کارناوال - راهنمای سفر

دریاچه اوباری لیبی

لیبی، استان وادی الحیاه، ناحیه سبها، دریاچه اوباری

گالری تصاویر

مدت پیشنهادی بازدید

6 تا 24 ساعت

ساعت دسترسی

امروز پنج‌شنبه 24 ساعته

هزینه ورودی

رایگان

همه چیز درباره دریاچه اوباری لیبی

چرا بازدید کنیم؟

نقد و بررسی کارناوال

کجاست؟

نقشه و مسیر

آقام چی گفتن؟

نظرات کاربران

سوالی دارید؟

پرسش و پاسخ

نقد و بررسی کارناوال

زهرا میرزایی

نویسنده ارشد کارناوال

انتشار

29 تیر 1396

به روز رسانی

04 آذر 1398

معرفی /

دریاچه اوباری لیبی | بهشتی رویایی در میان کویر سوزان

گاهی طبیعت هنرمندی هایی را به ما نشان می دهد که به راستی انگشت به دهان می مانیم. مسایلی که با عقل آدمی سازگار نیستند. این بار در کشور لیبی با چنین پدیده بی نظیری رو به رو شده ایم که هنوز علت آن را نمی دانیم. لیبی کشوری در آفریقاست که بیشتر با بیابان و صحراهای گرم و سوزانش شناخته می شود اما مقصد ما بیابان نیست بلکه دریاچه ای درخشان میان دل کویر است.

بله در لیبی دریاچه ای وجود دارد که با شنزارهای گرم و سوزان احاطه شده و آبی درخشان دارد. جایی که سراب به حقیقت می پیوندد و بهشتی سرسبز در وسط بیابان ظاهر می شود.

هیچ فکر می کردید که جایی در جهان هستی وجود داشته باشد که بتوان هم در آن قایق سوار شد و هم مناظر کویری را تماشا کرد؟ این موضوع از دیرباز جزو آرزوهای بشر بوده و به همین دلیل می بینیم که هتل هایی صحرایی با استخرهای روباز به وجود آمده اند؛ اما اینجا همه چیز طبیعی است و اکنون به جالب ترین جاذبه گردشگری لیبی تبدیل شده است.

همه به سوی لیبی می روند تا از راز بهشتی زیبا در میان گرمایی سوزان با خبر شوند. کارناوال هم امروز رهسپار لیبی ست و به سوی دریاچه اوباری می رود. با ما در این سفر متفاوت همراه باشید.

ENJOY TRIP MOROC 
Pierre Boisgontier 

چرا سفر به دریاچه اوباری؟


  •  پدیده ای شگفت انگیز و منحصر به فرد است.
  •  از مهم ترین جاذبه های گردشگری لیبی است.
  •  اهمیت باستان شناسی بالایی دارد.
  • چشم انداز فوق العاده ای دارد.
  • تجربه ای متفاوت از بودن در کویر را برای تان رقم می زند.
  • شما همزمان هم کویرنوری می کنید و هم از بودن در کنار دریاچه ای زیبا لذت می برید.

آشنایی با دریاچه اوباری | Ubari lake

لیبی کشوری بسیار زیبا در آفریقای شمالی ست که کمتر نامش را به عنوان مقاصد برتر گردشگری می شنویم اما گنجینه های بسیاری را در خود برای دیدن و تجربه کردن پنهان کرده است. در سمت جنوب غربی این کشور منطقه ای به نام فِزان وجود دارد که کاملا گرم و بیابانی ست و هیچ کس تصور نمی کند در میان گرمای سوزان کویر در ورای شن های سرخ رنگ دریاچه ای نهفته باشد. این منطقه کویری حدودا 58000 کیلومتر مساحت دارد و پر از دشت و تپه های شنی ست و به همین علت لیبی به عنوان یکی از داغ ترین و خشک ترین کشورهای دنیا شناخته می شود.

نام این دریاچه خارق العاده اوباری (Ubari) است و دور تا دورش را درختان و گیاهان سرسبز پوشانده اند که از آب دریاچه تغذیه کرده اند؛ چند قدم که از دریاچه دور می شویم همه جا شن های داغ و سوزان است.

 داستان به وجود آمدن چنین پدیده ای در میان کویر چیست؟

در حدود 200,000 سال پیش منطقه فزان خوش آب و هوا، پر باران با زمین های مرطوب و حاصلخیز بوده و انواع رودخانه های کوچک و بزرگ هم در این ناحیه در جریان بودند. این رودخانه ها، هم از این دریاچه خارج شده و هم پس از چند بار پیچ و تاب خوردن دوباره به دریاچه وارد می شدند ولی متاسفانه با گرم شدن هوا دریاچه کوچک و کوچک تر شد. گفته می شود که در ابتدا دریاچه آن قدر وسیع بوده که با مساحت جمهوری چک برابری می کرده است، یعنی چیزی در حدود 120000 کیلومتر مربع. 

متاسفانه به مرور صحرای آفریقا بزرگ و بزرگ تر شد و آب و هوایش فزان را هم تحت تاثیر قرار داد. کم کم رودخانه ها خشک و دریاچه کوچک و کوچک تر شد. بین 3000 تا 5000 سال پیش روند خشک شدن دریا سریع شد و یک دریاچه به حدود 20 دریاچه کوچک تقسیم شد. تنها چیزی که امروزه از آن سرزمین سرسبز و خرم باقی مانده دریاچه اوباری، دریاچه ام الحسان (Umm al-H'isan) و دریاچه گبرون (Gaberoun) و 8 دریاچه کوچک دیگر است که بسیاری از وجود این دریاچه ها خبر ندارند. به همین دلیل به اوباری دریاچه های اوباری هم می گویند.

هنوز هم می توان آثار رسوب های دریایی را در این دریاچه زیبا مشاهده کرد که نشان دهنده گرم شدن و تبخیر آب است. گسترش بیابان ها یکی از خطرناک ترین پدیده های زیستی ست که امروزه نقاط زیادی از کره زمین را درگیر کرده و آثار مخربش را می توان در لیبی به وضوح مشاهده کرد. در ادامه بیشتر با این پدیده زیبا و تک تک دریاچه های اطرافش آشنا خواهیم شد.

آشنایی با تک تک دریاچه های اوباری

همان طور که اشاره کردیم به مجموعه دریاچه های موجود در صحرای لیبی اوباری گفته می شود. برخی از این دریاچه ها نام های دیگر و بخصوصی هم دارند که نگاه کوتاهی به آن ها داریم:

دریاچه گبرون (Gaberoun): نام این دریاچه از ترکیب دو کلمه گبر و رون به وجود آمده است. گبر به معنای قبر می باشد و رون هم کلمه آرون بوده که به رون تغیر یافته، آرون هم نام یک فرد است. آب این دریاچه بسیار گرمتر از دیگر دیاچه های همجوارش است. در ساحل شمال شرقی آن فروشگاهی برای خرید سوغات وجود دارد که بیشتر جواهرات و وسایل زینتی دست ساز را می فروشد. همچنین محلی هم برای اجازه کردن وسایل اسکی روی ماسه وجود دارد. این دریاچه بزرگترین دریاچه در میان مجموعه اوباری هم هست. در نزدیکی این دریاچه روستای کوچکی با دو مسجد و یک مدرسه وجود دارد و در بازدیدتان می توانید روستاگردی را هم در میان بیابان تجربه کنید.

دریاچه ماندرا (Mandara Lake): یکی از دریاچه های اوباری ست که ویژگی خاصی ندارد.

دریاچه ام الما (Umm al-Maa): نام آن به معنای مادر آب ها است و اشاره به بزرگی این دریاچه ها دارد. ام الما هم اکنون در معرض خطر خشک شدن قرار دارد.

* تا به حال طرح های زیادی برای حفاظت از این دریاچه ها ارایه شده که امیدواریم اجرایی شوند و خدمات بهتر و مناسب تری به گردشگران و بازدیدکنندگان این دریاچه ها داده شود. دریاچه های اوباری و مناطق اطرافشان بسیار محروم هستند و در حدود 20 سال است که از برق و سیستم فاضلاب بهره مند شده اند. حتا هنوز هم برخی از ساکنان این مناطق با گرفتن خرچنگ از دریاچه ها و خشک کردنشان و فروختن آن ها به توریست ها گذران عمر می کنند.

دریاچه گبرون
دریاچه ام الما

تفریح در کنار دریاچه اوباری

مطمئنا بهترین تفریح در کنار دریاچه ی اوباری لذت بردن از طبیعت و لمس اعجاب و ناهماهنگی طبیعت در این مکان است اما تفریحات دیگری هم برای گردشگران در این ناحیه وجود دارد که نگاهی گذرا به آن ها داریم:

عکاسی: عکاسی در اینجا طرفداران خاص خودش را دارد، زیرا مکانی این چنینی در دنیا واقعا بی نظیر است و توجه عکاسان را به خود جلب می کند.

کشف فسیل: اگر خوش شانس باشید شاید در بازدیدتان فسیل های برخی خزندگان و نرم تنان را هم در اطراف دریاچه پیدا کنید. نقش ها و فسیل هایی در این ناحیه یافت شده که مربوط به 12000 سال پیش هستند. این فسیل ها مربوط به زرافه، اسب آبی، تمساح، موجودات تالابی و... هستند و شما هم اگر به آثار اینچنینی باقی مانده از گذشته علاقمند هستید بازدید از این دریاچه تفریح خوبی برایتان خواهد بود. جالب است بدانید که وجود همین فسیل ها یکی از اصلی ترین دلایل نظریه ی باغ عذن است که تصور می کنند این دریاچه در سالیان دور همان باغ عدن زیبای معروف بوده است.

اسکی در کویر: اگر برای بازدید از این دریاچه تور تهیه نمایید می توانید از راهنمای تورتان درخواست کنید که برایتان تجهیزات اسکی روی شن و ماسه را نیز تهیه نماید. تفریحی که می تواند حال و هوای کویری شما را تغییر دهد. در نزدیکی یکی از همین دریاچه های کوچک که با نام (Gebraoun Lake) شناخته می شود نیز اسکیی  اجاره می دهند اما اسکی های آن ها بسیار قدیمی می باشد و قیمت آن هم بنابر صلاح دید فروشنده تغییر می کند.

شنا ممنوع! شنا در این دریاچه ها ممنوع می باشد زیرا آب این دریاچه ها بسیار کثیف و آلوده است و امکانات پزشکی هم در این ناحیه در دسترش نمی باشد.

اغلب گردشگران به این ناحیه می روند تا از صحت وجود چنین دریاچه هایی در میان کویر مطمئن شوند و هم بتوانند ساعاتی را در دل کویر به تماشای آب دریاچه بپردازند.

ویژگی های ظاهری دریاچه اوباری

در حال حاضر هیچ رودی به این دریاچه نمی ریزد و آب آن کاملا راکد و شور است زیرا به مرور تبخیر شده و املاح، رسوبات و نمک در آن تا به امروز باقی مانده اند. آب دریاچه اوباری تقریبا 5 برابر از دریا شورتر است.

اگر از نزدیک به عمق دریاچه خیره شوید رگه هایی از رنگ قرمز را مشاهده خواهید کرد که همچون خون در میان آب دیده می شوند. این رگه های قرمز حاصل وجود جلبک های دریایی هستند.

هر چه زمان می گذرد آب دریاچه اوباری کمتر و کمتر می شود و آن چه از آن باقی می ماند رسوباتی بیش نیست، به همین دلیل عمق آن به مرور بسیار کم شده و در حال حاضر در کمترین قسمت 7 و در بیشترین ناحیه 32 متر عمق دارد که در مقایسه با اندازه اولیه اش تقریبا نابود شده به حساب می آید.

از آن جایی که این دریاچه قطب مهم گردشگری لیبی به شمار می آید دولت این کشور در حدود 30 سال پیش پروژه ای بلند پروازانه طراحی کرد که طی آن قصد داشت از سفره های زیرزمینی به این دریاچه آب برساند تا شادابی گذشته اش را تا حدودی به دست آورد؛ اما همان طور که انتظارش می رفت وارد کردن آب شیرین به این دریاچه کار درستی نبود و پروژه عملی نشد.

خوب است بدانید که طی 100 سال گذشته نیمی از ذخایر زیرزمینی آب شیرین صحرا و بیابان های دنیا از بین رفته اند و دولت ها باید به فکر افزایش آن ها باشند نه استفاده نامناسب و هدر دادن آب های زیر زمینی.

ظاهر این دریاچه آن قدر دلفریب و زیباست که اگر از وجود آن بی خبر باشید و ناگهان با آن رو به رو شوید بدون شک سراب به نظر خواهد رسید، زیرا زمستان این بیابان بسیار کوتاه است و اغلب سال هوای گرم و سوزانی دارد. میانگین بارش باران در این منطقه در کل طول سال 8 میلی متر اندازه گیری شده است. برای مردمان ساکن در لیبی گذران چند دهه بدون بارش باران امری کاملا عادی ست.

بسیاری از گردشگرانی که به این ناحیه می رسند همگی چند دقیقه مات و مبهوت، به این پدیده فوق العاده خیره می شوند. ولی گردشگرانی که به دیدار این دریاچه می روند چه فعالیت هایی انجام می دهند؟ وقتی با پدیده ای رو به رو می شوید که بسیار نابجا و غیر عادی ست باید چه عکس العملی نشان دهید؟همچنان همراه ما بمانید تا با هیجان انگیز ترین تفریحات در کنار دریاچه  اوباری آشنا شویم.

بررسی طول عمر و قدمت دریاچه

متاسفانه با آن که لیبی نسبت به بسیاری از کشورهای آفریقایی در سطح خوبی از نظر سیاسی و اقتصادی قرار دارد اما باز هم در زمینه های گردشگری کمبود های زیادی را در این سرزمین شاهدیم.

به همین دلیل آن طور که باید و شاید بر روی دریاچه اوباری تحقیقات زمین شناسی انجام نشده و هم اکنون هم از آن به خوبی مراقبت نمی شود؛ اما در این قسمت سعی داریم تا حدودی شما را با چگونگی بررسی طول عمر این دریاچه آشنا کنیم تا متوجه شوید که داستان های تاریخی که درباره این مکان ذکر می شوند صحیح هستند و به راستی در گذشته لیبی مکانی بسیار سرسبز بوده است.

مهم ترین عملی که برای بررسی قدمت این دریاچه انجام شده عملیات رادیوکربن (Radiocarbon) بوده است. رادیوکربن نوعی روش برای تاریخ گذاری موجوداتی ست که در طول زندگی خود از کربن استفاده کرده اند، موجوداتی مانند گیاهان. در این روش ایزوتوپ های کربن 14 مورد بررسی و مطالعه قرار می گیرند. ایزوتوپ به بیانی کوتاه به اتم های عنصر گفته می شود که در جدول تناوبی هم می توانیم آن را ببینیم. نیمه عمر این ایزوتوپ حدودا ۵۷۳۰۰ سال است و از روی بررسی این اتم ها می توانند طول عمر جاندار را تشخیص دهند.

در اطراف دریاچه اوباری هم این بررسی ها انجام شده و از روی بقایای گیاهان و جانداران باقی مانده توانسته اند طول عمر دریاچه را حدس بزنند که همان طور که اشاره کردیم در بیشترین حالت عمر آن به 200.000 سال می رسد.

تغییرات آب و هوایی در طول تاریخ در نقاط گوناگونی از جهان مشاهده شده اند و جالب این که اغلب بیابان هایی که امروزه در جهان وجود دارند روزگاری سرسبز و حتا دریا بوده اند. امیدواریم هرچه سریع تر به این دریاچه و نظایر آن بیشتر توجه شود تا این ذخایر با اهمیت از بین نروند.

نکاتی جالب درباره دریاچه اوباری

در این قسمت با هم مروری داریم بر جالب ترین موضوعات حول دریاچه اوباری:

- اغلب تصور می کنند که در اوباری یک دریاچه وجود دارد اما در حقیقت 11 دریاچه هستند که یکی از آن ها به دلیل وسعت بیشتر، محبوب تر و معروف تر است.

- با این که دریاچه اوباری در منطقه ای کاملا گرم و خشک قرار دارد اما سالانه هزاران نفر از آن بازدید می کنند.

- سافاری در کویر لیبی هم بسیار جالب و هیجان انگیز است و گردشگران علاقه دارند در اطراف دریاچه با اتومبیل های شاسی بلند رانندگی کنند.

- به دریاچه های اوباری میکرودریاچه هم می گویند.

- به دلیل گرمای شدید باستان شناسان کمتر به دیدار این دریاچه می روند.

- در اطراف این دریاچه درختانی نظیر خرما که مقاومت بیشتری دارند، می رویند.

- این دریاچه را به باغ عدن تشبیه می کنند.

- اغلب گردشگران که به دیدار این دریاچه می روند از گرمای شدید رنج می برند.

Photo by : Unknown

امکانات اقامتی در اطراف دریاچه اوباری

از مهم ترین مشکلاتی که در سفر به مناطق کویری با آن رو به رو خواهید شد مساله خوراک و محل اقامت است. افراد بسیاری کمپ در کویر را انتخاب می کنند؛ اما این کار در بیابانی که با آن آشنایی ندارید کاری غیر عاقلانه است و شما حتما به راهنما نیاز پیدا خواهید کرد.

مشکل غذا هم امری مهم است زیرا هر قدر هم که خوراکی همراه داشته باشید اگر با مشکلی مواجه شوید، با کمبود آب و غذا رو به رو می شوید. بنابراین بهترین راه برای تامین غذا و محل اقامت در سفر به دریاچه اوباری استفاده از تورهای کویرگردی لیبی ست. راهنمایان و مسوولان تور هم غذای شما را تامین خواهند کرد و هم با برپایی چادرهای باکیفیت و امن محل خواب مناسبی در اختیار شما قرار می دهند.

Photo by : Unknown
Photo by : Unknown
لوازم پیشنهادی
آب آشامیدنی
عینک آفتابی
لباس نخی و خنک
کرم ضد آفتاب
کلاه آفتابگیر

بهترین فصل سفر به دریاچه اوباری

به صورت کلی لیبی و مناطق اطراف دریاچه اوباری در تمام طول سال آب و هوایی یکسان دارد و با تغییر سال شاهد تغییرات ناچیز آب و هوایی هستیم. بدون شک مکانی که در بهترین حالت 8 میلی متر باران دارد تفاوتی هم در دمای هوایش به وجود نمی آید. بنابراین هر زمان از سال که برای شما مناسب باشد بهترین زمان برای بازدید از دریاچه اوباری است.

دسترسی به دریاچه اوباری

منطقه اوباری حدود 120 کیلومتر از شهر سَبها دورتر است و گردشگرانی که علاقه دارند از دریاچه های اوباری دیدن کنند به سبها رفته و از آن جا راه های رسیدن به دریاچه را جستجو می کنند و یا با راهنمایان محلی همراه می شوند. جدیدا در اوباری یک فرودگاه نظامی هم ساخته اند که به نظامیان اجازه استفاده از آن را می دهند و اگر شما هم از نظامیان هستید، می توانید مستقیم با هواپیما به اوباری بروید.

در سبها انواع تورهای سافاری و گردشی هم وجود دارند که توریست ها را به دریاچه اوباری می برند. تورهای گردشگری بنابر امکاناتی که انتخاب می کنید و نظر راهنما هزینه های بسیار مختلفی دارند و متاسفانه نمی توانیم هزینه ثابتی را برای شما عزیزان بیان کنیم.

در نظر داشته باشید که بازدید از این دریاچه ها تنها به وسیله ماشین های شاسی بلند و قوی و جیپ امکان پذیر می باشد و لازم است مسافت زیادی را در میان شن ها رانندگی نمایید.

آدرس: لیبی، استان وادی الحیاه، ناحیه سبها، دریاچه اوباری.

.Address: Libya, Wadi al-Hayah, Sabah area, Obari lake

ویدیویی از دریاچه اوباری لیبی را به تماشا بنشینید

توصیه کارناوال

پیش از سفر به لیبی و تماشای این دریاچه باید بدانید که برای دیدن این دریاچه خارق العاده باید گرمای بسیار زیادی را تحمل کنید و در برخی روز ها دمای هوا در این ناحیه به 100 درجه می رسد بنابراین اگر بیماری خاصی دارید و یا احساس می کنید که تحمل چنین شرایطی برای شما دشوار است این سفر برای شما مناسب نخواهد بود.

نکته مهم دیگر این که حتما با تور و با راهنمایان کاربلد راهی این دیار شوید و به هیچ وجه اگر خوب راه را نمی دانید تنها به این سفر نروید زیرا امدادرسانی در لیبی و بخصوص در کویرهایش بسیار ضعیف است.

آب هم حتما همراه داشته باشید با این که تورها آب در اختیار شما قرار می دهند اما در برخی موارد امکان دارد آب کافی موجود نباشد یا هزینه زیادی از شما درخواست نمایند.

Photo by : Unknown

سخن آخر

با هم نگاهی داشتیم بر دریاچه اوباری لیبی که در میان کویری سوزان قرار دارد. آیا از وجود دریاچه اوباری خبر داشته اید؟ اگر به دیدن این دریاچه رفته اید و یا جایی نظیر این پدیده را می شناسید، نظرات و تجربیاتتان را با ما در میان گذارید.

نتیجه نقد و بررسی کارناوال

4.7

بررسی شده توسط زهرا میرزایی

بکر و دست نخورده بودن(خوب) 4
تفریحات و خوشگذرانی(عالی) 5
سهولت در دسترسی(عالی) 5

نقاط قوت

  • از معدود دریاچه های کویری در دنیا
  • وجود فسیل های حیوانات از اهمیت باستان شنای منطقه خبر می دهد
  • لذت کویر نوردی

نقاط ضعف

  • کثیف بودن آب دریاچه

نقد و بررسی کاربران

دریاچه اوباری لیبی را دیده‌اید؟

تجربه و نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید

جدیدترین نقد
نقد و بررسی موجود نیست

پرسش و پاسخ

پرسش جدید

اپلیکیشن کارناوال

با وب اپلیکیشن (PWA) کارناوال، کنترل سفر دست شماست.
در این اپلیکیشن شما دنیایی از امکانات و خدمات را همیشه و همه جا در جیب خود دارید؛ آشنایی با جاذبه‌های گردشگری، رزرو آنلاین بلیط هواپیما، رزرو هتل، ویلا و اقامتگاه بوم‌گردی، رزرو آنلاین تورهای داخلی و خارجی و تمام خدمات گردشگری، همه در اپلیکیشن کارناوال .

تماس با کارناوال

پشتیبانی 7.30 صبح تا 1 بامداد:

هدف اصلی کارناوال این است که بهترین خدمات گردشگری را به صورت آنلاین به کاربران خود ارائه دهد. هر آن چیزی که برای سفر خود نیاز دارید را از کارناوال بخواهید؛ از آشنایی با جاذبه ها، سوغات و غذاهای محلی تا رزرو آنلاین بلیط هواپیما و انواع اقامتگاه. در هر جا و در هر ساعت از شبانه روز، می توانید به صورت آنلاین خدمات سفر خود را رزرو کنید و یا هر سوالی دارید از ما بپرسید. کارناوال کنترل سفر شماست!

کلیه حقوق مادی و معنوی کارناوال برای شرکت کاروان سفر های نیکسام محفوظ است. استفاده از محتوای سایت تنها در صورت پذیرش شرایط و ضوابط امکان پذیر است.

خانهعکاسخانه

کنترل سفر دست شماست