روستای هویه کردستان
غرب استان کردستان، بین دو شهر مریوان و سنندج
4.6
از 5 امتیاز
میانگین نظرات 8 کاربر
گالری تصاویر
مدت پیشنهادی بازدید
4 تا 24 ساعت
ساعت دسترسی
هزینه ورودی
رایگان
همه چیز درباره روستای هویه کردستان
چرا بازدید کنیم؟
نقد و بررسی کارناوال
کجاست؟
نقشه و مسیر
آقام چی گفتن؟
نظرات کاربران
سوالی دارید؟
پرسش و پاسخ
نقد و بررسی کارناوال
کارناوال
نویسنده ارشد کارناوال
انتشار
08 تیر 1396
به روز رسانی
28 آبان 1398
روستای هویه کردستان | ماسوله ای با طعم توت فرنگی
روستاها را می توان بهترین اماکن برای لمس تاریخ و فرهنگ دانست. این سکونتگاه ها همه واسطه ها برای درک سنت ها را از میان بر می دارند و شناخت بی واسطه ی مردمان سرزمین های مختلف را ممکن می کنند. در ایران عزیزمان، نمونه های بسیار خوبی از روستاها وجود دارند که با ویژگی های متفاوت شان می توانند به یکی از گزینه های شما در سفرهای تان تبدیل شوند.
یکی از این ویژگی های متفاوت، معماری پلکانی است که در بسیاری از روستاهای ایران دیده می شود اما اکثر مردم تنها ماسوله گیلان را از این دست معماری می شناسند. پیش تر سفرهای متعددی را به ماسوله های ایران برای تان رقم زدیم و این بار به سراغ یکی دیگر از آنها می رویم.
باز هم کوله بار سفرمان را بسته ایم و می خواهیم قدم در جاده بگذاریم. به سوی استان کردستان می رویم؛ جایی که کوهستان سر به فلک کشیده اش سایه شان را بر زمین گسترده اند و همچون نگهبانانی استوار از آن محافظت می کنند.
راه یکی از روستاهای این استان را در پیش می گیریم... با کارناوال همراه باشید تا برای تان از زیبایی های روستای هویه بگوییم.
چرا روستای هویه؟
- روستای هویه یکی از نمونه های معماری پلکانی در ایران است.
- این روستا با داشتن طبیعت زیبا و جاذبه های متعدد می تواند ساعات خوشی را برای شما بیافریند.
روستای هویه | پلکانی رو به آسمان
در غرب کرستان و در میان دو شهر سنندج و مریوان، روستایی به نام هویه وجود دارد که با جلوه پلکانی اش، دل از هر بیننده ای می رباید. این روستای کمتر شناخته شده یکی از نمونه های روستاهای پلکانی در ایران است که خانه هایش بر دوش یکدیگر سوار شده اند و در آغوش کوه تا آسمان پیش رفته اند.
روستای هویه در منطقه کلاترزان قرار گرفته و با روستاهای دیگری همچون اویهنگ،بیساران،سرهویه،سالیان و… همسایه است.
در این روستا، ساکنان هر خانه، سخاوتمندانه بام خانه خود را در اختیار همسایه بالایی قرار می دهند تا نقش حیاط را برای آنها بازی کند. این ساختار باعث می شود تا زمین کمتری برای ساخت و ساز نیاز باشد و همبستگی میان ساکنان نیز بیشتر و بیشتر شود.
روستای هویه به دو بخش ورده گا و مله گا تقسیم می شود که به ترتیب به معنای جلو روستا و پشت روستا هستند و هر یک دیدنی های خاص خود را دارند.
دنیای متفاوتی در هویه انتظارتان را می کشد که در ادامه به آن می پردازیم.
دیدنی ها و تفریحات در روستای هویه
برای آنکه لحظات خوشی را در روستای هویه تجربه کنید بهتر است دیدنی ها و فرصت های خوشگذرانی در آن را بشناسید:
1- جلوه پلکانی روستا
به محض ورود به روستا نخستین چیزی که بسیار جالب به نظر می رسد، بافت پلکانی آن است. در این بافت شما خانه هایی را می بینید که پله پله بر روی یکدیگر ساخته شده و خودشان را در دامنه ی کوه جای داده اند. این ساختار متراکم وادارتان می کند تا برای لحظاتی به تماشای آن بنشینید و از جلوه زیبای آن لذت ببرید.
2- کوه های سربه فلک کشیده
قرار گیری این روستا در منطقه ای کوهستانی باعث شده تا از وجود چندین کوه مهم در اطرافش بهره ببرد که مهم ترین آنها رزده خانی است که درست روبه روی روستا قرار دارد. دیگر کوه های این روستا عبارتند از: شاه نشین، سه بید، شیانه، به نن، ره جال گا، پیچه ویچ، تونو ماران، چووان و ...
3- غار کهن
در میان مهم ترین کوه روستا یا همان زرده خانی، غاری کوچک وجود دارد که با نام وله مچه شناخته می شود و بر اساس گفته ساکنان قدیمی روستا، به وسیله یک راهرو به زیر روستا راه پیدا می کرده است. امروزه بررسی خاصی در مورد این ادعا انجام نشده و صحت آن همچنان در هاله ای از ابهام قرار دارد.
متاسفانه تصویری از این جاذبه در دست نیست. اگر عکسی از این غار دارید، آن را ارسال کنید تا با نام خودتان در کارناوال منتشر شود. عکس را از اینجا آپلود کنید.
4- چشمه سارها و آبشار
یکی از دلایل حیات این روستا چشمه هایی هستند که در نزذدیکی آن وجود دارند و آب گوارا را از قلب زمین به ساکنان این دیار هدیه می کنند. مهم ترین این چشمه ها هانو شیخه و هانو هواسی نام دارند و از اهیمت بسیاری برخوردار هستند.
آبشاری به نام سروزن نیز در نزدیکی روستا وجود دارد که جلوه خاصی به طبیعت منطقه بخشیده است.
متاسفانه تصویری از این جاذبه در دست نیست. اگر عکسی از این چشمه سارها و آبشارها دارید، آن را ارسال کنید تا با نام خودتان در کارناوال منتشر شود. عکس را از اینجا آپلود کنید.
5- مزارع توت فرنگی
توت فرنگی مهم ترین محصول کشاورزان هویه است و اگر در فصل این میوه به این روستا بروید می توانید مزارع را از نزدیک ببینید و شاهد عملیات برداشت آن باشید. البته طعم توت فرنگی هویه چیزی نیست که بتوانید از آن بگذرید و بهتر است برای خانواده تان هم از آن تهیه کنید.
6- خوشگذرانی در روستای هویه
گشت و گذار و عکاسی: قدم زدن در میان این روستا شما را به دنیایی متفاوت می برد و مناظر تازه ای را پیش روی چشمان تان قرار می دهد. می توانید به گشت و گذار بپردازید و پس از کشف گوشه گوشه این روستا، لحظات سفرتان را در قاب دوربین ثبت کنید.
پیک نیک: اطراف روستا طبیعت بکری دارد و می تواند مکان مناسبی بری برپایی یک پیک یک خانوادگی یا دوستانه باشد. کافیست وسایل مورد نیاز را همراه ببرید و ساعاتی را در آغوش طبیعت سپری کنید.
کوهنوردی: اگر اهل کوهنوردی هستید و با اصول آن آشنایی دارید، کوه های اطراف هویه می توانند مقصد خوبی برای شما باشند.
اقامت در روستای هویه
متاسفانه امکانات اقامتی در روستای هویه وجود ندارد اما برای سفر به آن می توانید در هتل ها، مهمان سراها یا خانه های محلی شهرهای اطراف حساب باز کنید. اگر هم دوست داشتید می توانید کمپی را در طبیعت برپا سازید و از اقامتی متفاوت لذت ببرید.
مطالب راهنمای کمپینگ
راه دسترسی
آدرس
استان کردستان، 70 کیلومتری شهر سنندج
راه دسترسی
وارد جاده سنندج - مریوان شوید و پس از حدود 57 کیلومتر با توجه به تابلوهای راهنما راه روستای هویه را در پیش بگیرید. به یاد داشته باشید که این روستا دارای جاده خاکی است و راه دسترسی به آن هنوز آسفالت نشده است.
بهترین فصل سفر
روستای هویه آب و هوایی کوهستانی دارد و بهترین زمان برای سفر به آن اواسط بهار تا اواخر تابستان است.
بهار و تابستان: کوه های سر به فلک کشیده روستای هویه در فصول گرم سال در برابر گرما مقاومت کرده و این منطقه ی ییلاقی را با آب و هوایی مطبوع، مناسب سفر می کنند.
پاییز و زمستان: با سرد شدن هوا، سرمای هوا بر منطقه حاکم می شود و برف و یخبندان دسترسی به روستا را با مشکل مواجه می کند.
مردمان روستای هویه | مهربانان کوهستان
بالغ بر 1149 نفر در قالب 290 خانوار در هویه زندگی می کنند که به زبان اورامی سخن می گویند و برای امرار معاش به دامداری و کشاورزی مشغولند. بر تن مردمان این دیار لباس های محلی و کردی نشسته است و مردان از لباسی به نام کوا پانتول و زنان از گجی استفاده می کنند.
در بین مردم این روستا رقص کردی یا هه لپرکی طرفدار زیادی دارد و در عروسی یا سایر مراسم شاد، زنان جداگانه از مردان به رقص وهه لپرکی می پردازند.
یکی از مراسم های زیبای روستا، عروسی بی کس است که در هر سال با شکوه هر چه تمام تر برگزار می شود. این مراسم نوعی عروسی به صورت کاملا سنتی است که در اول نوروز شروع شده وتا پایان سیزده به در ادامه می یابد.
کوه میان روستا نیز هر سال در عید نوروز میزبان جوانانی است که در مراسمی خاص به بالای آن می روند تا بر فراز این کوه زیبا آتش بیفروزند و در آنجا ضمن خوشامدگویی به سال تازه، شکر نعمات خدا را نیز به جای آورند.
کشاورزی در هویه | روستایی با طعم توت فرنگی
روستای هویه یکی از بهترین آب و هواها را برای کشاورزی دارد اما به دلیل وجود کوههای بلندی و کمبود آب در ارتفاعات این کار بیشتر در دامنه ها صورت می گیرد و در ارتفاعات نیز از محصولات زراعی دیمی برای کشت استفاده می شود.
تنوع در محصولات کشاورزی هویه زیاد است و محصولات زیادی در زمین های آن به بار می نشینند اما مهم ترین این محصولات توت فرنگی است که محصول اصلی صادره از روستا ست و طعم بسیار دلچسبی دارد.
از میان دیگر محصولات این روستا می توان به گردو، آالبالو و گیلاس، زردآلو، هلو، انگور، انجیر، سیب، به، بادام،گلابی و… اشاره کرد و از محصولات زراعی مانند گندم،جو و ذرت که به صورت آبی و دیم کشت می شوند نیز نام برد.
دغدغه های کارناوالی
روستای هویه دارای پتانسیل زیادی برای تبدیل شدن به یک مقصد گردشگری است اما نبود امکانات و تسهیلات مناسب و حتی جاده آسفالته باعث شده تا کمتر نامی از این روستا به میان بیاید و کمتر کسی هوس رفتن به آن را بکند. وجود امکانات و برنامه ریزی صحیح در راستای توسعه گردشگری می تواند کمک شایانی به اقتصاد این روستا کرده و از این طریق برای جوانان ایجاد شغل کند.
توصیه های کارناوالی
در سفر به هویه مراقب باشید تا رفتارتان موجب رنجش خاطر روستاییان نشود.
طبیعت را همچون هدیه ای ارزشمند بدانید و برای حفظ آن تمام تلاش تان را به کار گیرید تا آیندگان نیز بتوانند از آن استفاده کنند.
سخن آخر
سفر به روستاها فرصت خوبی برای شناختن فرهنگ هایی ناب و تماشای طبیعتی بکر و دیدنی را در اختیارتان قرار می دهد. از سفرهای تان به روستاهای مختلف برای مان بگویید.
تا به حال به کردستان سفر کرده اید؟
روستای هویه را از نزدیک دیده اید؟
چه روستاهای پلکانی دیگری را می شناسید؟
منتظر نظرات، پیشنهادات و تجربیات شما عزیزان هستیم...
نتیجه نقد و بررسی کارناوال
4.4
بررسی شده توسط کارناوال
ارزش معماری | (خوب) 4 |
امکانات اولیه | (خوب) 4 |
حال و هوای خوش | (عالی) 5 |
شرایط اقامت در منطقه | (بد) 2 |
سهولت در دسترسی | (خوب) 4 |
نظافت | (عالی) 5 |
نقاط قوت
- نمونه ای از روستاهای پلکانی
- مزارع توت فرنگی متعدد
- فضایی بکر با زیبایی های طبیعی فراوان
نقاط ضعف
- تبلیغات و اطلاع رسانی ضعیف
- عدم توجه مسئولان به امکانات روستا
نقد و بررسی کاربران
میانگین امتیاز کاربران
از مجموع 8 رای
4.6
خانواده
2
دوستان
1
زوج
1
انفرادی
1
امکانات اولیه | (خوب) 3.7 |
حال و هوای خوش | (عالی) 5 |
رفتار بومیان منطقه | (عالی) 5 |
نظافت | (خوب) 4.4 |
سطح امنیت | (عالی) 4.8 |
روستای هویه کردستان را دیدهاید؟
تجربه و نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید
سوالی دارید؟
از کارشناسان و کاربران کارناوال بپرسید
روستای کم نظیر با مردمان خون گرم و مهمان نواز
4.8
جادش هم آسفالت شده و مشکلی از این بابت نیست سه تا هم بومگردی داره که ما دو شب مهمون بومگردی سروک بودیم که عالی بود و از همینجا تشکر میکنم ازشون آبشار فصلی "سروهزن" در فصل بهار بینظیره حتما برید ببینید حتما پیشنهاد میکنم اگه اهل مسافرت و روستا گردی هستین این روستا رو برید.
انتشار: 26 مهر 1403
سنندج قلب آذربایجان ❤سینان داش قلب آذربایجان ❤
5
یاشاسین سینان داش آذربایجان ❤
با مغ ول ستون اشتباگرفتی .چمن اینجاخوب نیس🤣
انتشار: 31 تیر 1403
انتشار: 08 اسفند 1402
4.8
سنندج قلب آذربایجان ❤💙💚یاشاسین آذربایجان ❤💙💚یاشاسین سینان داش قلب آذربایجان ❤💙💚
انتشار: 07 بهمن 1402
پرسش و پاسخ
پرسش جدید
سید آزاد حسینی
تمام فصل ها خوب هستن اما بهار یه چیز دیگه اس محیط روستا دل نشینه ، باغهاش با هم خیلی متفاوت هستن هر کدوم تو دره ای با بافت خاص اون مسیره هستش و چشمه های زیادی که داره ودر کل روستای خیلی قشنگی هست برا گردش، یه کوه هم داره به اسم شاه نشین که در زمان پهلوی محمد رضا شاه اونجا رو برا اقامتش انتخاب کرده بود بهار و زمستون خیلی بی نظیر میشه
اولا شاه نشین در روستای سرهویه قرار دارد نه روستای هویه شاه نشین به اسم،روستای سرهویه ثبت شده اصلا در سرهویه وجود دارد
انتشار: 06 بهمن 1402
انتشار: 01 تیر 1401