در طول
تاریخ بشر دست به ساخت بنا های زیادی زده است و تا امروز نیز به این کار ادامه می دهد . برخی از سازه ها بسیار ساده هستند ولی در عین سادگی پیچیدگی های خاص خودشان را دارند . این موضوع که برخی از این سازه ها عمری چند هزار ساله دارند بسیار جالب است .
چگونه می شود در آن زمان بنایی ساخت که امروزه محققان و دانشمندان نتوانند راز چگونه بوجود آمدن و دلیل استفاده ی آن را بدانند ؟
یکی از این سازه ها در کشور ایرلند قرار دارد و نامش نیوگرنج است .
همراه
کارناوال باشید تا پرده از راز این بنای باستانی بر بکشیم .
این سازه ی باستانی عجیب ...
نیوگرنج یک بنای باستانی است که از گذشته های دور و به گفته ی محققان 2000 تا 3000 هزار سال قبل از میلاد به دست مردمان بومی ساخته شده است . نیو گرنج از استون هنج ( یکی از مرموز ترین بناهای تاریخی ) قدیمی تر است و این نشانه ی عمر طولانی این بناست . نیو گرنج حتی از اهرام مصر نیز عمری طولانی تر دارد . این سازه گرد شکل بوده و در هایی از جنس سنگ راه ورود آن را مسدود می کنند ولی بر خلاف ظاهر سنگی این بنا داخلش از جنس چوب است .
تحقیقات ، البته نه بطور کامل اما نشان دهنده ی این هستند که از این بنا برای مراسم های مذهبی و همین طور علمی مانند ستاره شناسی استفاده می شده است .
مطالعه بصورت تخصصی بر روی این یادواره ی سنگی از قرن 17 شروع شد و تا به امروز ادامه دارد .
مشخص شده که چند صد سال بعد از ساخت این بنا از آن استفاده نشده است و رها در دشت های سرسبز تا به امروز باقی مانده است . هر ساله در تاریخ 19 دسامبر نور خورشید وارد این سازه می شود و تمام آن را روشن می کند . محققان در تلاشند تا پرده از این راز بردارند که چگونه در آن زمان سازندگان این بنا بدون در دست داشتن امکانات پیشرفته و علم مهندسی توانسته اند همچین سازه ای را خلق کنند .
در این روز هزاران گردشگر برای مشاهده ی این پدیده از سرتاسر جهان به نیوگرنج می آیند و حیرت زده می شوند .
نیوگرنج به ثبت یونسکو رسیده و تبدیل به یکی از مهمترین یادواره های سنگی اروپا شده است .
در ادامه نگاهی بیشتر و تخصصی به این بنا خواهیم داشت .
توصیف فیزیکی نیوگرنج
این بنا از قسمت های مختلفی تشکیل شده که هرکدام ویژگی های خاص خودش را دارد و به منظوری ساخته شده است . از درب ورودی گرفته تا مرکز این بنای تاریخی . در ادامه به بررسی اجزای سازنده نیوگرنج می پردازیم .
1) تپه و راه عبور آرامگاه
این بنا به شکل یک تپه ساخته شده که بر ارتفاع قرار گرفته است . سقف نیوگرنج پوشیده از علف های سبز رنگ و کوتاه می باشد و اطراف بنا هم چمن کاشته شده است .
جنس بدنه و پوشش کناری بنا از جنس سنگ کوارتز است که خود از چندین لایه ساخته شده .
طول این بنا 76 متر و ارتفاع آن 12 متر است . مساحت نیوگرنج برابر 4500 متر مربع است و کوچک به حساب نمی آید .
در ورودی امتدادی به طول 19 متر دارد که در قسمت جنوبی ساخته شده است . بعد از عبور از این در به سه در دیگر برخورد خواهید کرد که هرکدام به بخش های مختلف بنا راه دارند . محققان می گویند ممکن است از این بنا به عنوان آرامگاه نیز استفاده میکردند و یکی از این در ها به سمت محل خاکسپاری می رسیده است . دیواره های داخلی نیز از جنس سنگ بوده و 1.5 متر ارتفاع دارند .
روی دیواره ها نشانه هایی از دود وجود دارد که دلیل آن هنوز معلوم نیست .
در عصر برنز سنگ هایی در قسمت های داخلی بنا قرار گرفته است . زمانی که نیوگرنج به عنوان ارامگاه رها شد .
2) معماری و نقش هنر در ساخت این بنا
در معماری داخلی این بنا از هنر انتزاعی استفاده شده که بر روی سنگ ها می توان این هنر را دید . بر روی همه ی سنگ ها کنده کاری هایی صورت گرفته و حتی نقاشی هایی کشیده شده است؛دایره وار و یا بصورت خط های موازی و اشکال هندسی . با نگاه به این هنر و پیاده سازی آن در می یابیم افرادی که این آثار را خلق کرده اند درک خوبی از هنر داشته اند و توانسته اند هنر را بر روی سنگ ها پیاده کنند .
یکی از زیباترین کشفیات مربوط به تکه سنگی است که 1.5 متر طول دارد و رویش کنده کاری های زیادی را مشاهده خواهید کرد و وزنی برابر 5 تن دارد .
تحقیقات نشان داده که استفاده از این هنر هدفی داشته و پیامی را به دنبال خود دارد و تحقیقات هنوز ادامه دارد .
همانطور که گفته شد نیوگرنج بصورت دایره وار ساخته شده و سقف ها و قسمت های داخلی از جنس چوب است .
در نیوگرنج جواهراتی پیدا شده که مربوط به زمان رومن ها است و این نشان دهنده ی شناخته شدن این بنا در آن زمان است .
تاریخ از نیوگرنج می گوید ...
مردمان دوره ی نوسنگی این بنا را ساخته اند . در ان زمان ابزاری که برای ساختن خانه و یا مکانی مانند نیوگرنج در دسترس بود بسیار محدود بوده و حتی آهن هنوز کشف نشده بود . سنگ ، چوب و استخوان تنها ابزار ها به حساب می آمدند .
در ادامه نگاهی خواهیم داشت به گذشته ی نیوگرنج .
ساخت و ساز ، تدفین
نیوگرنج بین سال های 3100 تا 3200 قبل از میلاد ساخته شده ، یعنی عمری حدود 5000 هزار سال دارد . مطالعات نشان می دهد که 100 سال از استون هنج قدیمی تر است و همین طور از اهرام ثلاثه مصر .
سنگ ها از سواحل نزدیک جمع آوری شدند و در کنار هم قرار گرفتند تا این سازه را مستحکم کنند .
برای رساندن این سنگ ها به محل 20 کیلومتر راه باید طی می شده که این کار را بوسیله ی آب های دریا و رودخانه ها انجام می دادند . از قایق هایی که برای حمل این سنگ ها استفاده می شده برای حمل چوب نیز استفاده می کردند .
وزن کل نیوگرنج برابر 200000 هزار تن است . سنگ های بکار رفته وزن را بسیار بالا برده اند .
زمان صرف شده برای ساخت نیوگرنج می توانسته از 5 سال شروع شده باشد و تا 30 سال ادامه پیدا کند . نظریه های مختلفی وجود دارد که هیچ کدام هنوز به نتیجه ای واحد و قطعی نرسیده اند .
در قسمت های داخلی این بنا بقایای بدن انسان هایی یافت شده که سوزانده شده بودند . این به این معناست که ممکن است این جا آرامگاه مردگان بوده و آن ها را می سوزاندند .
امروزه به دلیل وارد شدن حیواناتی مانند خرگوش ها و حشرات قسمت های بیشتر این بنا تخریب شده و جسد های سوزانده شده تقریبا محو شده اند . در دوران نو سنگی چندین قسمت به این سازه اضافه شده و فقط جنبه ی مذهبی داشته اند .
در عصر آهن نیوگرنج مراجعه کنندگان جدیدی به نام رومن ها را دید که از خود جواهراتی را به یادگار در این بنا جا گذاشته اند .
تاریخ نیوگرنج به ما می گوید بر خلاف تصور ما مردم دوران های قدیم هم باهوش بوده اند و هم می توانستند خلاقیت به خرج دهند و اگر به سازه هایی مانند نیو گرنج ، استون هنج ، اهرام مصر و ... نگاه کنیم به صحت این حرف پی خواهیم برد .
مردمانی قدیمی با ذهنیتی قوی و رو به جلو
هدف از ساخت این بنا
نظریه های گوناگونی تا به امروز برای دلیل ساخت این بنا ارائه شده است . برخی می گویند دلیل ساخت این بنا مذهبی بوده ، برخی ادعا می کنند ارامگاهی برای مردگان محسوب می شده است .
مطالعات اخیر سر نخ های تازه ای به دست محققان داده است و آن ها به این نتیجه رسیده اند که ممکن است از بناهایی مانند نیوگرنج و استون هنج در ستاره شناسی و نجوم استفاده می شده است . با توجه به موقعیت قرار گیری این سازه می توان دریافت این نظریه چقدر می تواند به واقعیت نزدیک باشد .
هر سال در تاریخی مشخص تابش خورشید بصورت مستقیم باعث می شود فضای داخلی نیوگرنج بطور کامل روشن شود . فقط به مدت 17 دقیقه . دلیل این اتفاق را زاویه ی تابش نور خورشید و نوع معماری نیوگرنج می دانند .
هدف از ساخت این بنا هر چه باشد ، از مرموز بودن و ناشناخته بودن آن کم نمی کند .
تحقیقات ادامه دارد و ذهن های کنجکاو زیادی هست که به دنبال جواب می گردند .
افسانه های محلی و قدیمی ...
در دوران قرون وسطی افسانه های زیادی بوجود آمد و تا به امروز می توان این افسانه ها و داستان ها را از مردم شنید . بیشتر این افسانه ها ریشه در فرهنگ مردم ایرلند دارد ، مردمانی کهن .
یکی از این افسانه ها می گوید در زمان های قدیم پادشاهان تارا در این بنا دفن شده اند و روزی دوباره به این دنیا باز خواهند گشت . این موضوع در میان محققان مهم جلوه می کند و دلیلش هم این است که شواهدی دال بر این که ممکن است در دوره ای از تاریخ همچین حکومتی و پادشاهانی واقعا وجود داشته اند . اگر به این صورت باشد برگی تازه در تاریخ ایرلند بوجود خواهد آمد .
در یکی از کتاب هایی که در قرن 11 به چاپ رسید و نامش لِکان بود آمده که داگدا ( یکی از پادشاهان ) نیوگرنج را ساخت تا خود و سه پسرش را در آن خاک کنند . افسانه ای دیگر می گوید یکی دیگر از پادشاهان به نام دیارمید به دوستش دستور داد تا این بنا را به دلیلی که هنوز مشخص نیست بسازد .
به دلیلی و طبق گفته ی برخی از محققان از دوران آهن این بنا رها شد و دیگر از آن استفاده نشد . افسانه ای که از دیگر افسانه ها مهم تر است می گوید پادشاهی بود نیک سیرت که سالیان سال بود حکومت می کرد . نیروی شر و تاریکی به سرزمینش آمد و او مجبور شد تا از تمام قدرتش برای مبارزه و محافظت از مردمانش استفاده کند .
روز نبرد فرا رسید . هوا تاریک بود و ترس همه جا موج می زد . حتی از کودکان نیز در این جنگ استفاده شد . نبرد آغاز شد و همه جا را خون فرا گرفت . چندین روز این نبرد به طول انجامید و در پایان انسان ها پیروز شدند و نیروی شر شکست خورد.
به دستور پادشاه شر به همراه بقیه ی بازماندگانش در نیوگرنج قرار گرفتند تا برای همیشه در مکانی زندانی شوند .
نام این سازه ی باستانی ...
در قرن 12 میلادی این بنا در زمین های کشاورزی که برای سیسترسی ها ( راهبانی از کاتولیک ها ) بود قرار داشت . این زمین ها را گرنج می نامیدند و بعد از گذشت مدت ها اینجا از سال 1378 میلادی به نام نیوگرنج شناخته شد .
خرابی ها ، هدیه ی بشر به نیوگرنج
2000 هزار سال بعد از ساخته شدن این بنا دیگر مورد استفاده قرار نگرفت . مرده ها دفن نشدند و نیوگرنج خانه ی حیوانات شد . قبل از رها کردن این سازه در های سنگی بزرگی ورود به آن را غیر ممکن ساخت اما حیوانات کوچک به راحتی از آن در های بزرگ و سنگی عبور می کردند .
بی توجهی و رها شدن نیوگرنج آسیب های زیادی به ان وارد کرد ولی امروزه کاملا بازسازی شده و گویی دوباره زنده است .
عکس زیر نیوگرنج را در دهه ی 60 میلادی نشان می دهد ...
نیوگرنج در دنیای امروز ...
تا سال 1962 بازدید از این مکان باستانی صورت نمی گرفت و سپس توسط مایکل جی اوکلی بازدید از این بنا امکان پذیر شد . در سال 1993 نیوگرنج به ثبت یونسکو رسید و در لیست برترین سازه های باستانی قرار گرفت .
هر ساله 200000 هزار نفر از نیوگرنج دیدن می کنند . امروزه از این بنا حفاظت زیادی می شود و نمی خواهند که نیوگرنج دوباره در تاریخ گم شود ، نابودی این بنا باعث می شود برای همیشه به فراموشی سپرده شود .
چرا نیوگرنج از اهمیت ویژه ای برخوردار است؟
تصور بیشتر مردم امروزی از گذشتگان این است که آن ها از علم و آگاهی زیادی برخوردار نبوده اند ولی به هیچ عنوان این طور نیست . مکان هایی مانند نیوگرنج از اهمیت زیادی برخوردار هستند چون که با مطالعه ی ان ها به حقایقی دست پیدا می کنیم که می تواند تاریخ بشری را دست خوش تغییرات بنیادی کند . دقیقا اگر بخواهیم مثالی بزنیم می توان به این موضوع اشاره کرد که دانشمندان هرچه بیشتر درباره ی پیدایش بشر تحقیق می کنند در می یابند که عمر بشر بر روی این کره ی خاکی بسیار بیشتر از آن چیزی بوده که تصور می شده است .
سبک معماری نیوگرنج عجیب است . طوری که امروزه هنوز نتوانسته اند بفهمند که این سازه چگونه طراحی و ساخته شده است .
گردشگری و نیوگرنج
سالانه هزاران گردشگر برای دیدن نیوگرنج به ایرلند سفر می کنند .
در فصل تابستان و بهار بیشترین بازدید صورت می گیرد .
روزی که داخل بنا روشن می شود بیشترین بازدید هم در همین زمان انجام می شود .
این بنا در جهان شناخته شده و به ثبت یونسکو رسیده است .
نیوگرنج را از نزدیک ببینید
به ایرلند سفر کنید و پس از چندین ساعت گذراندن مسیر به شهر کانتی میت ، خانه ی چندین هزار ساله ی نیوگرنج میرسید .
متاسفانه بازدید از این بنا غیر ممکن است و بسته می باشد .
زمانی که نیوگرنج توسط گردشگران می توانست مورد بازدید قرار بگیرد تنها به همراه یک تور گردش در آن امکان پذیر بود . بازدید کنندگان به گروه های 24 نفری تقسیم می شوند و به همراه راهنما وارد محوطه ی نیوگرنج می شوند . به هنگام تابش نور خورشید به داخل نیوگرنج بازدید کنندگان بیشتری برای دیدن این صحنه ی حیرت انگیز به این منطقه می آیند .
در برخی از سال ها بلیت های نیوگرنج بطور رایگان قرعه کشی می شود .
برای لذت بردن از نیوگرنج و مشاهده کردن آن بطور پانوراما و سفر در آن به این سایت www.voicesfromthedawn.com/newgrange مراجعه کنید .
فیلمی از این بنای باستانی
سخن پایانی
سفر کنید و از زیبایی ها لذت ببرید .