ییلاق سوباتان تالش
شهر تالش، جاده مریان، جاده سوباتان
4.4
از 5 امتیاز
میانگین نظرات 4 کاربر
گالری تصاویر
مدت پیشنهادی بازدید
24 تا 48 ساعت
ساعت دسترسی
هزینه ورودی
رایگان
همه چیز درباره ییلاق سوباتان تالش
چرا بازدید کنیم؟
نقد و بررسی کارناوال
کجاست؟
نقشه و مسیر
آقام چی گفتن؟
نظرات کاربران
سوالی دارید؟
پرسش و پاسخ
نقد و بررسی کارناوال
کارناوال
نویسنده ارشد کارناوال
انتشار
15 اردیبهشت 1399
به روز رسانی
15 اردیبهشت 1399
ییلاق سوباتان تالش
به سراغ یکی از دیدنی های شمال ایران میرویم؛ ییلاق سوباتان تالش که منطقهای زیبا در استان گیلان است و با طبیعتی مهآلود و آب و هوای عالی میتواند شما را از دغدغههایتان دور کند. در این مطلب در مورد دیدنیها و امکانات این منطقه و اقامت در سوباتان برایتان میگوییم و در نهایت خواهیم دانست که باید چگونه به سوباتان برویم. همراه ما باشید.
چرا ییلاق سوباتان تالش ؟
- یکی از زیباترین و سرسبزترین ییلاق های ایران است.
- مقصدی ایدهآل برای فعالیتهایی نظیر پیمایش در طبیعت و کمپینگ و حتی اسبسواری است.
- دشت گلهای شقایق سوباتان در آغاز بهار جلوه میکند و گردشگران زیادی را برای تماشا و عکاسی به سمت خود میکشاند.
- وجود چشمههای آب، آبشارهای کوچک و بزرگ و هوای مطبوع ییلاقی، این روستا را به یکی از محبوبترین مقاصد برای سفر در فصول گرم بدل کرده است.
- دریاچه مشهور و کوهستانی نئور در مسیر رسیدن به روستای سوباتان قرار دارد.
- این روستا علاوه بر طبیعت زیبا و بینظیرش از جاذبههایی نظیر موزه مردمشناسی عشایر، بازارچه سنتی و... نیز برخوردار است.
مناسب برای
عموم افراد
نامناسب برای
افراد با بیماریهای خاص که به مراقبتهای فوری پزشکی نیاز دارند.
آشنایی با ییلاق سوباتان تالش
سوباتان یا به تالشی (سووتون) یکی از ییلاقهای محبوب و مشهور استان گیلان است که در شهرستان تالش قرار دارد. سوباتان مانند سایر ییلاقهای ایران در فصول گرم سال میزبان خانوارهای مناطق اطراف است و در فصول سرد به دلیل سرمای شدید هوا و بارش برف تقریبا خالی از سکنه میشود. اینجا تنها یک ییلاق با طبیعت زیبا نیست بلکه دیدنیهای جذابی نظیر آبشار ورزان، آبشار ماهار، چشمههای معدنی فراوان، منطقه باستانی غار گنجخانه، موزه مردمشناسی عشایر، بازارچه سنتی سوباتان و ... را در خود جای داده است. نکته جالب آنکه سوباتان به جز برخورداری از زیباییهای طبیعی محل کشف اشیای تاریخی مانند گردنبند، انگشتر، ظروف سفالی، کوزه برنزی دوره هخامنشیان و ... نیز بوده است که حکایت از قدمت حضور انسانها در این منطقه دارد.
این ییلاق بینظیر در ارتفاع 1900 متری از سطح دریا واقع شده است و از شمال به جنگلها و منطقه حفاظت شده لیسار، از غرب به اردبیل و دریاچه نئور و از جنوب به منطقه ییلاقی آسبومار جوکندان منتهی میشود. سوباتان از چندین محله تشکیل شده که هر کدام یک یا چند روستا در خود دارند و برخی از آنها عبارتند از: بازار سوباتان، قلعه بین یوردی، کَلَمَر، گزنه هونی و ... .
دیدنی ها و تفریحات ییلاق سوباتان
آفرود و نیسانسواری تا سوباتان: بیشک این نوع پیمودن مسیر تا روستا میتواند یکی از هیجانانگیزترین تجربههای شما باشد. از آنجا که مسیر رسیدن به روستا پرپیچ و خم و گاهی خاکی و ناهموار است، یا باید ماشین مناسب و قوی داشته باشید یا از نیسانهای محلیهای منطقه برای رسیدن به روستا استفاده کنید. در طول مسیر روستا، دیدن مناظر بکر و زیبای ییلاق، نسیم خنک و گاهی خیلی سرد هوای کوهستان و همین مسیر ناهموار، یکی از جذابترین تجربههایی است که میتوانید در این سفر به دست آورید.
اقامت و کمپینگ در سوباتان: شبمانی در سوباتان خاطرهای است که هیچگاه فراموش نخواهید کرد. تصور ماندن در کلبههای ساخته شده از چوب بلوط و کاهگل در میان طبیعت و به دور از دغدغهها و سر و صدای شهر، و یا کمپ در طبیعتی بینظیر با چشماندازی خارقالعاده، چیزیست که میتواند شما را برای رفتن به سوباتان وسوسه کند. اقامت در سوباتان جذابترین فعالیتی است که برای به دست آوردن آرامش میتوانید انجام دهید.
بازدید از آبشار ورزان: آبشار ورزان، جاذبهای دیدنی در حدود 4 کیلومتری ییلاق سوباتان و در روستای ورزان است که در فصل بهار در پرآبترین حالت خود قرار دارد. بازدید از این آبشار 30 متری نیازمند 3 ساعت پیمایش در طبیعت است. در نزدیکی آبشار ورزان چند دشت وسیع وجود دارد که در آنها بازیهای بومی و محلی منطقه مانند اسبسواری، طنابکشی و ... با حضور اهالی اجرا میشود. «ور» در زبان تالشی به معنی زیاد و «وزن» به معنی آبشار است.
دشت های شقایق سوباتان: شقایقها در اواخر اردیبهشت و اوایل خرداد مهمان منطقه سوباتان میشوند و جلوهای حیرتانگیز به این منطقه میدهند. دشتهای شقایق اطراف آبشار ورزان، دشت شقایق لوراهونی و منطقه باتمان بلاغ از جمله مکانهایی هستند که میتوانید رخنمایی این گلها را در آنها ببینید. در بخشهای مخلف سوباتان که در ارتفاع بالاتر قرار دارند مانند ساری بلاغ و چم چمی، دیرتر شاهد رویش این گلها هستند و در محلههای پایینتر زودتر میتوانید این گلها را تماشا کنید. به جز شقایقها، گلهای وحشی دیگری به رنگهای زرد و آبی و ... نیز در منطقه دیده میشوند.
پیمایش در طبیعت: منطقه سوباتان با برخورداری از دیدنیهای طبیعی بیشمار و مسیرهای متفاوت و خاص، همه چیز را برای یک پیمایش به یادماندنی دارد. میتوانید مسیرهای مختلفی را با کمک راهنماهای محلی و طبیعتگردان حرفهای انتخاب کنید و بسته به مسیر دیدنی های مختلفی اعم از آبشار، غار، چشمه و ... را ببینید.
تماشای پدیده اقیانوس ابر: قرارگیری سوباتان در ارتفاع بالا و نزدیکی آن به دریا و جنگلهای تالش، موجب شکلگیری پدیدهای معروف به اقیانوس ابر در این منطقه میشود. در زمان و آب و هوای مناسب با قرارگرفتن در ارتفاعات میتوانید اقیانوسی از ابر و مه غلیظ را زیر پای خود ببینید و لذت ببرید. این که این پدیده را ببینید یا نه کاملا بستگی به شرایط آب و هوایی دارد و نمیتوان زمان دقیقی برای آن عنوان کرد.
خرید از بازار محلی: در بازار محلی این منطقه میتوانید انواع محصولات محلی و خوشمزههای سوباتانی را خریداری کنید. این بازار فرصت گفتگو با مردم محلی را نیز به شما میدهد و از جذابیتهای سوباتان محسوب میشود.
موزه مردم شناسی عشایر سوباتان: موزه مردمشناسی عشایر سوباتان، مجموعهای از 200 ابزار و لوازم زندگی دامداری و عشایری را در خود دارد؛ آثاری که در 150 سال گذشته استفاده میشده اما امروزه منسوخ و از یاد رفتهاند. این موزه گوشهای از زندگی عشایری با قدمت 3500 سال را روایت میکند و آثاری 50 تا 150 ساله را در خود جای داده است.
هاچاداش | بام سوباتان: هاچاداش، صخره بزرگ دوشاخهای است که در نوک قلهای در ضلع جنوبی سوباتان قرار دارد. دلیل نامگذاری این جاذبه این است که «هاچا» در زبان ترکی به معنی دوشاخه و «داش» به معنی سنگ به کار میرود. منطقه هاچاداش عنوان مرتفعترین نقطه در این منطقه ییلاقی را دارد و با عنوان بام سوباتان از آن یاد میشود. در اینجا چشماندازی از طبیعت منطقه را خواهید دید و میتوانید زیباترین طلوع و غروب را به تماشا بنشینید.
بازدید از پارک جنگلی طبیعی آلچالق: پارک جنگلی آلچاق منطقهای مملو از تپههای کم ارتفاع و پوشیده از چمن است که در شرق سوباتان قرار دارد. «آلچاق» در زبان ترکی به معنای درختان آلوچه است و رویش درختان آلوچه در این منطقه جنگلی، باعث شده آن را این گونه نامگذاری کنند. درختان آلوچه در اینجا کم ارتفاع و پرپشت هستند و درختان سیب و گلابی هم در این منطقه دیده میشوند. در اواخر شهریور افراد محلی زیادی به این پارک جنگلی میآیند تا قارچ خوراکی جمعآوری کنند. سایه درختان این جنگل و آب و هوای خوب آن باعث شده تا گردشگران برای صرف نهار و پیک نیک آن را انتخاب کنند.
بازی و تفریح در چمنزار بیدَه پِشت: این چمنزار بسیار وسیع در ارتفاع بالایی قرار دارد و چشمانداز زیبایی را پیش رویتان میگذارد. این چمنزار برای برگزاری جشنواره ورزشهای بومی و محلی از جمله مسابقات اسبسواری مورد استفاده قرار میگیرد و در تابستانها اهالی و مسافران در آن به تفریح و بازی میپردازند. با جمع شدن آبهای سطحی، حوضچهای در این چمنزار شکل میگیرد که بر زیبایی آن میافزاید. از زیباییهای دیگر این مکان، حضور گوسفندان و اسبهای وحشی در آن است.
گشت و گذار در ساری داش و مَجمِع داش: تفرجگاه ساری داش در شمال سوباتان قرار دارد و به خاطر وجود صخرههای بزرگ زرد رنگ به این نام به معنای سنگ زرد معروف شده است. در اینجا میتوانید چشماندازی از رودخانه لیسار، آبشار ورزان، دشتهای قوری دره و ... را ببینید. مجمع داش هم منطقهای پوشیده از سنگهای سفید پهن است که در شمال سوباتان قرار دارد. سنگهای این منطقه بسیار پهن و شبیه سینی هستند و در کنار هم سنگفرشی را تشکیل دادهاند. دلیل نامگذاری منطقه هم همین سنگها هستند چرا که مجمع به معنای سینی و داش به معنای سنگ است.
چشمههای سوباتان: چشمههای سوباتان و آب خنک و گوارای آنها دلیلی برای جذب گردشگران هستند. تعداد این چشمهها بسیار است و میتوان از میان آنها این موارد را نام برد:
باتمان بلاغ که بزرگترین و پرآب ترین چشمه منطقه است.
کلیه سویی که در ورودی سوباتان قرار دارد و آب آن برای بیماریهای کلیوی بسیار مفید است.
قارا بلاغ و سردابا هونی که آب شرب منطقه را تامین میکنند.
دیگر چشمه ها مانند ید بلاغی، میله بلاغی، نظیری بلاغی، گزنه هونی، نومندان بلاغی، ورزان بلاغی، ساری بلاغ، هونی یش بلاغی، گوشا بلاغ، کلیه سویی، گنج خانه بلاغی و ...
شرکت در جشنوارههای مختلف: سوباتان میزبان جشنوارههای جالبی تاکنون بوده که یکی از آنها جشنواره بازیهای بومی و محلی برای احیای بازیهای سنتی منطقه همچون کشتی تالشی، کمربند بازی، چلینگ آغاجی، بادبادک بازی و ... بوده است. جشنواره آدم برفی سوباتان نیز در فصل زمستان افراد زیادی را به این منطقه میکشاند و زمان آن بسته به میزان بارش برف و آب و هوا متغیر است.
غار گنجخانه: گنجخانه غاری در شمال شرقی سوباتان است که در پایینترین نقطه صخره بزرگ گنجخانه، بر فراز دشتی وسیع و دربالای روستای گنجخانه قرار دارد . مردم محلی معتقدند در این غار گنج بزرگی را پنهان است؛ اما چون طلسم و جادو دارد تاکنون کسی نتوانسته داخل آن را کشف کند. با این حال گروههایی نسبت به پیمایش این غار و بازدید از آن اقدام کردهاند و میتوان امید داشت که در آینده افراد بیشتری از این جاذبه بازدید کنند.
- دیگر دیدنیهای سوباتان
زمین اسبدوانی در نزدیکی بیده پشت
سیاه چادرهای عشایر در اطراف سوباتان
آبشار ماهار در روستای ماهار
منطقهٔ کاندی کِت و گودالهای سنگی اطراف آن در ساری بلاغ
امکانات سوباتان
- مسجد
- بازار محلی
- کلبههای اقامتی
- رستوران محلی
دغدغهها و مشکلات سوباتان در مورد امکانات
- نبود برق و فعالیت بیش از 150 دستگاه موتور برق با هزینه بالا
- مشکلات مربوط به آب آشامیدنی چرا که منطقه فاقد لولهکشی اصولی است.
- عدم آنتندهی تلفن همراه که به خاطر نبود برق و عدم استفاده از دکل تقویت سیگنال است.
- نبود خانه بهداشت که مشکلاتی را برای مسافران و ساکنان به دنبال دارد.
اقامت در سوباتان
سفر به سوباتان بدون اقامت در آن کامل نمیشود. برای اقامت میتوانید بر روی گزینههای زیر حساب باز کنید:
- کمپینگ
- کلبههای چوبی
- خانههای محلی
فصل سفر به سوباتان
به طور کلی بهترین زمان سفر به سوباتان از اواسط فروردین تا اواسط شهریور است.
بهار: یکی از بهترین زمانهای بازدید از این ییلاق زیبا فصل بهار به ویژه فروردین ماه است چرا که در این زمان منطقه مملو از شقایقهای سرخ وحشی میشود و جلوه زیبایی به آن میبخشد. البته بهتر است از اواسط فروردین به فکر سفر به این منطقه بیفتید چرا که سرمای هوا ممکن است آزاردهنده باشد و بارندگیهای بهاری مشکلاتی را برای مسیر به وجود آورند.
تابستان: آب و هوای خنک و مطبوع و طبیعت سرسبز، چیزی است که از تابستان سوباتان نصیبتان میشود.
پاییز و زمستان: در این دو فصل هوا در سوباتان به شدت سرد است و هم، مسیر رسیدن به آن و هم اقامت و گشت و گذار در منطقه مشکلاتی را خواهد داشت.
راه دسترسی به ییلاق سوباتان
برای دسترسی به ییلاق سوباتان چند راه دارید:
تالش - سوباتان: این مسیر 43 کلیومتر و ماشینرو است و ماشینهای کمکدار و وانت نیسان میتوانند آن را طی کنند. مسیر تالش با سوباتان تا سهراهی کیشدیبی و تا نزدیکی روستای رزه حدود 15 کیلومتر و آسفالت است و بقیه مسیر خاکی میشود.
تالش - آق اولر - سوباتان: حدود 35 کیلومتر جاده آسفالته را از تالش تا منطقه تاریخی آق اولر بپیمایید و از آنجا تا سوباتان حدود 12 کیلومتر جاده خاکی در پیش دارید. بخش خاکی را فقط میتوان با ماشینهای کمکدار طی کرد. از ویژگیهای این مسیر وجود دشت شقایق لوراهونی در آن است.
اردبیل - دریاچه نئور - سوباتان: دریاچه نئور در مرز گیلان و اردبیل قرار دارد و فاصله آن تا اردبیل حدود 53 کیلومتر و دارای جادهای آسفالته است. از دریاچه نئور تا ییلاق سوباتان حدود 18 کیلومتر جاده خاکی وجود دارد که با ماشینهای کمکدار طی میشود. این جاده از مسیرهای محبوب پیمایش نیز هست و گردشگران آن را با پای پیاده طی میکنند.
لیسار - سوباتان: از لیسار حدود 20 کیلومتر در مسیر مالرو جنگلی را طی کنید که به دلیل شیبهای تند و ناهموار بودن، مسیر سختی است و فقط به افراد حرفهای پیشنهاد میشود. برای طی کردن این مسیر حدود 10 ساعت پیادهروی لازم بوده و حضور یک راهنمای محلی به دلیل متروکه بودن مسیر، ضروری است.
غذاهای محلی سوباتان
- کباب بره که غذای اصلی اهالی سوباتان است و به دلیل چرا گوسفندان در مراتع طبیعی و کیفیت بالای گوشت آنها طعم بینظیری دارد.
- سوجا دیلَه (ساج ایچی) که از گوشت پر چرب گوسفند ادویه، ماست و روغن درست میشود.
- پِندیرَه ویسوج که همان پنیر سرخکرده و غذایی مخصوص بهار است و با برنج خورده میشود.
- قورتماج که از شیر تازه گوسفند و در طبیعت و توسط چوپانان درست میشود.
- سیرجینَه که با آرد برنج یا ذرت، شیر، تخم مرغ، شکر و زردچوبه تهیه میشود و صبحانه مخصوص سوباتانیهاست.
- گوزِلی بریان که همان بره بریان است و در مهمانیهای خاص طبخ میشود.
- جِزلِق که تکههای کوچک و ترد و خوشمزه دنبه است و با نان و یا برنج سرو میشود.
- آرزِنا نون یا نان ذرت که با آرد ذرت و به شکل فتیر پخته میشود.
- گندوما نون که نانی از آرد گندم است.
- سوجا نون که ساج چورگی هم نام دارد و نانی است که با ساج پخته شود.
- کِتَه نون که بر روی سنگ داغ طبخ میشود.
سوغات سوباتان
- لبنیات و محصولات محلی
- گیاهان دارویی
- قارچ
- میوه
- نان محلی
- جوراب پشمی و دستکش و شال
- کلاه پشمی
- لباسهای محلی پشمی
سوباتان به چه معناست؟
در مورد معنای سوباتان دو تعبیر وجود دارد:
- سوباتان از دو کلمه ترکی «سو» به معنی آب و «باتان» به معنی محل فرو رفتن آب تشکیل شده است. در گذشته در سوباتان چشمهای وجود داشته که آب آن پس از جوشیدن دوباره داخل زمین فرو میرفته و به همین دلیل چنین نامی به روستا دادهاند. امروز اثری از این چشمه وجود ندارد.
- سوباتان برگرفته از واژه تالشی "سووتون" یا همان گیاه گلپر است که در این منطقه نیز به خوبی رشد میکند و قابل مشاهده است.
سخن آخر
نظرتان در مورد این ییلاق زیبا چیست؟ آیا تا به حال به آن سفر کردهاید؟
کدام ویژگی سوباتان را بیشتر دوست دارید؟
به نظر شما نبود امکانات میتواند به سالم ماندن محیط زیست این منطقه کمک کند یا دوست دارید سوباتان هم شبیه یک مقصد گردشگری همه چیز تمام شود؟
منتظر دیدگاههایتان هستیم.
نتیجه نقد و بررسی کارناوال
4.3
بررسی شده توسط کارناوال
حال و هوای خوش | (عالی) 5 |
شرایط اقامت در منطقه | (عالی) 4.5 |
سهولت در دسترسی | (خوب) 3.5 |
نقاط قوت
- طبیعت بکر و زیبای منطقه
- وجود چشمه های آب طبیعی
- مسیرهای پیمایش جذاب در طبیعت
- فرصت تماشای پدیده اقیانوس ابر
- آب و هوای مطبوع و خنک
- وجود دشت شقایق ها در بهار
نقاط ضعف
- عدم توجه به میزان ورود گردشگران به منطقه
نقد و بررسی کاربران
میانگین امتیاز کاربران
از مجموع 4 رای
4.4
امکانات اولیه | (خوب) 3.8 |
حال و هوای خوش | (عالی) 5 |
رفتار بومیان منطقه | (عالی) 5 |
شرایط اقامت منطقه | (خوب) 3.7 |
ییلاق سوباتان تالش را دیدهاید؟
تجربه و نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید
سوالی دارید؟
از کارشناسان و کاربران کارناوال بپرسید
محسن كيانى نژاد
سوباتان رو از چند سالى میدونستم کجاست و باید چجوری بریم ،اما همیشه در زمان نامناسب گیلان بودیم.
این دفعه تصمیم گرفتیم که حتما خرداد یا تیر گیلان بریم که از دیدن سوباتان بی نصیب نمانیم
انتشار: 18 اردیبهشت 1399
سامان قانعی
4.4
دوستان عزیزی که دنبال لوکیشن های خاص و ناب برای عکس برداری از طبیعت میگردند به این منطقه سر بزنند و مطمئن باشند که دست خالی بر نخواهند گشت .
انتشار: 30 بهمن 1398
سید معین
4.4
فصل بهار این منطقه به قدری زیباست که قابل وصف نیست . چشمه های آب طبیعی که از دل تپه ها و سنگ ها جاری میشه ، روییدن گل های شقایق وحشی ، مناظره دیدنی در مه و ... از زیبایی های ییلاق سوباتان میباشند .
انتشار: 30 بهمن 1398
پرسش و پاسخ
پرسش جدید
محمد حسین حامدزداه
سلام میشه با ماشین سواری رفت؟؟
,4بار با ماشین پارس رفتم آره میشه
انتشار: 28 مرداد 1402
انتشار: 08 تیر 1402
ملک کاظمی
سلام. اخر این هفته توی مهرماه می شه به سوباتان رفت؟
انتشار: 10 مهر 1400
از سوباتان تا دریاچه نئور میتوان با ماشین افرودی رفت
کارناوال
سلام دوست عزیز
مسیر نئور به سوباتان یکی از مسیرهای پرطرفدار آفرود و پیمایش است.
انتشار: 08 خرداد 1399
انتشار: 08 خرداد 1399
سوالات متداول
مسیر رفتن به سوباتان چگونه است؟
برای رفتن به سوباتان باید ماشین مناسب داشته باشید و یا از نیسان های محلی کمک بگیرید. در مطلب ییلاق سوباتان به خوبی در مورد مسیرهای منتهی به این منطقه توضیح داده ایم.
چه مقاصدی برای طبیعت گردی در شمال ایران وجود دارد؟
به صفحه طبیعت گردی در شمال ایران بروید تا جاذبه های طبیعی این خطه را به خوبی بشناسید و بتوانید برای بازدید از آنها برنامه ریزی کنید.
برای رزرو اقامت در مازندران به کجا مراجعه کنم؟
برای رزرو اقامت در این استان می توانید به صفحه اقامت در مازندران بروید، فهرستی از اقامتگاه ها را ببینید و پس از مقایسه ویژگی ها و قیمت آنها، رزرو خود را به صورت آنلاین انجام دهید.