موزه شهرداری تبریز
آذربایجان شرقی، تبریز، خیابان امام خمینی، میدان ساعت٬ ساختمان شهرداری
2.4
از 5 امتیاز
میانگین نظرات 2 کاربر
گالری تصاویر
مدت پیشنهادی بازدید
1 تا 2 ساعت
ساعت دسترسی
شماره تماس
هزینه اتباع ایرانی
همه چیز درباره موزه شهرداری تبریز
چرا بازدید کنیم؟
نقد و بررسی کارناوال
کجاست؟
نقشه و مسیر
آقام چی گفتن؟
نظرات کاربران
سوالی دارید؟
پرسش و پاسخ
نقد و بررسی کارناوال
پریوش سارانی
نویسنده ارشد کارناوال
انتشار
02 مهر 1399
به روز رسانی
02 مهر 1399
موزه شهرداری تبریز | نخستین و تنها موزه تاریخ شهرداری های ایران
تبریز شهریست با جاذبههای تاریخی فراوان که هرکدام داستانی در دل خود نهفته دارند. موزه شهرداری تبریز یکی از بناهای دیدنی این شهرست که آثار جالبی را در معرض نمایش گذاشته است. اگر میخواهید بدانید که موزه شهرداری تبریز کجاست و درباره ساعات بازدید موزه شهرداری تبریز اطلاعات بیشتری بهدست آورید، با ما همراه باشید.
چرا موزه شهرداری تبریز؟
- یکی از جذابترین و دیدنیترین جاذبه های تبریز است.
- این موزه در داخل یکی از عمارتهای قدیمی و باارزش شهر، یعنی ساختمان شهرداری تبریز قرار دارد.
- با اولین ساختمان شهرداری ایران آشنا خواهید شد.
- معماری و ساخت عمارت در نوع خود جالب است و اگر از بالا به آن نگاه کنیم همانند عقابی در حال پرواز به نظر میآید.
- تماشای بزرگترین فرش ایران با اندازه ۱۱۱ مترمربع که با رنگ گیاهی خاصی بافته شده تجربهای است که در این موزه کسب خواهید کرد.
موزه شهرداری تبریز | نخستین و تنها موزه تاریخ شهرداریهای ایران
موزه شهرداری تبریز، یکی از جاذبههای شهر است که در داخل کاخ شهرداری تبریز قرار دارد. تاریخ ساخت کاخ شهرداری به سالهای 1314 تا 1318 برمیگردد و مدتها به عنوان دفتر اصلی شهر تبریز مورد استفاده قرار میگرفت. تا اینکه در سال 1386 به مناسبت بزرگداشت یکصدمین سالگرد تاسیس اولین انجمن شهر و بلدیه ایران در تبریز، موزه شهرداری تبریز در این عمارت آغاز به کار کرد و لقب نخستین و تنها موزه تاریخ شهرداریهای ایران را به خود اختصاص داد. جالب که بدانید علاوه بر این، شورای اسلامی تبریز هم در بخشی از این ساختمان مستقر است.
وقتی به داخل موزه میروید آثاری از اولین شهرداری تبریز، اشیاء و اسناد ارزشمندی که نشان فرهنگ و هنر مردم تبریز است را خواهید دید. بخشی از این موزه در زیرزمین و بخشهای دیگر در طبقات اول و دوم قرار دارند و تالارهای مختلفی چون تالار دوربینهای قدیمی، تالار دفاع مقدس، چاپ و نشر، فرش، هنرهای معاصر، خط و خوشنویسی، تالار حکمت و چندین تالار دیگر را در خود جای داده است.
موزه شهرداری تبریز که پس از کشور چین، در ردیف اولین موزه شهرداریهای جهان نیز قرار دارد در تاریخ ۲۹ تیر ۱۳۷۷ با شماره ثبت ۲۰۵۵ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
کاخ شهرداری تبریز
یکی از بناهای زیبا، مستحکم و دیدنی شهر تبریز کاخ شهرداریست که به دستور رضا شاه پهلوی در محل گورستان متروک و مخروبه کوی نوبر از سال 1314 تا 1318 و با نظارت مهندسان آلمانی ساخته شد. این کاخ از ابتدای احداث تاکنون، به عنوان ساختمان شهرداری شهر تبریز مورد استفاده قرار گرفته است. کاخ شهرداری دارای یک برج ساعت چهار صفحهای به ارتفاع 31 متر است که با طنین موزون زنگهایش، هر 15 دقیقه یکبار، گذشت زمان را به مردم یادآوری میکند.
این بنا در مرکزیترین نقطه شهر قرار دارد و ساعت آن مشابه ساعت برج بیگ بن لندن است که نظیر آنها در دنیا وجود ندارد. نمای بیرونی، داخلی، حیاط و باغچه، از جذابیتهای این عمارت است که شما را در حس نوستالژیک و دلنشین خود، غرق میکند.
نمای خارجی این بنا از سنگ تراشیده شده و نقشه ساختمان آن شبیه به طرح یک عقاب درحال پرواز است که با نمونه ساختمانهای کشور آلمان، قبل از جنگ جهانی دوم تطابق دارد. در قسمت جنوبی این کاخ موزه، محیطی دلنشین و باصفا قرار دارد که از ویژگی آن میتوان به گلکاری، درختکاری و استخر آبی رنگ آن اشاره داشت. سقف عمارت با نقوش ایرانی تزئین شده است و تمامی پنجرهها آن رنگی و زیبا هستند.
تالارها و آثار موزه شهرداری تبریز
این موزه دارای تالارهای متعددیست که طبقهبندی شدهاند و به گروه خاصی از اشیا و مدارک تعلق دارند. بازدید شما از همان قسمت زیرزمین که محل فروش بلیت و موزه کفش و آتش نشانی است، آغاز میشود. در ادامه با ما همراه باشید تا با این تالارها بیشتر آشنا شوید.
تالار کفش تبریز: از گذشتههای دور کفش تبریز و جنس چرم اعلا آن زبانزد بوده است. این قسمت از موزه کفشهایی را به نمایش میگذارد که با تجهیزات اولیه ساخته شدهاند. به دلیل کیفیت بالا و مرغوبیت کفش تبریز، این کالا به برخی کشورها صادر میشود.
تالار آتش نشانی (اطفائیه) تبریز: جالب است بدانید که اولین آتشنشانی کشور در تبریز بنا شده است. در این بخش با تجهیزات آتشنشانی قدیمی و نحوه عملکرد آن آشنا خواهید شد.
پس از بازدید از تالارهای طبقه زیرزمین، به ساختمان اصلی بروید و از تالارهای موزه شهرداری بازدید کنید.
تالار دوربینهای قدیمی: در این تالار با تاریخچه و روند شکلگیری دوربینهای نسل قدیم از 150 سال پیش تا مرز دوربینهای دیجیتال آشنا خواهید شد. اغلب این دوربینها توسط یکی از عکاسان و کلکسیونرهای معروف تبریز به نام “محمد علی جدیدالسلام” به موزه شهرداری تبریز اهدا شده است.
تالار اسناد: در این تالار کتابها، نسخههای خطی، اسناد و اشیا تاریخی مربوط به شهرداری و نامهنگاریهای شهرداران قدیم تبریز، نگهداری میشوند. همچنین در این بخش، تصاویری وجود دارند که روایتگر تاریخ معاصر تبریز هستند و شامل 78 سند تاریخی است. ظروف و وسایل شهردار وقت، هدایای مردم، آپاراتهای قدیمی، اموال شهرداری و گاو صندوق مخصوص زمان قاسم خان والی، شهردار تبریز در سال 1286، اسناد مکتوب از جمله کتابها و نسخ خطی و اسناد مربوط به شهرداری تبریز و شخصیتهای این شهر نیز در این موزه و در تالار اسناد قرار داده شده است.
تالار شهدا: در این بخش مدارک، عکسها و دستنویسهای شهدای تبریزی و سندهایی از پایداری و ایستادگی مردم آذربایجان در جنگ ۸ ساله ایران و عراق قرار دارد.
تالار صدا: تالار صدا کلکسیون خصوصی و شخصی یکی از هنرمندان تبریز به نام حسین ساجدی است که در آن انواع مختلفی از سازهای کلاسیک، ملی و محلی در معرض نمایش گذاشته شده است. در این تالار سازهای ملی، بومی و کلاسیک که شامل تار ایرانی، سه تار، تار آذربایجانی، بالابان، ساز عاشقی (گوپوز)، نی انبان، دوتار جنوب، خراسان و کلاسیک به نمایش گذاشته شده است. گفتنی است انواع زنگوله و کوبههایی در دوره صفویه و قاجار، سازهای آئینی، مذهبی، ریل، آپارات، رادیوهای قدیمی، نمونه تلفن و زنگ مدرسه سده اخیر و دیگر وسایل مربوط به صدا در معرض دید بازدیدکنندگان قرار داده شده است.
تالار حکمت: در تالار حکمت نیز به ارائه عکسها و معرفی آثار سه علامه نامی تبریز علامه امینی، علامه طباطبایی و علامه جعفری که در حوزههای عرفان، حکمت و فلسفه فعالیت داشتند، پرداخته شده است.
تالار صنعت چاپ:در این قسمت، نخستین ابزار آلات چاپ به نمایش گذاشته شده که هدف از آن معرفی شهر تبریز به عنوان مهد چاپ ایران بوده است.
طبقه دوم عمارت | تالار فرش: در طبقه دوم به بازدید از تالار فرش خواهیم پرداخت. بینظیرترین بخش کاخ اینجاست، جایی که در آن فرشها و تابلوفرشهایی از هنرمندان آذربایجان به نمایش گذاشته شده است. فرشهای دستباف و بیمانندی که طرح و نقشه آنها علاوه بر آنکه طرح هنرمندانه خود را انعکاس میدهد، به نوع دیگری نیز نشاندهنده کیفیت و سرگذشت پرتلاطم اما افتخارآمیز تبریز معاصر است؛ هر کدام این فرش ها یک نام و شناسنامه دارد.
آثار این تالار حدود ۱۱۰ سال قدمت دارند که ۱۲ تخته از فرشهای موجود در آن به دستور ارفع الملک، شهردار وقت در زمان تاسیس عمارت بافته شده است. از نمونههای خاصِ این بخش میتوان به بزرگترین فرش ایران با اندازه ۱۱۱ مترمربع که با رنگ گیاهی خاصی بافته شده و فرشهایی که در سالهای ۱۳۱۲ و ۱۳۲۰ بافته شدهاند و به خواهر دوقلو شهرت دارند، اشاره داشت. بزرگترین فرش که به آن فرش مادر میگویند،6 تخته فرش است که رو به روی یکدیگر قرار دارند، فرشهای دختر با طرح های بسیار ریز و زیبا و دو تخته فرش با طرحهای شلوغ که به آن فرشهای پسر گویند از دیگر آثار این تالار است. همچنین یک تخته فرش، مربوط به پروین اعتصامی نیز در این موزه نگهداری میشود.
برخی دیگر از آثار موزه
از دیگر آثاری که در موزه خواهید دید میتوان به موارد زیر اشاره کرد که در جایجای موزه قرار دارند:
- چینی آلات
- هدایای شخصیتهای خارجی به شهرداران
- جامهای قهرمانی باشگاه شهرداری تبریز
- سفرنامههای نوشته شده درباره تبریز
- اولین پمپ آتش خاموش کن
- اولین مکاتبات شهرداران
- زنگ برج آتش نشانی تبریز
- عکس از بناهای تاریخی تبریز و سرداران مشروطه
- ناقوس شکسته شده برج ساعت در حمله روس ها در طی جنگ جهانی دوم
- تابلوی ضامن آهو از جنس نقره که الهام گرفته از آثار استاد فرشچیان است.
- عکسهایی از اولین خیابانکشیها و چراغ گازیها که با نفت کار میکرد و در معابر عمومی استفاده میشد.
مسیر دسترسی به موزه شهرداری تبریز
موزه شهرداری داخل عمارت شهرداری، دقیقا در مرکز شهر قرار داشته و مسیرهای دسترسی فراوانی دارد. به کمک اتومبیل شخصی و اتوبوسهای شهری میتوانید به راحتی به محل موزه برسید. ابتدا به سمت مرکز شهر یعنی میدان ساعت حرکت کنید و در میدان ساعت عمارت کاخ موزه شهرداری را با عظمت و ابهت شگفتانگیزش مقابل خود خواهید دید. عمارت شهرداری دارای چندین ورودیست، اما درب اصلی آن از طرف پیاده راه مقصودیه است.
هزینه بازدید: برای اتباع ایرانی و خارجی 4,000 تومان
ساعات بازدید: نیمه اول سال 8:30 الی 18:30 ، نیمه دوم سال 8:30 الی 17:30
دیدنیهای اطراف
خانه نیکدل | ۳۰۰ متر
خانه حیدرزاده | 1.3 کیلومتر
موزه سنجش | 1.3 کیلومتر
خانه استاد شهریار | 1.5 کیلومتر
ارگ علیشاه تبریز | 2.7 کیلومتر
نظر گردشگران خارجی
گردشگری از نیوزیلند | تاریخ ثبت دیدگاه فروردین ماه 1398
چشمگیر
ساختمان چشمگیری که ارزش دیدن داشت. ساختمانی که در اوایل سال 1930 آلمانها آن را ساختند و از این جهت مشابه سایر ساختمانهای تبریز نیست. در خارج ساختمان نیز گلهای زیبایی قرار داشت.
گردشگری از کویت | تاریخ ثبت دیدگاه مرداد ماه 1398
فرشهای پر زرق و برق ایرانی
ساختمان بسیار جالبی که سبک معماری آن بیشتر آلمانی بود تا ایرانی. موزهی داخل عمارت بسیار جالب بود و تالار فرش بخش مورد علاقه و جالبی برای من بود. به طور کلی تجربه بسیار خوبی بود.
گردشگری از آلمان | تاریخ ثبت دیدگاه بهمن ماه 1397
نمایش درخور توجه از فرشهای ایرانی
میزبانان ما را به تماشای این موزه آوردند، در طبقه بالا اتاق فرش قرار داشت و فرش مرکزی 90 متر مربع بود. برای بافتن آنها چندین سال بافندهها تلاش کرده بودند. همچنین چندین فرش باشکوه دیگر نیز در امتداد اتاقها قرار داشت.
سخن آخر
بازدید از موزه شهرداری از ارزش معنوی، تاریخی و فرهنگی بسیار بالایی برخوردار است و نشاندهندهی تاریخ و فرهنگ کهن شهر تبریز است.
تجربه بازدید خود از این موزه را برای ما بگویید، کدامیک از تالارها برای شما جذابیت بیشتری داشت؟
شما این عمارت قدیمی را چگونه توصیف میکنید؟
از کدامیک از جاذبههای اطراف کاخ شهرداری دیدن کردهاید؟
نتیجه نقد و بررسی کارناوال
4.8
بررسی شده توسط پریوش سارانی
ارزش تاریخی | (عالی) 4.5 |
ارزش معماری | (عالی) 5 |
تنوع آثار | (عالی) 4.5 |
سهولت در دسترسی | (عالی) 5 |
نقاط قوت
- از جذابترین و دیدنیترین جاذبه های تبریز
- فرصت بازدید از عمارت قدیمی و باارزش شهرداری تبریز به عنوان اولین ساختمان شهرداری ایران
- دارای معماری زیبا و منحصربهفرد
- فرصت بازدید از بزرگترین فرش ایران با اندازه ۱۱۱ مترمربع
نقاط ضعف
- تبلیغات و اطلاعرسانی ضعیف
رزرو اقامت در تبریز
نقد و بررسی کاربران
میانگین امتیاز کاربران
از مجموع 2 رای
2.4
خانواده
1
ارزش هزینه به لذت | (معمولی) 2.8 |
کیفیت عملکرد راهنما | (بد) 2 |
طراحی مسیر بازدید | (معمولی) 2.5 |
شرایط نگهداری آثار | (بد) 1.8 |
دسترسی به وسایل حملونقل عمومی | (معمولی) 2.8 |
موزه شهرداری تبریز را دیدهاید؟
تجربه و نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید
سوالی دارید؟
از کارشناسان و کاربران کارناوال بپرسید
پرسش و پاسخ
پرسش جدید