
مهدیه اکبری پارسا
نویسنده ارشد کارناوال
انتشار
16 آذر 1397
به روز رسانی
15 شهریور 1398
به نقل از خبرگزاری ایرنا و بر اساس گزارش پایگاه خبری آرت نیوز، موزه های سراسر اروپا و آمریکا با درخواست های فزاینده ای در مورد بازگرداندن گنجینه های تاریخی غارت شده شان در دوره های استعماری روبرو هستند.
بر اساس این گزارش در پستوی بسیاری از موزه های جهان مانند موزه بریتانیا، موزه دولتی برلین، موزه ملی فرانسه و موزه هنر متروپولیتن، آثار باستانی غارت شده فراوانی وجود دارد که در حال خاک خوردن هستند.
هزاران جمجمه، اسکلت، قطعه های استخوانی و حتا سرهای محافظت شده بومیان در موسسه ها و موزه های کشورهای غربی نگهداری می شوند که به نظر می رسد هرگز به نمایش درنخواهند آمد. هرچند برخی از این آثار به کشورهای مبدا خود بازگردانده می شوند اما دیگر آثار در انبار موزه ها خاک می خورند و به فراموشی سپرده می شوند. آثاری که در قرن نوزدهم میلادی از سوی کلکسیونرها، موزه دارها و مقام های استعماری از کشورهای مبدا به غارت برده شدند و امروز سر از موزه های اروپا و آمریکای شمالی درآورده اند.
به طور مثال تنها موزه تاریخ طبیعی آمریکا در سال 1907، 35 نمونه از بقایای انسان ها از کشورهای مختلف را خریداری کرده است. علاوه بر آن، بر اساس آنچه موزه ت پاپا تونگوارا (Te Papa Tongarewa) در نیوزیلند بیان می کند، حداقل بقایای 600 نیای قبایل مائوری و موریوری در موزه های اروپا نگهداری می شود. البته همین موزه از سال 2013 توانسته است در حدود 500 عدد از بقایای اسکلت انسان را از موزه های کشورهای انگلیس، فرانسه، آلمان، سوئد و آمریکا به کشورهای مبدا خود بازگرداند.
آن طور که این گزارش بیان می کند، تاکنون بزرگترین مجموعه استردادی موزه های دنیا به موزه تاریخ طبیعی آمریکا تعلق داشته است که 107 عدد از بقایای نیاکان مائوری و موریوری را در سال 2014 بازگردانده است.
البته تمام تلاش ها برای استرداد این گنجینه ها به ثمر نمی رسد. بسیاری از موزه ها به بهانه های اینکه این آثار پتانسیل تحقیقاتی دارند، یا زمان و هزینه تحقیق در مورد این آثار بسیار بالاست و یا اینکه اجماعی در مورد اینکه کدام کشور باید این آثار را تحویل بگیرد وجود ندارد؛ از استرداد آنها به کشورهای مبدا خودداری می کنند. این موزه ها همچنین می گویند هزینه بازگرداندن آثار برعهده کشورهای مبدا است و آنها مسئولیتی در این مورد ندارند.
راه حلی که این موزه ها پیش پای کشورهای صاحب اثر می گذارند، امانت این آثار است، موضوعی که با مخالف کشورهایی مانند اتیوپی و یونان روبرو شده است. این کشورها می گویند آنها حاضر به قرض گرفتن دارایی های مسروقه خود نیستند.
اخبار روز گردشگری را در کارناوال دنبال کنید.
دیدگاه جدید