کارناوال - راهنمای سفر

طاق شیرین و فرهاد ایلام

استان ایلام، ایوان، بخش زرنه، روستا چهل زرعی

گالری تصاویر

مدت پیشنهادی بازدید

1 تا 2 ساعت

ساعت دسترسی

امروز دوشنبه 24 ساعته

همه چیز درباره طاق شیرین و فرهاد ایلام

چرا بازدید کنیم؟

نقد و بررسی کارناوال

کجاست؟

نقشه و مسیر

آقام چی گفتن؟

نظرات کاربران

سوالی دارید؟

پرسش و پاسخ

نقد و بررسی کارناوال

پریوش سارانی

نویسنده ارشد کارناوال

انتشار

27 مهر 1400

به روز رسانی

28 مهر 1400

معرفی /

طاق شیرین و فرهاد ایلام

این بار با کارناوال به سمت ایلام می‌رویم تا با طاق شیرین و فرهاد آشنا شویم. جاذبه ای کمتر شناخته شده که محلی‌ها روایت‌های جالبی درباره آن دارند. اگر می‌خواهید بدانید طاق شیرین و فرهاد کجاست، عکس های طاق شیرین و فرهاد را ببینید و با این دیدنی تاریخی بیشتر آشنا شوید، در این سفر همراهمان باشید.

Photo by : Unknown

چرا طاق شیرین و فرهاد ایلام؟


  • در میان اهالی ساکن روستا، این طاق روایت‌گر عشق فرهاد به شیرین است و یکی از مهمترین جاذبه های گردشگری استان ایلام محسوب می‌شود.
  • یکی از چندین مکان تاریخی در شهر ایلام است که افسانه‌های متفاوتی درباره آن بازگو می‌شود.
  •  مهمترین اثر شهرستان ایوان، از قطب‌های توریستی استان ایلام است.
  • دسترسی آسانی دارد و فضای اطراف آن بستری برای استراحت و لذت بردن از این مکان تاریخی است.
Mr_Zalii@ 
MjKhanzadi@ 

طاق شیرین و فرهاد | نماد دلباختگی فرهاد

داستان دلدادگی فرهاد به شیرین همانند لیلی و مجنون، از آن دست داستان‌هایی است که نسل‌به‌نسل نقل شده و وفاداری و عشقی جاودانه را روایت می‌کند. فرهاد را با کندن بیستون برای اثبات علاقه‌اش به شیرین به یاد می‌آوریم اما در اینجا طاقی است که اهالی روستا آن را نمادی دیگر برای این عشق می‌دانند. به ایلام می‌رویم، 40 کیلومتری غرب شهر ایوان، در مسیر جاده آسفالته به سمت سومار، در اینجا طاقی به چشم می‌خورد که قدمتش به دوران ساسانیان باز‌ می‌گردد. طاق شیرین و فرهاد در منطقه زیبا و کوهستانی کوشک قرار دارد که بر اساس افسانه‌های محلی، این طاق را فرهاد در مدت نیم روز برای استراحت شیرین ساخته است.

معماری و طراحی خاص این بنا موجب شده که آب به داخل آن نفوذ نکند. سازه فوق در زیر خروارها خاک مدفون شده بود که در سال 1379 آن را از زیر خاک بیرون آوردند. نظرهای مختلفی درباره کاربرد این طاق وجود دارد؛ تعدادی از باستان‌شناسان این بنا را نیایشگاهی برای پرستش مهر- میترا در زمان اشکانیان می‌دانند، اما بیشتر آن‌ها معتقدند اینجا محلی برای نگهبانی از مسیر راه ابریشم بوده است. متاسفانه در کنار جاده تابلویی برای این اثر وجود ندارد. حال در ادامه مسیر همراه ما باشید تا این سازه تاریخی را بیشتر بشناسیم.

ثبت ملی: طاق شیرین و فرهاد در سال 1381 با شماره 7969 به ثبت ملی رسیده است.

ChtnIran@ 
ChtnIran@ 

تاریخچه طاق شیرین و فرهاد

طاق شیرین و فرهاد بنایی به یادگار مانده از دوران ساسانیان است و مصالح ساخت آن را سنگ‌های حجیم تراش خورده تشکیل می‌دهد که بدون ملات و رج‌به‌رج بر روی هم قرار گرفته‌اند. این سازه طاقی سنگی است که نخستین بار طی برنامه‌ای پژوهشی – مرمتی در سال 1379 از زير خاک بيرون آمد. 

Mr_Zalii@ 
MjKhanzadi@ 

معماری و ساخت طاق شیرین و فرهاد

این ساختمان سازه‌ای مربعی با اتاقکی نیمه زیر‌زمینی است و  به همین علت به آن طاق می‌گویند. اساس این بنا از طاقی سنگی با پلانی مربع شکل تشکیل شده که ارتفاع آن از کف طاق دو متر و 20 سانتی‌متر، طول آن سه متر و 20 سانتی‌متر و عرض آن دو متر و 90 سانتی‌متر است.

دیوار‌ها و طاق گهواره‌ای، تنها با ۱۷۵ قطعه سنگ ‌تراش خورده احداث شده و نکته جالب توجه در آن این است که سنگ‌های به‌کاررفته در هر رج، در ارتفاع یکسان و در یک خط تراش خورده‌اند و با طول‌های متفاوت بدون ملات، زبانه یا چفت‌وبند بر روی هم قرار دارند. بزرگ‌ترین قطعه سنگ به‌کاررفته در این بنا، در سردر با ابعاد ۷۲ × ۵۵ ×۱۳۲ سانتی‌متر و کوچک‌ترین آن به ابعاد ۲۶ × ۲۴ سانتی‌متر در دیواره بنا به‌کار رفته، دیوار‌های بنا در سه جهت شمال، جنوب و غرب محصور در برش تپه است، بخش تراش‌خورده سنگ‌ها در نمای داخلی و بخش نتراشیده در برش دیواره قرار گرفته‌اند.

ChtnIran@ 
Hossein Abdolmaleki 

بخش طاق

طاق آهنگ یا گهواره‌ای خاص دوران تاریخی ساسانیان است. سازندگان بنا پس از احداث دیوارها، با یک حرکت دقیق و محاسبه شده هندسی و معماری در ارتفاع ۱۱۰ سانتی‌متر خیز طاق را شروع کرده، و پوشش بنا را با قرار دادن سنگ‌های تراش خورده به‌شکل عمود در کنار هم بصورت طاق گهواره‌ای یا آهنگ در ارتفاع دو متر و 20 سانتی‌متر به‌وجود آورده‌اند. بنای طاق در فضای داخلی کاملاً یکنواخت، ساده و بدون هرگونه تزیینی است. سطح داخلی کفی ندارد و تنها بخش نعل درگاهی با پوششی از سنگ‌های تخت لاشه‌ای، از جنس صخره‌های بالادست بنا پوشیده شده است. براساس شواهد موجود، احتمالا کف بنا را، چون نعل درگاهی از سنگ‌ ساخته بودند اما کف کنونی بنا شن و خاک به‌صورت فشرده و کوبیده است. ورودی بنا در بخش جنوب‌شرقی قرار دارد که با پوشش بدون دور (تخت) ساخته شده، بخش بیرونی بنا شامل سقف پلکانی و دو طرف درگاه دارای منظر بیرونی است. 

بخش پشت بام

آنچه که شیوه معماری طاق شیرین را منحصربه‌فرد کرده، طراحی پشت‌بام طاق به شکل مسطح و یکنواخت بجای فرم هلالی است. پشت‌بام پلکانی بنا پیش از خاک‌برداری، در زیر لایه‌هایی از خاک و شن مدفون بود. پس از خاک‌برداری و پاک‌سازی این قسمت، بخشی کوچک، ولی در عین حال با اهمیت شامل سه قطعه سنگ در دو ردیف (سنگ‌های رج اول و دوم پشت‌بام) به‌دست آمد. 

Mehdi Ghandehari 
Hossein Abdolmaleki 

امکانات و اقامت

امکانات

این مجموعه در کنار جاده قرار گرفته و امکانات رفاهی در اطراف آن وجود ندارد می‌توانید مایحتاج ضروری (آب، خوراکی و دیگر لوازم) را از روستاها و یا شهرهای اطراف تهیه کنید.

اقامت

برای اقامت می‌توانید در شهرهای اطراف ساکن شوید و یا در اطراف مجموعه کمپ برپا کنید اما تا قبل از غروب آفتاب بازدید خود را به اتمام برسانید و پیش از تاریک شدن هوا به سمت مقصد راه بیفتید.

ایوان | 30.6 کیلومتر

ایلام | 69.4 کیلومتر

MjKhanzadi@ 
MjKhanzadi@ 
MjKhanzadi@ 

مسیر و دسترسی

آدرس: استان ایلام، ایوان، بخش زرنه، روستا چهل زرعی

دسترسی: از مبدا تهران به سمت ایلام حرکت کرده و خود را به شهر ایوان می‌رسانیم، از آنجا مسیر جاده ایلام - سومار را ادامه داده تا به روستای چهل زرعی برسیم و سپس راهی منطقه کوشک می‌شویم.

از مبدا کرمانشاه وارد جاده کرمانشاه - اسلام‌آباد غرب می‌شویم مسیر را تا رسیدن به اسلام‌آباد غرب ادامه می‌دهیم و از آنجا وارد جاده‌ای می‌شویم که ما را به شهر سرمست برساند. از آنجا نیز مسیر جاده ایلام - سومار را پیش می‌گیریم تا به روستای چهل زرعی برسیم.

تنگ رازیانه
Amin Aliyan 
تنگه کافرین
Raha Shirazi 
دریاچه دوقلو سیاه گاو آبدانان
rodisdesign@ 

دغدغه

متاسفانه آنچه در دیواره‌های این بنا به‌چشم می‌خورد تنها نشاندهنده آن است که ما تمدن 2500 ساله نداریم بلکه 2500 سال پیش متمدن بودیم و رفتارمان نیز متمدانه بود. نوشتن یادگاری بر روی آثار باستانی معضلی است که در اکثر بناهای تاریخی با آن مواجه هستیم و متاسفانه تا خود فرد تصمیم به حفظ میراث باستانی‌اش نگیرد، با حرف و تذکر نمی‌توان او را متقاعد کرد و راهی از پیش برد. این خود ما هستیم که باید به ارزش این آثار پی ببریم و در حفظ آن کوشا باشیم.

 

Atefeh Farhangi 
Mehdi Ghandehari 

سخن آخر

افسانه‌ها همیشه بخش جذابی از تاریخ را تشکیل می‌دهند و برخی از آنها چنان شیرین و جذاب‌اند که دوست داریم باورشان کنیم. طاق شیرین و فرهاد هم بخشی از این افسانه‌های کهن است. اینجا خواه استراحتگاهی برای شیرین باشد که فرهاد آن را ساخته یا محلی در مسیر جاده ابریشم فرقی ندارد باز هم در نوع خود جذاب است. شما از سفر خود به این سازه تاریخی چه تجربه‌ای داشتید؟ کدامیک را پذیرفتید؟ نظر باستان‌شناسان یا افسانه‌های نقل شده را؟

نتیجه نقد و بررسی کارناوال

4.3

بررسی شده توسط پریوش سارانی

ارزش تاریخی(عالی) 4.5
ارزش معماری(عالی) 4.5
شرایط نگهداری و مرمت(خوب) 4

نقاط قوت

  • منطقه‌ای کهن که قدمت آن به دوران ساسانی باز می‌گردد.
  • سازه‌ای خاص با معماری منحصر‌به‌فرد است.
  • مهمترین اثر شهرستان ایوان است.
  • از آثار کمتر دیده شده دوره ساسانی

نقاط ضعف

  • امکانات محدود
  • عدم معرفی جاذبه به طور صحیح و درخور شان
  • رسیدگی ناکافی

نقد و بررسی کاربران

طاق شیرین و فرهاد ایلام را دیده‌اید؟

تجربه و نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید

جدیدترین نقد
نقد و بررسی موجود نیست

پرسش و پاسخ

پرسش جدید

اپلیکیشن کارناوال

با وب اپلیکیشن (PWA) کارناوال، کنترل سفر دست شماست.
در این اپلیکیشن شما دنیایی از امکانات و خدمات را همیشه و همه جا در جیب خود دارید؛ آشنایی با جاذبه‌های گردشگری، رزرو آنلاین بلیط هواپیما، رزرو هتل، ویلا و اقامتگاه بوم‌گردی، رزرو آنلاین تورهای داخلی و خارجی و سایر خدمات توریستی گردشگری همه در اپلیکیشن کارناوال .

تماس با کارناوال

پشتیبانی 8 صبح تا 1 بامداد:

هدف اصلی کارناوال این است که بهترین خدمات گردشگری را به صورت آنلاین به کاربران خود ارائه دهد. هر آن چیزی که برای سفر خود نیاز دارید را از کارناوال بخواهید؛ از آشنایی با جاذبه ها، سوغات و غذاهای محلی تا رزرو آنلاین بلیط هواپیما و انواع اقامتگاه. در هر جا و در هر ساعت از شبانه روز، می توانید به صورت آنلاین خدمات سفر خود را رزرو کنید و یا هر سوالی دارید از ما بپرسید. کارناوال کنترل سفر شماست!

کلیه حقوق مادی و معنوی کارناوال برای شرکت کاروان سفر های نیکسام محفوظ است. استفاده از محتوای سایت تنها در صورت پذیرش شرایط و ضوابط امکان پذیر است.

خانهعکاسخانه

کنترل سفر دست شماست