کارناوال - راهنمای سفر

دریاچه تخت سلیمان

استان آذربایجان غربی، 45 کیلومتری شمال شرقی تکاب، روستای نصرت آباد، مجموعه تخت سلیمان

گالری تصاویر

مدت پیشنهادی بازدید

30 دقیقه تا 1 ساعت

ساعت دسترسی

امروز چهارشنبه 09:00 صبح تا 17:00

هزینه

5000 تومان

همه چیز درباره دریاچه تخت سلیمان

چرا بازدید کنیم؟

نقد و بررسی کارناوال

کجاست؟

نقشه و مسیر

آقام چی گفتن؟

نظرات کاربران

سوالی دارید؟

پرسش و پاسخ

نقد و بررسی کارناوال

کارناوال

نویسنده ارشد کارناوال

انتشار

30 بهمن 1398

به روز رسانی

30 بهمن 1398

معرفی /

دریاچه تخت سلیمان | گنجینه رمزآلود تاریخ ایران

دریاچه تخت سلیمان تکاب، یکی از اماکن رمزآلود ایران است که قصه‌های زیادی در موردش بر سر زبان‌هاست. رمز و راز این جاذبه فیروزه‌فام، کارناوال را به مجموعه تخت سلیمان کشانده تا از اسرار دریاچه تخت سلیمان سر دربیاورد. با ما همراه باشید تا شما نیز بیشتر از عجایب دریاچه تخت سلیمان بدانید. 

چرا بازدید از دریاچه تخت سلیمان؟


  • این دریاچه در مجموعه تخت سلیمان قرار دارد که قدمتش به 3000 سال پیش باز می‌گردد و نامش در فهرست میراث جهانی یونسکو نیز به چشم می‌خورد.
  • رمز و رازهایی که درباره این دریاچه وجود دارد، آن را به یکی از اماکن رمزآلود ایران تبدیل کرده است.
  • علاوه بر باورهای جالب توجه در مورد این دریاچه، داستان شکل‌گیری آن نیز بسیار خواندنی و جذاب است. 
Photo by : Unknown

آشنایی با دریاچه تخت سلیمان

در ۴۵ کیلومتری شمال شرقی شهر تکاب، محوطه‌ باستانی تخت سلیمان قرار دارد که وسعتش به 12 هکتار می‌رسد. سازه‌های باقیمانده در این محوطه شامل حصار، دروازه‌های ساسانی و ایلخانی، آتشکده آذر گشنسب، معبد آناهیتا و ایوان غربی معروف به ایوان خسرو می‌شود و در مرکز مجموعه، دریاچه‌ای وجود دارد که قلب تپنده این مجموعه به شمار می‌رود.  ما در مطلب مجموعه تخت سلیمان به معرفی این جاذبه پرداخته ایم اما پرماجرا بودن دریاچه افسانه‌ای آن باعث شد تا در این مطلب به صورت مفصل به آن بپردازیم.

دریاچه تخت سلیمان، چشمه‌ای جوشان و آهکی با قدمت هزاران سال است که آب را با فشار از اعماق سفره‌های زیرزمینی به سطح زمین پمپاژ می‌کند. این دریاچه همواره در مباحث زمین‌شناسی، باستان‌شناسی، اسطوره‌ای و مذهبی مورد مطالعه کارشناسان بوده و گمانه‌زنی‌های بسیاری در رابطه با آن صورت گرفته است. ساخت و بهره‌برداری از تخت سلیمان کاملا وابسته به وجود این چشمه بوده است و تاثیر آن را در این مجموعه آشکارا می‌توان دید. آب این چشمه به دلیل آهکی بودن، برای نوشیدن انسان یا دام مناسب نیست و مشکلات گوارشی ایجاد می‌کند. از سوی دیگر شدت املاح اجازه غواصی و دید در اعماق چشمه را نمی‌دهد و به همین دلیل رازهای سر به مهر زیادی در مورد آن وجود دارد. در این شرایط، بازار افسانه‌ها و داستان‌های محلی داغ می‌شود و قصه‌های عجیب و غریبی بر سر زبان‌ها می‌افتد که صحت و سقم هیچ‌کدام را نمی‌توان بررسی کرد. رمز و رازهای این دریاچه باعث شد تا گروهی اقدام به ساخت مستندی درباره آن کنند؛ مستندی به نام «اسرار دریاچه» که توانسته است چندین جایزه ملی و بین‌المللی را به دست آورد. در این مطلب ما هم به بیان گوشه‌ای از رمز و رازهای ناتمام این دریاچه می‌پردازیم.

شنا برابر است با مرگ!

در اطراف تخت سلیمان تابلوهای متعددی با مضمون " شنا ممنوع " دیده می‌شود. یادتان باشد که دریاچه تخت سلیمان تنها با مرگ از میهمانان کم تجربه‌اش پذیرایی می‌کند. در کنار این دریاچه می‌توانید آرامگاه چندی از هموطنان‌مان را مشاهده کنید که به درون دریاچه رفته و هرگز بازنگشته‌اند. البته این دریاچه جسد یکی از آنها را برگرداند که در همانجا دفن شد. 

ثبت ملی و جهانی

این دریاچه بخشی از مجموعه تخت سلیمان است که در 29 آذرماه 1316 به شماره 308 در فهرست آثار تاریخی کشور به ثبت رسیده است. در سال 1380 پرونده ثبت جهانی مجموعه تخت سلیمان نیز در یونسکو گشوده شد و در تیرماه 1382 (2003) به عنوان چهارمین اثر ایران پس از چغازنبیل، تخت جمشید و میدان نقش جهان به شماره 1077 به ثبت جهانی رسید. 

Photo by : Unknown
Photo by : Hadi Nikkhah

داستان شگفت انگیز شکل گیری دریاچه تخت سلیمان

هزاران سال پیش در محل دریاچه، چشمه‌ای آهکی شروع به جوشیدن کرد که احتمالا دهانه‌ای کمتر از یک متر داشت. در ابتدا دریاچه‌ای وجود نداشت؛ اما به مرور زمان، لعاب‌های حاصل از ترکیبات موجود در آب، بر روی هم رسوب کرده و انباشته شدند و لبه بیرونی چشمه را به وجود آوردند. به تدریج لبه چشمه بالاتر آمد و در طی هزاران سال گلدانی را در پیرامون خود به وجود آورد. امروزه مجموعه تخت سلیمان روی تپه‌ای دیده می‌شود که در قله آن دریاچه‌ای فیروزه‌ای جا خوش کرده است. ارتفاع این تپه که حاصل همین روند انباشته شدن لعاب است، عمق دریاچه را مشخص می‌کند که عددی در حدود 62 متر است. 

داستان‌ بومی مشهور در مورد شکل‌گیری دریاچه تخت سلیمان

داستانی بومی حکایت از این دارد که چشمه جوشان دریاچه در نتیجه کوبیده شدن عصای حضرت سلیمان در این نقطه به وجود آمده است. در این داستان آمده است که حضرت سلیمان عصای خود را بر زمین می‌کوبد و در این نقطه چشمه‌ای شروع به جوشیدن می‌کند که در گذر زمان به دریاچه امروزی تبدیل می‌شود.

در باوری دیگر نقل است که هرمزد، پادشاه ایران باخبر می‌شود که پسر مقدسی در بیت‌اللحم به دنیا می‌آید. وی فرستاده‌ای را برای گرامیداشت تولد این کودک می‌فرستد و به او می‌گوید :

به مادر آن فرزند بگو که فرزندت فردی شریف و نیکوکار و مشهور و دارای مقامی ارجمند خواهد شد.

فرستاده طبق دستور عمل می‌کند و در هنگام بازگشت، مادر فرزند که حضرت مریم بوده است به وی کیسه‌ای خاک می‌دهد و چنین پیامی را به فرستاده می‌گوید:

به پادشاهت بگو که این خاک ساختمانی را در خود دارد.

فرستاده در راه بازگشت در محل تخت سلیمان بیمار می‌شود و قبل از مردن کیسه را در همان جا دفن می کند. پس از رسیدن خبر به پادشاه، وی دستور می‌دهد که بناهایی را در این نقطه بنا کنند. در همین هنگام از محل دفن کیسه خاک، چشمه‌ای از زمین می‌جوشد تا مایه آبادانی شود.

Photo by : Hamed Ataei

افسانه‌ های پیرامون دریاچه تخت سلیمان

افسانه‌های این دریاچه پر رمز و راز یکی دوتا نیستند و داستان‌های زیادی در بسیاری محافل بر سر زبان‌هاست که این پدیده را بسیار پیچیده‌تر از یک دریاچه معمولی نشان می‌دهد. در این میان مشهورترین افسانه، وجود گنج‌های بی‌شمار در اعماق دریاچه است. گفته می‌شود شهری در زیر دریاچه وجود داشته که امروزه اشیای گرانبهایی در آن مانده است و نشانه‌هایی هم از آنها وجود دارد. جالب است بدانید در هیچ یک از ادوار تاریخی نشانی از پیدا شدن این گنجینه‌ها مشاهده نشده است و با توجه به در دسترس نبودن عمق دریاچه و عدم جستجوی مناسب، به سختی می‌توان انتظار داشت که هنوز هم بتوان نشانی از آن شهر و گنج‌هایش پیدا کرد. در اینجا جالب‌ترین داستان‌ها در مورد گنج دریاچه را برای‌تان آورده‌ایم:

گنجینه کوروش کبیر

شاید دورترین واقعه تاریخی که اشاره به وجود اشیای قیمتی در دریاچه دارد مربوط به دوران کورش کبیر، پادشاه هخامنشی باشد. گفته می‌شود که در سال 547 قبل از میلاد، این پادشاه مقتدر پس از غلبه بر پادشاه لیدیه به نام کروسوس، وی را به ایران آورد و در محلی به نام بارن در نزدیکی همدان امروزی سکنی داد.

کروسوس پادشاهی است که هنوز هم در تاریخ جهان به ثروتمند بودن شهرت دارد و ساکنان اروپا، اشخاص بسیار ثروتمند را به کروسوس تشبیه می‌کنند. او اولین پادشاهی بود که ضرب سکه را رواج داد و اموال بسیاری را برای خود اندوخت. به هنگام آوردن وی به ایران، کوروش خزانه اشیای قیمتی او را گرفت و به عنوان نذر در آب دریاچه مقدس تخت سلیمان انداخت.

Photo by : Unknown

گنجینه اشکانی

در اسناد تاریخی روایات و گفته‌هایی در مورد جنگ‌های بین امپراتوری روم و پادشاهی اشکانی وجود دارد. یکی از این گفته‌ها که در تاریخ روم، مصر و جهان با عنوان داستان تاریخی کلئوپاترا و آنتونی شناخته می‌شود قصه جالبی را روایت می‌کند. در این داستان آمده است که سردار رومی به نام آنتونیو، در سال 36 قبل از میلاد قلعه تخت سلیمان ،که در آن زمان گنزک خوانده می‌شد، را محاصره کرد. در میان این محاصره و کشمکش‌هایی که در طول آن به وجود آمد، نگهبانان آتشکده مقدس در زمان احساس خطر و وجود امکان سقوط قلعه، اشیای قیمتی موجود در آتشکده و معبد را به داخل دریاچه می‌انداختند تا هم کسی به آنها دسترسی نداشته باشد و هم نذری برای حفظ آنها از دشمن به شمار آید.

Photo by : Hamed Bidi

گنجینه ساسانی

خسرو پرویز ،پادشاه ساسانی با هراکلیوس پادشاه روم همواره در جنگ بود. نیروهای روم شرقی پس از کشمکش‌ها و جنگ‌های بسیار توانستند قلعه تخت سلیمان را در 624 میلادی تصرف کنند. پیش از تصرف کامل تخت سلیمان، نذورات و گنج‌های موجود در آتشکده، توسط موبدان به دریاچه ریخته شد تا دشمن به آنها دسترسی پیدا نکند.

موبدان زرتشتی معتقدند این دریاچه به الهه آب‌ها به نام ناهید یا آناهیتا تعلق دارد و ریختن اشیای نذری به داخل آن کاری مرسوم بوده است. این کار به منظور حفظ این اشیا به وسیله صاحب آن صورت می‌گرفت و امری جایز تلقی می‌شد. 

با وقوع جنگ‌های ایرانیان و اعراب در صدر اسلام و اشغال ایران، نیروهای خلیفه دوم توانستند قلعه را محاصره کنند. در آن زمان نیز بعید نیست که گنج‌ها و نذوراتی را به دریاچه ریخته باشند.

انگشتر سلیمان نبی

بحث‌برانگیزترین گنجی که ممکن است در کف دریاچه وجود داشته باشد انگشتر حضرت سلیمان است. براساس باورهایی بومی، کل مجموعه تخت سلیمان توسط نیروهایی ماورایی ساخته شده است که از حضرت سلیمان فرمان می‌بردند. وی انگشتری در دست داشت که تمام قدرت خود را از آن می‌گرفت. داستانی وجود دارد که می‌گوید شیطان توانست به انگشتر دست پیدا کند و آن را به درون دریاچه بیندازد تا بتواند بر تخت سلیمان تکیه زند. پس از این واقعه شیطان با ظاهر سلیمان بر تخت نشست و فرمانروایی کرد. برخی بر این باورند که سلیمان نبی هرگز به این انگشتر دست پیدا نکرد؛ اما تعابیر دیگری در این میان آورده شده است که می‌گوید سلیمان توانست انگشتر را از شکم یک ماهی که آن را خورده بود بیرون آورد و شیطان را شکست دهد.

Photo by : Unknown

باورهایی درباره دریاچه تخت سلیمان

  • برخی بر این باورند که کف دریاچه پوشیده از گِل است. آنها معتقدند این گِل، حاصل خاکستر آتشفشان یک کوه در این نزدیکی است و با ترکیب سحرآمیزش می‌تواند هر جنبنده‌ای را از روی سطح آب ببلعد و به قعر دریاچه ببرد.
  • آب دریاچه از نظر زرتشتیان مقدس بوده و الهه آب‌ها در آن می‌زیسته است. نقل است که بسیاری از مردم نذورات خود را به این دریاچه می‌سپردند و هدایایی را برای آن در نظر می‌گرفتند.
  • برخی از موبدان زرتشتی معتقدند که هر هزار سال یک‌بار باید باکره‌ای در آن استحمام کند و با قدرت زرتشت از وی پسری متولد شود تا موبدِ موبدان باشد.
Photo by : Mario Komsta

بهترین فصل بازدید از تخت سلیمان

برای برنامه‌ریزی بازدید از دریاچه، به فصل هم توجه داشته باشید. در ادامه وضعیت این جاذبه و منطقه را در فصول مختلف شرح داده‌ایم:

بهار: بهترین زمان برای بازدید از تخت سلیمان، بهار است؛ چرا که در این فصل با هوای خنک و طبیعت شگفت‌انگیز منطقه روبه‌رو خواهید شد.

تابستان: تخت سلیمان در تابستان نیز آب و هوای نسبتا خنکی دارد. همراه داشتن لوازمی مانند کرم ضدآفتاب، کلاه و عینک آفتابی ضروری است. ارتفاعات پایین‌تر در طول مسیر گرم خواهد بود بنابراین لباس خنک بپوشید؛ اما برای اول صبح یا غروب یک لباس گرم همراه داشته باشید.

پاییز و زمستان: در این فصل‌ها بازدیدی بسیار سرد و گاهی همراه با برف در انتظار شما خواهد بود؛ اما با داشتن تجهیزات مناسب زمستانه، با خلوتی و شکوه برفی این شهر خاموش روبرو خواهید شد.

Photo by : Unknown

راه دسترسی به تخت سلیمان

آدرس: آذربایجان غربی، ۴۵ کیلومتری شمال شرقی تکاب، روستای نصرت آباد، تخت سلیمان

بهترین مسیر برای رسیدن به تخت سلیمان، جاده زنجان- بیجار - تکاب - تخت سلیمان است که آسفالت بسیار مناسبی دارد و پیش از رسیدن به تخت سلیمان، زندان سلیمان را در سمت چپ جاده خواهید دید. جاده میاندوآب - شاهین دژ - تکاب هم مسیر مناسبی به شمار می رود. 

راه آسفالت زنجان - دندی - تخت سلیمان کوتاه‌ترین مسیر رسیدن به تخت سلیمان است؛ انتهای این جاده، کوهستانی، پرپیچ و خم، با چاله‌های بسیار و آسفالت نامناسب است اما فرصت تماشای طبیعت بکر و فوق‌العاده‌ دشت‌های اطراف را به شما می دهد.

ساعت و هزینه بازدید از تخت سلیمان

زمان بازدید: 09:00 تا 19:00 در شش ماه اول سال و 09:00 تا 17:00 در شش ماه دوم سال

تعطیلات: تاسوعا و عاشورا، 28 صفر، شهادت حضرت علی (ع)، شهادت امام جعفر صادق (ع)، 14 خرداد

هزینه بازدید: 5000 تومان برای گردشگران ایرانی و 50000 تومان برای گردشگران خارجی

نکات مهم در زمان بازدید از تخت سلیمان

به دلیل سرمای حاکم بر منطقه در روزهای کم بازدید و میانی هفته در فصل زمستان، اگر مراجعه کردید و کسی حضور نداشت با تماس تلفنی، نگهبانان در محل حضور می‌یابند و امکان بازدید خواهید داشت.

تلفن: 45455312_044

دیدنی های اطراف

سازه‌های موجود در مجموعه تخت سلیمان

زندان سلیمان یا زندان دیو | 3.5 کیلومتر

کوه بلقیس | 9 کیلومتری شمال شرقی تخت سلیمان

زندان برنجه | 13.1 کیلومتر

چمن متحرک چملی | 38 کیلومتر

بیشتر بدانید

Fahimeh Deazfouli | karnaval 

اروپایی‌ ها در جستجوی گنج در تخت سلیمان

شنیدن اسم گنج و گنجینه‌ای با ارزش که از قلب تاریخ به جا مانده است، بسیاری را وسوسه می‌کند تا تن به آب بزنند و به سراغ آن بروند. در همین راستا تلاش‌هایی برای کشف این گنجینه و پاسخ به سوالاتی که در مورد آن وجود دارد، صورت گرفته است؛ اما عمق زیاد دریاچه و رسوبات آن مانعی مهم برای کاوشگران محسوب می‌شود. گویی این گنجینه محافظانی بسیار قوی دارد تا هیچ‌وقت به دست کسی نیفتد. حتی هیات‌های کاوش اروپایی نیز به سراغ دریاچه آمدند؛ اما هیچ غواصی نتوانست بیش از 31 متر، به عمق دریاچه نفوذ کند. فشار آب داخل دریاچه و املاح غلیظ و سنگین آب موانع بزرگی برای این کار به حساب می‌آمدند.

نخستین بار غواصان آلمانی وارد دریاچه شدند، بر طبق مشاهدات آنها، گودالی در میان دریاچه دیده شد که 112 متر عمق داشت. همچنین 10 کانال آب در حاشیه دریاچه کشف شد؛ اما به دلیل رسوبات زیاد آب و محدودیت دید، آنها موفق به کشف اثری خاص در اعماق آب نشدند.

Photo by : Unknown

ایرانی‌ها به دنبال گنجی در اعماق آب

چند سال پس از کاوش‌های غواصان آلمانی، ایرانی‌ها نیز تصمیم گرفتند وارد دریاچه شوند. غواصانی زیر نظر پژوهشکده باستان‌شناسی سازمان میراث فرهنگی، تن به آب زدند و به اعماق دریاچه رفتند. آنان چنین گزارشی را از این دریاچه ارائه دادند:

با ورود به دریاچه متوجه رسوبات فراوان در آب آن شدیم. این رسوبات به حدی بود که در عمق 3 متر، میدان دید تنها 2 متر است. این میدان دید در اعماق پایین‌تر، مثلا در 15 متر کاملا از بین می‌رود و با وجود اینکه خورشید در بالای دریاچه می‌تابد ذرات معلق اجازه عبور نور را نمی‌دهند. چراغ قوه غواصی تنها امکان دیدن 20 تا 30 سانتی متر را برای‌مان ممکن می‌کرد و ما تنها می‌توانستیم وسایل خود و چهره غواص دیگر را در کنار خود ببینیم.

بعد از طی 37 متر به بستری رسیدیم که می‌توانستیم بر روی آن زانو بزنیم اما به محض زانوزدن 30 تا 40 سانتی متر در املاح زردرنگی که همه جا را پوشانده بود فرو رفتیم. بلند شدن این املاح وضعیت دید را بدتر کرد و تقریبا دیگر دیدی نداشتیم. مطمئنا این پایان راه ما و آخرین سطح دریاچه نبود بلکه تنها یک قسمت تاقچه‌ای درون آب بود چرا که با شیب تندی تا اعماق دریاچه ادامه می‌یافت.

ابعاد دریاچه که در سطح چیزی حدود 85 در 110 متر است ابعاد واقعی آن نیست. با پیش روی تا عمق 3 متر دیواره‌ها شروع به باز شدن می‌کنند و پیش بینی می‌شود از 3 تا 10 متر ابعاد دریاچه به مرور افزایش پیدا کند. شکل دریاچه همانند یک قیف سر و ته است که ابعاد آن در بالا کوچکتر از اعماق آن است.

با اینکه در سطح آب ماهی‌های کوچک آکواریومی دیده می‌شد، در عمق 15 متری به بعد دیگر اثری از حیات نبود. در اعماق آب به دنبال گنجینه‌های تاریخی بودیم اما تنها زباله‌هایی را یافتیم که در طول تاریخ به این دریاچه انداخته شده‌اند. وانت یکی از آنها بود. همچنین واگن‌های هیات کاوشگر آلمانی که توسط محلی‌ها پس از رفتن کاوشگران به دریاچه ریخته شده بود نیز به چشم می‌خورد.

با وجود اینکه آلمانی‌ها 10 کانال آب را در حاشیه یافتند اما ما فقط 9 کانال را پیدا کردیم. میزان عمق در جنوب و غرب دریاچه، 35 و در وسط 70 متر تخمین زده شد اما اثری از گودالی که آلمانی‌ها از وجود آن خبر دادند نیافتیم. متوجه شدیم که این دریاچه فاقد چشمه‌های آب گرم است. دمای آب که در ابتدای ورود به آب 18 درجه بود در اعماق کمی سردتر شد. دور تا دور دریاچه تراس‌های رسوبی را مشاهده کردیم که محیط دریاچه را محدود می‌کرد.

در جریان غواصی برای ساخت مستند اسرار دریاچه، لوحی در عمق ۷۷ متری دریاچه دیده شد که نقش روی آن را یک بز حجاری شده تشخیص داده‌اند و کلاه‌خود و شمشیر و ... نیز در اطراف آن بوده است ولی به دلیل فشار بالای آب کسی نتوانسته آنها را خارج کند و مورد بررسی قرار دهد.

Iran Marina 
Iran Marina 
Iran Marina 
Iran Marina 

ویژگی های شگفت انگیز دریاچه تخت سلیمان

به جز شهرِ پر از گنج که در قعر دریاچه مدفون شده است، ساختار شگفت‌انگیز این پدیده طبیعی نیز بسیار قابل تامل است. دریاچه فیروزه‌‌ای رنگ تخت سلیمان در واقع یک چشمه جوشان (چشمه آرتزین) است که آب خود را از اعماق زمین تامین می‌کند. این دریاچه به صورت یک بیضی نامنظم و با طول و عرض 110 و 80 متر شکل گرفته است.

عمق دریاچه

اندازه‌گیری عمق دقیق دریاچه هنوز میسر نشده اما میزان آن در قسمت لبه بین 40 تا 45 متر و گاهی 50 متر متغیر است. این مقدار پس از 10 تا 15 متر فاصله از لبه به 70 تا 75 متر و در قسمت‌هایی به 80 تا 85 متر می‌رسد. در شمال‌شرقی دریاچه نقطه‌ای وجود دارد که تخمین زده می‌شود حدود 112 متر عمق داشته باشد. محل جوشش آب، عمیق‌ترین محل دریاچه است که به صورت دایره‌ای به قطر 2 متر وجود دارد و آب دریاچه در خلاف جهت عقربه ساعت از آن به بیرون می‌ریزد.

ویژگی‌های آب دریاچه

دمای آب: آب دریاچه از چشمه‌ای در کف آن تامین می شود. در ابتدا این آب دمایی برابر 40 درجه دارد اما با رسیدن به سطح، این عدد به حدود نصف و 21 درجه می‌رسد. این میزان حرارت در کلیه فصول سال حتی در روزهای خنک و پر باد تغییری نمی‌کند و دمای ثابتی دارد.

املاح آب: نوشیدن آب دریاچه ممکن نیست؛ چرا که در آن درصد بالایی از یون عناصر سخت مانند منیزیم، پتاسیم، هیدروسولفید، سدیم، سولفات، کلر و کلسیم وجود دارد و نوشیدنش منجر به بروز ناراحتی در معده و روده می‌شود. به دلیل وجود همین عناصر در سطح آب یا داخل اعماق آن، اثری از حیات موجودات دیده نمی‌شود و تنها ماهیان کوچکی در سطح آب وجود دارند.

میزان آب دهی: میزان آب دهی چشمه جوشان در سال 1959 میلادی توسط گروه باستان‌شناسی آلمانی اندازه‌گیری و در حدود 90 تا 100 لیتر در ثانیه تخمین زده شد. جوی جنوبی 56 لیتر و جوی شمالی 44 لیتر از آب را در ثانیه منتقل می‌کند. آب سرریز دریاچه توسط دو جوی در شمال و جنوب از محوطه خارج و به سوی زمین‌های زراعی هدایت می‌شود.

Photo by : Hasan Moradi

سخن آخر

به یکی از اماکن رمزآلود ایران سر زدیم و دریاچه‌ای اسرار آمیز را به شما معرفی کردیم. 

آیا از این دریاچه بازدید کرده‌اید؟

چه داستان‌های دیگری درباره آن شنیده‌اید؟

به نظر شما آن‌گونه که باید از این محل مراقبت می‌شود؟

چه قدر به قصه‌هایی که درباره این دریاچه شنیده اید باور دارید؟

منتظر دیدگاه‌های‌تان هستیم...

نتیجه نقد و بررسی کارناوال

5

بررسی شده توسط کارناوال

ارزش تاریخی(عالی) 5
سهولت در دسترسی(عالی) 5

نقاط قوت

  • از جاذبه‌های رمزآلود ایران
  • بخشی از مجموعه ثبت جهانی تخت سلیمان
  • چشم‌انداز زیبا و مناظ دیدنی به ویژه در فصل بهار

نقاط ضعف

  • ندارد

نقد و بررسی کاربران

دریاچه تخت سلیمان را دیده‌اید؟

تجربه و نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید

جدیدترین نقد
فاطی ‌

تخته سلیمان یه چیز شگفت انگیزه که من وقتی رفته بودم وقتی بعد ازش دست زدم انقد عمق داشت که ترسیدم و دستم رو کشیدم

الان برای بعضی ها سواله چرا دست زدی غرق نشدی از مردی که اونجا بود پرسیدم گفت وسطش عمق داره🤡👍

سفر با خانواده
تجربه سفر فاطی ‌ به دریاچه تخت سلیمان

انتشار: 27 بهمن 1402

آیا این دیدگاه مفید بود؟

اگه چیزی هم داخلش هست همون بهتر که دست کسی بهشون نرسه

چون جز نابودی چیزی در انتظارشون نیست

تجربه سفر undefined به دریاچه تخت سلیمان

انتشار: 26 مرداد 1399

آیا این دیدگاه مفید بود؟

سلام ! ممنون از اطلاعات و زحماتی که برای جمع آوری این مطالب کشیدید ! البته منم یه چیزایی میدونم که باجرات بگم غیراز چندتا انگشت شمار مطلقا هیچ کس نمیدونه تخت سلیمان وگنجینه های خارق العادش تو این دریاچه اند سلیمان بخاطر این این حالت درستش کرد که کسی دستش به اون گنجینه ها نرسه چون جدا از ارزششون دلیل اصلی ماورایی بودن یه سری از گنجینه هاش بود که از خدا یا اجنه بهش رسیده بود یا وزیر معروف وقدرتمند علوم غریبش براش تهیه کرده بود اینم بدونید وسایل رو اجنه خدمت کار از راه آب و شنا کردن به خزانه بزرگش حمل میکردن نه اینکه بریزنشون تو آب!!!! ولی انگشترش تو دریای احمر تو یه قسمت خاصه نه ته دریاچه ! ته دریاچه فقط راه ورود به خزانه یا مکانیه که توش هوا و اتاق داره و خشکه البته مسیرهای دیگه ام داره که میشه با رمزگشایی به خزانه رسید من دوتا راهش رو بلدم اما .... بگذریم ! خسته نباشید !

سلام دوست عزیزمن اهل تکاب هستم هرسوالی راجب تخت سلیمان داری بتونم کمکتون کنم خوشحال میشم خودم هم عاشق تمدن وتاریخ تخت سلیمان هستم که خیلی پررمزورازه

انتشار: 08 فروردین 1403

من هم درب پشتی را بلدم.... اما بگذریم این پول ها خوردن نداره...

انتشار: 05 تیر 1402

عع تو دوتا راه بلدی من سه تاشو بلدم اما....بگذریم !

انتشار: 01 آبان 1399

افرین به شما که دوتا راهش رو بلدی منکه یدونه اش رو هم بلد نیستم 🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄راههای که بلدی رو یکیش رو بفرست برای ما بلکه ماهم یکم یاد بگیریم

انتشار: 23 مهر 1399

اما... نمیگم که نرید بردارید برا خودتون منم که نیاز ندارم برا چیمه هر وقت خواستم اجنه لباس شنا میپوشن از اتاق خشک رد میشن برام میارن. بیخیال توهم بافتن دادا

ضمن احترام به همه دوستان باید بگم ببخشیدا تو قرن ۲۱ دیگه این داستانها طرفدار نداره و ادم عاقل هرچیز رو باور نمیکنه لطفا بگبد چرا از وقتی دوربین اختراع شد و بسر تونست هر چیزی رو ضبط کنه نه دریا نیم شد نه آسمان اتش گرفت نه ماه چند تکه شد و نه کسی به اسمانها عروج کرد جسارتا این حرفها برای مردم بیسواد و نادانی قابل قبوله که عقلانی و منطقی فکر نمیکنند و بشدت احساساتی هستن انسان امروزی هیچ حرف بدون دلیل و منطقی را نمی پذیرد امتاسفانه هرچی جامعه خرافاتی تر باشه حرفهای غیر عاقلانه رو میپذیره

انتشار: 10 فروردین 1401

آیا داخل دریاچه موجود زنده ای هم هست،مثل ماهی یا غیره

نه دریاچه ماهی نداره آبش سمی من اهل تکاب هستم

برای شنا کسی مانع نمیشه؟

انتشار: 21 مهر 1403

انتشار: 08 فروردین 1403

انتشار: 13 مرداد 1400

انتشار: 11 شهریور 1399

راهشو بلدی به ما هم بگو تک خوری نکن

انتشار: 10 تیر 1399

سلام دوست عزیز شما میتونین صحت حرفتونو ثابت کنین متونین با دلیلو مدرک حرف بزنین میشه بگین از کجا اینجوری مطمین صحبت میکنین؟!!!

انتشار: 11 فروردین 1399

انتشار: 08 تیر 1398

آیا این دیدگاه مفید بود؟

پرسش و پاسخ

پرسش جدید

علی نيكتنم
پرسش:

چرا از وسایل پیشرفته مکانیکی و الکترونیکی که در جان موجوده استفاده نمیکنن ؟ لازم نیست انسان بره داخل آب رباطهای هوشمند با دوربین های قوی مخصوص عمق های زیاد و با قابلیت تحمل فشارهای بالا هست که مخصوص همین کارا ساخته شده

در پاسخ به علی نيكتنم:

وقتی خداوند نخواهد اسراری فاش شود نمی شود مگر به دست ما .....

انتشار: 23 آذر 1400

انتشار: 26 مرداد 1400

آیا این دیدگاه مفید بود؟
پرسش:

آیا داخل دریاچه موجود زنده ای هم هسش

فاطی ‌
در پاسخ به undefined:

نه

انتشار: 27 بهمن 1402

در پاسخ به undefined:

خیر

انتشار: 28 دی 1401

انتشار: 13 مرداد 1400

آیا این دیدگاه مفید بود؟
پرسش:

خب اگ توش چیزی هست چرا با پیشرفت تکنولوژی استخراج نمیشه لطفا جواب بدین

در پاسخ به undefined:

وقتی که گنج عظیم که مجوده بسیار بزرگ که تصور آن غیر ممکن؟ چرا باید از آن باخبر شوند؟اگر کل پروفسور این زمان جم شوند توانا نیستند که متوجه آن شوند؟ این چیزی که کل بشر را انگشت حیرت به لبشون میگیرند؟ این برنامه به ۳۱۳ نفر کار دان نیاز دارد؟کار بسیار بزرگی؟شما توان این کار دارید ؟

انتشار: 23 فروردین 1402

در پاسخ به undefined:

دوست عزیز اگر در مورد این دریاچه بگوئیم از چه اسراری بر خوردار است شاید باور آن مشکل باشد ولی قابل اثبات است چرا که امروزه بشر در گمراهی و جهل و نادانی بسر میبرد دران زمان امپراطوری ایران هفتاد درصد از جغرافیا زمین را چگونه فتح کردند اشاره مختصری بدان نمودم

انتشار: 13 فروردین 1400

فهیمه دزفولی
در پاسخ به undefined:

دوست عزیز 
تیم های غواصی چند بار تلاش کرده اند به کف چشمه برسند اما غلظت رسوبات کف چشمه و نوع آنها میزان دید را به صفر میرساند و چسبندگی گل و لای نیز مانع از بررسی میشود.

انتشار: 24 فروردین 1399

در پاسخ به فهیمه دزفولی:

سلام دوست دارم

انتشار: 14 خرداد 1402

در پاسخ به فهیمه دزفولی:

چرا از کاوشگران آمریکایی کمک نمیگیرند

انتشار: 08 فروردین 1401

در پاسخ به فهیمه دزفولی:

جواب تمام سوال ها در قرآن کریم میگه خداوند .

انتشار: 23 آذر 1400

در پاسخ به undefined:

اول کل ادیان باید بدانند؟دوم کل بشر باید بدانند؟بعد با همه توانای کل بشر وادیان هماهنگ شود آن‌وقت که خداوند سبحان کمک می‌کند به دریاچه برویم ؟این کمی زمان میخاهد که به انجام برسد

انتشار: 23 فروردین 1402

در پاسخ به فهیمه دزفولی:

خوب میتونن یک زیر دریایی به زیر آب بفرستند

انتشار: 05 آبان 1400

در پاسخ به فهیمه دزفولی:

با پیشرفت علم و تکنولوژی در عجبم که هنوز نتوانسته اند کف دریاچه رو تخلیه کنند.

انتشار: 08 شهریور 1399

در پاسخ به undefined:

علم کدوم علم خخخخخ

انتشار: 23 آذر 1400

در پاسخ به فهیمه دزفولی:

احسنت🙋‍♂️

انتشار: 06 تیر 1399

انتشار: 24 فروردین 1399

آیا این دیدگاه مفید بود؟
اپلیکیشن کارناوال

با وب اپلیکیشن (PWA) کارناوال، کنترل سفر دست شماست.
در این اپلیکیشن شما دنیایی از امکانات و خدمات را همیشه و همه جا در جیب خود دارید؛ آشنایی با جاذبه‌های گردشگری، رزرو آنلاین بلیط هواپیما، رزرو هتل، ویلا و اقامتگاه بوم‌گردی، رزرو آنلاین تورهای داخلی و خارجی و تمام خدمات گردشگری، همه در اپلیکیشن کارناوال .

تماس با کارناوال

پشتیبانی 7.30 صبح تا 1 بامداد:

هدف اصلی کارناوال این است که بهترین خدمات گردشگری را به صورت آنلاین به کاربران خود ارائه دهد. هر آن چیزی که برای سفر خود نیاز دارید را از کارناوال بخواهید؛ از آشنایی با جاذبه ها، سوغات و غذاهای محلی تا رزرو آنلاین بلیط هواپیما و انواع اقامتگاه. در هر جا و در هر ساعت از شبانه روز، می توانید به صورت آنلاین خدمات سفر خود را رزرو کنید و یا هر سوالی دارید از ما بپرسید. کارناوال کنترل سفر شماست!

کلیه حقوق مادی و معنوی کارناوال برای شرکت کاروان سفر های نیکسام محفوظ است. استفاده از محتوای سایت تنها در صورت پذیرش شرایط و ضوابط امکان پذیر است.

خانهعکاسخانه

کنترل سفر دست شماست