خانه زینت الملوک قوامی شیراز
شیراز، خیابان لطفعلیخان زند، جنب نارنجستان قوام
4.5
از 5 امتیاز
میانگین نظرات 7 کاربر
گالری تصاویر
مدت پیشنهادی بازدید
30 دقیقه تا 1 ساعت
ساعت دسترسی
شماره تماس
هزینه
همه چیز درباره خانه زینت الملوک قوامی شیراز
چرا بازدید کنیم؟
نقد و بررسی کارناوال
کجاست؟
نقشه و مسیر
آقام چی گفتن؟
نظرات کاربران
سوالی دارید؟
پرسش و پاسخ
نقد و بررسی کارناوال
پریوش سارانی
نویسنده ارشد کارناوال
انتشار
17 اردیبهشت 1399
به روز رسانی
01 شهریور 1400
خانه زینت الملوک قوامی شیراز | اندرونی باغ نارنجستان
این بار در سفر به شهر حافظ و سعدی، به سراغ خانه زینت الملوک قوامی شیراز میرویم؛ خانهای به یادگار مانده از دوره قاجار که در فاصله کوتاهی از باغ نارنجستان قرار دارد و اندرونی باغ نارنجستان به حساب میآمده است. در این مطلب از معماری خانه زینت الملک و موزه مادام توسو شیراز به شما میگوییم؛ برای آشنایی بیشتر با این خانه و امکانات و بخشهای آن در ادامه مسیر همراه ما باشید.
چرا خانه زینت الملک قوامی؟
- یکی از جاذبههای گردشگری معروف شیراز است.
- از طریق یک راهروی زیرزمینی، به باغ نارنجستان قوام راه دارد.
- یکی از زیباترین و معروفترین بناهای دوران قاجار از نظر سبک معماری است.
- علاوه بر دیدن یک بنای تاریخی، فرصت بازدید از موزه مفاخر و تندیسهای بزرگان هم در این خانه تاریخی برای شما فراهم است.
- بهخاطر وجود مجسمه مشاهیر بزرگ در آن، به موزه مادام توسو ایران شهرت دارد.
خانه زینت الملک قوامی | اندرونی باغ نارنجستان
خانه زینتالملک قوامی یکی از خانههای تاریخی شیراز است که یادگاری با ارزش از دوران قاجارها محسوب میشود. نکته جالب در مورد این بنا این است که در ضلع غربی باغ نارنجستان قوام واقع شده و در گذشته اندرونی باغ نارنجستان قوام به حساب میآمده است؛ جالب که این دو خانه از طریق یک راهروی زیرزمینی به یکدیگر راه دارند. امروز در این زیرزمین میتوانید از مجسمههای مفاخر و بزرگان از دوران باستان تا عصر حاضر را ببینید و قدم زنان به باغ نارنجستان برسید. به دلیل وجود همین مجسمهها، لقب موزه مادام توسو را به خانه زینت دادهاند.
این خانه تاریخی که بیش از 10 سال ساخت آن به طول انجامید روزگاری محل زندگی خانوم زینتالملوک قوامی، دختر قوامالملک چهارم بوده است. خاندان قوامالملک در زمانهای مختلف والی شیراز بودهاند. در حال حاضر خانه زینتالملک با باغ زیبایی که دارد بهعنوان یک موزه و خانه تاریخی میزبان گردشگران است.
ثبت ملی: در سال 1354 در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
تاریخچه خانه زینت الملک قوامی
سال 1290 هجری قمری در شیراز بود که ساخت خانهای با سبکوسیاق خانههای قاجاری آغاز شد تا محل زندگی خانوم زینتالملک قوامی، دختر حبیبالله خان، قوامالملک چهارم باشد. خاندان قوامالملک از نسل حاج ابراهیمخان کلانتر، اعتمادالدوله شیرازی بودند که در زمانهای مختلف در استان فارس و شیراز با عناوین والی و کلانتر حکومت میکردند. ساختوساز به عهده محمدخان قوامالملک دوم (نوه حاج ابراهیم خان کلانتر اعتمادالدوله شیرازی) قرار گرفت و بعد از چیزی در حدود 10 سال، در نهایت توسط محمدرضاخان قوامالملک سوم به پایان رسید. سالها زینتالملک قوامی در این خانه روزگار گذراند و همیشه بهخوبی از نیازمندان پذیرایی میکرد. او زن بسیار خَیِری بود و به مناسبتهای مختلف در خانهاش سفره نذری برپا میکرد.
جالب است بدانید در سال 1359 و در طی جنگ تحمیلی این خانه پناهگاهی امن برای مردم بود.
از سال 1373 این اثر در اختیار بنیاد فارسشناسی قرار گرفت و با کمک میراث فرهنگی، پروژه مرمت این بنای قجری کلید خورد. سال 1374 بود که زیرزمین این عمارت با عنوان نگارخانه فارس فعالیت خود را آغاز کرد. در این نگارخانه آثار هنرمندان فارس، ایران و دیگر کشورها به نمایش درآمد و در حال حاضر عنوان موزه تاریخ فارس به آن اختصاص داده شده است. اتاق گوشواره شمالی در طبقه دوم هم به تالار موسیقی، کنفرانس و سالن نمایش فیلم تغییر کاربری داد. در حال حاضر این عمارت تاریخی، محل استقرار دفتر بنیاد فارسشناسی، دربرگیرنده مرکز انجمنهای دوستداران محیطزیست فارس، هنرمندان جوان فارس، دوستداران میراث فرهنگی استان فارس، فرهنگ و ادب فارس، عکس، گرافیک و نیز انجمن حمایت از حقوق کودکان فارس و نیز کتابخانه تخصصی تاریخ و هنر است و بهعنوان یک جاذبه تاریخی از گردشگران میزبانی میکند.
معماری خانه زینت الملک قوامی
خانه زینتالملک با زیربنایی برابر با 2700 متر مربع و مساحتی برابر با 3290 متر مربع به فاصله یک کوچه از خانه قوام قرار دارد. این دو بنا مجموعه قوام را تشکیل میدهند که در دوران ناصرالدین شاه ساخته شدهاند. تونل زیرزمینی که این دو عمارت را بههم مرتبط میکند در گذشته بهمنظور امنیت عبورومرور ساکنان خانه کاربرد داشت.
در خانه زینتالملک اِلمانهای سبک معماری ایرانی مانند اندرونی و بیرونی، هشتی، حوض و غیره بهکاررفته است. در کنار ورودی با هنر معرقکاری، دو سکوی نشیمن به ارتفاع 70 سانتیمتر قرار دارد و دو سرباز قاجاری با اسلحه کنار آنهاست؛ بر فراز سر در ورودی کتیبهای سنگی که روی آن تاریخ 1300 هجری قمری حک شده را میتوانید ببینید.
پس از گذر از هشتی به درگاه ورودی حیاط میرسید. در حیاط خانه، اِزارههای (1) سنگی حجاری و مشبککاری شده و حوض سنگی به چشم میخورد. عمارت اصلی جلوه زیبایی درد و به پیشانی بنا که دقت کنید متوجه کاشیکارهای هفترنگ تصویر دو فرشته، خورشید، دوشیر شمشیر به دست و آیات قرآنی میشوید که زیبایی عمارت را دو چندان کردهاند.
عمارت اصلی بیش از 20 اتاق دارد که بیشتر آنها دارای سقف چوبیاند و با تصاویری از گلوبوته، حیوانات و پرندگان نقاشی شدهاند و گچبری، آینهکاری و دیگر تزیینات بر زیبایی آنها افزوده است. همچنین پنجرههای ارسی انعکاس زیبای نور را بر روی درودیوارها هنگام تابش آفتاب میاندازد و فضایی جذاب را میآفرینند. در برخی از اتاقها تصاویری از زنان و کودکان اروپایی به چشم میخورند که نشاندهنده تأثیرپذیری معماری قاجاری از معماری و هنر اروپایی است.
اندرونی دارای یک محور اصلی طولی است که در ضلع غربی آن تالار آینه قرار دارد. زیرزمین ضلع شرقی نیز بهوسیله یک هشتی که در زیر کوچه قرار دارد به نارنجستان متصل میشود و در سه ضلع شمال، جنوب و غرب قرار دارد و از طریق چهار پله به حیاط راه دارد. کف طبقه اول پوشیده از کاشیهای خوش نقشونگار آبی رنگ و نیز کاشی هفترنگ با نقش منظره است. بدنه و دیوارههای اتاق پنج دری ضلع شمالی و نیز سقف و دو گوشواره تالار آینه ضلع غربی، آینهکاری شده است و روبروی تالار آینه یک تالار تابستانه قرار دارد.
پاورقی
1. ازاره که به روکش حفاظتی دیوار از کف اتاق تا ارتفاع یک متری گفته میشود. عنصری تزئینی و ساختمانی است که در اکثر بناهای تاریخی ایران مشاهده شده و گونههای مختلف آن با سبک معماری و عناصر تزئینی و نقوش متداول در هر دوره هماهنگ است. امروزه قرنیز جایگزین ازارههای قدیمی شده است.
بخشهای مختلف خانه زینت الملک
حیاط
با عبور از یک راهرو، از هشتی به حیاط میرسید؛ اینجا آنقدر باصفاست که دلتان میخواهد برای دقایقی قدم بزنید و از تماشای باغچهها و حوضهای آب لذت ببرید. البته اینها تمام دیدنیهای حیاط خانه زینتالملک نیستند؛ از دور به عمارت اصلی نگاه کنید و از زیبایی و ظرافت معماری آن لذت ببرید. ازارههای سنگی مشبک و حجاری شده و کاشیکاری هلالی و تصویر شیر و خورشید بر پیشانی ساختمان را از دور ببینید.
همچنین در اطراف حیاط 20 اتاق دیده میشود که به یکدیگر راه دارند.
تالار شاه نشین (تالار آئینه) و اتاق ها
یکی از جذابترین بخشهای این خانه تالار اصلیست که در ضلع غربی بنا قرار دارد و دیوارهای آن آینهکاری و نقاشی شده است. در طراحی این تالار از هنر ایرانی و اروپایی استفاده شده است؛ اما سبک ایرانی بهوضوح در آن مشهود است.
موزه تاریخ فارس در زیرزمین خانه زینت الملوک
زیرزمین دو ورودی یکی در جنوبشرقی و دیگری در شمالشرقی دارد و آجرکاری شده است. این محل هماکنون موزه مشاهیرست و مجسمههای این مفاخر بهترتیب ادوار مختلف تاریخی در معرض نمایش قرار گرفتهاند. بخشی از زیرزمین که کاملا آجرکاری شده بهعنوان اسلحهخانه، بخشی دیگر با اتاقهای متعدد جهت نگهداری مواد غذایی و بخش میانی هم برای استراحت در فصل تابستان مورد استفاده بوده است.
در ابتدای ورودتان تندیس زینتالملک را میبینید، و در دو طرف ورودی تندیس دو سرباز قاجاری قرار دارد. کمی جلوتر سیر تاریخی موزه از دوره هخامنشیان شروع میشود. شما میتوانید افراد مهم هر دوره را در این موزه ببینید و سفری کوتاه به دوران مختلف داشته باشید. از قسمتهای دیدنی این موزه، تندیس عشایر فارس است. همچنین در گوشهای از موزه شاپور اول ساسانی ایستاده با موهای بلند و لباسهایی مخصوص به دربار که یک دستش را به کمر خود گرفته و کلاه بزرگ قرمزرنگی هم روی سرش قرار دارد.
در بخش دیگر کریمخان زند روی دو زانو نشسته است. تندیس مشاهیر دیگری چون سعدی شیرازی، باربد موسیقیدان، قاآنی، صورتگر شیرازی، باباکوهی، ملاصدرا شیرازی، وصال شیرازی، قطبالدین شیرازی، محمدنمازی و بسیاری دیگر از شخصیتهای برجسته دورههای مختلف همراه با توضیحاتی درباره آنها در این موزه در معرض دید قرار دارند. در نهایت این موزه با تندیس شهید عباس دوران به پایان میرسد.
در این موزه بیش از 50 مجسمه و 5 سردیس وجود دارد که هر کدام جذابیتهای مختص به خود را دارند و پشت هر چهره داستانی نهفته است. همچنین به دلیل جایگاه حافظ و حفظ تصویر ذهنی این شاعر در میان مردم، تندیس وی ساخته نشده در عوض یک بخش عرفانی مختص به حافظ در این موزه ایجاد شده است.
امکانات
- سرویس بهداشتی
- کافیشاپ با انواع عرقیجات شیرازی، بستنی، فالوده
- امکان عکاسی با لباس قجری
مسیر و هزینه
برای رسیدن و بازدید از این بنا به خیابان لطفعلیخان زند در محله گودعربان بروید، جنب باغ نارنجستان هنگامی که وارد کوچه شوید در سمت چپ سر در خانه قرار دارد. تاکسی، اتوبوس و مترو در محدوده جاذبه قرار دارد. نزدیکترین ایستگاه اتوبوس، ولیعصر، در خیابان زند و نزدیکترین ایستگاه مترو، ولیعصر است.
بازدید: همه روزه از ساعت 08:00 الی 19:00
هزینه: برای گردشگر ایرانی 5000 تومان و گردشگر خارجی 30000 تومان
نظر گردشگران خارجی
اکنون که گشتوگذاری در این عمارت تاریخی داشتیم بد نیست نگاهی هم به نظرات گردشگران خارجی درباره این جاذبه بیندازیم:
گردشگری از پاریس | تاریخ ثبت دیدگاه بهمن ماه 1398
خانهای که حتما باید آن را ببینید. محلی جذاب با یک باغ زیبا که طراحی ایرانی آن چشمنواز است و عطر گلهای رز همه جا پیچیده، بهعلاوه از موزه داخل عمارت هم میتوانید بازدید کنید.
گردشگری از استکهلم | تاریخ ثبت دیدگاه آبان ماه 1398
خانهای با شکوه و شگفتانگیز که یکی از بهترین مکانها در شیراز برای بازدید است. علاوه بر اینها طراحی داخلی و خارجی بنا در نوع خود مثال زدنی است.
گردشگری از استرالیا | تاریخ ثبت دیدگاه فروردین ماه 1398
نمونهای خیرهکننده از طراحی و هنر خانههای ایرانی، اتاقهای آینهکاری شده، موزهای که مجسمههای آن انگار زندهاند، یکی از بهترین خانههای تاریخی شیراز که به جاذبههای دیگر هم نزدیک است.
کمی در مورد مجسمه های موزه
مجسمههای خانه زینت الملک یا همان موزه مادام توسو شیراز توسط بنیاد فارسشناسی در مدت 4 سال توسط گروهی از هنرمندان مجسمهساز به سرپرستی استاد «شانس» ساخت آنها انجام گرفته است. در ساخت مجسمهها از موم استفاده شده و سرما و گرما بر روی آنها تاثیرگذار است؛ سردیسها که تنها از قسمت سر افراد ساخته شدهاند از جنس گچ و رزیناند و برای چشمها نیز از چشممصنوعی استفاده کردهاند. برای موی سر، سبیل و ریش مجسمهها، موی طبیعی روی تور بافته شده و سپس روی سر مجسمه نصب شده است.
دغدغه های کارناوال
- تا چندسال قبل اگر به بازدید این موزه میآمدید بهراحتی میتوانستید در کنار مجسمهها بایستید و عکس بگیرد. بهدلیل آسیبهایی از قبیل افتادن مجسمهها در حین عکسبرداری، آسیب ناشی از فلش دوربین و موارد دیگر، عکسبرداری ممنوع است و در مقابل مجسمهها محافظ نصب شد. ترجیحا هنگام بازدید از مجموعههای تاریخی از لمس اشیا و عکسبرداری با دوربینهای حرفهای فلشدار خودداری کنید.
- متاسفانه کاشیهای هفترنگی که در راهروی خانه زیر پای گردشگران قرار دارد نیز دچار فرسایش شده و رنگهای آن از بین رفته است که جهت حفظ آنها باید سریعتر شیشه نصب شود و مرمت آنها انجام گیرد.
سخن آخر
بار دیگر به یکی از خانههای تاریخی شهر بهارنارنجها سری زدیم تا با حالوهوای این شهر در گذشته بیشتر آشنا شویم.
در سفر خود به شیراز آیا از این عمارت هم بازدید کردهاید؟
کدامیک از ویژگیهای این عمارت برایتان جذابتر بود و موجب شد تا بازدید از آن را در برنامه سفرتان بگنجانید؟
عکسهای قجری خود در کنار این عمارت زیبا را، با ما به اشتراک بگذارید.
نتیجه نقد و بررسی کارناوال
4.3
بررسی شده توسط پریوش سارانی
ارزش تاریخی | (خوب) 4 |
ارزش معماری | (خوب) 4 |
حال و هوای خوش | (عالی) 5 |
شرایط نگهداری و مرمت | (خوب) 3.5 |
نقاط قوت
- یادگاری ارزشمند از دوران قاجار
- فرصت بازدید از یک خانه تاریخی و موزه مشاهیر بهصورت همزمان
- ارتباط از طریق یک تونل به باغ نارنجستان
- قرارگیری در نزدیکی دیگر جاذبههای مهم شهر
- دسترسی آسان
نقاط ضعف
- تبلیغات و اطلاعرسانی ضعیف
- توجه ناکافی به مرمت و حفاظت بنا
رزرو اقامت در شیراز
نقد و بررسی کاربران
میانگین امتیاز کاربران
از مجموع 7 رای
4.5
زوج
1
خانواده
1
دوستان
1
حال و هوای خوش | (عالی) 4.5 |
سهولت در دسترسی | (خوب) 4.4 |
کیفیت امکانات | (خوب) 4.3 |
خانه زینت الملوک قوامی شیراز را دیدهاید؟
تجربه و نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید
سوالی دارید؟
از کارشناسان و کاربران کارناوال بپرسید
یاسمین محمدی
خانه زینت الملوک یکی از خانه های قدیمی شیراز است
5
خانهای زیبا وخشکل امروزه خانه زینت الملوک دوبخش است یکی باغ نارنجستان یکی خانه زینت الملوک وقبلا باغ نارنجستان محل کار پادشاهان بوده است وخانه زینت الملوک محل بودن مهمان ها و پادشاهان بوده است ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹
انتشار: 30 آذر 1401
حسن
5
من عاشق شيرازم ، از بچه گى شهر هاى ايران فقط شيراز برام جذاب بود
انتشار: 20 خرداد 1399
javad
مکانی زیبا با نقاشیهایی بر روی دیوار و سقف و اتاق آینه و موزه بسیار زیبا اگر به شیراز میاین حتما از خانه زینت الملک دیدن فرمایید ورستوران بسیار زیبای نارنجستان قوام که تنوع غذایی بسیار بالا که جای بسیار عالی جهت صرف غذا میباشد و عکسهای بسیار زیبا با لباسهای قاجار از مکان زیبا حتما بگیرین .
5
این عمارت درست کنار نارنجستان قوام واقع شده و یه جورایی قربانی شهرت باغ نارنجستان هم شده. اگر از دیدن معماری ایرانی به وجد میاید و علاقمند آثار هنری هستید دیدن اینجا رو به شدت توصیه می کنم.
انتشار: 11 اسفند 1398
پرسش و پاسخ
پرسش جدید
زينب میرشکاری
سلام وقت بخیر ببخشید چند ورودی میگیرند بعد اینکه لباس قاجاری هم کرایه می دهند
انتشار: 18 آذر 1400
صبورا متين پور
سلام ،آيا رزرو اقامت در سايتتون فعال شده و ميتونيم شيراز هتل رزرو كنيم براى اين هفته؟
مهدیه اکبری پارسا
سلام دوست عزیز
بله این امکان الآن روی سایت ما فعال شده، برای انجام این کار تنها کافی ست تاریخ سفرتون رو روی نوار جستجوی هتل انتخاب کنید تا به فهرستی از هتل های مختلف که در این تاریخ ظرفیت پذیرش دارن دسترسی پیدا کنید. برای رفتن به صفحه رزرو آنلاین هتل در شیراز از طریق این لینک اقدام کنید.
اگر هم سوالی داشتید یا در زمان رزرو به مشکلی برخوردید، می تونید با شماره پشتیبانی ما: 02191024260 تماس بگیرید.
انتشار: 01 خرداد 1399
انتشار: 31 اردیبهشت 1399
خديجه فخرآبادى
درسته كه به اين موزرو ميگن موزه مادام توسو ايران ؟
مهدیه اکبری پارسا
سلام دوست عزیز
بله، خانه زینت الملوک به خاطر وجود مجسمه مشاهیر بزرگ در آن، به موزه مادام توسو ایران شهرت دارد.
انتشار: 01 خرداد 1399
انتشار: 18 اردیبهشت 1399
سوالات متداول
چطور به خانه زینت الملوک برویم؟
برای آشنایی با مسیر دسترسی دقیق خانه زینت الملوک، روی این لینک کلیک کنید و به منوی مسیر و نقشه بروید.
با معروف ترین موزه های شیراز آشنا شوید.
اگر به بازدید از موزه ها علاقه دارید و دوست دارید در سفرتان گشتی در تاریخ و هنر شهر شیراز بزنید، می توانید به صفحه معرفی موزه های شیراز بروید و یک موزه گردی جذاب را تجربه کنید.
در سفر به شیراز کجا اقامت کنم؟ آیا گزینه هایی با قیمت ارزان برای اقامت در این شهر هست؟
در سفر به شیراز، گزینه های بسیار متنوعی برای اقامت پیش روی شما قرار دارد؛ از هتل های چند ستاره تا انواع اقامتگاه های بوم گردی. اگر می خواهید با این اقامتگاه ها آشنا شوید و فهرستی از اقامتگاه های ارزان قیمت را داشته باشید، می توانید به صفحه اقامت در شیراز بروید و گزینه مورد علاقه تان را به صورت آنلاین رزرو کنید.