالی در حدود 50 درصد از میزان آب های ورودی به سد سفیدرود کم شده است.
3- منجیل شهر انرژی گیلان
سد سفیدرود یا منجیل در نزدیکی شهر منجیل قرار گرفته است. منجیل به عنوان شهر انرژی گیلان شناخته می شود و بادهای آن بسیار معروف است. وجود نیروگاه توربین های بادی و سد سفیدرود در این منطقه که یکی از کارکردهای آن تامین برق است باعث شده تا این شهر به این نام معروف شود. خشکسالی و کاهش آب سد می تواند بر میزان تولید برق نیز اثر گذاشته و تامین انرژی در این استان را تحت تاثیر قرار دهد.
4- سد سفیدرود | حافظ محیط زیست، کشاورزی و اقتصاد گیلان
5- خشکسالی اینجاست در پربارش ترین استان ایران
استان گیلان با بارش به طور میانگین بیش از هزار و 200 میلی متری باران، پرباران ترین استان کشور محسوب می شود اما دیو خشکسالی بر این منطقه نیز چنگ انداخته و کار را برای مردم، طبیعت و حیات آن سخت کرده است.
6- مدیریت درست مسوولان و کشاورزان تنها راه نجات از خشکسالی
با توجه به کاهش میزان ورودی آب به سد سفیدرود کشاورزی منطقه به ویژه زمین های شالیزار در خطر مشکلات جدی قرار می گیرند. آب 80 درصد زمین های شالی استان از این سد تامین می شود و شخم به موقع، لایروبی، بازسازی، آمادگی و آموزش کشاورزان از راه حل هایی ست که با استفاده از آن می توان بحران کم آبی را مدیریت کرد. کاری که امسال به خوبی در استان گیلان انجام شده است.
7- از هم اکنون به فکر آینده باشیم | فردا دیر است
8- نفس های سخت سفیدرود
سفیدرود دومین رود بلند ایران به شمار می رود و از دیرباز در میان مردم منطقه جایگاه ویژه و اساطیری داشته است. تنوع آبزیان در آن بسیار زیاد و حیات بسیاری به آن وابسته است. اما خشکسالی و احداث بی ضابطه سدهای متعدد در بالادست رودهای قزل اوزن و شاهرود (دو سرشاخه اصلی این رود) باعث شده تا این رود قابلیت کشتیرانی کوچک و متوسط خود را از دست بدهد.
9- روند رو به افزایش کم آبی در گیلان
10- گیلان در مرحله دوم خشکسالی
خشکسالی 4 مرحله دارد. ابتدا به صورت هواشناسی (به معنای قطع یا کاهش بارش ها)، دوم به شکل هیدرولوژیکی (کاهش ذخایر آب رودخانه ها)، سوم به صورت خشکسالی کشاورزی (تاثیر کم بارشی و کم آبی روی کشاورزی) و در آخر به شکل اجتماعی خود را نمایان می کند. این روزها گیلان در مرحله دوم خشکسالی یا همان کاهش ذخایر آب رودخانه ها قرار دارد.
11- مهمترین راه حل مدیریت خشکسالی صرفه جویی در زمان کشاورزی است
12- زنگ های خطر برای تمام ایران به صدا درآمده است
دیگر استان های شمالی که پربارش ترین و پرآب ترین استان های کشور به شمار می روند نیز درگیر خشکسالی و بحران کم آبی شده اند. این مساله زنگ خطر را برای تمام ایران به صدا درآورده و همت و همکاری مسوولان و مردم را می طلبد تا همه در کنار هم این ابرچالش را پشت سر بگذاریم و از بیابان شدن کشورمان جلوگیری کنیم. اصلاح روش های کشاورزی، آگاهی دادن به مردم، صرفه جویی در مصرف آب به ویژه بخش صنعتی و کشاورزی از جمله راه حل های مقابله با این مشکل است.
سخن آخر
امروز به همراه شما به گیلان سری زدیم و با پدیده خشکسالی در این استان بیشتر آشنا شدیم. مساله ای که گریبان پرباران ترین منطقه کشور را نیز گرفته و کشاورزان و مردم را درگیر مشکل ساخته است.
نظر شما در مورد این بحران در استان گیلان چیست؟ آیا تجربه ای در این زمینه داشته اید؟ اگر تصویری از کم شدن آب رودخانه محل سکونت خود دارید برای ما بفرستید.
دیدگاه، پیشنهاد و تجربه های تان را با ما و دوستان کارناوالی تان به اشتراک بگذارید.
1 دیدگاه

ناشناس
خشکسالی از طرف رود قزل اوزن می آید یعنی از طرف کردستان به سمت قبل از گیلان که بارش ها اخیرا دراین منطقه مناسب نبوده است
08 اردیبهشت 1397