شیرهای سنگی هفشجان
استان چهارمحال و بختیاری، هفشجان، بلوار امام رضا، میدان گاز، بلوار گلستان شهدا
مدت پیشنهادی بازدید
1 ساعت
ساعت دسترسی
آشنایی با شیرهای سنگی هفشجان
چرا بازدید کنیم؟
معرفی کوتاه
کجاست؟
نقشه و مسیر
آقام چی گفتن؟
نظرات کاربران
سوالی دارید؟
پرسش و پاسخ
معرفی کوتاه
شیرهای سنگی از مهمترین نمادهای استان چهار محال و بختیاری شمرده میشوند و در سراسر این استان، میتوان نمونههایی از آنها را مشاهده کرد. یکی از مراکز مهم شیرتراشی این استان، شهر هفشجان است و در گورستان تاریخی این شهر که بُزلَر نام دارد، میتوان چند نمونه شاخص از این شیرهای سنگی را دید. این قبرستان از دوران صفویه در شهر هفشجان به یادگار مانده با این وجود باید ذکر کنیم که نصب شیرهای سنگی به روی قبرها، از دوران مادها مرسوم بوده است. نمونههای دیگری از این قبرستانها را نیز میتوانیم در کشورمان ببینیم از جمله شیرهای سنگی شهسوار، در شمال شهرستان ایذه.
شیرهای سنگی نمادی از شجاعت، دلاوری و ویژگیهایی چون هنرمندی در شکار و تیراندازی در جنگ و مهارت در سوارکاری بودهاند و بر قبر بزرگان قوم بختیاری قرار میگرفتند. روایت است که اندازه این شیرها معمولا به جایگاه متوفی نزد بازماندگانش بستگی داشته و نحوه تراش شیرهای سنگی در میان قبایل مختلف بختیاری از تفاوتهایی برخوردار بوده است؛ به طوری که در هرکدام از قبایل تصاویری مانند شمشیر، خنجر یا گرز به روی سنگ قبرها حک میشده است.
قدیمیترین قبر گورستان بُزلر به سال ۱۰۰۴ هجری و دوران حکومت شاه عباس اول تعلق دارد و گذاشتن این سنگهای تاریخی تا سال ۱۳۴۳ هجری یعنی حکومت احمدشاه قاجار ادامه مییابند. در گورستان بزلر، قبرهایی که مربوط به دوره صفویه هستند از اهمیت بسیار بالایی برخوردارند و میتوان آنها را در بخشهای میانی گورستان مشاهده کرد.
در آخر باید به این مساله اشاره کنیم که متاسفانه در سالهای اخیر تعداد زیادی از این شیرهای سنگیِ قبرستان بزلر به غارت رفته و تنها تعداد محدودی از آنها باقی ماندهاند.
انتشار
16 فروردین 1400
به روز رسانی
16 فروردین 1400
نقد و بررسی کاربران
شیرهای سنگی هفشجان را دیدهاید؟
تجربه و نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید
پرسش و پاسخ
پرسش جدید