کارناوال - راهنمای سفر

کلوت شهداد کرمان

استان کرمان، 40 کیلومتری شهر شهداد

4.6

از 5 امتیاز

میانگین نظرات 10 کاربر

گالری تصاویر

مدت پیشنهادی بازدید

2 تا 3 ساعت

ساعت دسترسی

امروز دوشنبه 24 ساعته

هزینه ورودی

رایگان

همه چیز درباره کلوت شهداد کرمان

چرا بازدید کنیم؟

نقد و بررسی کارناوال

کجاست؟

نقشه و مسیر

آقام چی گفتن؟

نظرات کاربران

سوالی دارید؟

پرسش و پاسخ

نقد و بررسی کارناوال

کارناوال

نویسنده ارشد کارناوال

انتشار

27 مهر 1397

به روز رسانی

07 بهمن 1398

معرفی /

کلوت شهداد کرمان | گرم ترین نقطه زمین

وقتی کسی از شما می خواهد که یک مقصد یا جاذبه ای طبیعی را نشانش دهید، آنچه که بیشتر در ذهن تان شکل می گیرد، تصاویری از جنگل های انبوه و دریاچه ها و آبشارهاست. شاید کمتر کسی به نواحی بیابانی توجه کند و به زیبایی های آنها بیندیشد؛ اما واقعیت این است که کشور عزیزمان ایران، در کنار جنگل و دریا و آبشار و هزاران جاذبه طبیعی دیگر، بیابان های زیبایی هم دارد. مناطقی که یکدست به رنگ خاکی در آمده اند و سکوت و آرامش عجیبی را در خود دارند. رمل های گرم و شنی که لذت قدم زدن بر روی آنها تجربه ای به یادماندنی برای هر کسی می شود. 

کارناوال کوله بارش را بسته و می خواهد به جاده بزند. امروز شما را با خود به یکی از مناطق بیابانی در نیمه جنوبی کشور می بریم؛ جایی که شهرتی جهانی دارد و حتا مسافرانی را از آن سوی مرزها به سوی خود می کشاند. بیابانی داغ که از آن با عنوان گرم ترین نقطه زمین نام می برند. با ما راهی استان کرمان شوید و کمی آن طرف تر از شهر شهداد، به تماشای کلوت های زیبا در پهنه ای بیابانی بنشینید. همراه مان باشید...

Photo by : Ebi Eftekhari

چرا کلوت های شهداد؟


  • یکی از جاذبه های منحصر به فرد طبیعی ایران هستند و نمونه آنها را در کمتر جایی می توان دید.
  • برخی منظره کلوت های شهداد را چشم اندازی ماورایی توصیف می کنند و آن را فضایی وهم آلود می دانند. 
  • تفریحات هیجانی ماننند سافاری در این منطقه در انتظارتان است.
  • به دلیل وجود کمپ کویری شهداد، امکانات خوبی دارد.
  • گزینه ای جذاب برای کویرنوردی به ویژه در پاییز است.
  • با عنوان گرم ترین نقطه کره زمین شهره شده است.
  • بخشی از دشت لوت است که نامش در میراث جهانی یونسکو قرار دارد.
Shahram Jahansooz 
Shahram Jahansooz 

آشنایی با کلوت های شهداد | جلوه ای منحصر به فرد از طبیعت ایران

اگر از شهر شهداد به سمت شهرستان نهبندان به راه بیفتید، پس از مدتی چشم تان به تابلویی می خورد که شما را به سمت کلوت های شهداد راهنمایی می کند و شما را به بازدید از جاذبه ای در بیابان لوت می خواند. شاید در نگاه اول این سوال در ذهن تان شکل بگیرد:

کلوت یعنی چه؟

کلوت به برجستگی هایی گفته می شود که بین شیارهای U شکل ایجاد شده اند. راس این برجستگی ها صاف به نظر می رسد؛ اما طرفِ رو به باد آن ها به صورت پرشیب و طرف دیگر آن ها به صورت کم شیب شکل گرفته است. این اشکال معمولا در رسوبات قدیمی و نرم دریاچه ها ایجاد می شوند و به شکل تپه‌های فرسایشی رخ می نمایند. کارشناسان بر این باورند که کلوت از دو واژه «کل» به معنای «آبادی» و «لوت» اسم همین منطقه یعنی دشت لوت، تشکیل شده است.

حالا که با کلوت آشنا شدید باید بگوییم که کلوت های شهداد در گستره ای 11 هزار کیلومترمربعی شکل گرفته اند و برخی این منطقه را شهر افسانه ای کلوت ها می نامند. این عارضه طبیعی حدود 20 هزار سال قبل در اثر فرسایش آبی و بادى، ایجاد شده است. زمین شناسان این منطقه را یکی از قطب های گرمایی زمین می دانند و ساکنان اروپای سبز برای دیدن آن به ایران می آیند. آن قدر طرفداران سفر به این منطقه زیاد شده اند که یک کمپ کویری هم در حوالی کلوت ها احداث شده است تا گردشگران به امکانات مناسب دسترسی داشته باشند.

کلوت‌ های شهداد از لحاظ شکل ناهمواری و شرایط پیدایش، پدیده ای بی نظیر در دنیا به شمار می روند و هنوز اصول و خواص پیدایش آنها در هاله ای از ابهام قرار دارد. این کلوت ها که از شمال به جنوب کشیده شده اند، حدود ۱۴۵ کیلومتر طول دارند و  عرض شان از غرب به شرق به ۷۰ کیلومتر می رسد.

این سازه های طبیعی در موازات تل ماسه‌های بزرگ شرق دشت لوت واقع شده اند؛ دشتی که نامش در فهرست میراث جهانی یونسکو به چشم می خورد. در نزدیکی کلوت‎های شهداد و در دل دشت لوت، تمدنی با قدمت بیش از 6 هزار سال کشف شده است. کارشناسان آثار بسیاری از جمله سفال، مجسمه و زیوآلات و قدیمی ‎ترین درفش جهان با نام «درفش شهداد» را از همین منطقه به دست آورده اند. این منطقه هم از نظر طبیعی پدیده ای منحصر به فرد است و هم از نظر تاریخی اهمیت فراوانی دارد.

خودتان را برای ورود به دنیایی متفاوت آماده کنید تا برای تان بیشتر از کلوت ها سخن بگوییم...

Photo by : Unknown
Photo by : Unknown

کلوت شهداد | گرم ترین نقطه زمین؟

پروفسور پرویز کردوانی -بیابان‌شناس و استاد دانشگاه‌های تهران- کویر شهداد را از زیباترین کویرهای دنیا وصف می کند و منطقه کلوت ها را گرم ترین نقطه کره زمین می داند. وی بیابان دشت لوت شهداد را سرشار از عجایب و شگفتی‌‌ می داند که مردم ایران کمتر به آنها توجه کرده اند. او می گوید که در هیچ جای دنیا چنین کلوت‌های زیبایی دیده نمی شود. در سال 2005 نیز ناسا دمای هوا در این قسمت را حدود 70.7 درجه سانتیگراد اندازه گیری کرد.

البته این نظریه تا به حال در جایی ثبت نشده است و زمانی صحرای آریزونای آمریکا با دمای 63 درجه سانتیگراد گرم ترین نقطه شناخته می شد؛ حال آنکه دمای کویر شهداد، بیش از این حرف ها بوده و هست. 

Photo by : Hesamadin Bagheri

تفریحات در کلوت های شهداد

اگر کلوت های شهداد را به عنوان مقصد سفرتان انتخاب کردید، برای انجام فعالیت های زیر برنامه ریزی کنید:

1- سافاری و گشت و گذار در میان کلوت ها

اگر اهل آفرود و سافاری هستید و به این نوع تفریح علاقه دارید، می توانید در میان کلوت ها هم آن را تجربه کنید. اگر ماشین مناسب این کار را ندارید، نگران نباشید، کمپ کویری شهداد این ماشین را با راننده راهنما در اختیارتان می گذارد تا از تجربه این تفریح بی نصیب نمانید. اقامتگاه های منطقه هم تورهای مختلف سافاری کویر را برگزار می کنند که می توانید از آنها هم استفاده کنید.

هزینه: ماشینی 400000 تومان برای 2 تا 3 ساعت گشت

Photo by : Mohsen Shafiei

2- شترسواری

شترسواری در کویر یکی از تجربه هایی است که نباید آن را از دست بدهید. اگر مقصدتان کلوت های شهداد بودند، در حوالی آنها هم می توانید به شترسواری بپردازید. کمی به گشت و گذار بپردازید و خاطره ای خوش در ذهن تان حک کنید.

هزینه: 30000 تومان برای گروه های کوچک، حدود 2 ساعت گشت به همراه راهنما

Ehsan Kamali | Tasnim 
Mim Haghani 

3- موتور چهارچرخ

یکی از وسایلی که کویرگردی با آن تجربه ای تازه به شما هدیه می دهد، موتور چهارچرخ یا ATV است. می توانید سوار بر این وسیله شوید و گشتی هیجان انگیز را تجربه کنید. پستی ها و بلندی ها را بپیمایید و حسابی خوش بگذرانید.

هزینه: 200000 تومان برای یک ساعت

Photo by : Unknown

4- پیاده روی و عکاسی

کویر ظاهری ساده اما جذاب دارد و دوست دارانش جذب همین یک‌رنگی و سادگی آن می شوند. می توانید بر روی شن های داغ قدم بزنید و گرمای خورشید که در در دانه دانه این شن ها ذخیره شده است را به بدن تان منتقل کنید. اگر به ثبت تصاویر علاقه مندید کویر سوژه نابی برای شماست. فقط به یاد داشته باشید که شن ها می توانند آسیب هایی جدی به دوربین عکاسی تان بزنند. در اینجا، یا باید تجهیزات لازم را داشته باشید و یا به عکاسی با موبایل اکتفا کنید.

Photo by : Unknown
Photo by : Behzad Ardalan Yekta

5- تماشای جلوه های آسمان

بسیاری بر این باورند که در کویر، پدیده های آسمانی را به بهترین شکل می توان دید. کلوت های شهداد یکی از مکان های معروف برای دیدن طلوع و غروب خورشید به شمار می روند و وقتی شب از راه برسد به مکانی برای تماشای رقص ستارگان در آسمان تبدیل می شود. در این زمان ها زیباترین جلوه ها را می توانید در کنار کلوت ها به نظاره بنشینید.

Behrad Bahrami 
Leonard Pop 

دیدنی های اطراف کلوت های شهداد

کلوت های شهداد تنها یکی از دیدنی های منطقه به شمار می روند، حال که این راه را می روید، سعی کنید بازدید از این جاذبه ها را نیز در برنامه تان بگنجانید تا بعدها پشیمان نشوید:

نبکاها: اگر به دنبال جاذبه ای تازه در کویرید به سوی گلدان های کویری بروید که به «نبکا»‌ شهرت دارند. نبکا یا تله گیاهی وقتی به وجود می آید که در پای گیاه، ماسه تجمع کند و به مرور تلی از ماسه شکل بگیرد که تاجی از گیاه بر سر آن است. طول نبکاهای شهداد به 10 متر می رسد؛ در حالی که نبکاهای صحراهای آفریقا تنها 3 متر هستند.

پلی گون ها: شش‌ضلعی های نمکی ایجاد شده کویر به پلی گون مشهورند و در اطراف دریاچه نمکی می توانید آنها را ببینید.

نمک‌زار: در کویر شهداد، به نمک‌زاری با وسعت 100 هکتار بر می خورید که شکل جوشش تخم مرغی دارد و مشابه آن در جای دیگری دیده نمی شود.

کاروانسرای شفیع آباد: در روستای شفیع آباد کاروانسرایی قاجاری وجود دارد که تزیینات آجرکاری جلوه ای زیبا به آن بخشیده اند. این بنا عبارت است از یک دروازه ورودی با دو برج، چهار برج در چهار گوشه کاروانسرا، اتاق هایی دور تا دور کاروانسرا، یک فضای چند اتاقه بالای دروازه، و عمارت ستون دار یک طبقه در ضلع جنوبی کاروانسرا.

رود شور: رود شور تنها رود دایمی کویر لوت به شمار می رود و تاثیر زیادی در شکل گیری کلوت ها دارد. این رود از شور‌ترین آب‌ های جهان محسوب می شود و آن قدر نمکش زیاد است که در اواخر مسیر، شکلی شبیه ماست پیدا می کند.

Abouzar Ahmadzade | IRNA 
Abouzar Ahmadzade | IRNA 

امکانات کلوت شهداد

در حوالی کلوت شهداد، کمپ کویری شهداد ایجاد شده است تا مسافران از امکانات رفاهی خوب بهره مند شوند. این کمپ، تنها کمپ کویری بیابان لوت است و به صورت شمالی- جنوبی در بین چندین کلوت احداث شده تا باد و طوفان های شن به آن آسیبی نزنند. در این کمپ به امکاناتی همچون سرویس بهداشتی، پارکینگ، 40 آلاچیق با مصالح طبیعی برای شب‌مانی و تورهای کویری و تفریحات دسترسی دارید.

آلاچیق های مدور گنبدی شکل از جمله دلایل شهرت این کمپ هستند که در مرکز آنها یک سالن اجتماع بزرگ از برگ های درختان و نخل دیده می شود. آلاچیق ها، سطح سیمانی و دیوار و سقف های چوبی دارند و دسترسی به برق نیز در آنها در نظر گرفته شده است. این کمپ در حاشیه غربی کویر لوت ایجاد شده است و در شب به دلیل نورپردازی جلوه ای دیگر پیدا می کند. 

نکته: کمپ کویری شهداد ممکن است به دلایل مختلف از جمعه وزش باد و طوفان شن و ... تعطیل باشد. برای همین حتما پیش از مراجعه با شماره 09136348631 تماس بگیرید.

Photo by : Unknown

اقامت در سفر به کلوت های شهداد

اگر کلوت های شهداد را به عنوان مقصد سفر خود انتخاب کردید، برای اقامت نگران نباشید. علاوه بر اینکه امکان تجربه کمپینگ در زیر آسمان پرستاره کویر را در کمپ کویری شهداد دارید، می توانید بر روی اقامتگاه های بوم گردی روستای شفیع آباد و شهر شهداد نیز حساب باز کنید. اگر به دنبال اقامت لوکس تری هستید باید برای خواب به شهر کرمان بروید و از هتل های آنجا استفاده کنید.

فصل سفر

شهداد منطقه ای کویری است و باید در فصول خنک و به ویژه پاییز به آن سفر کنید.

بهار: در اوایل بهار و موسم نوروز، سفر به شهداد در برنامه خیلی از مسافران قرار می گیرد. هوا هنوز آن قدر گرم نیست و می توان بر روی خلق یک روز خوب در این کویر حساب باز کرد.

تابستان: گرمای هوا در این فصل به اوج می رسد و کمتر کسی هوس سفر به شهداد را می کند.

پاییز: بهترین فصل سفر به شهداد، پاییز است و هوا رو به اعتدال می رود.

زمستان: شب های به شدت سردی در این فصل انتطار شما را می کشد؛ اما باز هم مسافران به سوی شهداد می روند. به ویژه در اواخر اسفند گردشگری این منطقه جانی تازه می گیرد.

لوازم ضروری
آب آشامیدنی
دارو های عمومی
میان وعده
لباس گرم
کلاه آفتابگیر
کفش پیاده‌روی
پاور بانک
کیسه زباله
کوله پشتی
کمک های اولیه
لباس نخی و خنک
کارت شناسایی
عینک آفتابی
کرم ضد آفتاب
لوازم پیشنهادی
دمپایی و صندل
وعده های غذایی
کفش اضافه
لباس اضافه
زیرانداز
چادر مسافرتی
کیسه خواب
پتو و لوازم خواب

راه دسترسی 

برای رسیدن به کلوت های شهداد، از کرمان وارد جاده، کرمان-بم شوید و راه تان را در مسیر سیرچ ادامه دهید. بعد از طی تقریبا ۳۵ کیلومتری به سیرچ می رسید. پس از رسیدن به سیرچ به جاده شهداد بروید. پس از چند کیلومتر به دوراهی شهداد و گلباف می رسید. از آنجا به راحتی به کمپ کویری شهداد و کلوت هایش بروید. مسیر تا جاده سیرچ بزرگراه دوبانده و امن است؛ اما پس از آن جاده ای کوهستانی و یک بانده در انتظار شماست.

ویژگی خاص مسیر: در این مسیر تا سیرچ هر چه جلوتر می روید هوا خنک تر می شود؛ اما با ورود به جاده شهداد، با هوایی که گرم و گرم تر می شود، غافلگیر می شوید. در مسیر جاده کرمان به شهداد، تونل طولانی بین قسمت گرمسیری کرمان و ییلاقی سیرچ وجود دارد که به عنوان طولانی ترین تونل جاده ای در ایران شناخته می شود. آب و هوای دو سمت این تونل با هم متفاوت است و این تفاوت دما به ویژه در فصل زمستان به خوبی لمس می شود.

مجوزهای بازدید

کویر شهداد سه منطقه سبز، نارنجی و قرمز دارد:

منطقه سبز: برای گردشگران قابل تردد است و از جاده‌ شهداد- نهبندان تا عمق ۲ کیلومتری کویر امتداد دارد. اگر قصد بازدید از کلوت ها را دارید و خیلی نمی خواهید کویرگردی کنید، همین منطقه سبز برای تان کافیست.

منطقه نارنجی و قرمز: این دو منطقه بلافاصله بعد از منطقه سبز آغاز می شوند. ورود گردشگران به این مناطق بدون همراه داشتن راهنما و هماهنگی با دستگاه های زیربط مقدور نیست. به دلیل سختی در تشخیص مسیر، احتمال گم شدن گردشگران وجود دارد. 

 نکته: ترجیحا بدون همراه داشتن راهنمای محلی و اطلاع دادن به دستگاه های مربوطه، وارد مرکز کویر شهداد نشوید و برای بازدید از این مکان از تورهای گردشگری استفاده کنید.

Photo by : Unknown

شکل گیری کلوت ها

مهم ترین عامل شکل گیری کلوت ها باد و آب هستند. مهم ترین باد، بادهای 120 روزه سیستان است که باعث فرسایش دیواره های کلوت می شود. 

می گویند با هر بار بارش باران بر کلوت ها، آنها چهره ای تازه پیدا می کنند؛ اما براساس مطالعات این رودِ شور است که بیشترین تاثیر را بر کلوت ها می گذارد. این رود که در اعماق خشک ترین مناطق ایران جریان دارد، دیواره کلوت ها را مرطوب می کند و فرسایش آنها را آسان می سازد. این رود تنها رود دایمی در دل کویر لوت است و در تمام روزهای سال جریان دارد. رود شور از کوه های شمال غرب بیرجند سرچشمه می گیرد و پس از پیمودن مسیر پر پیچ و خم ۲۰۰ کیلومتری به سمت جنوب شرق به کوه نمک سریا و چاله معدن نمک (یا به قول محلی ها گود نمک) شهداد می رسد.

این رود از شور‌ترین آب‌ های جهان محسوب می شود و املاح معدنی زیادی دارد. دلیل شوری این رود گذر از بسترهای شور کویر است و تبخیر آب نیز در آن بی تاثیر نیست. این آب آن قدر غلیظ می شود که قبل از رسیدن به معدن نمک، شکلی شبیه ماست پیدا می کند. 

سنگ بستر کلوت ها در برابر باد‌های شنی و ماسه‌ای فرسوده شده اند. عناصر سست این کلوت ها تحت فشار و تلاطم باد چاره ای جز فروریختن نداشته اند و همین باعث شده تا کلوت ها را به شکل امروزی شان ببینیم. در فاصله میان کلوت ها زمین پوشیده از ماسه بادی و در برخی قسمت ها رس لائی و رس قرار دارد. 

البته نظریه های مختلفی در مورد نحوه شکل گیری این سازه های طبیعی وجود دارد که ما در اینجا آنچه اداره کل منابع طبیعی کرمان در مورد کلوت ها می گوید را برای تان نقل می کنیم:

کلوت ها حاصل فرسایش مشترک آب و باد هستند که با ایجاد شیارهایی در رسوبات ریزدانه ای اواسط سنوزوئیک به وجود آمده اند. این پدیده ها در مرکز یا حوضه های انتهایی چاله های داخلی فلات ایران به وجود می آیند. بسیاری از حوضه های مذکور کولابها و یا دریاچه هایی را در پست ترین نقطه خود تشکیل داده اند. در مرکز این قسمت ها گِل نرم متراکم و فشرده ،که حاصل رسها و سیلتهای حمل شده توسط آب و باد در دوره خشکی اخیر هستند، ته نشین شده است. در این سطوح پوشش گیاهی بوته ای به صورت پراکنده می روید و در حدفاصل آنها زمین برهنه است. از این رو فرسایش کاوشی باد در قسمتهای فاقد گیاه، به تدریج شیارهایی در امتداد جهت وزش باد ایجاد می کند و محل بوته ها به صورت پشته های برجسته ای باقی می ماند که در ترکستان و در اصطلاح جهانی به آن "یاردانگ "و در ایران "کلوتک" می گویند. جهت این کلوته غالبا "منطبق با مسیر بادهای غالب منطقه است.

وقتی از دور به این سازه های طبیعی نگاه می کنید، تصویر یک شهر بدون سکنه در ذهن تان تداعی می شود. برای همین است که بومی ها آن را شهر ارواح یا شهر جن و پری می خوانند.  

Ehsan Hajivand 

پوشش گیاهی و جانوری کلوت ها

برای رسیدن به کلوت ها از شهر سیرچ هم گذر می کنید. وقتی از کوه های سیرچ -بلندترین کوه های کرمان- به سمت کلوت ها می روید، به وضوح پوشش گیاهی کم می شود. در طول مسیر درختان گز به صورت پراکنده به چشم می خورند و بوته‌های پراکنده ای از استراگال نیز قابل مشاهده هستند. استراگال گیاهی با تاریخچه طولانی در استفاده از طب سنتی چینی است و برای افزایش استقامت، قدرت و سرزندگی کاربرد دارد.

 بوته های گز در حاشیه کلوت‌ها روی گلندان‌های ماسه‌ای ایجاد و با عنوان نبکا به یکی از جاذبه های منطقه تبدیل شده اند. این منطقه را می توان انتهای مرز نباتی دانست. با پیشروی به داخل کلوت گیاهان محو می شوند. از کویر‌های پای کلوت به سمت شرق و در داخل چاله‌های کلوت و روی کلوت‌ها زندگی نباتی معنایی ندارد. 

جنس خاک و املاح موجود در آن چیزهایی نیستند که این نبود حیات را برای گیاهان توجیه کنند؛ جنس خاک کلوت‌ها از رس، ماسه و نمک است و جنس آن با آبادی‌ها و زمین‌های زراعتی حاشیه کلوت خیلی تفاوت ندارد. البته نمی توان منکر شوری خاک شد؛ اما این چیزی نیست که جلوی رشد هالوفیت ها را بگیرد؛ گیاهان شورپسند که می توانند نمک اضافی موجود در خاک را کم کنند. فقر آب هم توجیه کننده این وضعیت نیست چرا که در داخل کلوت‌ها به جز بارندگی سالیانه، سیلاب‌های کوه‌های اطراف نیز موجب تامین آب می شود. در اینجا تنها وجود بادهای سهمگین می تواند دلیل خوبی برای عدم رشد گیاهان باشد. این بادها گیاهان را از ریشه در می آورند و اجازه رشد را از آنها می گیرند. 

این وضعیت در مورد زندگی جانوری نیز صدق می کند و در محدوده‌ای ۳۰ هزار کیلومتری، در دل لوت حیاتی به چشم نمی خورد. برای آنکه این موضوع را درک کنید باید به جسد سالم گاوی اشاره کنیم که در زمستان سال ۱۳۶۵ در کویر لوت پیدا شد. این جسد را ۱۵ سال پس از تلف شدنش پیدا کردند و بدون هیچ تغییری در اثر تابش خورشید خشک شده بود. 

Photo by : Abouzar Ahmadzade | IRNA

شهر افسانه ای کلوت

کلوت در منابع مختلف، بقایای شهری نفرین شده و ویران شمرده شده است. در کتاب های جغرافی‌نویسان صدر اسلام به وجود بقایای شهری ویران در پای کلوت اشاره شده است. در جنوب کلوت، اشیای برنزی و سفالی فراوانی پیدا کرده اند و با توجه به شرایط اقلیمی منطقه و غیرممکن بودن تجمع انسانی در اینجا، احتمال می دهند که این اشیا به شهری باستانی تعلق داشته باشند. منطقه ای مسکونی مربوط به گذشته های دور که چندین کیلومتر طول و عرض دارد. 

قدمت این اشیا با توجه به بررسی های باستان شناسانه، هزاره دوم و سوم پیش از میلاد تخمین زده شده است. این آثار در لابه‌لای تشکیلات رسی و نمکی یافت شده اند که لوت را شکل داده اند و همین بر اهمیت شان می افزاید. بررسی این آثار حکایت از این دارد که کویری شدن این منطقه در زمان باستان رخ داده و احتمالا سکونتگاه ها به دلیل کویری شدن خالی از سکنه شده اند. البته در این میان نشانه هایی وجود دارد که احتمال از بین رفتن این تشکل های انسانی را بر اثر حادثه ای ناگهانی مطرح می کنند. به عنوان مثال آثار حرکت‌ سیل آسای آب روی بدنه کلوت ها وقوع یک سیل را نشان می دهد. 

در اینجا این احتمال وجود دارد که بر اثر حرکت سیلی بزرگ به همراه گل، نمک و گچ کویری شهر در میان کلوت ها دفن شده است و دیگر اثری از آن دیده نمی شود. روایات تاریخی و آثار جغرافی نویسان نیز به وجود تمدن های بزرگی در گذشته این منطقه تاکید دارند؛ تمدن هایی که به دلایل مختلف از بین رفته و افسانه شهر لوت را بر سر زبان ها انداخته اند. کلوت ها تصویری از برج ها و خانه های ویران را در ذهن تداعی می کنند و انگار شهری ویران شده پیش روی ماست. شاید وجود شهری در گذشته حقیقت داشته باشد که از میان رفته و به یاد آن هر جا اشکال کلوت را دیده اند نام شهر لوت را بر آن گذاشته اند.

Photo by : Unknown
Photo by : Masoud Ghadiri

نظرات خارجی ها

کلوت های شهداد از دیدنی های طبیعی مهم ایران هستند که گردشگران خارجی نیز به بازدید از آنها می روند. در ادامه سری به وبسایت سفر و گردشگری تریپ ادوایزر می زنیم و تعدادی از نظرات این مسافران را می خوانیم:

گردشگر فرانسوی | تاریخ ثبت دیدگاه مرداد 97

کمپ در کویر برای ماه عسل

بازدید از کلوت ها در برنامه سفر ما نبود. هوا هم کمی گرم بود اما با این حال متقاعد شدیم از آنها بازدید کنیم. پس از تماس و پیدا کردن تور راهی این مکان شدیم. شگفت انگیز بود !! این کلوت ها به یکی از برجسته ترین بخش های سفر ما در ایران تبدیل شدند. مشاهده این ساختار زمین شناسی و تپه های شنی منحصر به فرد واقعا جالب بود و همه چیز خیلی متفاوت از بیابان های دیگر که من در گذشته دیده بودم به نظر می رسید. پس از تور در صحرا با خودروی 4x4 برای گذراندن شب در جایی آرام در میان کویر متوقف شدیم. غذایی که به ما دادند یکی از بهترین هایی بود که در ایران خورده بودیم. 

گردشگر پرتغالی | تاریخ ثبت دیدگاه مرداد 97

ارزان ترین راه برای رفتن به ماه

شگفت انگیز؛ غیر قابل وصف! حتما با محلی ها بروید، چای بخورید، قلیان بکشید و شعرخوانی دور آتش را تجربه کنید. بیشتر بمانید تا ستاره ها را در آسمان و زمین ببینید!

گردشگر فرانسوی | تاریخ ثبت دیدگاه خرداد 97

سه روز فراموش نشدنی در کویر لوت

کویر لوت یکی از منحصر به فردترین مکان های جهان است. ما سه روز در این کویر بودیم برای عکاسی، کمپینگ و تماشای طلوع و غروب خورشید در کلوت ها و تپه های شنی. برای رسیدن به کویر، دو راه داشتیم؛ شهداد و بم. ما بم را انتخاب کردیم تا از ارگ آن هم دیدن کنیم. حدود یک ساعت راه مان دورتر شد اما در عوض دیدنی هایی در مسیر داشتیم. در آنجا یک گردش حسابی با خودروهای ویژه داشتیم، غذاهای خوشمزه خوردیم و کمپی به یادماندنی را تجربه کردیم.

گردشگری از سوئیس | تاریخ ثبت دیدگاه خرداد 97

شگفت انگیز و منحصر به فرد

من با دو دوست ایرانی به کویر لوت رفتم. شب را در میان کلوت ها سپری کردیم و کمپ زدیم. در روز دوم تصمیم گرفتیم زمان بیشتری را در این منطقه بمانیم و آن را کشف کنیم. ما به داغ ترین نقطه زمین رفتیم و از رودخانه ای مشهور به رود شور دیدن کردیم. سفر ما با وجود دوستان ایرانی به یادماندنی شد.

گردشگر اسپانیایی | تاریخ ثبت دیدگاه فروردین 97

سفری که باید در ایران آن را تجربه کنید.

این بهترین اقامتی بود که در تمام مدت حضورم در ایران، آن را تجربه کردم. در سفرمان ارگ راین، باغ شاهزاده ماهان، ارگ بم و کلوت ها را دیدیم. کلوت هایی که یک شب پرستاره را در کنارشان گذراندیم. شگفت انگیز بود و راهنمایی که انتخاب کرده بودیم هم اطلاعات خوبی درباره منطقه داشت.

Ebi Eftekhari 
Mohammad Ali Hayatabadi 
Tanatat Pongpibool 
Jose Antonio Lopez 

ثبت جهانی

کلوت های شهداد در دشت لوت واقع اند؛ بیابانی که نامش در فهرست میراث جهانی یونسکو دیده می شود. دشت لوت، به دشتی بیابانی در جنوب شرقی ایران می گویند که مساحتی بیش از ۴۰ هزار کیلومتر مربع (شامل عرصه و حریم) را در بین بخشی‌هایی از استان‌های کرمان، سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی به خود اختصاص داده است. این بیابان حدود ۱۰ درصد از وسعت ایران را در بر می گیرد و بیست و هفتمین بیابان بزرگ جهان محسوب می شود.

چنین معیارهایی برای ثبت این بیابان وسیع ذکر شده است:

1- به‌ طور مستقیم یا ملموس با افکار و عقاید یا آثار هنری یا ادبی و رویدادها یا سنت هایی مرتبط است که دارای اهمیت عالی جهانی هستند.

2- نمونه ای برجسته از مراحل و تغییرات تاریخ زمین‌شناسی به شمار می رود.

Photo by : Venus Kalantari

توصیه هایی برای کویر گردی و بازدید از کلوت ها

لنز را از چشم تان خارج کنید چرا که شن های کویری بسیار نرم هستند و داخل چشم تان نفوذ می کنند و می توانند به شما صدمه بزنند.

مراقب وسایل دیجیتالی و به ویژه دوربین خود باشید. شن های نرم کویری به داخل آنها می روند و به این وسایل آسیب می زنند.

اگر پوست حساسی دارید، از ضدآفتاب های قوی تر استفاده کنید. کرم دور چشم فراموش تان نشود.

در شب ها دمای کویر به شدت کاهش می یابد و حتا در فصل تابستان هم آب و هوایی خنک را تجربه خواهید کرد. لباس گرم مناسب را فراموش نکنید.

کویر هم مانند دیگر جاذبه های طبیعی جان دارد و حتا اگر حیاتی در آن نباشد باید از آن مراقبت کنید. زباله ای از خود به جا نگذارید.

در شهداد از آسیب زدن به کلوت ها جدا خودداری کنید. بگذارید این میراث طبیعی به همین زیبایی برای آیندگان هم بماند. 

آفرود و موتورسواری در کویر و به ویژه در حوالی کلوت ها بسیار هیجان انگیز هستند؛ اما حواس تان باشد که این کار را با حداقل آسیب به طبیعت انجام دهید و به خاطر یک هیجان چند دقیقه ای کلوت ها را در معرض خطر قرار ندهید.

تپه های شنی ظاهری زیبا و فریبنده دارند. شاید بالا رفتن از آنها کار ساده ای به نظر برسد؛ اما فشار این کار به زانو ممکن است مشکلاتی را برای شما ایجاد کند. توانایی جسمی خود را برای فتح این تپه ها در نظر بگیرید.

احتمال گم شدن در کویر زیاد است و به دلیل شبیه بودن مناطق آن به همدیگر تنها یک بلد محلی می تواند راه را پیدا کند. در اولین تجربه های کویرنوردی تان حتما از یک راهنما بهره بگیرید.

Photo by : Unknown

سخن آخر

تجربه ای تازه از کویرگردی در ایران داشتیم و به گرم ترین نقطه زمین سفر کردیم. به افسانه کلوت ها سرزدیم و این جاذبه های طبیعی حیرت انگیز را از نظر گذراندیم. تا به حال به این جاذبه سفر کرده اید؟

تجربه ای از کویرگردی دارید؟

زیبایی کویرها را در چه می بینید؟

اگر می خواهید تصاویر و نوشته های تان را در مورد سفر با کارناوالی ها به اشتراک بگذارید، به لینک زیر بروید و به خانواده کارناوال بپیوندید:

کـــــــــارناوالی شـــــــــو

نتیجه نقد و بررسی کارناوال

4.7

بررسی شده توسط کارناوال

تفریحات و خوشگذرانی(عالی) 5
شرایط اقامت در منطقه(خوب) 4
سهولت در دسترسی(عالی) 5
امکانات اولیه(خوب) 4

نقاط قوت

  • اثری بی نظیر در طبیعت ایران
  • امکانات نسبتا مناسب
  • مسیر دسترسی آسان
  • بخشی از اثر جهانی کویر لوت

نقاط ضعف

  • عدم توجه مسوولان به حفظ و نگهداری

نقد و بررسی کاربران

میانگین امتیاز کاربران

از مجموع 10 رای

4.6

خانواده

2

دوستان

1

آیا بازدید از کلوت شهداد کرمان را به دیگران پیشنهاد می‌کنید؟
سطح امنیت(عالی) 4.5
تفریح و خوشگذرانی(عالی) 4.7
نظافت و شرایط محیط زیستی(عالی) 4.5

کلوت شهداد کرمان را دیده‌اید؟

تجربه و نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید

سوالی دارید؟

از کارشناسان و کاربران کارناوال بپرسید

جدیدترین نقد
arefeh

با عرض سلام و خسته نباشید خدمت نویسندگان و اعضای محترم کارناوال و همه ی دوستان . اول میخواستم تشکر کنم بابت سایت خوبتون و عکسای زیبا و بینظیرتون و دوم تشکر کنم از دوستان بخاطر نظرات مفیدشون . من حتما تو سفر بعدیم خواهم رفت به این کویر زیبا . ممنون از همتون .

انتشار: 20 بهمن 1398

آیا این دیدگاه مفید بود؟
mehran ahmadi

5

وقتی تو یه فضای باز که می ایستید احساس کوچکی و حقارت میکنید و به عظمت و شکوه جلوه های خدادادی پی میبرید . واقعا بی نظیره این کویر .

تجربه سفر mehran ahmadi به کلوت شهداد کرمان

انتشار: 20 بهمن 1398

آیا این دیدگاه مفید بود؟
arman bafti

4.5

عالی و زیبا . من شب موندم واقعا آسمان دیدنی بود . بهترین خاطره زندگیم شد .

تجربه سفر arman bafti به کلوت شهداد کرمان

انتشار: 20 بهمن 1398

آیا این دیدگاه مفید بود؟

پرسش و پاسخ

پرسش جدید

محمد مهدی
پرسش:

آیا برای بچه ها هم مناسب است؟

انتشار: 09 فروردین 1403

آیا این دیدگاه مفید بود؟
ف ر
پرسش:

سلام. آيا پنج شنبه و جمعه ٢٧ و ٢٨ آبان هوا براي كوير مناسب است و كاهش دماي ١٠ درجه محدوديت ايجاد نميكند. و ممكنه در مورد امكانات اقامت و شب نشيني توضيح بفرماييد. متشكرم

انتشار: 20 آبان 1400

آیا این دیدگاه مفید بود؟
Behzad hendi
پرسش:

باسلام م تشكر آيا تا كمپ كويري شهداد با خودرو سواري و بدون راهنما قابل عبور و دسترسي هست؟ زون هاي نارنجي و قرمز با تابلو مشخص شده اند؟

کارناوال
در پاسخ به Behzad hendi:

با سلام خدمت شما دوست عزیز
تا کمپ کویری را می توانید بدون راهنما طی کنید و حتی از بخش های نزدیک به جاده بازدید داشته باشید اما اگر قصد کویرگردی حرفه ای را دارید و می خواهید به بخش های دورتر بروید باید حتما از راهنما استفاده کنید. برای اطلاع از زون های مختلف می توانید از راهنماهای محلی بهره ببرید. اگر قصدتان صرفا دیدن کلوت ها باشد در بازدید از آنها به مشکلی برنخواهید خورد اما اگر قصد گشت و گذار بیشتر دارید و در زمینه کویر بی تجربه هستید حتما از راهنماهای محلی استفاده کنید.

شاد و پیروز باشید.

انتشار: 23 آذر 1398

انتشار: 23 آذر 1398

آیا این دیدگاه مفید بود؟

سوالات متداول

عکاسی و شتر سواری، تنها دو تا از تفریحات جذابی هستند که در کلوت شهداد می توانید تجربه کنید. برای اینکه با دیگر تفریحات این کویر و هزینه های آنها آشنا شوید، سری به صفحه معرفی کلوت شهداد در کارناوال بزنید. 

اگر در سفر به کلوت شهداد می خواهید در نزدیکی این جاذبه تماشایی اقامت داشته باشید، به سراغ صفحه رزرو اقامتگاه های کلوت شهداد در کارناوال بروید و اقامتگاه مورد علاقه تان را پیش از سفر به صورت آنلاین رزرو کنید. 

ایران سرزمین کویرهای تماشایی ست و شما برای آشنایی با بهترین کویرهای تفریحی کشورمان می توانید وارد صفحه معرفی کویرهای هیجان انگیز ایران شوید و در مورد انواع تفریحاتی که در این کویرها می توانید تجربه کنید بدانید. 

اپلیکیشن کارناوال

با وب اپلیکیشن (PWA) کارناوال، کنترل سفر دست شماست.
در این اپلیکیشن شما دنیایی از امکانات و خدمات را همیشه و همه جا در جیب خود دارید؛ آشنایی با جاذبه‌های گردشگری، رزرو آنلاین بلیط هواپیما، رزرو هتل، ویلا و اقامتگاه بوم‌گردی، رزرو آنلاین تورهای داخلی و خارجی و سایر خدمات توریستی گردشگری همه در اپلیکیشن کارناوال .

تماس با کارناوال

پشتیبانی 8 صبح تا 1 بامداد:

هدف اصلی کارناوال این است که بهترین خدمات گردشگری را به صورت آنلاین به کاربران خود ارائه دهد. هر آن چیزی که برای سفر خود نیاز دارید را از کارناوال بخواهید؛ از آشنایی با جاذبه ها، سوغات و غذاهای محلی تا رزرو آنلاین بلیط هواپیما و انواع اقامتگاه. در هر جا و در هر ساعت از شبانه روز، می توانید به صورت آنلاین خدمات سفر خود را رزرو کنید و یا هر سوالی دارید از ما بپرسید. کارناوال کنترل سفر شماست!

کلیه حقوق مادی و معنوی کارناوال برای شرکت کاروان سفر های نیکسام محفوظ است. استفاده از محتوای سایت تنها در صورت پذیرش شرایط و ضوابط امکان پذیر است.

خانهعکاسخانه

کنترل سفر دست شماست