کارناوال - راهنمای سفر

بازار وکیل شیراز

شیراز، بلوار لطفعلی خان زند

4.6

از 5 امتیاز

میانگین نظرات 7 کاربر

گالری تصاویر

مدت پیشنهادی بازدید

2 تا 4 ساعت

ساعت دسترسی

امروز دوشنبه 08:30 صبح تا 20:30

همه چیز درباره بازار وکیل شیراز

چرا بازدید کنیم؟

نقد و بررسی کارناوال

کجاست؟

نقشه و مسیر

آقام چی گفتن؟

نظرات کاربران

سوالی دارید؟

پرسش و پاسخ

نقد و بررسی کارناوال

کارناوال

نویسنده ارشد کارناوال

انتشار

18 آذر 1397

به روز رسانی

03 مرداد 1400

معرفی /

بازار وکیل شیراز | خرید در شهر تاریخ ، ادب و هنر

اگر به گشت‌وگذار در بازارهای سنتی علاقه‌مندید بازار وکیل شیراز همان جایی است که می‌توانید به آن سری بزنید. امروز به شما درباره معماری بازار وکیل شیراز و تاریخچه این بازار خواهیم گفت. عکس بازار وکیل شیراز زیبایی‌های آن را برایتان آشکار می‌کند؛ این بازار تنها جایی برای خرید و فروش نیست بلکه یکی از جاذبه‌های دیدنی شهر شیراز نیز محسوب می‌شود. تا انتهای این مسیر با ما همراه باشید.

Photo by : Mohsen Zmd

چرا بازار وکیل شیراز؟


  • یکی از دیدنی‌های مهم شهر شیراز است.
  • حال‌وهوای خاص این بازار، یک بازارگردی متفاوت را برای شما رقم می‌زند.
  • بازار وکیل شیراز از مشهورترین بازارهای سنتی ایران به شمار می‌رود.
  • در اطراف بازار دیدنی‌های تاریخی دیگری نیز وجود دارد.
  • دسترسی به مجموعه آسان است.
Photo by : Unknown
Photo by : Chris R Hasenbichler

آشنایی با بازار وکیل شیراز

بازارهای قدیمی یکی از مکان‌هایی هستند که می‌توان در آن‌ها با یک تیر چند نشان زد؛ در این مکان‌ها هم فرصت خرید و مقایسه قیمت‌ها را دارید، هم جلوه‌های تاریخی را می‌بینید و هم فرصتی ناب برای هم‌کلام شدن با مردم را پیدا می‌کنید. در بازار همه چیز فراهم است تا تجربه‌ای جذاب برای خودتان رقم بزنید. بازار وکیل شیراز هم از این قاعده مستثنا نیست؛ بازاری که یادگاری از کریمخان زند است و ارزش تاریخی‌اش بر هیچ‌کس پوشیده نیست. 

برخی بر این باورند که کریم خان پس از دیدن بازار قدیمی شهر لار که اثری از دوران شاه عباس کبیر است، فکر و طرح ساخت این بازار به سرش زد و جایی را ساخت که تمام کارهای بازرگانی، خرید و فروش کالاهای داخلی و خارجی و مبادلات پایاپای، صدور یا دریافت حوالجات و صرافی‌ها همه و همه در آن انجام می‌شدند. در واقع کریم خان زند قلب اقتصادی شیراز را ساخت و محیطی متفاوت را برای تجارت ایجاد کرد. حتی در این بازار سازمانی وجود داشت که مردم کالاهای‌شان را به آن می‌سپردند و در مواقع لزوم آن را پس می‌گرفتند. بد نیست بدانید که این بازار بخشی از مجموعه وکیل به حساب می‌آید. مجموعه‌ای شامل بازار، مسجد، حمام و آب‌انبار که هر یک به نوبه خود جاذبه جالب توجهی برای شهر به شمار می‌روند.

ثبت ملی: از ۱۷ تیر ۱۳۵۱ با شماره 924 در فهرست آثار ملی ایران قرار دارد و گردشگران زیادی را به سوی خودش می‌کشاند. 

Philippe Chavin 

خرید در بازار وکیل

بازار وکیل مانند همه بازارهای قدیمی و سنتی، محیطی پویا و پر از جنب‌وجوش دارد. بازار وکیل ترکیبی از بازار سنتی و مدرن را با کالاهای متنوع پیش روی شما می‌گذارد. در هر راسته‌ای از این بازار می‌توانید به سراغ کالاهایی باکیفیت و خوب بروید و خریدی به یادماندنی داشته باشید؛ اما بد نیست این راهنمایی‌ها را به کار گیرید. 

اگر قصد خرید خوراکی دارید

نه گفتن به خوشمزه‌های فارس کمی سخت است؛ پس خیلی وقت شما را برای کلنجار رفتن با خودتان و محاسبه کالری خوشمزه‌های این دیار تلف نکنید. دل به دریا بزنید و به محدوده چهار سوق بروید و کلوچه، مسقطی‌های سنتی شیرازی و حلوای مسقطی لاری‌ها را در سبد خریدتان جای دهید. نان برنجی فسایی‌ها را هم فراموش نکنید که به نان فسایی شهرت دارد و خرید «نان یوخه» شیرازی را هم در برنامه‌تان بگذارید.

اگر دستبافت ها را دوست دارید

دستبافت‌ها دنیایی متفاوت در بازار وکیل دارند، اینها حاصل کار هنرمندانه عشایر این دیار هستند و با طرح و نقش‌شان جادوی‌تان می‌کنند. گبه یا همان فرش دستبافت معروف عشایر در چهارسوق بازار در بهترین کیفیت پیدا می‌شود. گلیم عشایر با نقش‌ونگارهایی از طبیعت هم در میان این دستبافت‌ها قرار دارند.

خرید پارچه، اصلی ترین برنامه در بازار وکیل

پارچه‌های رنگارنگ عشایر فارس آن قدر جذاب‌اند که نمی‌توانید چشم از آن‌ها بردارید. اگر به دنیای پارچه‌ها علاقه‌مندید از سمت چهارسوق به سمت سرای مشیر بروید و وارد بازار شمشیرگرها شوید. پارچه را انتخاب کنید و همان جا به دست خیاطان ماهر بسپارید. یک لباس زیبای عشایری چیزی است که می‌توانید در کمد لباس‌تان جای دهید و هر از گاهی با آن در جمع‌های مختلف ظاهر شوید.

صنایع دستی شیراز را فراموش نکنید

خاتم و منبت‌های شیراز شهرت زیادی دارند و می‌توانید انواع آن‌ها را در بازار وکیل بیابید. قلم‌زنی شیرازی هم از چیزهایی است که نباید آن را از قلم بیندازید.

عرقیجات و گیاهان کوهی هم در اینجا پیدا می شوند

یادتان نرود که شما به بازاری در شهر بهارنارنج آمده‌اید پس گلبرگ بهارنارنج را فراموش نکنید. خلال نارنج شیراز و پونه کوهی شیراز هم در این بازار طرفداران زیادی دارد و گلنار فارس هم که برای جوش صورت توصیه می‌شود از اینجا قابل تهیه است. عرقیجات معروف شیراز را هم یادتان نرود.

کالاهای دیگری که در این بازار پیدا می کنید

در بازار وکیل شیراز انواع چرم، زیور‌آلات سنتی، انواع وسایل مسی و نقره، ادویه‌جات، وسایل عتیقه، لباس‌های محلی شیرازی و کلاه‌های سنتی هم عرضه می‌شوند.

Diego Delso 
Maryam Khaleghizadeh 
Amin Berenjkar | Mehr News Agency 

تاریخچه بازار وکیل

یکی از دوره‌هایی که شیراز تحولات زیادی را به خود دید به دوره زندیه باز می‌گردد. زمانی که کریم خان زند، این شهر را به پایتختی برگزید، به آبادانی شیراز همت گماشت و در دو دهه بناها و خدمات زیادی را به آن هدیه داد. برقراری ثبات در شهر و افزایش امنیت با ایجاد حصارها، قلعه‌ها، کاروانسراها و موارد دیگر تنها بخشی از اقدامات او بود. امروزه بناهای متعددی از آن دوران در شیراز برجای مانده که به جرات می‌توان بازار وکیل را مهم‌ترین اثر ماندگار او در شهر دانست. ساخت این مجموعه بزرگ را به حدود سال ۱۱۳۷ خورشیدی نسبت می‌دهند و می‌گویند تکمیل آن تا سال ۱۱۵۶ خورشیدی به طول انجامیده است. البته ناگفته نماند که عده‌ای می‌گویند قبل از ساخت بازار وکیل، بازاری از زمان صفویه در این مکان وجود داشته و کریم خان صرفا آن بنا را توسعه داده است.

بازار وکیل، قلب اقتصادی شهر

پس از پایان ساخت، بازار وکیل به قلب تپنده اقتصاد شهر تبدیل شد و بازرگانان شروع به رفت‌وآمد در آن کردند. بازار در آن زمان در مسیری قرار داشت که از تنگه الله اکبر در شمالی‌ترین نقطه شیراز آغاز می شد و به دروازه اصفهان می‌رسید. از نشانه‌های تاریخی بازار وکیل می‌توان به اسناد تجاری اشاره کرد که در این بازار کشف شده‌اند. این اسناد بیش از یک سده قدمت دارند و لیست قیمت‌ها، خریدها و فروش‌ها و مواردی مربوط به بازار و تجارت در آن‌ها آورده شده است.

بازار وکیل در طول سال‌ها دچار تغییراتی نیز شد و تعمیراتی در آن صورت گرفت؛ یکی از این تغییرات مربوط به سال ۱۳۱۵ خورشیدی بود که احداث خیابان زند، منجر به قطع ارتباط راسته شمالی با ادامه خود تا چهارسوق بزرگ شد. در جریان احداث این خیابان بخشی از راسته شمالی هم تخریب شد و 11 حجره، ۸ طاق و کاروانسرای قوامی و قسمتی از کاروانسرای روغنی برای همیشه از بین رفتند. در واقع بازار وکیل از طرف شهرداری شکافته شد و امروزه خیابان زند عمود بر آن است و از نزدیک چهار سوق بازار گذر می‌کند.

توصیفی از گذشته بازار شیراز 

فرصت‌الدوله شیرازی -شاعر ادیب- درباره بازار وکیل این‌گونه می‌گوید:

بازار وکیل یکی از بازارهای مرحوم کریم خان وکیل است قریب به مسجد وکیل چهار بازار از آجر و گچ ساخته شالوده‌های آن از سنگ‌های کلان قرار داده و در وسط چهار بازار چهارسوئی است که سقفش بسیار بلند و طرازش دلپسند است. کمتر بازاری در ایران بدین اسلوب و بنیان دیده می‌شود. یک بازار بزرگ تا برسد به چهارسوی مذکور چهل و یک طاق است، آن را بازار بزازان گویند از هرگونه اقشمه و امتعه دارد. سمار و بلورفروش و خیاط و غغیره نیز در آن هست. بازار دیگر چهل و شش طاق است آن را بازار کلاهدوزان نامند از کلاهدروز و اصناف دیگر دارد مع بسیاری از صرافان. بازار دیگر ده طاق است در آن تمام سراج و ترکش‌دوزاند در وسط بازار اول که بازار بزازان باشد نیز بازاری است یازده طاق در آن جماعت شمشیرگرانند.... 

Photo by : Unknown
Photo by : Mohammad Javad Dehghanpour

معماری بازار وکیل

بازار وکیل مجموعه بزرگی است و ۲۱,۸۴۰ متر مربع مساحت را به خود اختصاص داده است. بازار وکیل از نظر معماری سه فضای جداگانه دارد:

  • گذرگاه برای گذر مشتریان
  • حریم مغازه به بلندای نزدیک به ۲ پله بالاتر از سطح زمین 
  • فضای مغازه به عنوان جایگاه فروش

سکوهای مقابل حجره‌های بازار وکیل از عوامل تمایز این بازار به شمار می‌آیند که در گذشته تزییناتی بر دیواره آن‌ها بود؛ اما امروز تنها ترنج‌هایی برجسته دیده می‌شوند. این سکوها همان پیشخوان‌هایی است که در مغازه‌های امروز فاصله بین خریدار و فروشنده را حفظ می‌کنند.

Photo by : Florian Herzberg

طرح و مصالح

طرح بازار وکیل را می توان اقتباسی از طرح بازار اصفهان و بازار قیصریه دانست و به همین دلیل دیدن جلوه‌های معماری صفوی در آن اصلا دور از ذهن نیست. آجر، گچ و آهک مصالح تشکیل دهنده بازارند که بر روی پایه‌هایی از تخته‌سنگ‌های تراشیده چنین اثری را شکل داده‌اند. پی ریزی بازار آن قدر مستحکم است که زلزله‌های شهر شیراز در طول تاریخ آسیبی جدی را برایش به دنبال نداشته‌اند.

استفاده از اختلاف سطح

یکی از نکته‌های جالب در ساختار بازار وکیل این است که سطح بازار پایین‌تر از سطح خیابان قرار دارد. این اختلاف سطح حدود 5 یا 6 پله است اما در گذشته ۱۴ پله بود که با انباشتن خاک و مصالح به حالت امروز خود درآمد. ارتفاع و بلندی سقف راسته‌ها هم چیزی است که در بازار وکیل، توجه را به خود جلب می‌کند و پس از آن عرض زیاد بازار نسبت به دیگر بازارها به چشم می‌آید. ۷۴ دهانه طاق ضربی بازار وکیل بیش از ۱۱ متر بلندتر از طاق سایر بازارها هستند؛ البته باید بگوییم که با گذشت زمان و خاک‌ریزی در کف بازار، این ارتفاع به 10 متر کاهش یافته است. برای جلوگیری از نم و رطوبت، مغازه‌ها حدود 1 متر بالاتر از سطح زمین ساخته شده‌اند. اغلب مغازه‌ها دو طبقه‌اند و پستو هم دارند.

نور و تهویه

در سقف بازار روزنه‌هایی به نام جامخانه یا هورنور در نظر گرفته شده بود که در عین تامین نور، مانع از تابش مستقیم نور به داخل بودند و در هنگام بارش باران‌های شدید، جلوی ورود مقدار زیاد آب به بازار را می‌گرفتند. این روزنه ها در جریان بازسازی‌ها مسدود شدند. بلندای زیاد سقف طاق و تویزه‌ای نقش سامانه تهویه هوا را دارند و بادگیرهایی ساده نیز به امر تهویه هوا کمک می‌کردند. امروزه در بالای مغازه‌ها مشبک‌هایی وجود دارند که جهت تهویه هوا و روشنایی به کار می‌روند. ایجاد دمای مناسب کاری است که به پنجره بالای اکثر حجره‌ها مربوط می‌شود. 

Amirhossein Karimzadeh Fard 

بخش های مختلف بازار وکیل

برای آنکه بخش‌های مختلف بازار وکیل را برای‌تان توضیح دهیم خوب است در ابتدا تصویری کلی از این بازار داشته باشید. بازار وکیل دو راسته اصلی شمالی - جنوبی و شرقی - غربی دارد که با ساختاری چلیپایی (مانند صلیب یا +) شکل گرفته‌اند. در مرکز این صلیب چهارسوق قرار دارد که محل تقاطع راسته‌هاست. ورود و خروج از بازار از طریق ۵ ورودی اصلی در دورتادور بازار صورت می‌گیرد.

همه بازارهای سنتی به بخش‌های کوچک‌تری تقسیم می‌شوند که معمولا نام کار انجام شده در آن بخش را بر رویش می‌گذارند؛ نام‌هایی مانند بازار بزازان، بازار بلور فروشان، بازار خیاط‌ها، بازار کلاهدوزها، بازار سراج‌ها و بازار شمشیرگرها. این نام‌ها برای همه آشنا و بامعنا است و بخش‌های مختلف بازار را در ذهن تداعی می‌کنند. در ادامه می‌خواهیم بخش‌های مختلف بازار وکیل را هم بشناسیم و بیشتر در موردشان بدانیم.

Photo by : Unknown

راسته شمالی - جنوبی

 ضلع شمالی - جنوبی که راسته اصلی بازار است از دروازه اصفهان آغاز می‌شود و تا کوچه جنوبی سرای مشیر امتداد دارد. در دو سوی این راسته ۴۱ جفت (۸۲ باب) مغازه ساخته شده است. این راسته، بازار نو و راسته شمالی (فرعی) و بخش جنوبی را شامل می‌شود:

راسته شمالی فرعی

راسته شمالی اصلی بازار از دروازه اصفهان تا چهار سوق بزرگ بازار امتداد دارد و راسته شمالی فرعی بخشی از آن محسوب می‌شود که از انتهای بازار نو آغاز شده و به راسته کلاه دوزان شهرت دارد. ۳ کاروانسرای احمدی، روغنی و گمرک در ضلع شرقی این راسته واقع شده‌اند و بازار ترمه‌فروشان نیز در حوالی همین راسته کلاه دوزان قرار گرفته است. بازار کلاه دوزان در گذشته مختص به فروش و تولید کلاه بوده اما اکنون کالاهای بسیار گوناگونی در آن به فروش می‌رسد. 

یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های کلاه دوزان این است که در اینجا مردم بومی بیشتری دیده می‌شوند. دلیل این امر را می‌توان در نزدیکی آن به بازار نو و دروازه اصفهان جستجو کرد که محل تجمع و گذرگاه مردم عادی، عشایر و افراد آبادی‌های نزدیک شیراز بوده و هست.

بازار نو

بازار نو راسته‌ای فرعی است که از دروازه اصفهان آغاز می‌شود و تا چهار راهی که کاروانسرای گمرک در ضلع جنوب‌شرقی آن قرار دارد، امتداد می‌یابد. ایجاد این راسته را به میرزا یوسف اشرفی مازندرانی، از وزرای ایالت فارس در دوره قاجار، نسبت می‌دهند و می‌گویند او بود که با ساخت این بازار و وصل کردن آن به راسته شمالی بازار وکیل، موجب توسعه بازار وکیل شد. بازار نو بسیار طولانی است و کالاهای متفاوتی در حجره‌های آن عرضه می‌شوند.

بخش جنوبی

بخش جنوبی راسته شمالی جنوبی جزو راسته‌های اصلی و البته پر رفت‌وآمد آن است. اینجا راسته بزازان نام دارد و همان گونه که از نامش پیداست محلی برای کسب‌وکار پارچه فروش‌ها به شمار می‌رود. در اینجا می‌توان پارچه‌های زیبا و باکیفیتی را یافت و خرید خوبی را انجام داد. این راسته از چهار سوق آغاز می‌شود و به گوشه جنوبی سرای مشیر می‌رسد. سرای مشیر جایی است که پیش از این درباره‌اش سخن گفتیم.

در میانه بازار بزازان و در ضلع غربی آن راسته بازار شمشیرگران واقع شده است که ۲۲ باب حجره دارد. در گذشته اینجا، محل ساخت انواع سلاح‌های سرد بود؛ اما امروزه دست‌بافته‌های عشایر در آن به فروش می‌رسد. بازار شمشیرگران در کنار ورودی مسجد وکیل قرار دارد و بیشتر بازاریان برای دسترسی به مسجد از آن عبور می‌کنند. در ورودی کاروانسرای وکیل نیز در این راسته قابل دسترسی است؛ کاروانسرایی که امروزه به سرای فیل شهرت دارد.

Mostafa Meraji 
Chin Hock Lee 

چهار سوق بازار وکیل 

حتما در آشنایی با بازارها، بارها واژه چهارسوق به گوش‌تان خورده است. این واژه از دو بخش چهار و سوق به معنای بازار تشکیل شده و کارکرد جالبی دارد. چهارسوق، در گذشته قرارگاه اصنافی بود که راسته خاصی را در دست داشتند و محلی برای کسب عمومی صنف به شمار می‌رفت.

چهارسوق بزرگ بازار وکیل در تقاطع راسته‌های اصلی شرقی - غربی و شمالی - جنوبی قرار دارد و بر روی یک هشتی واقع شده است. در اینجا با خاص‌ترین بخش بازار مواجه می‌شوید که تزیینات گوشواره‌ای، طاق‌سازی و کنج‌سازی آن هنر معماران ایرانی و ذوق و دانش آن‌ها را به رخ می‌کشند. این چهارسوق طاق بزرگ ضربی محکمی بر روی یک هشتی دارد و در پای طاق، ترنج‌های آجرکاری شده‌ بسیار زیبایی دیده می‌شود. در هشتی مغازه‌هایی چهارگوش در دو طبقه شکل گرفته‌اند.

در گذشته در مرکز چهارسوق حوضی مرمرین وجود داشت که آب آن از آبراهی زیر بازار ترکش دوزان تامین می‌شد. امروزه این حوض به دلیل تغییرات به وجود آمده و به ویژه کاهش سطح اختلاف بازار با خیابان تخریب شده اما آبراه آن همچنان باقیست. این آبراه به صورت طاق ضربی و از آجر و ساروج ساخته شده‌ است.

Photo by : Unknown

راسته شرقی-غربی

راسته اصلی شرقی - غربی به دو بخش شرق و غرب تقسیم می‌شود که میان آن‌ها چهارسوق بازار قرار دارد. در شرق چهار سوق راسته علاقه‌بندان (راسته شرقی) قرار دارد که دارای ۱۹ طاق و ۳۸ باب حجره است و در گذشته فروش و تولید انواع نخ، روبان، نوار ابریشمی و از این دست کالاها در آن صورت می‌گرفت. امروزه قالی‌فروشان و عطاری‌ها در این راسته فعال هستند.

در غرب چهار سوق به راسته ترکش دوزان می‌رسیم که ۱۱ طاق و 10 جفت مغازه دارد و مرکز فروش انواع فرش ایرانی دست‌بافت و زیرانداز به شمار می‌رود. راسته بزازان هم از همین جا آغاز می‌شود. در بخش جنوبی چهارسوق در راستای بازار ترکش دوزها، بازار دیگری قرار دارد که مدخل آن در جلو سر در مسجد وکیل و به بازار شمشیرگرها معروف است. این بازار نیز ۱۱ جفت مغازه‌ دارد.

Masih Tazarvi 

سرای مشیر | بازاری در کنار بازار وکیل

در انتهای بخش جنوبی بازار وکیل و در بخش شرقی آن به محلی می‌رسیم که به سرای مشیر یا گلشن شهرت دارد. بیشتر اوقات، اینجا را بخشی از بازار وکیل می‌دانند؛ اما در واقع یک بازار جدا محسوب می‌شود. سرای مشیر به دست میرزا ابوالحسن خان مشیر الملک، از وزرای فارس، در دوره قاجار ساخته شد و نامش از ۲۸ مهر سال ۱۳۴۵ در فهرست آثار ملی ایران قرار دارد.

بنای سرای مشیر دو طبقه است و درهای چوبی حجره‌های آن از ساج و منبت‌کاری شده‌اند. در وسط حیاط این سرا به یک حوض بزرگ هشت‌ضلعی می‌رسیم که درخت‌های نارنج و گل و گیاه در اطراف آن دیده می‌شوند. ساختمان هشت گوش و سردر زیبای این بازار از زیبایی‌هایش به شمار می‌روند. کاشی‌کاری سردر بسیار دیدنی است و در بخش زیری آن کتیبه‌ای به صورت کاشی‌کاری و با خط زیبای نستعلیق توضیحاتی در مورد سازنده بنا را در خود دارد.

دو سنگ از جنس مرمر پایین‌تر از این کتیبه دیده می‌شود که عبارات روی آن اهداف ساخت سرا و پایان ساخت آن در تاریخ ۱۲۸۲ هجری قمری را نشان می‌دهد. کاشی‌کاری زیبایی با طرح گیاه، گل و برگ کناره‌های این کتیبه را مزین کرده است. در این بازار شخصی با لباس محلی حاضر است و گوشه‌ای از فرهنگ این دیار را به نمایش می‌گذارد. او همیشه سوژه عکس‌های متفاوت بازدیدکنندگان می‌شود. 

Amin Berenjkar | Mehr News Agency 

دسترسی به بازار وکیل

آدرس: شیراز، بلوار لطفعلی خان زند

دسترسی: ورودی‌های مختلفی به بازار وکیل وجود دارد که در خیابان‌های زند، طالقانی و لطفعلی خان زند قرار دارند؛ اما ورودی اصلی بازار وکیل شمالی - جنوبی در خیابان زند و شرق میدان شهرداری واقع شده است.

دسترسی با وسایل نقلیه عمومی

اتوبوس: از خطوطی استفاده کنید که در میدان شهدا ایستگاه دارند و از آنجا با کمی پیاده‌روی خودتان را به ورودی بازار برسانید. 

مترو: اگر خودتان را به ایستگاه متروی زندیه برسانید، فقط حدود 12 دقیقه پیاده‌روی تا ورودی بازار در پیش دارید.

ساعت کار بازار 

ساعت کار بازار وکیل در روزهای عادی، معمولا از ساعت 8:30 صبح تا 20:30 شب است، اما این ساعت در ایام مختلف سال به ویژه در ماه‌های گردشگرپذیر ممکن است تغییر کند. همچنین باید بدانید بازار روزهای جمعه تعطیل است و تنها تعدادی از مغازه‌ها در این روز به فعالیت مشغول‌اند. 

خانه زینت الملوک
پارک آزادی شیراز
باغ ارم شیراز
Moe Chavoshi 
مسجد وکیل شیراز

نظر گردشگران خارجی درباره بازار وکیل شیراز

بازار وکیل شیراز جاذبه‌ای است که خارجی‌ها هم نمی‌توانند از بازدیدش چشم بپوشند. در اینجا سری به وب‌سایت تریپ ادوایزر می‌زنیم و نظرات توریست‌ها را درباره این بازار می‌خوانیم:

گردشگر عراقی | تاریخ ثبت دیدگاه آبان 97

پر از زیبایی

داخل بازار بسیار زیباست. کافه‌ای در آن وجود دارد که می‌توان همراه با شنیدن نوای موسیقی ایرانی در آن چای نوشید. اینجا سوغاتی‌های زیادی وجود دارند که می‌توانید آن‌ها را بخرید.

گردشگر نیوزیلندی | تاریخ ثبت دیدگاه آبان 97

بازار

یکی از مکان‌های مورد علاقه ما بعد از تهران، اینجاست؛ جای خوبی برای خریدن سوغات و هدیه. چیزهای مختلفی اینجا به فروش می‌رسند و هیچ وقت احساس نمی‌کنید که می‌خواهند به عنوان گردشگر سرتان را کلاه بگذارند.

گردشگری از سنگاپور | تاریخ ثبت دیدگاه آبان 97

بازار قابل اعتماد

بازار بزرگی که انواع کالاها در آن به فروش می‌رسند. آنچه بر اساس دیدگاه ایرانی‌ها در اینجا منحصربه‌فرد است خرید و فروش زیاد مس است که برخی از آن‌ها قدمت زیادی دارند. خدمات نیز در اینجا خوب است و مردم محلی بهترین‌ها را به توریست‌ها ارائه می‌کنند.

گردشگر لهستانی | تاریخ ثبت دیدگاه آبان 97

جای خوبی برای خريد كردن

این مکان جایی است که می‌توانید به شکل سنتی در آن خرید کنید. شما می‌توانید تقریبا همه چیز را بخرید، اما من بخش ادویه‌جات را بیش از همه دوست داشتم.

گردشگر هلندی | تاریخ ثبت دیدگاه مهر 97

تجربه خرید مانند هیچ جای دیگر

بازار زیبایی که بدون هیچ زحمتی، محصولات دوست داشتنی محلی را می توانید در آن بیابید. اینجا واقعا ارزش بازدید دارد و مردم در آن بسیار دوستانه برخورد می کنند.

Diego Delso 
Mohammadali Sepehr Mozafarian 

سخن آخر

به سراغ یکی از معروف‌ترین و زیباترین بازارهای سنتی و تاریخی ایران، بازار وکیل شیراز رفتیم و از جذابیت‌های گشت‌وگذار در آن برای‌تان گفتیم. بازدید از این بازار تجربه‌ای متفاوت را برای شما رقم می‌زند پس حتما آن‌ها را در برنامه‌ریزی‌هایتان برای سفر بگنجانید. از سفر خود به این جاذبه زیبا برایمان بگویید. جذابیت این مجموعه برای شما در چه چیز بود؟ خرید کردن یا تنها بازدید از یک بنا تاریخی؟

اگر در برنامه‌ریزی سفر خود به شیراز برای انتخاب محل اقامت مناسب از میان گزینه‌های مختلف به مشکل خوردید اصلا نگران نباشید، چرا که در کارناوال می‌توانید اقامتگاه‌های مختلف را بر اساس قیمت، ستاره هتل، امکانات و سایر موارد فیلتر و دسته‌بندی کنید. پس اگر در سفرهای خود اهل اقامت در هتل هستید بدون معطلی سری به صفحه رزرو هتل های شیراز بزنید و هتل مورد علاقه‌تان را انتخاب کنید.

نتیجه نقد و بررسی کارناوال

4.6

بررسی شده توسط کارناوال

حال و هوای خوش(عالی) 5
دسترسی به وسایل حمل‌و‌نقل عمومی(عالی) 4.5
ارزش تاریخی(خوب) 4
ارزش معماری(عالی) 5

نقاط قوت

  • از بازارهای مشهور ایران
  • از دیدنی‌های مهم شهر شیراز
  • وجود جاذبه‌های دیگر در اطراف مجموعه
  • دسترسی آسان
  • تجربه بازارگردی متفاوت

نقاط ضعف

  • عدم توجه مسئولان به اصالت کالاها
  • توجه کم مسئولان به شرایط نگهداری

نقد و بررسی کاربران

میانگین امتیاز کاربران

از مجموع 7 رای

4.6

خانواده

1

دوستان

1

آیا بازدید از بازار وکیل شیراز را به دیگران پیشنهاد می‌کنید؟
ارزش قیمت به کیفیت کالا(عالی) 4.5
حال و هوای خوش(عالی) 4.8
دسترسی به وسایل حمل‌ونقل عمومی(عالی) 4.7

بازار وکیل شیراز را دیده‌اید؟

تجربه و نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید

سوالی دارید؟

از کارشناسان و کاربران کارناوال بپرسید

جدیدترین نقد

عالی و فوق العاده

5

من شیرازی نیستم و کوردم ولی این باعث افتخارمه که ایران یه همچین مکان های بی نظیری داره واقعا جالب دیدنی و زیبا بود

سفر با دوستان
تجربه سفر undefined به بازار وکیل شیراز

انتشار: 29 مرداد 1403

آیا این دیدگاه مفید بود؟

واقعا بازاری بی نظیر و زیبا هست

5

پیشنهای میکنم حتما از این بازار دیدن کنید حمام وکیل هم واقعا فوق العاده است

سفر با خانواده
تجربه سفر undefined به بازار وکیل شیراز

انتشار: 29 مرداد 1403

آیا این دیدگاه مفید بود؟
حسن صدیقی

4.2

بازار وکیل نمونه بارز بازاری سنتی و پر زرق و برقه و بازار پیچ در پیچ باحجره های قدیمی و فروشگاه های صنایع دستی، لباس های محلی و ادویه در دل بازاری قدیمی با معماری فوق العاده.

تجربه سفر حسن صدیقی به بازار وکیل شیراز

انتشار: 27 بهمن 1398

آیا این دیدگاه مفید بود؟

پرسش و پاسخ

پرسش جدید

راحله زارعی
پرسش:

سلام.بازار وکیل جمعه ها باز هست؟؟

انتشار: 10 تیر 1401

آیا این دیدگاه مفید بود؟
لیدا طیاری
پرسش:

سلام میشه شماره تلفن یکی از مغازه های تیمچه فرش فروشان برام بگید ممنون میشم خیلی صبوری لازم دارم

پریوش سارانی
در پاسخ به لیدا طیاری:

با سلام

دوست گرامی ما در وبسایت کارناوال تنها به معرفی این جاذبه پرداخته ایم، متاسفانه پاسخ به سوال شما در حوزه کاری ما نیست.

انتشار: 16 اسفند 1399

انتشار: 09 اسفند 1399

آیا این دیدگاه مفید بود؟
نازنين محمدي
پرسش:

با سلام و عرض ادب محدوديت هاي جديد كرونايي شامل بازار وكيل هم ميشه ؟ امروز ٢٤ مهر هست و من مسافرم و خريد دارم از اونجا نميدونم برم يا نه

مهدیه اکبری پارسا
در پاسخ به نازنين محمدي:

سلام 

بله امروز بازار باز هست و شما می تونید برای خرید به اینجا مراجعه کنید. 

انتشار: 24 مهر 1399

انتشار: 24 مهر 1399

آیا این دیدگاه مفید بود؟

سوالات متداول

برای اطلاع از ساعت کار بازار وکیل در روزهای مختلف، تنها کافی ست سری به این لینک بزنید و به منوی نقشه و دسترسی بروید. 

شیراز علاوه بر داشتن جاذبه های متعدد تاریخی و فرهنگی، به عنوان یکی از بهترین شهرهای ایران برای خرید نیز شناخته می شود. برای اینکه بتوانید با تعدادی از بهترین و مهمترین مراکز خرید این شهر آشنا شوید، سری به صفحه لذت خرید در شیراز کارناوال بزنید و اطلاعات لازم در مورد این مراکز را از این طریق به دست بیاورید. 

برای اقامت در شیراز گزینه های مختلف و متنوعی پیش روی تان وجود دارد. شما می توانید برای آشنایی با این گزینه ها به صفحه اقامت در شیراز کارناوال بروید و بر اساس بودجه و علاقه خود، اقامتگاه مناسب تان را به صورت آنلاین رزرو کنید. 

اپلیکیشن کارناوال

با وب اپلیکیشن (PWA) کارناوال، کنترل سفر دست شماست.
در این اپلیکیشن شما دنیایی از امکانات و خدمات را همیشه و همه جا در جیب خود دارید؛ آشنایی با جاذبه‌های گردشگری، رزرو آنلاین بلیط هواپیما، رزرو هتل، ویلا و اقامتگاه بوم‌گردی، رزرو آنلاین تورهای داخلی و خارجی و سایر خدمات توریستی گردشگری همه در اپلیکیشن کارناوال .

تماس با کارناوال

پشتیبانی 8 صبح تا 1 بامداد:

هدف اصلی کارناوال این است که بهترین خدمات گردشگری را به صورت آنلاین به کاربران خود ارائه دهد. هر آن چیزی که برای سفر خود نیاز دارید را از کارناوال بخواهید؛ از آشنایی با جاذبه ها، سوغات و غذاهای محلی تا رزرو آنلاین بلیط هواپیما و انواع اقامتگاه. در هر جا و در هر ساعت از شبانه روز، می توانید به صورت آنلاین خدمات سفر خود را رزرو کنید و یا هر سوالی دارید از ما بپرسید. کارناوال کنترل سفر شماست!

کلیه حقوق مادی و معنوی کارناوال برای شرکت کاروان سفر های نیکسام محفوظ است. استفاده از محتوای سایت تنها در صورت پذیرش شرایط و ضوابط امکان پذیر است.

خانهعکاسخانه

کنترل سفر دست شماست