کارناوال - راهنمای سفر

روستای زیارت گرگان

استان گلستان، گرگان، جنوب منطقه ناهارخوران

4.1

از 5 امتیاز

میانگین نظرات 15 کاربر

گالری تصاویر

مدت پیشنهادی بازدید

2 تا 10 ساعت

ساعت دسترسی

امروز شنبه 24 ساعته

هزینه ورودی

رایگان

همه چیز درباره روستای زیارت گرگان

چرا بازدید کنیم؟

نقد و بررسی کارناوال

کجاست؟

نقشه و مسیر

آقام چی گفتن؟

نظرات کاربران

سوالی دارید؟

پرسش و پاسخ

نقد و بررسی کارناوال

کارناوال

نویسنده ارشد کارناوال

انتشار

04 اردیبهشت 1398

به روز رسانی

26 آبان 1398

معرفی /

روستای زیارت گرگان | مقصدی در دل طبیعت گلستان

روستای زیارت گرگان یکی از انتخاب های خوب برای سفر است و تجربه ای متفاوت از گشت و گذار را در اختیارتان می گذارد. تصاویر روستای زیارت گرگان آن قدر زیبا هستند که وسوسه سفر را به جان هر کسی می اندازند. امامزاده روستای زیارت گرگان، طبیعت چشم نواز، مردم مهربان، چشم اندازهای کم نظیر، خانه های روستایی و فرصت کمپینگ در منطقه ای شگفت انگیز از دلایل انتخاب روستای زیارت به عنوان یک مقصد جذاب هستند.

اگر می خواهید با این روستا و جاذبه هایش آشنا شوید و برای سفر به آن بزنامه ریزی کنید، با کارناوال همراه باشید و اطلاعات مورد نیازتان را به دست آورید.

چرا روستای زیارت؟


  • فرصت تماشای چشم اندازهای کم نظیر چیزی نیست که به این راحتی ها از خیرش بگذرید.
  • در این روستا امکانات خوب اقامتی و رفاهی وجود دارد.
  • پیشینه این روستا قابل توجه است.
  • فروشگاه های خوبی برای خرید محصولات محلی دارد.
Noura Jafari 

در مسیر روستای زیارت...

زیبایی های سفر به روستای زیارت به محض خروج از گرگان و ورود به جاده روستا آغاز می شوند. شما وارد جاده‌‌ای جنگلی و زیبا می شوید که پیچ در پیچ و کمی خطرناک است؛ اما زیبایی های بسیاری را در خود دارد. جاده ای با پیچ‌‌‌های تند و رو به بالا به طول 7 کیلومتر که در هر لحظه شما را شگفت زده می کند. طی کردن این مسیر آن قدرها سخت نیست چرا که وجود رستوران ها، کافه‌‌ها و کیوسک‌‌های کنار جاده و مناظر شما را به اندازه کافی سرگرم می کنند.

بسیاری از طبیعت دوستان این مسیر را با پای پیاده طی می کنند؛ اما برای این کار باید سابقه کوهنوردی یا طی کردن مسیر‌‌های سربالایی داشته باشید وگرنه از پس آن بر نمی آیید. مسیر برگشت سرپایینی است و فشار کمتری دارد پس تازه کارها این مسیر را انتخاب می کنند.

نشانه ورودتان به روستا سنگفرش شدن جاده است و پس از آن باید به سراغ دیدنی های زیارت بروید...

Photo by : Unknown

آشنایی با روستای زیارت | ییلاق تماشایی گلستان

سالانه افراد زیادی به گرگان سفر می کنند؛ اما از برخی جاذبه های اطراف این شهر بی خبرند. کافیست دل از شهر بکنید و از گرگان بیرون بزنید تا با حدود نیم ساعت رانندگی یکی از زیباترین روستاها را ببینید که در میان دره رودخانه «خاصه رود» قرار گرفته است. روستایی که می توانید چند روز هم در آن اقامت کنید و حسابی به گشت و گذار بپردازید. روستای زیارت به اسامی دیگری همچون زیارت خاصه رود، زیارت خسرو و زیارات نیز شناخته می شود. این روستا در ارتفاع 1000 متری از سطح دریا قرار دارد. اختلاف 10 الی 15 درجه با شهر گرگان و فاصله کم آن با مرکز شهر، این روستا را به منطقه ییلاقی و گردشگری مشهوری تبدیل کرده است.

خانه های قدیمی، طبیعت زیبا، مردم مهمان نواز و زیبایی های بسیار دیگری انتظارتان را می کشند پس معطل نکنید و با ما قدم به درون روستا بگذارید تا ببینیم در آن چه می گذرد.

Photo by : Unknown
Photo by : Saeed Falahfar

دیدنی های زیارت

اولین چیزی که با ورود به حریم روستا به چشم تان می آید ویلا‌‌های نوسازی هستند که سنخیتی با فضای روستا ندارند و شاید کمی هم توی ذوق تان بزنند؛ اما کمی بعد این بافت قدیمی روستاست که خودش را به شما می نمایاند و جذابیت سفر از همین جا آغاز می شود.

1- معماری جذاب و جلوه تاریخی

 روستای زیارت متشکل از کوچه‌‌های پیچ در پیچ و باریکی است که نمای بیرونی روستا را شکل می دهند. خانه های دو طبقه روستا به شکل خاصی در کنار هم چیده شده و کم کم معابر شکل گرفته اند. سنگ و چوب عمده ترین مصالح در ساخت خانه ها هستند. برای جلوگیری از نفوذ رطوبت، دیوارها با کرسی چینی بنا شده اند و کف خانه‌‌ها در فاصله نیم تا یک متری از سطح زمین قرار دارند. بیشتر خانه های زیارت فاقد حیاط مستقل هستند و بافتی شبه پلکانی دارند؛ به این صورت که مانند روستای تاریخی و معروف ماسوله، حیاط خانه‌‌ها قسمتی از معابر یا بام خانه جلویی را شکل می دهد.

بافت سنتی و زیبای روستا و منازل قدیمی به ثبت ملی رسیده اند و باید توجه بیشتری به آنها شود. قدمت حدود 40 عدد از این خانه ها به دوران قاجار و پهلوی باز می گردد. ثبت 3 محوطه تاریخی به نام‌‌های «کفترخوسه»، «شهربَت» و «محوطه پشتلام» در حوالی روستا یکی از قدم های مثبت در راستای حفظ جلوه های تاریخی این منطقه محسوب می شود. بر اساس گفته های قدیمی ترها، روستای زیارت بازمانده ای از یک شهر بزرگ بوده که معلوم نیست چرا به این حال و روز درآمده است.

داستان های جالب شهربت 

می گویند بعد از فتح ایران به دست سپاه اسلام مردم شهربت برخلاف مردم شهر قدیمی گرگان تسلیم نشدند و تا لحظه آخر جنگیدند. گفته می شود شهربت و تمام مردمان زرتشتی اش بوسیله طلسمی غیر قابل تسخیر شدند.

اهالی روستا از این منطقه با نام شهر طلسم شده یاد می کنند. بعضی ها بر این باورند که در سال 83 با رسیدن وسعت خرید و فروش زمین به شهربت، همه چیز طلسم شد.

Photo by : Unknown

2- آبشارهای زیارت

تعدادی آبشار در حوالی روستای زیارت قرار دارند که طبیعت گردان را به سوی خود می کشانند:

آبشار دوقلو 

یکی از دیدنی های طبیعی روستای زیارت آبشار دوقلو است که در 5 کیلومتری جنوب روستا و 19 کیلومتری جنوب گرگان قرار دارد و رسیدن به آن مستلزم 15 دقیقه پیاده روی است. این آبشار در مسیر رود آبشار -یکی از شاخه های فرعی رودخانه خاصه رود زیارت- شکل گرفته است و دل طبیعت گردها را می برد. اینجا در واقع دو آبشار می بینید که از ارتفاع 15متر به داخل حوضچه ای می ریزند. ذرات آب در هوای محوطه آبشار معلق هستند و رطوبت بالا باعث شده تا روی تخته سنگ ها نیز پوشیده از خزه و گلسنگ باشد. این مجموعه در محدوده منطقه حفاظت شده قرار دارد؛ اما استفاده دام ها از آن و تردد بدون کنترل انسان از مشکلاتی است که این تفرجگاه با آنها دست و پنجه نرم می کند.

آبشارهای دره تل انبار

در این دره 53 آبشار 2 تا 40 متری را می بینید که ارتفاع 20 عدد از آنها به بیش از 10 متر می رسد.

آبشار خال دره

آبشار خال دره که با نام جل دُره نیز شناخته می شود در شرق روستا و در میان دره ای زیبا قرار دارد. تنها با یک راهنمای کاربلد محلی می توانید به این آبشار برسید.

Photo by : Unknown

3- چشمه آبگرم زیارت

در روستای زیارت و ضلع شرقی رودخانه خاصه رود چشمه آبگرمی قرار دارد که با نام زیارت خوانده می شود و در حال حاضر ۴ مظهر (محل پدیدار شدن آب) و محل خروجی به فاصله تقریبی ۱۰ تا ۲۰ متر دارد.

اولین مظهر چشمه زیر تخته سنگی قرار دارد و روی آن کتیبه کوچکی با ابعاد 20 در 15 متر به خط عربی نگاشته شده است که تاریخ ۱۰۳۵ هجری قمری را می توان بر روی آن دید. مظهر دوم در ۲۰ متری جنوب مظهر اول است و دو مظهر دیگر هر یک با فواصل ۱۵ و ۱۰ متر قابل دسترسی هستند.

آب چشمه صاف و زلال است و طعم و بوی تند و خاص ندارد؛ اما گرمای ملایم و مطبوع آن لذتبخش است. حجم آب هر چهار رشته، قابل توجه است و به حدود 38 سانتی متر می رسد.

گفته می شود که چشمه آبگرم زیارت تنها آبگرم در استان گلستان است؛ بنابراین اگر آن را مورد بررسی قرار دهند و خواص آن از نظر وجود مواد معدنی را مشخص کنند، می تواند یکی از جاذبه های توریستی این استان باشد.

جالب آنکه در سفرنامه جهانگردان خارجی همچون سفرنامه کلنل لوات و سفرنامه کنسول انگلیس در استرآباد، وجود چشمه آب گوگردی در قریه زیارت تایید شده است. اهالی روستا بر این باورند که این آبگرم برای انواع بیماری های پوستی و درد مفاصل کارساز است.

متاسفانه تصویر مناسبی از این جاذبه در دست نیست. اگر عکسی از این چشمه دارید، آن را برای ما ارسال کنید تا با نام خودتان در کارناوال منتشر شود. عکس را اینجا آپلود کنید.

Photo by : Mehran Kashefi

4- آستان مقدس امامزاده عبدالله و دیگر امامزاده ها

در نزدیکی چشمه آبگرم زیارت، به آستان مقدس امامزاده عبدالله که از نوادگان امام موسى بن جعفر (علیه السلام) است می رسیم. ساختمان بقعه درجوار رودخانه واقع شده و به همین دلیل طى سالیان گذشته بر اثر سیلاب ویرانی هایی برای آن به وجود آمده است. اهالى، ساختمان مختصرى برای این امامزاده مهیا کرده اند و قطعاتى از صندوقچه چوبى بقعه که از سیلاب مانده بود را در همین محل نگهداری می کنند. از ویژگی های این امامزاده وجود درختان سرو کهنسال در آن است. 

گورستان تاریخی امامزاده عبدالله: در اطراف این امامزاده گورستانی تاریخی قرار دارد که قدمت برخی از سنگ قبرهای آن بیش از هزار سال است.

دیگر امامزاده های این روستا عبارتند از:

امامزاده علی ابن موسی ابن جعفر مشهور به عظیم حسینی: این امامزاده در میان طبیعت قرار دارد پناهگاه و محل زیارت کوهنوردان و دوستداران طبیعت است. 

امامزاده صالح: این امامزاده وسط بافت ارزشمند روستا واقع شده و توسط مردم بازسازی شده است.     

بابا قنبرسر: یکی از مناطق زیارتی روستای زیارت است که در منطقه ای به نام کله یزید در یک کیلومتری جنوب شرقی روستا قرار دارد. نشانه این مقبره بلوط کهنسالی است که بر بالای آن قرار دارد و قدمتش به بیش از 1000 سال می رسد.

Elmira Shahan 

5- ارتفاعات تماشایی

یکی از ویژگی های روستای زیارت قرارگیری آن در میان ارتفاعات است که جلوه خاصی به روستا بخشیده اند. زیارت از شمال به ارتفاعات «بندسر» و «خمام شهر»، از شرق به ارتفاعات «خال دره» و از غرب به ارتفاعات «ادیم» و «مازوکش» و «کمرسر» محدود می شود که هر یک زیبایی های خاص خود را دارند.

کوه های اطراف روستای زیارت عبارتند از: 

1- زبله یا کله قندی بین کلاه گردان وکلیچال

2- کلیچال در شرق

3- کلاه گردان در شمال شرق

4- تلمبار در جنوب

5- سردانسر در جنوب غرب

6- زارمنجی در شمال

7- سفید آب و پیرزن چکل در شمال غرب

8- شمسک در شمال شرق

9- تاله (تالو) در جنوب غرب

 

Photo by : Unknown

6- جنگل و درختان ارزشمند

 در نزدیکی روستای زیارت جنگل های هیرکانی وجود دارند که می توانند گردشی به یادماندنی را برای تان رقم بزنند. این جنگل ها از منحصر به فردترین جنگل ها در جهان هستند و برخی از آنها با عنوان موزه زنده یاد می کنند.

در حوالی روستای زیارت می توانید سومین ذخیره گاه درخت سرخدار جهان را ببینید. سرخدار، درخت سوزنی برگی است که برگ های دایمی و همیشه سبز دارد و چوب درون آن قرمز شاه بلوطی است. برای دیدن این ذخیره گاه از یک راهنمای محلی کمک بگیرید.

درختان انجیلی از دیگر دیدنی های این روستا به شمار می روند. این درختان که به دلیل مقاوت و سخت بودن چوب شان با عنوان درخت آهن شناخته می شوند، از مفاخر طبیعت ایران هستند. درختان انجیلی در فصل پاییز به اوج زیبایی می رسند و چشم ها را به خود خیره می کنند.

در شمال این روستا نیز منطقه جنگلی ناهارخوران قرار دارد که به راحتی می توانید به آن دسترسی پیدا کنید. 

مطالب مرتبط

Photo by : Unknown

تفریحات در روستای زیارت

در روستای زیارت می توانید به گشت و گذار بپردازید و از دیدن خانه های قدیمی لذت ببرید یا با مردم همکلام شوید و از مصاحبت با آنها لذت ببرید و چیزهای تازه یاد بگیرید. فعالیت هایی هم هستند که می توانید کمی ویژه تر آنها را در این روستا دنبال کنید:

کوهنوردی

همانگونه که گفتیم روستای زیارت در میان ارتفاعات چشم نوازی قرار دارد که می توانید آنها را مقصدی برای کوهنوردی قرار دهید. زیارت در میانه یکی از راه‌‌های قدیمی و محل اتصال شاهرود و فلات مرکزی ایران به دریای خزر قرار دارد. این مسیر در گذشته توسط مسافران مورد استفاده قرار می گرفت اما با احداث جاده های جدید متروکه شده و کوهنوردان از آن استفاده می کنند تا به ارتفاعات برسند.

جمع آوری گیاهان و میوه ها

اگر در روزهای آفتابی گذرتان به زیارت بیفتد مردان و زنانی را می بینید که کوله‌ای قرمز رنگ، پشمی و شبیه گلیم بر پشت دارند. شاید تصور کنید آنها برای کوهنوردی به اینجا آمده اند اما باید بگوییم که کاملا در اشتباهید. آنها برای جمع‌آوری گیاهان خاص یا میوه‌‌های جنگلی به مناطق اطراف می روند و تقریبا هر روز این کار را انجام می دهند. میوه‌‌هایی همچون گلابی جنگلی، آلو جنگلی، توت فرنگی، زرشک و... چیزهایی است که در کوله آنها پیدا می کنید. جمع‌آوری ازگیل جنگلی یا به زبان محلی کندوس و ولیک -نوعی میوه درختی جنگلی سیاه رنگ- در فصل پاییز صورت می گیرد.

پیک نیک و عکاسی

اتراق در میان طبیعت بکر و استشمام هوایی پاک و لذت بردن از مناظر چیزی ست که در زیارت نصیب تان می شود؛ به شرطی که لوازم مورد نیاز را همراه خود ببرید و بساط پیک نیک تان را در طبیعت زیبای این روستا پهن کنید. در زیارت و مناطق اطرافش سوژه های بسیاری برای عکاسی وجود دارند که می توانید آنها را برای همیشه در قاب تصاویر بگنجانید.

شکم گردی

در نزدیکی روستا، آتش تنور‌‌های هیزمی کنار جاده غوغایی به پا کرده اند و بوی خوش نان محلی از آنها به مشام می رسد. این نان مخصوص همین منطقه است و با نان محلی گرگان به نام کلاج فرق می کند. نانی گرم و سفید که گرد، کلفت و شبیه فطیر است و طعمی به یادماندنی دارد. 

Photo by : Unknown

امکانات روستای زیارت

در اطراف جاده منتهی به امامزاده مغازه هایی را می بینید که به نوعی مرکز خرید روستا برای مسافران را شکل می دهند. صنایع دستی ساکنان محلی، میوه‌‌های جنگلی و محصولات دامی محلی از جمله محصولاتی هستند که می توانید در این مغازه ها بیابید. کافه ها و رستوران ها و سفره خانه نیز در نزدیکی روستا قرار دارند و هتلی هم برای اقامت مسافران ساخته شده است.

اقامت در روستای زیارت

برای ماندن در روستای زیارت اصلا نگران نباشید. هتلی در این روستا وجود دارد که خدمات خوبی را به مسافران ارایه می دهد. خانه های محلی هم از گزینه های دیگر اقامت در روستا هستند که به اقتصاد جامعه بومی هم کمک می کنند. اگر اهل کمپینگ هستید هم می توانید نقاط خوبی را در این روستا و اطراف آن بیابید. همچنین می توانید در شهر گرگان اقامت کنید و در سفری یک روزه به روستای زیارت بروید.

Photo by : Unknown

سوغات و صنایع دستی

مغازه هایی در روستا وجود دارند که می توانید از آنها سوغاتی های خوبی تهیه کنید. برخی از خانواده ها نیز قسمتی از خانه شان را به ارایه محصولاتی از این قبیل اختصاص داده اند. شما می توانید هم از مغازه ها و هم از خانه ها تولیداتی با بافتی شبیه به گلیم و جاجیم به شکل کوله، کیف دستی، روفرشی، روتختی، رومیزی و... بخرید. در میان کالاها کوله های قرمز محلی به نام چمتا نیز دیده می شوند که بومی ها از آن به وفور استفاده می کنند.

البته حواس تان باشد که از محصولات ارگانیک و گیاهان دارویی و میوه های جنگلی نیز غافل نشوید. پنیر و لبنیات، نان، تخم مرغ محلی، سبزیجات، کدو، گوجه فرنگی، خیار، لوبیا، اسفناج، ترشی آلو کندس، زرشک و گلابی جنگلی به نام تلکا، عسل، رب آلو و... از محصولات این روستا هستند.

در این میان برای سوغاتی معروف این روستا یعنی پنیر زیارت جایگاهی ویژه قایل شوید و این یادگاری خوشمزه را از دست ندهید.

Photo by : Unknown

غذاهای خوشمزه زیارت

غذاهای خوشمزه ای که توسط کدبانوهای این روستا طبخ می شود عبارتند از: لوبیا ته چین، شیرخشک، شیربرنج، ماش آش، کدو ماشی، اسفناج ترشک، آش گزنه، پیاز اُ (پیاز آب)، تم پخت با انار دان، ته چین اسفناج، ته چین کشمش، آش ترشی، ماست شوربا ، قروت اُ (آب قروت)، ترش اُ (ترش آب)، ماش پیتی، کدو قروتی، کدو لقتی، کدوپیازداغی و...

یکی از خوشمزه های این روستا نان محلی آن است که طعمی کاملا متفاوت دارد. این نان در تنور گلی پخته می شود و اگر آن را با پنیر محلی بچشید طعمش تا همیشه زیر دندان‌تان می ماند. 

Photo by : Unknown

راه دسترسی

آدرس: استان گلستان، گرگان، جنوب منطقه ناهارخوران

 راه دسترسی: برای رسیدن به روستای زیارت در ابتدا به انتهای جاده ناهارخوران شهر گرگان بروید. در اینجا میدانی می بینید که تنها دو راه برای ادامه مسیر پیش روی شما می گذارد؛ می توانید برگردید و دوباره وارد ناهارخوران شوید و به طرف مرکز گرگان بروید و یا به جاده روستای زیارت وارد شوید. پس از ورود به جاده روستا و پیمودن 7 کیلومتر به حریم روستا می رسید.

دیدنی های اطراف

اگر ماندن تان در گرگان به درازا کشید، به جز روستای زیارت می توانید برای دیدنی های دیگر نیز برنامه ریزی کنید. نام جاذبه ها را با فاصله شان از روستای زیارت برای تان آورده ایم:

ناهارخوران | 8 کیلومتر

النگدره | 15.3 کیلومتر

کاخ موزه گرگان | 17.4 کیلومتر

مدرسه عمادیه | 18.2 کیلومتر

موزه صنایع دستی گرگان | 18.6 کیلومتر

Majid Mihandoost | IRNA 

آب و هوا و فصل سفر

روستای زیارت به دلیل آب و هوای خشک و خنک در فصول گرم طرفداران بسیاری دارد؛ اما هر چهار فصل این روستا دارای زیبایی های خاصی است:

بهار: جوانه زدن و شکوفه دادن درختان و رویش علف های تازه بر زمین شکوه طبیعت را دو چندان می کند؛ شکوهی که تاثیر زیادی بر چهره روستای زیارت دارد. 

تابستان: در گرمای تابستان می توانید آب و هوایی مطبوع را در زیارت تجربه کنید و خاطره ای شیرین داشته باشید.

پاییز و زمستان: سرمای هوا گرچه کمی آزار دهنده است اما چه کسی می تواند منکر زیبایی های هزار رنگ پاییزی و چشم نوازی تن پوش زمستانی زمین بشود؟

معماری سنتی روستای زیارت

در گذشته برای ساخت و ساز ابتدا دور تا دور بنا را پی 50 در 50 می کندند تا به خاک بکر دسترسی پیدا کنند. برای  جای ستون ها تا 1.20 متر چاهک کنده می شد و بعد از گذاشتن تخته سنگ، آنها را تراز می کردند. ستون ها دارای کلاهک بودند. این ستون ها را سرپا می کردند و دوش کش (تیر چوبی) را روی آن می گذاشتند و سپس با اسکو (میخ دوسر) به آن استحکام می بخشیدند. بعد از این کارها نوبت چوب ریزی و تخته ریزی و نال کوبی (1)  بود و بعد زمان پوشاندن آنها با گل فرا می رسید. ستون های طبقه بالا را اول سر پا می کردند و بادبند ضربدری بین آنها می زدند.

بین ستون ها، ستون کمکی به فاصله 50 سانت می گذاشتند و روی ستون را با شمیش (شاخه درخت شبیه میله گرد 18) می بافتند. سپس روی آن را با گل می پوشاندند و بعد گل کاری (به ظرافت گچ کاری) انجام می دادند. سقف چوب ریزی و تخته کوبی می شد و روی آن را گل می کردند. نوع بام خانه ها هم از نوع خر پا چوبی بود که روی آن با چوب یا سفال یا حلب و یا ایرانیت پوشیده می شد.

ستون ها از چوب درخت سرخدار بودند و چوب سقف اتاق ها نیز اغلب از جنس نرات بود. آشپزخانه و سرویس بهداشتی در حیاط قرار داشت. نحوه چینش اتاق ها و فضاها به این صورت بود: اول ایوان، بعد میان خانه (پذیرایی) و بعد اتاق خواب ها که اتاق خواب مهمان کنار ایوان قرار داشت.

زیر زمین هم به کارگاه بافندگی اختصاص داشت و گاهی هم به عنوان آشپزخانه نیاز خانواده را برطرف می کرد. بد نیست بدانید مناطق مهم روستای زیارت بر اساس قیمت زمین و امکانات عبارتند از: 1- بافت روستا و قسمتی از کفتر خوسه 2- منطقه میدان و سرخ چشمه 3- کفتر خوسه 4- جاده آبشار و گاو خوسه 5- دلوا و حاجیللم 6- جوزستان و نخود چشمه و ادیم 7- تپه و گرگولو 8- سرتخته 9- شهربت و تول بن

پاورقی


1- نال، چوب قطور و مکعب مستطیل شکلی بود که از بهترین نوع چوب انتخاب می شد.

فرهنگ و مردم

روستای زیارت در دهستان استرآباد جنوبی قرار دارد و براساس سرشماری سال ۱۳۸۵ جمعیت آن ۱۹۶۴ تن در قالب ۴۷۸ خانوار است. میانگین عمر بالای مردم یکی از ویژگی های قابل توجه آنهاست که از شیوه زندگی و استفاده از مواد غذایی جنگلی ناشی می شود.

مردم زیارت را گالش می دانند؛ یعنی کسی که به دامداری و پرورش گاو و گوسفند مشغول است. گالش ها در مناطق کوهستانی رودسر در شرق گیلان تا رامسر در غرب مازندران حضور دارند. البته گالش های زیارت در حال ترک سبک زندگی گله داری سنتی هستند و کم کم به کارهای کشاورزی و ساخت و ساز روی می آورند.

گالش‌های زیارت خودشان را مازندرانی می پندارند؛ اما لهجه و گویش خود را زیارتی یا زبان روستایی می نامند؛ مخلوطی از پهلوی میانه، دیلمی و کتولی و لهجه قدیمی گرگانی. گویش زیارتی به شدت تحت تاثیر زبان فارسی قرار دارد و این تاثیر در تمام سطوح صرفی، نحوی و واژگانی آن حفظ شده است اما هویت مازندرانی نیز در آن حس می شود.

در اینجا به برخی اصطلاحات رایج در فرهنگ این مردم می پردازیم:

یوری (یاوری): این کلمه بخشی از فرهنگ مردم روستا را بیان می کند؛ در اینجا همه بدون چشم داشت به کمک هم می روند. یوری بزرگ روستا در 50 سال پیش اتفاق افتاد؛ زمانی که کل این محل در یک هفته لوله کشی شد و در حال حاضر هم از همان سیستم لوله کشی استفاده می شود.

 واش به واش: نوعی تقسیم زمین در گذشته بوده است که بر اساس آن به صورت زبانی و بر پایه اعتماد متقابل صورت می گرفت؛ حتا بدون در نظر گرفتن متراژ و سند و پلاک زمین. این روش هنوز هم مورد قبول ساکنان روستا است.

چمتا کش: این عبارت برای اشاره به کسی به کار می رفت که در شکار همراه شکارچیان بود و وظیفه حمل وسایل آنها و شکار را بر عهده داشت و در آخر سهمی از گوشت شکار نصیبش می شد.

 پلنگ تله: نوعی تله که در گذشته از آن برای به دام انداختن پلنگ دزد (پلنگ حمله کننده به دام) استفاده می کردند. شوکا و خوک شکار اصلی پلنگ هستند. امروزه این اصطلاح برای اشاره به نهایت مکری که برای دشمن و گرفتن دزد می توان به کار برد استفاده می شود.

دله گیری: حدود 50 الی 60 سال پیش افراد سودجو که دلال پوست سمور بودند به این روستا آمدند و  با پرداخت مبلغ قابل توجه مردم را به شکار این جانور تشویق کردند. بعضی از کشاورزان به دلیل به صرفه نبودن کشاورزی به دله گیری روی آوردند و پول خوبی نصیب خود کردند. حالا دله گیری یک اصطلاح است و زمانی که کاری مقرون به صرفه نیست و منجر به قبول یک شغل پَست و مقطعی و پردرآمد می شود به کار می رود.

S.Majid Hosseini 

مراسم خاص

در اینجا برخی مراسم جالب روستا را به شما معرفی می کنیم:

آفتاب کنک: در گذشته مراسمی در زمستان برگزار می شد تا آفتاب بالا بیاید و زمین را گرم کند.

مراسم نوروزی: رفتن بر سر مزار عزیزان بعد از چهارشنبه سوری و دو سه روز مانده به عید صورت می گیرد و مردم برای درگذشتگان شمع روشن می کنند. در گذشته بعد از ساعت تحویل و انجام دید و بازدید در نوروز چلیک بازی و تاب بازی از تفریحات مردم بود.

عیدی گردشی: ریش سفیدان و افراد میانسال به صورت گروهی لحظاتی بعد از ساعت تحویل راهی منازل افرادی می شوند که در سال گذشته از دنیا رفته اند. آنها ضمن دلجویی از بازماندگان عید را هم تبریک می گویند. بچه ها هم بر درب منزل هم روستایی های خود ضربه می زنند تا تخم مرغ و سنجد و شکلات و... عیدی بگیرند.

Photo by : Unknown

چرا نامش زیارت است؟

دلایل متعددی برای نام این روستا مطرح شده است:

این نامگذاری به واسطه وجود یک امامزاده در روستا و سفارش ایشان صورت گرفته است.

بر اساس شواهد به دست آمده از شهر سوخته در سیستان و بلوچستان و روایات تاریخی بوداییان به دلیل موقعیت مکانی این روستا، از گذشته های دور برای عبادت به این مکان می آمده اند.

گفته می شود در یکی از مناطق این روستا به نام شهربت، آتشکده ای بزرگ وجود داشته و محل تجمع زرتشتیان و قربانگاه و محل زیارت بوده است. البته این را به یاد داشته باشید که شهربت اسم قدیم منطقه بوده و آن را به زیارت تغییر داده اند.

به خاطر اینکه این روستا محل حکومت آل زیار بوده، کم کم به زیارت تغییر نام داده است.

Photo by : Unknown

ماجرای رضا شاه و به آتش کشیده شدن روستای زیارت

در دوران سلطنت رضا شاه، به بهانه شهر نشین کردن مردم و گوشمالی آنها روستای زیارت را به آتش کشیدند. مردم زیارت از این روستا اخراج شدند و آنها را به جنوب گرگان منتقل کردند. بعد مدتی بیماری وبا و گرمای شدید منجر به مرگ تعداد زیادی از اهالی این روستا شد. پس از این ماجرا بخشی از مردم زیارت با وجود منع شدید دوباره به روستا آمدند و یا به روستاهای مجاور رفتند. زیارت از آن پس دوباره جان گرفت و بعد از اصلاح اراضی در سال 42 به زمين های مردم روستای زيارت نیز سند دادند.

دغدغه های کارناوالی

از آغاز سال ۱۳۸۳ استانداری گلستان محدودیت‌هایی را برای ساخت و ساز ایجاد کرده است اما روند آپارتمان سازی و ساخت بناهای جدید همچنان ادامه دارد؛ موضوعی که سرنوشت این روستای تاریخی را به عنوان یک اثر ارزشمند در خطر قرار می دهد. امیدواریم مسوولان بیش از این به فکر نجات دادن بافت زیبای این روستا باشند.

Photo by : Unknown

سخن آخر

استان گلستان زیبایی های بی بدیلی در خود دارد که می توان در مورد هر کدام شان ساعت ها سخن گفت و به تعریف و تمجید آنها پرداخت. اگر راهی این استان شدید و گذرتان به مرکز آن، گرگان افتاد حتما سری هم به روستای زیارت بزنید و جانی تازه کنید. قدردان طبیعت و زیبایی هایش باشید و از جلوه های فرهنگی و تاریخی روستا نیز بی نصیب نمانید.

آیا دوست دارید این روستا را از نزدیک ببینید؟

اگر تجربه سفر به این منطقه را داشته اید، تجربه های تان را با ما و دیگر دوستان کارناوالی به اشتراک بگذارید.

منتظرتان هستیم...

نتیجه نقد و بررسی کارناوال

4.5

بررسی شده توسط کارناوال

امکانات اولیه(عالی) 5
حال و هوای خوش(خوب) 4
شرایط اقامت در منطقه(خوب) 4
سهولت در دسترسی(عالی) 5

نقاط قوت

  • یکی از زیباترین روستاهای ایران
  • امکانات اقامتی خوب
  • طبیعتی زیبا وآرامش بخش

نقاط ضعف

  • تبلیغات و اطلاع رسانی ضعیف
  • ویلاسازی و تجاوز به بافت تاریخی روستا

نقد و بررسی کاربران

میانگین امتیاز کاربران

از مجموع 15 رای

4.1

خانواده

6

دوستان

1

آیا بازدید از روستای زیارت گرگان را به دیگران پیشنهاد می‌کنید؟
امکانات اولیه(خوب) 4.2
حال و هوای خوش(عالی) 4.7
رفتار بومیان منطقه(خوب) 4.1
نظافت(خوب) 4.3

روستای زیارت گرگان را دیده‌اید؟

تجربه و نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید

سوالی دارید؟

از کارشناسان و کاربران کارناوال بپرسید

جدیدترین نقد
Fatemeh

4.6

مردمانی دلنواز و مهربان که به خوبی از ما پذیرایی کردند طبیعتی زیبا جایی برای آرامش قطعا یکی از بهترین گردش های عمرم بوده است

سفر با خانواده
تجربه سفر Fatemeh به روستای زیارت گرگان

انتشار: 26 آبان 1402

آیا این دیدگاه مفید بود؟
:)))

روستای عالی هست

5

فقط یه مقدار مردم ضعیف اما آبروداری داره، اگر بهشون برخوردید حتما در حدی که می توانید کمک‌شون کنید

تجربه سفر :))) به روستای زیارت گرگان

سلام لطفا اطلاعات خود را بروز واقعی بنویسید

انتشار: 23 شهریور 1403

اتفاقا خیلی هم پولدارو مرفه هستن بافت قدیمی روستارو هم اگه دست نزدن فقط بخاط این ک اون سنتی بودنش حفظ بشه وگرنه خیلیم مردم اونجا وگرگان عزیزمون عالین

انتشار: 16 خرداد 1403

سلام نه اتفاقا من خودم گرگانی ام ولی پدر و مادرم و جد جدم زیارت هستن همه و خودم جزو زیارتی ها هستم اره قدیما شاید وضع مالی خوبی نداشتند ولی الان زمین هاشون رو چند میلیاردی میفروشن و خونه درست کردن سوویت میدن وضع مردم خیلی عالیه

انتشار: 14 اسفند 1402

اتفاقا خیلی ام ثروتمندن وقتی زمیناشون میلیاردی شد

انتشار: 14 خرداد 1402

چرا چرت میگی کجا ضعیفن کی اومدی زیارت که همچین حرفی میزنی خیلی هم وضعشون خوبه

انتشار: 01 خرداد 1402

انتشار: 01 آذر 1400

آیا این دیدگاه مفید بود؟
ابراهیم ملک

سلام

بیشتر نان مصرفی و مورد علاقه در گرگان همون نان بربری تهران است که در گرگان به اسم نان قُلاچ مطرح است البته نان لواش - تافتون - فتیر - قتلمه - کمبه - شیرمال - کالنی (با محتویات کدو چغندر و گیاهی مانند پیازچه که الرزو نام دارد پرشده است)- البته نان کماچ که زیر خاکستر پخته میشود خالی از لطف نیست.

سلام من واقعا دلتنگ استان گرگان و جاهای دیدنیش الخصوص امامزاده زیارت هستم درحدی ک بعضی شباازدلتنگی گریم میگیره اگه امکان داره ی شماره بدین تامن حداقل بتونم تصویری این امامزاده عزیز رازیارت کنم بی صبرانه منتظرم لطفا یاریم کنید😔

استان گلستان و شهر گرگان

انتشار: 08 مهر 1401

انتشار: 14 خرداد 1401

انتشار: 12 مرداد 1399

آیا این دیدگاه مفید بود؟

پرسش و پاسخ

پرسش جدید

نسرین پازوکی
پرسش:

بهترین زمان برای دیدن از روستای زیارت چه موقع هست ؟

انتشار: 27 فروردین 1403

آیا این دیدگاه مفید بود؟
سیاوش یعقوبی
پرسش:

سلام آیا آبگرم زیارت رو بصورت خانوادگی استفاده کرد منظورم اینه که مثل استخر ابگرم شاهان گرماب است...یا مثل آبگرم محلات خانگی است...یا فضای آزاد است...لطفا یک نفر جوابی بهم بده

در پاسخ به سیاوش یعقوبی:

سلام نه تایم اقایون و خانوما جداست اینطور نیست ک همه باهم برن تواب

انتشار: 16 خرداد 1403

انتشار: 19 شهریور 1402

آیا این دیدگاه مفید بود؟
جلال باقری
پرسش:

سلام. برای اسکان در استان گلستان و دسترسی به نقاط مختلف استان ایا روستای زیارت مناسب است؟

انتشار: 22 اسفند 1401

آیا این دیدگاه مفید بود؟

سوالات متداول

برای اینکه با آدرس دقیق و نحوه رسیدن به روستای زیارت آشنا شوید، تنها کافی ست سری به این لینک بزنید و به منوی مسیر و نقشه بروید. 

برای آشنایی با بهترین و زیباترین روستاهای شمال و به دست آوردن اطلاعات مهمی در مورد آنها مانند مسیر دسترسی و امکانات، وارد صفحه معرفی روستاهای شمال شوید و به دنبال جاذبه مورد علاقه تان بگردید.

 

برای آشنایی با گزینه های اقامت در این روستا، می توانید به صفحه اقامت در روستای زیارت کارناوال بروید و اقامتگاه مورد علاقه تان را به صورت آنلاین رزرو کنید. 

اپلیکیشن کارناوال

با وب اپلیکیشن (PWA) کارناوال، کنترل سفر دست شماست.
در این اپلیکیشن شما دنیایی از امکانات و خدمات را همیشه و همه جا در جیب خود دارید؛ آشنایی با جاذبه‌های گردشگری، رزرو آنلاین بلیط هواپیما، رزرو هتل، ویلا و اقامتگاه بوم‌گردی، رزرو آنلاین تورهای داخلی و خارجی و تمام خدمات گردشگری، همه در اپلیکیشن کارناوال .

تماس با کارناوال

پشتیبانی 7.30 صبح تا 1 بامداد:

هدف اصلی کارناوال این است که بهترین خدمات گردشگری را به صورت آنلاین به کاربران خود ارائه دهد. هر آن چیزی که برای سفر خود نیاز دارید را از کارناوال بخواهید؛ از آشنایی با جاذبه ها، سوغات و غذاهای محلی تا رزرو آنلاین بلیط هواپیما و انواع اقامتگاه. در هر جا و در هر ساعت از شبانه روز، می توانید به صورت آنلاین خدمات سفر خود را رزرو کنید و یا هر سوالی دارید از ما بپرسید. کارناوال کنترل سفر شماست!

کلیه حقوق مادی و معنوی کارناوال برای شرکت کاروان سفر های نیکسام محفوظ است. استفاده از محتوای سایت تنها در صورت پذیرش شرایط و ضوابط امکان پذیر است.

خانهعکاسخانه

کنترل سفر دست شماست