کارناوال - راهنمای سفر

باغ موزه هرندی کرمان

کرمان، خیابان بهشتی، نرسیده به بلوار فردوسی

4.3

از 5 امتیاز

میانگین نظرات 3 کاربر

گالری تصاویر

مدت پیشنهادی بازدید

1 تا 2 ساعت

ساعت دسترسی

امروز یکشنبه 08:00 صبح تا 20:00

شماره تماس

هزینه موزه سازهای سنتی

3000 تومان

هزینه موزه باستان شناسی

4000 تومان

همه چیز درباره باغ موزه هرندی کرمان

چرا بازدید کنیم؟

نقد و بررسی کارناوال

کجاست؟

نقشه و مسیر

آقام چی گفتن؟

نظرات کاربران

سوالی دارید؟

پرسش و پاسخ

نقد و بررسی کارناوال

کارناوال

نویسنده ارشد کارناوال

انتشار

13 آذر 1398

به روز رسانی

13 آذر 1398

معرفی /

باغ موزه هرندی کرمان

در این مطلب با باغ موزه هرندی کرمان آشنا می شویم؛ مجموعه ای تاریخی با باغی زیبا و دو موزه جذاب که از دیدنی های مهم کرمان به شمار می رود. در ادامه به شما درباره تاریخچه و معماری باغ هرندی توضیحاتی می دهیم و شما را با دیدنی هایش آشنا می کنیم. در نهایت آدرس باغ موزه هرندی را به شما می گوییم و اطلاعات بازدید از آن را در اختیارتان می گذاریم.

چرا باغ موزه هرندی کرمان؟


  • این باغ یکی از مهم ترین آثار تاریخی و زیبای کرمان است.
  • دو موزه سازهای سنتی و باستان شناسی را در خود دارد.
  • رضاشاه در سفر تبعیدی اش برای خروج از ایران، چند روزی در این باغ اقامت داشت.
Photo by : Unknown

آشنایی با باغ موزه هرندی

باغ موزه هرندی مجموعه ای متشکل از باغ و ساختمان قاجاری است که دو موزه سازهای سنتی و باستان شناسی را در خود دارد. این مجموعه دارای ویژگی های باغ ایرانی است و تلفیق زیبایی از عناصر ایرانی و خارجی معماری را به نمایش می گذارد. 

این باغ به مدت 100 سال محل استراحت و اتراق افرادی بود که در پی ماموریت های مملکتی به کرمان می آمدند و مدتی به عنوان ساختمان سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کرمان مورد استفاده قرار می گرفت. حالا باغ موزه هرندی، یکی از جاذبه های مهم شهر کرمان است که بازدیدکنندگان را به سوی خود می کشاند.

Photo by : Unknown
Photo by : Unknown

تاریخچه باغ موزه هرندی

در سال 1290 قمری و در دوره قاجارها بود که یکی از صاحب منصبان نظامی کرمان، به نام محمدرضا خان عدل السلطان، باغی را در خارج از شهر کرمان ساخت. این باغ 25000 مترمربع وسعت داشت و برای تفریح مورد استفاده قرار می گرفت. در سال ۱۳۱۳ خورشیدی یکی از تجار یزدی الاصل و مطرح کرمان، به نام ابوالقاسم هرندی با پرداخت مبلغ ۴۰ هزار تومان این باغ را از آن خود کرد. این باغ به محل زندگی هرندی بدل شد و وی در آن پذیرای رجال سیاسی و نظامی و شخصیت های مملکتی بود که برای انجام ماموریت به کرمان سفر می کردند.

اتراق رضاشاه در باغ هرندی

در سال 1320 خورشیدی این باغ میهمانی را به خود دید و به بخشی از تاریخ معاصر ایران تبدیل شد. رضاخان در مسیر سفر تبعیدی اش برای خروج از ایران، چند روزی را مجبور به توقف در این باغ شد. از این دوران دو خودرو قدیمی معروف به ماشین رضاشاه در باغ ماند که قصه های زیادی در موردشان می گویند. برخی هر دو را  جزو اموال سلطنتی شاه پهلوی می دانند و برخی تنها یکی از آنها را. عده‌ای معتقدند خودروها برای هرندی بوده و او آن ها را در زمان حضور رضاشاه در کرمان در اختیار او گذاشته است. به هر حال امروز دیگر خبری از این ماشین ها در باغ نیست؛ آنها را برای بازسازی برده اند و معلوم نیست دوباره کی باز می گردند.

اهدای باغ به موزه

از تمام این ماجراها که بگذریم، هرندی قسمتی از باغ و ساختمانش را در سال 1349 برای ایجاد یک موزه اهدا کرد و در ۱۳۵۴ وزارت فرهنگ و هنر مابقی باغ را نیز از او خرید. این باغ در تاریخ ۱۸ آذر ۱۳۵۴ با شماره ۱۱۷۰ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

احداث موزه ها در باغ هرندی

در سال ۱۳۶۸ سازمان میراث فرهنگی، تعدادی ساز را از ایرج گلسرخی - نویسنده- خرید و در سال 1378 استاد حسین مسعود کرمانی، از کارمندان میراث و آخرین سازنده تار به روش قدما، پیشنهاد احداث یک موزه ساز را داد. با قبول این پیشنهاد، سازمان میراث فرهنگی با صرف حدود ۱۶۰ میلیون تومان، در سال 1380 تعمیرات و بازسازی انجام داد و باغ موزه هرندی با موزه ساز آغاز به کار کرد. 

در سال ۱۳۸۲ ساختمان مرکزی به موزه باستان شناسی تبدیل شد؛ اما دیری نپایید که درهای آن را به دلیل مشکلاتی بستند. پس از یک تعطیلی کوتاه، موزه باستان شناسی در سال ۱۳۸۳ دوباره آغاز به کار کرد.

Photo by : Unknown

معماری و بخش های باغ هرندی

باغ هرندی یک باغ-عمارت ایرانی به تمام معنا بوده و هنر باغسازی ایرانی در آن به کار رفته است. این باغ براساس طرح های مربع و مستطیل و به صورت نوارهای متصل شکل گرفته و یک ساختمان مرکزی زیبا به همراه حوض و آبنما نیز در خود دارد.

ساختمان مرکزی

طراح نقشه ساختمان، پسر عدل السلطان بود که دکتر مرتضی قلی اسفندیاری نام داشت و بین سال های ۱۲۸۵ تا ۱۳۰۵ در فرانسه تحصیل می کرد. او این نقشه را در فرانسه تهیه و برای پدرش ارسال کرد. در این ساختمان می توان ترکیب المان ها و طرح های غیرایرانی را با ویژگی های معماری ایرانی به خوبی مشاهده کرد. این ساختمان دو طبقه با زیربنای حدود 2000 مترمربع در شمال باغ و در کنار آبنماها قرار دارد. این بنا، سقف گنبدی با عمق کم دارد و در مرکز پشت بام، برای تامین نور، کلاه فرنگی چند ضلعی تعبیه شده است. جنس کف ساختمان از آجر سنتی قدیمی بوده اما امروزه آن را سرامیک کرده اند.

بهارخواب، سالن استراحت معروف به تنبلخانه در طبقه پایین، فضاهایی برای پذیرایی و استراحت مهمان ها و دو ایوان سرپوشیده در طبقه دوم و ... بخش های مختلف این ساختمان بوده اند که امروزه کاربری های متفاوتی دارند. ماشین آقای هرندی نیز در کنار ساختمان مرکزی قابل دیدن است؛ یک دستگاه کرایسلر مدل 1948.

بناهای جانبی

علاوه بر ساختمان مرکزی، بناهای جانبی نیز در باغ ساخته شدند که از جمله آنها می توان به اندرونی، بیرونی، ساختمان خدمه، حمام، آشپزخانه، اصطبل و ... اشاره کرد. از میان این بناها، اصطبل و انبارها از میان رفته اند و آشپرخانه نیز به عنوان ساختمان اداری مورد استفاده قرار می گیرد.

AM Kerman 
AM Kerman 

گاوگرد و مسیرهای آب 

از بخش های قابل توجه باغ هرندی می توان گاوگرد را نام برد. گاوگرد ابزاری است که در گذشته برای انتقال آب از عمق چاه به سطح زمین از آن استفاده می کردند. گاوگرد باغ هرندی، محور اصلی چوبی داشته و آب حاصل از چاه در استخر جمع آوری می شده است تا برای آبیاری درختان از آن استفاده شود. گاوگرد و همه تجهیزات آن در انتهای جنوبی باغ و نزدیک استخر قرار دارد و گفته می شود در کنار آن اتاق های متعددی برای خدمه بوده است.

بر اساس گفته های خانواده هرندی، دو مسیر آب از قنات طهماسب آباد و حسن آباد نیز در باغ جریان داشته و از نزدیک در ورودی اصلی و نزدیک محل سکونت خدمه می گذشته است که امروزه اثری از آنها دیده نمی شود.

درختان و گیاهان باغ

در بخش جنوبی باغ تعداد بیشتری درخت دیده می شود. در گذشته کرت ها (باغچه ها)، مستطیل شکل در نظر گرفته می شدند و درختان میوه مثل انار و انگور، انجیر، توت، سیب، زرشک و گلابی در باغ می کاشتند. گفته می شود در ضلع شرقی و سمت چپ ورودی، داربست های انگور وجود داشته که از میان رفته اند. درختان کاج و تعدادی درخت انار از درختان قدیمی باغ هستند که هنوز هم وجود دارند و امروزه گیاهان زینتی مثل گل رز و گل های یک ساله نیز در باغ کاشته می شوند.

Majid Gh 

موزه های باغ هرندی

موزه باستان شناسی

این موزه با هدف معرفی تمدن ‌های کهن جنوب شرق ایران و ارتباط آنها با تمدن ‌های اطراف در طبقه بالای ساختمان مرکزی باغ ایجاد شده است. ظروف سفالی، سنگی، فلزی، شیشه ‌ای و کتیبه ‌های سنگی قرون مختلف در این موزه قابل مشاهده هستند که اکثر آنها از حوزه‌ هلیل ‌رود (جیرفت) و شهداد کشف شده اند. این موزه مدتی سرستونی از تخت جمشید را نیز در خود داشت که طی یک درگیری مسلحانه، از قاچاقچیان گرفته شده بود اما در سال ۱۳۸۵ آن را به تخت جمشید بازگرداندند.

موزه باستان شناسی باغ هرندی، دو بخش کلی دوران پیش از اسلام و دوران اسلامی را در خود دارد و شامل چند غرفه است:

غرفه شهداد

در این غرفه آثار به دست آمده از کاوش‌ های باستان ‌شناسی مجموعه باستانی شهداد نگهداری می شود. از جمله این آثار می توان به این موارد اشاره کرد: انواع ظروف سفالی، سنگی و فلزی (مفرغ) مربوط به هزاره ‌های سوم و چهارم پیش از میلاد، گردنبندهای بسیار ظریف، ظروف سنگی شبیه به دوات و ...

غرفه جازموریان (پیش از تاریخ)

در این غرفه آثار کشف شده از جازموریان را می بینید که مربوط به اواخر هزاره‌ سوم و اوایل هزاره‌ دوم پیش از میلاد هستند. آثار این غرفه عبارتند از: انواع سفال‌ های خاکستری منقوش و بسیار ظریف، تبرهای مفرغی‌ به دست آمده از جیرفت و غرب باتلاق جازموریان و ...

غرفه جازموریان (دوره‌ تاریخی)

آثار مهم دیگری که از منطقه‌ جازموریان به دست آمده، متعلق به دوره‌ سلوکی، اشکانی، آمیخته‌ ای از فرهنگ یونان، آسیای مرکزی، هند، فلات مرکزی ایران و میان‌ رودان است. این یافته‌ ها شامل جام‌ های سفالین، بشقاب، کوزه و ریتون ‌های منتهی به سر جانورانی چون اسب، قوچ، گاو و نیم ‌تنه‌ انسان است. سورنای متعلق به دوران هخامنشی از شاخص‌ ترین آثار باغ موزه‌ هرندی است.

غرفه شماره چهار

بیشتر آثار این غرفه از کاوش های جیرفت به دست آمده اند که از جمله آنها می توان به این موارد اشاره کرد: سفال‌ های منقوش، حیوانات کوچک مفرغی، ظروف مفرغی کشف ‌شده در بزنجان بافت.

غرفه اسلامی

آثار این غرفه همان طور که از نامش پیداست به دوره اسلامی تعلق دارند. سفال ‌های لعاب ‌دار، انواع ظروف و پیه سوز و عطردان فلزی و شیشه‌ ای، کتیبه های سنگی و ... آثار این غرفه را تشکیل می دهند.

موزه سازهای سنتی

این موزه در طبقه پایین ساختمان مرکزی باغ با هدف آشنایی بازدیدکنندگان با سازهای بومی و سنتی ایران و همسایگان برپا شده است. موزه سازهای سنتی 32 ویترین دارد و 250 ساز از هنرمندانی چون یحیی، نریمان و مسعود در آنها نگهداری می شود. تعدادی از انواع این سازها عبارتند از: چنگ، قیچک، سنتور، قانون، رباب، تنبک، تار، دایره، تنبور کرمانشاه، دوتار خراسان، کمانچه، کوزک بم، نی، بربط، کاسوره خوزستان و ...

استاد حسین مسعود -بانی ایجاد این موزه- سازهایی را نیز به موزه اهدا کرده است که از میان آنها می توان این موارد را نام برد: 5 ساز از ساخته های خودش، تعدادی ساز شامل یک عدد عود، یک عدد سه ‌تار ساخته استاد نریمان، یک تنبک مربوط به دوره‌ قاجار، 2 ساز با قدمت حدود 50 سال.

نکته جالب توجه در مورد این موزه سیستم صوتی ویترین ‌های آن است. با استفاده از این سیستم بازدیدکننده به هنگام دیدن سازها با نحوه‌ نواختن و نیز نوای ساز نیز آشنا می شوند. نقاشی‌ های خطی زیبایی در کنار ویترین ‌ها و روی دیوار دیده می شود و تصاویر و اشعار دلنشینی در زمینه‌ موسیقی اصیل ایرانی حال و هوایی دیگر به فضا بخشیده است. در قسمت هایی از این موزه تصاویر هنرمندان بزرگ و پیشکسوتان موسیقی ایران نیز به نمایش درآمده اند. حدود ۳۰۰ عکس با موضوع موسیقی از زمان قاجار در انبار موزه نگهداری می شود و تعدادی از آنها در معرض بازدید عموم قرار دارند.

این موزه هر سال میزبان مراسمی با عنوان «شبی با موسیقی سنتی ایران» است که در آن اساتید و پیشکسوتان موسیقی، سازهای قدیمی را به دست می گیرند و به اجرای برنامه می پردازند.

Mohsen Rajabpoor | Kerman Photo Agency 
Mohsen Rajabpoor | Kerman Photo Agency 
Mohsen Rajabpoor | Kerman Photo Agency 
Mohsen Rajabpoor | Kerman Photo Agency 
Mohsen Rajabpoor | Kerman Photo Agency 

امکانات باغ موزه هرندی

  • سرویس بهداشتی
  • خدمات صوتی و تصویری
  • خدمات اینترنتی و ویدیویی
  •  مرکز مطالعه و پژوهش در زمینه‌ موسیقی سنتی ایران
Photo by : Omid Ebrahimi

راه دسترسی به باغ موزه هرندی

آدرس: کرمان، خیابان بهشتی، نرسیده به بلوار فردوسی

دسترسی با وسایل حمل و نقل عمومی

اتوبوس: ایستگاه طهماسب آباد در خیابان بهشتی نزدیک ترین ایستگاه اتوبوس به باغ موزه هرندی است. اتوبوس هایی را انتخاب کنید که در این ایستگاه توقف دارند و سپس با کمی پیاده روی به باغ موزه برسید.

ساعت و هزینه بازدید از باغ موزه هرندی

زمان بازدید: همه روزه به جز دوشنبه ها از 08:00 تا 20:00

هزینه بازدید: 

  • موزه باستان شناسی: 4000 تومان برای گردشگران ایرانی و 30000 تومان برای گردشگران خارجی
  • موزه سازهای سنتی: 3000 تومان برای گردشگران ایرانی و 20000 تومان برای گردشگران خارجی

دیدنی های اطراف

موزه هنرهای معاصر صنعتی | 1.2 کیلومتر

دیوار کرمان  | 2.4 کیلومتر

بازار کرمان | 2.7 کیلومتر

Arash Emami 
Mehrdad Tajdini 

سخن آخر

باغ موزه هرندی یکی از دیدنی ترین موزه های کرمان محسوب می شود؛ اما آنچه کارشناسان را نگران کرده وجود آثار رطوبت بر روی دیوارها و کاغذهای توضیحات است؛ رطوبتی که به همراه دمای متغیر محیط، می تواند آسیب هایی جدی برای سازها به همراه داشته باشد. از سوی دیگر سازها در ویترین هایی قرار دارند که در واقع طاقچه پنجره های عمارت هستند و نور مستقیم خورشید به آنها می تابد؛ عاملی که آسیب هایی را به همراه دارد. در هر صورت شما می توانید تجربه های تان را در مورد بازدید از این اثر با ما به اشتراک بگذارید و کارناوالی ها را از وضعیت آن بیشتر باخبر کنید.

کمی در مورد حال و هوای کرمان و باغ موزه هرندی برای مان بگویید.

به نظر شما تبلیغات درستی برای این موزه می شود؟

نظرتان در مورد وضعیت نگهداری آثار در آن چیست؟

اگر می خواهید از سفرهای تان برای ما بنویسید و دیگر کارناوالی ها را در تماشای تصاویرتان سهیم کنید به لینک زیر بروید و در چند ثانیه یک کارناوالی شوید:

کارناوالـــی شـــــــــــــو

نتیجه نقد و بررسی کارناوال

4.8

بررسی شده توسط کارناوال

ارزش تاریخی(عالی) 5
ارزش معماری(خوب) 4
شرایط نگهداری و مرمت(خوب) 3.5
دسترسی به وسایل حمل‌و‌نقل عمومی(عالی) 5
ارزش بازدید(عالی) 5

نقاط قوت

  • میزبانی از موزه سازهای سنتی و فرصت آشنایی با موسیقی ایرانی
  • میزبانی از موزه باستان شناسی
  • رخ دادن وقایع تاریخی جالب در باغ
  • دسترسی آسان با اتوبوس

نقاط ضعف

  • نگهداری ضعیف از آثار
  • تبلیغات ضعیف

نقد و بررسی کاربران

میانگین امتیاز کاربران

از مجموع 3 رای

4.3

آیا بازدید از باغ موزه هرندی کرمان را به دیگران پیشنهاد می‌کنید؟
ارزش هزینه به لذت(عالی) 4.5
کیفیت عملکرد راهنما(خوب) 4.3
نحوه برخورد کارکنان(خوب) 4.3
طراحی مسیر بازدید(خوب) 4.2
امکانات ویژه بازدید از موزه(خوب) 4

باغ موزه هرندی کرمان را دیده‌اید؟

تجربه و نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید

سوالی دارید؟

از کارشناسان و کاربران کارناوال بپرسید

جدیدترین نقد
arman bafti

4

معماری خیلی زیبا و اصیلی داره و دیدنی هست ولی بنظرم از وسایل و خود موزه به درستی نگهداری نمیشه .

تجربه سفر arman bafti به باغ موزه هرندی کرمان

انتشار: 20 بهمن 1398

آیا این دیدگاه مفید بود؟
mehran ahmadi

4.2

وسایلی که در موزه نگهداری میشه خیلی برام جالب و جذاب بودند و باغ موزه هم که عالی .

تجربه سفر mehran ahmadi به باغ موزه هرندی کرمان

انتشار: 20 بهمن 1398

آیا این دیدگاه مفید بود؟
arefeh

4.6

زیبا و دیدنی .

تجربه سفر arefeh به باغ موزه هرندی کرمان

انتشار: 20 بهمن 1398

آیا این دیدگاه مفید بود؟

پرسش و پاسخ

پرسش جدید

اپلیکیشن کارناوال

با وب اپلیکیشن (PWA) کارناوال، کنترل سفر دست شماست.
در این اپلیکیشن شما دنیایی از امکانات و خدمات را همیشه و همه جا در جیب خود دارید؛ آشنایی با جاذبه‌های گردشگری، رزرو آنلاین بلیط هواپیما، رزرو هتل، ویلا و اقامتگاه بوم‌گردی، رزرو آنلاین تورهای داخلی و خارجی و سایر خدمات توریستی گردشگری همه در اپلیکیشن کارناوال .

تماس با کارناوال

پشتیبانی 8 صبح تا 1 بامداد:

هدف اصلی کارناوال این است که بهترین خدمات گردشگری را به صورت آنلاین به کاربران خود ارائه دهد. هر آن چیزی که برای سفر خود نیاز دارید را از کارناوال بخواهید؛ از آشنایی با جاذبه ها، سوغات و غذاهای محلی تا رزرو آنلاین بلیط هواپیما و انواع اقامتگاه. در هر جا و در هر ساعت از شبانه روز، می توانید به صورت آنلاین خدمات سفر خود را رزرو کنید و یا هر سوالی دارید از ما بپرسید. کارناوال کنترل سفر شماست!

کلیه حقوق مادی و معنوی کارناوال برای شرکت کاروان سفر های نیکسام محفوظ است. استفاده از محتوای سایت تنها در صورت پذیرش شرایط و ضوابط امکان پذیر است.

خانهعکاسخانه

کنترل سفر دست شماست