
کارناوال
نویسنده ارشد کارناوال
انتشار
15 تیر 1398
به روز رسانی
15 شهریور 1398
چهل و سومین اجلاس کمیته میراث جهانی سازمان یونسکو دوشنبه گذشته با حضور بیش از 2500 نفر از مقامات و نمایندگان از ۱۸۰ کشور در باکو پایتخت جمهوری آذربایجان آغاز به کار کرد. جنگلهای هیرکانی در پنجمین روز این اجلاس با تایید کارشناسان اتحادیه بینالمللی حفاظت از طبیعت (IUCN) به عنوان دومین میراث طبیعی ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.
جنگل های هیرکانی ۱.۹ میلیون هکتار وسعت دارند و از آستارا در شمال استان گیلان تا گُلیداغ در شرق استان گلستان، در گسترهای به طول تقریبی ۸۰۰ کیلومتر و عرض ۲۰ تا ۷۰ کیلومتر قرار گرفته اند. این جنگل ها زیست بوم ۲۹۶ گونه پرنده و ۹۸ گونه پستاندار هستند و ۱۵۰ گیاه بومی درختی و بوتهای (مانند شمشاد و انجیلی) نیز در آنها یافت میشود.
در بررسی این پرونده، نخست نماینده IUCN اطلاعاتی را درباره جنگلهای هیرکانی و تاریخچه آن و پوشش گیاهی و گونههای جانوری آن ارائه کرد و درباره تهدیدهایی مانند قطع غیرقانونی درختان و شکار غیرقانونی که این محوطه با آن رو به روست، سخن گفت.
همچنین پیشنهاد شد تا این پرونده بر اساس معیار ۹، ثبت جهانی شود. این معیار برای اثری است که نمونه برجسته از فرآیندهای زیستمحیطی و بیولوژیکی در تکامل و توسعه زمینی، اکوسیستمهای ساحلی و دریایی و جوامع گیاهان و حیوانات باشد.
نماینده کشور آذربایجان نیز با بیان اینکه این محوطه دو کشور را شامل میشود، اظهار کرد:
دولت آذربایجان اقدامات مهمی برای محافظت از جنگلهای هیرکانی انجام داده است. متاسفیم که نتوانستیم این پرونده را به صورت مشترک با ایران ارائه دهیم اما درخواست داریم که آذربایجان نیز لحاظ شود.
محمد حسن طالبیان -معاون میراث فرهنگی- در این اجلاس گفت:
ما چند سال پیش کویر لوت رو در فهرست جهانی ثبت کردیم و امسال جنگلهای هیرکانی و این نشانه تنوع زیستی در ایران است. امیدواریم کشور آذربایجان نیز به این پرونده ملحق شود.
سال گذشته رئیس انجمن جنگلبانی ایران نسبت به در معرض خطر بودن، ۴۲ درصد از جنگلهای شمال هشداد داده و اعلام کرده بود در صورت ادامه روند فعلی، تا ۳۰ سال آینده دیگر جنگلی در این مناطق وجود نخواهد داشت. حالا کارشناسان امیدوارند که ثبت جهانی جنگلهای هیرکانی کمکی به توقف روند نابودی این جنگلها باشد.
شایان ذکر است هیات جمهوری اسلامی ایران در این اجلاس متشکل از مسوولان و نمایندگان سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، نماینده بخش یونسکو وزارت امور خارجه و سفیر ایران در سازمان یونسکو است. بد نیست بدانید چهل و سومین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو تا ۱۰ جولای (۱۹ تیر ماه) ادامه خواهد داشت.
اخبار روز گردشگری را در کارناوال دنبال کنید.
دیدگاه جدید