پریوش سارانی
نویسنده ارشد کارناوال
انتشار
23 آبان 1402
به روز رسانی
30 آبان 1402
زاهدان یکی از شهرهای جنوبشرقی ایران است که با وجود داشتن پیشینه تاریخی غنی و جاذبههای دیدنی، از بُعد گردشگری مهجور واقع شده و چنان که بایدوشاید در این حوزه به آن پرداخته نشده است. در معرفی شهر زاهدان باید بگوییم که برخلاف باور عموم، شهری امن و زیبا است، این مسئله را تجربه سفر هموطنان عزیزمان به این خطه اثبات میکند. همراه ما باشید تا با سوغات شهر زاهدان، صنایع دستی شهر زاهدان و دیگر اطلاعات مربوط به این شهر بیشتر آشنا شوید؛ از آنجا که از مناطق تفریحی و تاریخی این خطه، تعداد محدودی عکس در دسترس است، پیشاپیش از کیفیت پایین عکسها از شما عذرخواهی میکنیم. لطفا عکسهای خود از این شهر زیبا و جاذبههای آن را با ما در بخش عکاسخانه به اشتراک بگذارید.
معرفی شهر زاهدان
چرا سفر به زاهدان؟
میدان خاتم زاهدان
جغرافیا: زاهدان از سمت شمال به شهرستان هامون، از جنوب به شهرستان تفتان، از شرق به کشورهای افغانستان و پاکستان و از غرب به شهرستان فهرج منتهی میشود.
جمعیت: بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۴۰۰ جمعیت این شهرستان ۷۷۰،۸۰۰ نفر (در ۲۰۰،۲۰۰ خانوار) بوده است.
دین و مذهب: در این خطه مسلمانان شیعه و سنی در کنار یکدیگر زندگی میکنند؛ سیستانیها که بیشترشان شیعه و بلوچها که اکثراً اهل سنتاند.
آب و هوا: شهر زاهدان در تابستان آبوهوایی گرم و خشک و در زمستان آبوهوایی نسبتا سرد و بدون بارش دارد.
نژاد و زبان: مردم زاهدان متشکل از بلوچها و فارسها است؛ اقوام این شهر را سیستانی، بلوچ، اقوامی از یزد، بیرجند، کرمان، مهاجرانی از آذربایجان، سیکهای هندی و افغانستانی تشکیل میدهند. بلوچها به زبان بلوچی و سیستانیها به زبان فارسی سیستانی با یکدیگر سخن میگویند؛ به بیانی دیگر زبان بلوچهای زاهدان زبان بلوچی با گویش سرحدی و سیستانیهای زاهدان هم فارسی (گویش سیستانی) است.
اقتصاد: درآمد تعدادی از ساکنان زاهدان از طریق کشاورزی تأمین میگردد. از محصولات کشاورزی این شهر میتوان به جو، ذرت دانهای، ذرت علوفهای، سبزیجات، علوفه، گندم، گیاهان و نیز محصولات باغی و صیفی اشاره کرد.
معرفی شهر زاهدان
حصیر بافی زاهدان
سوزن دوزی بلوچی
ادویه های زاهدان
شیرینی لندو
برداشت انبه زاهدان
زرگری وزیورآلات بلوچی
آینه کاری زاهدان
غذاهای بلوچی
غذاهای بلوچی
اقامتگاههای زاهدان محدود است اما میتوانید برای اقامت با توجه به بودجه و نوع اقامتگاه مدنظرتان از میان گزینههای پیشرو، مناسبترین محل را برای اقامت خود انتخاب کنید. برای اطلاع دقیق از اقامتگاههای زاهدان میتوانید سری به صفحه اقامت در زاهدان بزنید.
هتل استقلال زاهدان
اقامتگاه در زاهدان
آدرس: زاهدان، خیابان طالقانی
آدرس: زاهدان، خیابان شریعتی
آدرس: زاهدان، خیابان شریعتی
موزه پست زاهدان
خانه شمس
خانه ابویی
آدرس: بخش نصرت آباد، 4 کیلومتری شمال نصرت آباد
آدرس: تقاطع خیابان کفعمی و خیابان امام خمینی
آدرس: خیابان کفعمی، کوچه حافظ
آدرس: بلوار جام جم
ساختمان دادگستری
خانقاه
آدرس: خیابان شریعتی، روبهروی خانه زعیم
آدرس: خیابان امام خمینی
آدرس: بلوار مطهری، خیابان جهاد
موزه بزرگ زاهدان
معبد سیک ها
خانه شمس
آدرس: بلوار دانشجو، 20 متری دانش
آدرس: بلوار بهداشت، حد فاصل جانبازی و مزاری
آدرس: بلوار امام حسین
مجتمع تفریحی گراناز
مسجد زیبای مکی را نماد شکوه در زاهدان میدانند؛ بنایی که با معماری بینظیر، چشمنواز و جذاب خود توانسته چشمها را به خود خیره کند. در سال ۱۳۵۳ مسجد جامع مکی بهدست مولانا عبدالعزیز با زیربنای ۶۰۰ متر مربعی احداث گردید. معماری مسجد مکی اهل سنت زاهدان، تلفیقی از معماری ایرانی، اسلامی و عثمانی است؛ طراحی نمای بیرونی بنای مسجد با الهام از مسجد سلطان احمد و نمای داخلی آن با الهام از مسجد نبی توسط بهترین معماران ایرانی انجام گرفته است. این مسجد یکی از بزرگترین مساجد جهان اسلام و معروفترین مسجد اهل سنت در ایران محسوب میشود که با همت و هزینه اهالی شهر و استان ساخته شده است.
آدرس: خیابان خیام
مسجد مکی
مسجد مکی زاهدان
آدرس: بلوار بلوچستان
آدرس: خیابان مجدیه
آدرس: بلوار بلوچستان
آدرس: خیابان انقلاب
مساجد زاهدان
مساجد زاهدان
آدرس: حسین بر، خیابان مولوی حسین بر 20
آدرس: میدان کوثر
آدرس: خیابان جام جم، خیابان امام خمینی
آدرس: خیابان امیر المومنین
آدرس: نبش خیابان مهران
آدرس: زیباشهر
بازار زاهدان
بازار زاهدان
آدرس: زاهدان، بزرگراه خلیج فارس، بوستان ملت
آدرس: ۱۰۰ کیلومتری زاهدان، ۲۵ کیلومتری شهرستان میرجاوه، روستای لادیز
آدرس: زاهدان، ۶۵ کیلومتری جنوبغربی میرجاوه
آدرس: زاهدان، ۶۵ کیلومتری جنوبغربی میرجاوه، دهکده تمین
آدرس: شهرستان میرجاوه، منطقه لادیز، روستای روپس
آدرس: شمال زاهدان، بین روستاهای لار پایین، قرقروک و حرمک
غار لادیز
هفتاد ملا
روستای تمین
در داخل شهر زاهدان برای تردد میتوانید از اتوبوس و تاکسی استفاده کنید.
زاهدان
این ترمینال، تنها ترمینال استاندارد شهرستان زاهدان است که در سال 82 احداث شده و شرکتهای مسافربری میهن نور، سیروسفر، ایمن سفر، ایران پیما و سایر شرکتها در آن نمایندگی فعال دارند.
آدرس: زاهدان، کمربندی شهید کلانتر، خیابان انقلاب، روبهروی پارک سرداران شهید، ترمینال زاهدان
تلفن: 33432752-054 و 33432668-054
فرودگاه زاهدان، هشتمین فرودگاه بینالمللی کشور و فرودگاه اصلی استان سیستان و بلوچستان است که از حدود ۶۵ سال پیش بهصورت رسمی آغاز به کار کرد. این فرودگاه سه ترمينال داخلی، بينالمللی و حج دارد ترمینالهای فرودگاه زاهدان امکاناتی از قبیل غرفههای تجاری، شعبههای بانکی، رستوران و بوفه، اتاق سیگار، اتاق مادر و کودک، مانتیور لمسی راهنمای گردشگری مسافر و غیره دارند. میتوانید بلیط هواپیما تهران زاهدان را با کمترین قیمت از کارناوال رزرو کنید.
آدرس: زاهدان، بلوار شهید مطهری، فرودگاه بین المللی زاهدان
تلفن: 33222774-054
سایت: https://zahedan.airport.ir/
این ایستگاه در سالهای ۱۲۹۷ و ۱۲۹۸ خط راهآهن میرجاوه – زاهدان که ادامه راه آهن هند بود احداث شد. از برنامههای توسعهای این راه آهن ایجاد خط زاهدان به چابهار است که جزو مهمترین خطوط راه آهن در کشور خواهد شد. این ایستگاه دارای امکاناتی از قبیل سرویس بهداشتی، نمازخانه، دستگاههای خودپرداز، سالن انتظار، سکوهای سوار و پیاده شدن مسافر و باجههای فروش بلیط است.
آدرس: زاهدان، بلوار مطهری، اداره کل راه آهن جنوبشرق
سامانه صدای مسافر: 5149 – 021
تلفن: ۳۳۲۲۵۱۱۱_۰۵۴
ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات: ۳۱۱۲۴۲۰۸_۰۵۴
فرودگاه بین المللی زاهدان
راه آهن زاهدان
شهر زاهدان، مرکز استان سیستان بلوچستان است و یکی از بزرگترین کلان شهرهای کشور ایران نیز محسوب میشود. این شهر در ارتفاع ۱۳۸۵ متری از دریا قرار دارد و از طریق مرزهای شمالی خود میتواند باعث اتصال مناطقی نظیر کرمان، خراسان و پاکستان شود. زاهدان از سمت شمال به شهرستان هامون، از جنوب به شهرستان تفتان، از غرب به شهرستان فهرج و از شرق به کشورهای افغانستان و پاکستان منتهی میشود.
زاهدان در میان کوههای شمالی استان سیستان و بلوچستان قرار دارد و شرایط جوی خشک و نسبتاً پایداری بر آن حاکم است؛ آبوهوای این شهر در فصل تابستان بسیار گرم و خشک و در فصل زمستان نیز معتدل و بدون بارش است. فصلهای پاییز و بهار بهترین فصل سفر به این خطه است. سردی هوای شهر زاهدان در ماههای دی و بهمن شدت میگیرد.
سیستان و بلوچستان
سیستان و بلوچستان
سیستان و بلوچستان
اطلاعات تکمیلی
وجه تسمیه:
تا قبل از دوره پهلوی، زاهدان، روستای کوچک و دورافتادهای به نام دزآپ بود؛ دزآپ کلمهای بلوچی است؛ دز+آپ معادل دزد و آب در فارسی است. بعدها دزآپ به دزدآب و سپس با همکاری نیروهای رضاشاه به فرماندهی امانالله جهانبانی، در سال ۱۳۰۸ خورشیدی به علت اینکه بیشتر مردمان این خطه متدین بودند، زاهدان نام گرفت. زاهدان در لغت به معنی «شهر پرهیزگاران» است.
شهرداری:
شهرداری زاهدان باعنوان بلدیه در سال ۱۳۲۵ خورشیدی تأسیس شد که تعداد کارکنان این نهاد در ابتدای راهاندازی بالغ بر ۱۱ نفر بود. این افراد وظیفه پاکسازی شهر و آبرسانی به نقاط مختلف آن را برعهده داشته است. در سال ۱۳۷۴ خورشیدی، این شهر به ۳ منطقه و ۹ ناحیه شهرداری تقسیم شد؛ 40 شهردار تا امروز در زاهدان خدمت کردهاند.
حاشیهنشینی:
حدود ۳۵۰ هزار نفر از جمعیت زاهدان حاشیهنشیناند و در سکونتگاههای غیررسمی که فاقد حداقل زیرساختهای شهری از جمله فضای سبز، آسفالت، معابر و مرکز درمانی است، زندگی میکنند. در محلات حاشیهای خدمات شهری مانند دفع زباله و فاضلاب ارائه نمیشود و آسیبهای اجتماعی مانند تکدیگری، اعتیاد و سکونت بیپناهان و زنان آسیبدیده در این محلهها وجود دارد.
موقعیت استراتژیک شهر:
زاهدان به جهت مرزی بودن، از موقعیت استراتژیک جغرافیایی و تجاری و نظامی و شرایط خاص برخوردار است؛ به گونهای که از یکسو راهآهن پاکستان که از مرز میرجاوه وارد ایران میشود و از سوی دیگر راهآهن سراسری ایران به این شهر منتهی میشود؛ و از سوی دیگر در نزدیکی به میل سه جانبهٔ ایران و پاکستان و افغانستان قرار دارد.
ثبت ۳۱ غذای محلی سیستان و بلوچستان در فهرست آثار ناملموس کشور:
در راستای برندسازی گردشگری خوراکِ سیستان و بلوچستان اقدامات بینظیری در دستور کار قرار دارد به گونهای که در هیچ جای ایران این برندسازی وجود ندارد که غذای چند کشور در آن طبخ شود در این زمینه گردشگران میتوانند حدود ۴۰ نمونه غذای هندی، پاکستانی، عمانی و چند نمونه غذای پیش از تاریخ را با یک سفر به این دیار بخورند. (خبرگزاری میراث آریا)
سیستان و بلوچستان
زاهدان در گذشته
سرزمین مظلوم و مهجور اسطورهها
در شهر زاهدان رنگ و هنر موج میزند؛ لباسهای رنگارنگ مردمان بلوچ، غذاهای خوشطعم، سوغات منحصربهفرد، جاذبههای تاریخی و تفریحی و مهمتر از همه مردمانی بسیار خونگرم و مهماننواز، همهوهمه از دلایلی است که شما را ترغیب به سفر به این شهر میکند. مردمان سیستان و بلوچستان حتی اگر دستشان خالی باشد، سفرهای پربار برای مهمانانشان میگسترانند و بهترینها را برایشان فراهم میکنند.
زاهدان، یا اگر بخواهیم بهطور کلی بگوییم، استان سیستان و بلوچستان، نقطهای در نقشه ایران است که شادی آن در میان اخبار ترس، وحشت و ناامنی گم شده است. اینجا هم مانند دیگر نقاط ایران زندگی جریان دارد و مردم با تمام کمبودها و کاستیهایی که حقشان نیست گذران عمر میکنند.
زاهدان روزگاری بهدلیل قرار گرفتن در مرز، پذیرای تاجران و مهاجران زیادی بود. امروزه میبینیم که فقر، بیآبی، کمبود معلم و پزشک در برخی نقاط این شهرستان بیداد میکند و کسی نیست تا این حق مسلم شهروندی را پیگیری کند. استان سیستان و بلوچستان مملو از جاذبههای دیدنی و پتانسیل بالا برای جذب گردشگر است که بهدلیل کم لطفی بسیاری از مسئولان بینامونشان باقیمانده است.
به نقل از تابناک
سیستان و بلوچستان همواره و در طول دوران به واژه محرومیت اشتهار داشته است اما برخی کارشناسان معتقدند این استان محروم نیست و استفاده از این واژگان بیشتر توسط مسئولان ادوار مختلف و بهعنوان سرپوشی برای کمکاریها و ضعف عملکرد خودشان بهکاررفته است.
به گزارش ایرنا، دکتر حسن عمید در لغتنامه خود واژه محروم را معادلˈناامیدیˈوˈبیبهره بودن ترجمه کرده است در حالی که به اذعان کارشناسان، استان سیستان و بلوچستان نه تنها از نعمتهای بیشمار الهی بیبهره نیست بلکه سرشار از مزیتهای نسبی است و حتی تصور داشتن این همه نعمت موجی از امید را در دل زنده میکند.
از سیستان و بلوچستان بهعنوان رنگین کمان ذخایر معدنی یاد میشود بهطوریکه بدون احتساب معادن غیرفعال هم اینک 311 معدن فعال در استان وجود دارد. طلا، مس، خاک صنعتی، کائولن، تیتانیوم، مرمر و سیلیس بخش کوچکی از ذخایر پرعیار استان است.
گردشگری، شاید در نگاه عدهای سیستان و بلوچستان سرزمینی خشن و فاقد جذابیتهای دیدنی متصور شود اما این استان چشماندازهای فوقالعاده بدیع و کمنظیر دارد که به سبب بکر و دستنخورده ماندن فرصت خوبی برای تمام گردشگران بهویژه جستجوگران سرزمینهای ناشناخته، فراهم آورده است.
زاهدان
سخن آخر
امروز سری زدیم به سرزمینی که در گوشهای از ایران غریب مانده است؛ به معرفی شهر زاهدان در استان سیستان و بلوچستان پرداختیم تا مردمان این خطه را بیشتر از قبل بشناسیم. باید از خود بپرسیم چرا سیستان و بلوچستان که قدمتی چند صد ساله دارد و در شاهنامه نیز از آن نام برده شده، امروزه باید تبدیل به خطهای ترسناک شود؟ معضلاتی که در این استان وجود دارد در دیگر شهرهای مرزی هم به چشم میخورد، فقط تا این حد بزرگنمایی نشده است. بیایید بهگونهای دیگر درباره این شهر و استان و مردمان آن فکر کنیم؛ فقط از شنیدهها قضاوت نکنیم، شاید وقت جبران رسیده باشد.
قدم در راهی گذاشتم که در آغاز برایم مبهم بود، اما حالا جذاب است. انگیزه، امید و عشق موجب شد تا از سختیهای این راه ترسی به خود راه ندهم، خستگی جسمم را با طراوت و شادابی روحم تسکین دهم و با قدرت بیشتر و
...
آیا این مطلب مفید بود؟
3 دیدگاه
چه جالب. حتما یه سری به زاهدان میزنم. شنیدم مردمان خوبی داره
انتشار:26 آذر 1403
آیا این دیدگاه مفید بود؟
درود بسیار زیبا گفتید به امید آبادانی و آزادی برای این مردم زیبا به فکر رفتن به زاهدان و زندگی در آنجا هستم هرروز مطمین تر از دیروز
انتشار:29 اسفند 1402
آیا این دیدگاه مفید بود؟
سلام . و درود فراوان و خسته نباشید میگم بهتون بابت این معرفی زیبا و عالی ای که داشتین بابت استان همیشه جاویدانمون . ممنون از شما همشهری و هم استانی عزیزمون . به امید روزهای بهتر برای استان عزیزمون . تشکر ویژه من را پذیرا باشید خانم سارانی عزیز .
پریوش سارانی
با سلام
هموطن بزرگوار خوشحالیم که مطلب ما مورد رضایت شما قرار گرفته است. به امید روزهای درخشان برای سیستان و بلوچستان و مردمان مقتدر این خطه.
30 آبان 1402
انتشار:30 آبان 1402
آیا این دیدگاه مفید بود؟
اپلیکیشن کارناوال
با نصب اپلیکیشن کارناوال، کنترل سفر را این بار شما به دست بگیرید. در این اپلیکیشن شما دنیایی از امکانات و خدمات را همیشه و همه جا در جیب خود دارید؛ آشنایی با جاذبه ها و فرهنگ شهرها و کشورهای مختلف، رزرو آنلاین بلیت هواپیما و یا حتی رزرو انواع اقامت بسته به سلیقه و بودجه ای که دارید. اپلیکیشن کارناوال یعنی کنترل سفر در دست شما.
Android
IOS
هدف اصلی کارناوال این است که بهترین خدمات گردشگری را به صورت آنلاین به کاربران خود ارائه دهد. هر آن چیزی که برای سفر خود نیاز دارید را از کارناوال بخواهید؛ از آشنایی با جاذبه ها، سوغات و غذاهای محلی تا رزرو آنلاین بلیت هواپیما و انواع اقامتگاه. در هر جا و در هر ساعت از شبانه روز، می توانید به صورت آنلاین خدمات سفر خود را رزرو کنید و یا هر سوالی دارید از ما بپرسید. کارناوال کنترل سفر شماست!
کلیه حقوق مادی و معنوی کارناوال برای شرکت کاروان سفر های هیرمان محفوظ است. استفاده از محتوای سایت تنها در صورت پذیرش شرایط و ضوابط امکان پذیر است.