کارناوال - راهنمای سفر

این جاذبه موقتا به دلیل مرمت تعطیل است

باسیلیکا سیسترن استانبول

استانبول، منطقه فاتح، محله علمدار، خیابان یرباتان ۱/۳، باسیلیکا سیسترن

4.5

از 5 امتیاز

میانگین نظرات 4 کاربر

گالری تصاویر

مدت پیشنهادی بازدید

1 تا 2 ساعت

ساعت دسترسی

امروز دوشنبه 09:00 صبح تا 17:30

شماره تماس

هزینه ورودی

30 لیر ترکیه(71,400تومان)

همه چیز درباره باسیلیکا سیسترن استانبول

چرا بازدید کنیم؟

نقد و بررسی کارناوال

کجاست؟

نقشه و مسیر

آقام چی گفتن؟

نظرات کاربران

سوالی دارید؟

پرسش و پاسخ

نقد و بررسی کارناوال

زينب شيرازی

نویسنده ارشد کارناوال

انتشار

25 دی 1396

به روز رسانی

10 بهمن 1400

معرفی /

باسیلیکا سیسترن استانبول | آب انبار باستانی و معروف بیزانسی

امروز می خواهیم دست تان را بگیریم و شما را به یکی از جاذبه های تاریخی و محبوب استانبول ببریم. آب انبار باسیلیکا استانبول جایی است که برای شما انتخاب کرده ایم و قول می دهیم انتظار شما را از یک جای متفاوت و جالب برآورده کند. جاذبه تاریخی باسیلیکا سیسترن درست در مرکز شهر استانبول قرار گرفته و بنابراین اصلا لازم نیست نگران دسترسی اش باشید، چرا که به راحتی به آن خواهید رسید. همراه ما باشید تا باسیلیکا سیسترن استانبول را از نزدیک ببینید و لذت ببرید. 

 

Photo by : Unknown

چرا باسیلیکا سیسترن؟


  • یکی از محبوب ترین جاذبه های شهر استانبول است.
  • باسیلیکا سیسترن، بزرگ ترین سرداب به جا مانده از امپراتوری روم شرقی است.
  • این جاذبه در قلب استانبول قرار گرفته و دسترسی بسیار راحتی دارد.
  • باسیلیکا سیسترن در نزدیک دیدنی های دیگری چون ایاصوفیه، مسجد سلطان احمد و کاخ توپکاپی قرار گرفته است.
  • بازدید از این جاذبه زمان چندانی نمی برد و بنابراین به راحتی می توانید آن را در برنامه روزانه خود بگنجانید. 
Photo by : Unknown

مختصری از باسیلیکا سیسترن | Basilica Cistern

بدون شک با یکی از غیر منتظره ترین و متفاوت ترین جاذبه های تاریخی استانبول طرف هستید. باسیلیکا سیسترن را می توان جایی مخلوط از تاریخ و داستان های رمانتیک دانست و برای بازدیدش لحظه شماری کرد. این دیدنی تاریخی در واقع سرداب کلیسایی است که در قرن ششم میلادی ساخته شده و محل تامین آب قصر و ساختمان های مهم شهر قسطنطنیه (1) بوده است. البته که جذابیت باسیلیکا تنها به این موضوع بر نمی گردد و وقتی پا به درون این سردابه 1500 ساله و وسیع بگذارید، با ۳۳۶ ستون غول پیکر رو به رو می شوید که سقف سرداب را از ریزش حفظ کرده اند.

در مجموع باسیلیکا سیسترن وسعتی نزدیک 8,900 متر مربع دارد و حجم آبی در حدود 80 هزار متر مکعب را در خود جای داده است. وقتی در این سرداب گردش و به آن توجه کنید، حتما ماهی های درون آن را خواهید دید. جالب است بدانید که این ماهی ها برای تمیز نگه داشتن آب سرداب مورد استفاده هستند. 

وقتی در لا به لای ستون ها و دالان های این سرداب مرموز گردش کنید، چیزی عجیب توجه شما را به خودش جلب می کند؛ ستون هایی با کله بر عکس مدوسا! خوب است بدانید مدوسا یکی از شخصیت های اساطیری روم باستان است که وجود آن در این آب انبار، هویت بیزانسی سازندگانِ باسیلیکا سیسترن را تایید می کند؛ اما چرا باید چنین ستونی را در آب انباری قدیمی و هزار ساله ساخت؟ در ادامه بیشتر به این موضوع خواهیم پرداخت.

امروزه باسیلیکا سیسترن زیر نظر یکی از سازمان های فرهنگی شهرداری استانبول اداره می شود و درهایش به عنوان موزه ای جذاب، به روی تمام مردم باز است. جالب آن که بدانید این جاذبه تاریخی، تا به حال میزبان رویدادهای ملی و بین المللی بسیاری بوده است و از نقاط با اهمیت استانبول محسوب می شود. 

در ادامه همراه کارناوال باشید تا تاریخچه باسیلیکا سیسترن و داستان های آن را بررسی کنیم. 

پاورقی


1- نام تاریخی استانبول کنونی

باسیلیکا سیسترن از بدو تولد

باسیلیکا سیسترن، سازه ای زیرزمینی است که روزگاری بخشی از میدان بزرگ و عمومی شهر قسطنطنیه بود. در واقع این ساختمان پیش از آن که به سرداب کلیسا بدل شود، تنها زیرزمینی ساده بود که قسمتی از کلیسای معروف شهر به نامِ باسیلیکا استوا (Stoa Basilica) را تشکیل می داد. قدمت کل مجموعه به قرن سوم و چهارم میلادی و فرمانروایی کنستانتین اول (1) بر می گردد، یعنی زمانی که قسطنطنیه به مرکز هنری و تجاری زمان خود در امپراتوری روم شرقی تبدیل شده بود.

شاید گمان کنید باسیلیکا سیسترن از آن جا که فقط یک زیرزمین بود، از گزند روزگار دور مانده و شانس سالم ماندن در تمام تاریخ را داشته است؛ اما این طور نیست و از بلایایی که دامن باسیلیکا سیسترن را گرفت، می توان به ویرانی ها و خرابی های ناشی از شورش نیکا در قرن ششم اشاره کرد. خوب است بدانید شورش نیکا، یکی از فاجعه آمیزترین شورش های تاریخ قسطنطنیه بود که کشتار و خونریزی بسیاری در پی داشت و در طی آن، بخش قابل توجهی از پایتخت امپراتوری روم شرقی آسیب دید. 

البته زیرزمین کلیسا نیز مانند دیگر بخش های شهر به همان شکل باقی نماند و در همان سالِ شورش، یعنی در سال 532 میلادی بود که ژوستینین یکم (Justinian I)، پادشاه وقت روم شرقی، دستور بازسازی و گسترش آن را داد. در واقع در همین سال کاربری زیرزمین تغییر کرد و باسیلیکا سیسترن به دنیا آمد. 

بر طبق نوشته های تاریخ نگاران، در ساخت سرداب کلیسا، 7000 اسیر به کار گرفته شدند و پس از تکمیل آن، ترتیبی داده شد تا یک سیستم فیلتر و تصفیه آب در آن قرار بگیرد و زیرزمین ساختمان به آب انبار مجموعه بدل شود. به این ترتیب، باسیلیکا سیسترن، آب کاخ اعظم قسطنطنیه -کاخ امپراتوری- و دیگر ساختمان های مرکز شهر و یا به اصطلاح تپه اول (2) را تامین می کرد. این سرداب اهمیت بسیاری به عنوان منبع اصلی آب در دوران خشکی و کم آبی شهر داشت. جالب آن که اهمیت این آب انبار تا مدت ها بعد و قرن پانزدهم میلادی نیز همچنان ادامه پیدا کرد و پس از آن که قسطنطنیه به دست امپراتوری عثمانی فتح شد، از آب باسیلیکا سیسترن برای کاخ توپکاپی و محل اقامت امپراتور عثمانی نیز استفاده می کردند. البته پس از مدتی، امپراتوران عثمانی که آب روان را ترجیح می دادند، دیگر از آب انبار باسیلیکا استفاده نکردند و باسیلیکا سیسترن برای مدت ها به دست فراموشی سپرده شد.

پاورقی


1- کنستانتین اول، یکی از قدرتمندترین پادشاهان امپراتوری روم شرقی بود. 

2- قسطنطنیه را با نام شهر هفت تپه هم می شناسند، چرا که این شهر در واقع بر روی هفت تپه مختلف ساخته شده بود. تپه اول، در واقع مرکز شهر بود که امروزه در محدوده منطقه فاتح و محله سلطان احمد استانبول قرار می گیرد و همچنان به عنوان قلب تپنده شهر شناخته می شود. 

Photo by : Unknown

داستان کشف باسیلیکا سیسترن 

همان طور که گفته شد، استفاده از باسیلیکا سیسترن در امپراتوری عثمانی چندان ادامه نیافت و این سرداب برای مدت ها به دست فراموشی سپرده شد. البته از آن جا که در همیشه روی یک پاشنه نمی چرخد، این بی توجهی تنها تا اواسط قرن شانزدهم و سال 1545 میلادی ادامه پیدا کرد. در این زمان، دانشمند و مکان نگاری فرانسوی به نام پتروس جولیوس (P. Gyllius) به فرمان فرانسوای اول، پادشاه وقت فرانسه به قسطنطنیه فرستاده شد تا درباره نسخ خطی و باستانی روم شرقی تحقیق کند. یک روز جولیوس در حال گشت و گذار در اطراف ایاصوفیه بود که چیزهایی درباره یک چاه محلی به نام باسیلیکا سیسترن به گوشش خورد. محلی ها ادعا می کردند آب مورد نیاز خود را از زیرزمین وسیعی در همان نزدیکی ها، با سطل برداشت کرده و گاه در آن جا ماهی گیری هم می کنند. جولیوس که با این حرف ها بسیار کنجکاو شده بود ببیند جریان از چه قرار است، وارد حیاط ساختمان چوبی شد و راهش را به سوی زیرزمین باسیلیکا کج کرد. پس از پایین رفتن از پله ها، با سرداب بسیار بزرگ و مرمرینی مواجه شد که ستون های بسیاری در دل آن خودنمایی می کردند. پتروس جولیوس سوار قایق شد و با سختی فراوان درون سرداب به گردش پرداخت. اندازه و ابعاد باسیلیکا سیسترن را به دست آورد و تعداد ستون ها را هم از قلم نینداخت. پتروس جولیوس بعدها، این اطلاعات را در سفرنامه خود منتشر کرد، بسیاری را تحت تاثیر خود قرار داد و در واقع باسیلیکا سیسترن باستانی را به دنیای غرب و کشورهای اروپایی معرفی کرد. 

Photo by : Unknown

بازسازی های باسیلیکا سیسترن 

از زمان ساخت باسیلیکا سیسترن در سال 532 میلادی، این آب انبار چندین و چند بار مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت که دوبار نخست آن در دوره عثمانی انجام شد. نخستین مرمت این سرداب مربوط به سال 1723 و فرمانروایی سلطان احمد سوم می شود. مسوولیت این امر بر عهده یکی از معماران مشهور زمان، محمد آقا از قیصریه بود. دومین بازسازی نیز در دوران حکومت سلطان عبدالحمید دوم و در اواخر قرن نوزدهم رخ داد.

تا سال های سال باسیلیکا سیسترن رو به راه بود تا آن که شکاف هایی در بنا بیش از پیش توجه را به خود جلب کردند و 8 تا از ستون های میانی و شمال شرقی آب انبار تخریب شدند. این وضعیت در باسلیکا سیسترن باعث شد تا بازسازی سوم در اواسط قرن بیستم و در طی سال های 1968 انجام شود. در طی همین بازسازی بود که برای جلوگیری از ریزش ستون ها، آن ها را با لایه ای از سیمان پوشاندند و بنابراین این ستون ها چهره سابق و تزیینات خود را از دست دادند. البته این پایان کار نبود و این مرمت ها در طی سال 1985 نیز ادامه یافت که مسوولیتش را این بار یکی از موزه‌های استانبول به عهده گرفت. یکی از اساسی ترین عملیاتی که در بازسازی این سال در دستور کار قرار دادند، تخلیه گِل های موجود در سرداب بود که در نهایت چیزی بالغ بر 50 هزار تُن گل از آن خارج شد! پس از آن نیز در دهه 1990 میلادی ترتیبی داده شد تا کف سرداب قدری بالاتر آمده و به جای آن که از قایق برای گشت و گذار در آب انبار استفاده شود، افراد بتوانند روی این سکوها قدم بزنند. همچنین نورپردازی های نزدیک ستون ها در همین زمان اضافه شد. 

در نهایت آب انبار باسیلیکا را با وضعیت کنونی اش در تاریخ 9 سپتامبر 1987 افتتاح کردند و از آن زمان تا کنون، درهایش به عنوان موزه روی مردم باز بوده است. البته همان طور که انتظار می رود، تمیزکاری ها و بازسازی های باسیلیکا سیسترن به تاریخ های گفته شده محدود نشد و باسیلیکا سیسترن همچنان رسیدگی و تمیزکاری های مخصوص به خود را دارد. 

امروزه اگر به سراغ باسیلیکا سیسترن بروید، به راحتی می توانید در میان ستون ها و در سرداب به گردش بپردازید و از ترکیب موسیقی ملایم و کلاسیک با صدای قطره های آب لذت ببرید. 

Photo by : Unknown

دلایل نام گذاری 

نام این سرداب بزرگ و تاریخی از کلیسایی گرفته شده که در واقع به آن تعلق داشته و روزگاری، بر روی تپه اول شهر قسطنطنیه واقع شده بود. خوب است بدانید که باسیلیکا در لغت به معنای «محل عبادت» است و در متون تاریخی، به کلیساهای بزرگ امپراتوری روم اشاره دارد. 

سیسترن نیز به معنای آب انبار و یا سرداب است که در مجموع ترکیبِ باسیلیکا سیسترن در لغت می تواند برابر با آب انبار کلیسا باشد که در حقیقت با کاربری بنا نیز همخوانی دارد. 

Photo by : Unknown

باسیلیکا سیسترن از زاویه اعداد و ارقام

برای آن که به زیرزمین مرموز و مشهور باسیلیکا برسید، 52 پله سنگی پیش رو دارید. وارد این محوطه وسیع و مخوف شوید و در میان راهروها و دالان هایش گردش کنید. به زودی خواهید دید که باسیلیکا سیسترن محدوده ای نزدیک به 8,900 متر مربع را به خود اختصاص داده است. این زیرزمین، شکلی مستطیلی دارد و طول و عرض آن به ترتیب، 138 و 64.4 متر است. در مجموع گنجایش فضای این سرداب تاریخی به قدری است که می تواند آبی در حدود 80 هزار متر مکعب را در خود جای دهد و وسعتش را نزدیک دو زمین فوتبال ارزیابی می کنند. در دور تا دور سرداب، دیواری آجری با ضخامت 4 متر کشیده شده که با ملاتی ضدآب پوشانده شده است. 

باسیلیکا سیسترن مجموعه ای از 366 ستون مرمرین و مختلف است که وزن سقف بنا را به دوش می کشند. این ستون ها، گنبدهایی چلیپایی شکل و طاق هایی گرد در سقف می سازند. ارتفاع هر یک از ستون ها به 9 متر می رسد و فاصله هر ستون با دیگری در حدود 4.9 متر (16 فوت) ارزیابی می شود. وقتی ستون های باسیلیکا سیسترن را بررسی کنید، متوجه خواهید شد که در 12 ردیف 28 تایی آرایش یافته اند. 

حالا به سراغ چند تا از ستون های مرمرین و بلند سرداب بروید و هر یک را قدری برانداز کنید. به زودی متوجه خواهید شد که اغلب ستون ها، مزین به سرستون هایی هستند که به سبک کرنیتی (Corinthian) و یا ایونی (Ionic) ساخته شده اند. باید بدانید کرنیتی و ایونی هر دو، نوعی شیوه تزیین سرستون به شمار می روند که در معماری روم باستان کاربرد بسیاری داشتند. البته با کمی گشت و گذار بیشتر در باسیلیکا سیسترن درخواهید یافت که آرایش برخی از سرستون ها متفاوت است. این ستون های خاص در واقع به شیوه دوریک (Doric)، یکی از دیگر سبک های پرکاربرد تزیین سرستون خلق شده اند و فاقد هر گونه حکاکی‌ای هستند. 

گرچه باسیلیکا سیسترن را با پایه های ستون مدوسا می شناسند؛ اما باید بدانید این ستون ها تنها بخش های خاص سردآب هزار و پانصد ساله نیستند و هنوز می توان ستون های متفاوتی را در این مجموعه یافت. یکی از آن ها، ستونی با طرح هایی به شکل چشم مرغ است که هر یک با خطوطی اشک مانند، ادامه پیدا می کند. تاریخ نگاران معتقدند که طرح این ستون از روی ستون های موجود در میدان تئودسیس (1) (Forum of Theodosius) گرفته شده اند. منابع تاریخی معتقدند که اشک های روی این ستون، به هزاران اسیری که در هنگام ساخته شدن باسیلیکا جان خود را از دست دادند، اشاره دارد.

همچنین به نظر می رسد اغلب ستون های سرداب با استفاده از مصالح و بقایای ساختمان های تخریب شده زمان خود، ساخته شده اند؛ چرا که در احداث هر یک مرمرها و گرانیت های متفاوتی به کار رفته است. گفته می شود این مصالح از بخش های مختلفی از زمین های امپراتوری به قسطنطنیه آورده شده و حتی بخشی از آن ها مربوط به ساختمان تخریب شده ایاصوفیه بوده است. 

پاورقی 


1- یکی از میدان های مشهور قسطنطنیه بود که به فرمان کنستانتین اول، یکی از قدرتمند ترین امپراتوران روم شرقی بنا شد. امروزه می توانید بخشی از ستون های اصلی این میدان تاریخی را در میدان بایزید کنونی استانبول ببینید. 

Photo by : Unknown
Photo by : Unknown

محل تامین آب باسیلیکا سیسترن

شاید باورتان نشود، اما جالب است بدانید که آب این مجموعه زیرزمینی و وسیع از مرکز توزیع آب اگریکاپی در 19 کیلومتری شمالی شهر تامین می شد. این مرکز توزیع آب در جنگل بلگراد قرار داشت و آب آن از طریق دو مجرای قنات با طول های 970 و 115 متری به مرکز شهر منتقل می شد. همان طور که انتظار می رود، ژوستینین یکم کسی بود که دستور ساخت این دو قنات را داد.

از دیرباز در باسیلیکا ماهی نگهداری می کردند که این موضوع با فاصله بسیار زیاد مرکز تامین آب باسیلیکا ارتباط مسقیمی دارد. چرا که فاصله بسیار زیاد این منبع باعث می شد تا رومی ها نتوانند همواره از لوله ها و قنات ها محافظت کنند و از آن جا که باسیلیکا، محل تامین آب نوشیدنی کاخ امپراتور بود، حفظ و کنترل سلامت آب ضرورت داشت. رومی ها این مساله را به سادگی حل کرده بودند و راه حل آن ها چیزی جز استفاده از ماهی نبود. به این ترتیب که درون باسیلیکا ماهی نگهداری می کردند. بنابراین در صورتی که دشمن قصد جان افراد کاخ را می کرد و یا می خواست آب سرداب را مسموم کند، مسوولان کاخ با مُردن ماهی ها این موضوع را متوجه می شدند. 

Photo by : Unknown
Photo by : Unknown

ستون های مدوسا در باسیلیکا سیسترن

اگر به گوشه شمال غربی سردابِ بروید، به دو بخش متفاوت باسیلیکا سیسترن می رسید. دو ستون پیش روی شماست که بر روی پایه های آن، چهره ای برعکس از «مدوسا»، یکی از شخصیت های افسانه ای یونانی نقش بسته است. در واقع بسیاری به باسیلیکا سیسترن می روند تا این دو پایه ستون جذاب را از نزدیک ببینند. 

پایه های ستون مدوسا، در واقع وزن ستون ها را تحمل می کنند و آثار هنری به جا مانده از امپراتوری روم شرقی هستند. 

دو موردی که توجه گردشگران به ستون های مدوسا را بیش از پیش جلب می کند، منشا و دلیل استفاده از آن هاست؛ زیرا همان طور که اشاره شد مصالح ستون های باسیلیکا سیسترن از نقاط و ساختمان های مختلفی تامین شد. 

در ادامه با شخصیت افسانه ای مدوسا، داستان ها و رازهای آن در باسیلیکا سیسترن آشنا می شویم:

مدوسا که بود؟

 مدوسا یکی از سه گورگون افسانه ای یونانی است که صورتی کریه و بدنی بالدار داشت و در قسمت سرش به جای گیسو، مارهای بسیاری زندگی می کردند. گورگون ها در واقع موجودات نیم انسان، نیم حیوان و ترسناکی بودند که نسبت خواهری با یکدیگر داشتند. اغلب منابع تاریخی، مدوسا را دختر فورسیس و ستو، الهه های دریا می دانند و می گویند لحظه ای خیره شدن به صورت مدوسا کافی بود تا شما را به موجودی سنگی بدل کند. 

در نوشته های باستانی یونانی، مدوسا را کاملا زشت و هیولاگونه توصیف می کنند در حالی که در قرن پنجم میلادی، هنرمندان و ادیبان، مدوسا را زنی زیبا و ترسناک توصیف می کنند. حتا در یکی از جدیدترین نسخه های داستانی این موجود، به روایت اووید -شاعر معروف روم باستان- زیبایی خیره کننده مدوسا به حدی بود که از بسیاری دل می برد و بسیاری را انگشت به دهان می گذاشت. بنا بر روایت اووید، دلبری های مدوسا به قدری بالاگرفت که پوزئیدون (1) نتوانست خویش را نگاه دارد و در معبد آتنا (الهه خرد و دانایی) به مدوسا جسارت کرد. آتنا که از این واقعه بسیار خشمگین بود، گیسوان زیبای مدوسا را به مارهایی وحشتناک بدل کرد و چهره اش را چنان زشت ساخت که تنها یک نگاه به آن برای وداع با زندگی کافی باشد! 

از دیگر وقایع تراژدیک زندگی مدوسا می توان به کشته شدنش توسط پرسئوس، پسر زئوس و یکی از مهم ترین قهرمانان یونان اشاره کرد. پرسئوس پس از کشتن مدوسا، سرش را از تنش جدا کرده و از این سر که هنوز قدرت سنگ کردن موجودات را داشت، به عنوان سلاحی در برابر اهریمنان استفاده می کرد. البته پس از چندی، پرسئوس سر را به آتنا داد و این ایزدبانوی خرد و دانایی، سر مدوسا را در سپر محافظتی خود جای داد.

جالب است بدانید که در آثار هنری و به جا مانده از اروپای کلاسیک، از تصویر سر مدوسا به عنوان بلاگردان استفاده می کردند و در ساختمان ها و سازه های بزرگ، چهره مدوسا را می کشیدند تا در واقع از بنای خود محافظت کنند. به همین دلیل است که برخی معتقدند وجود چهره مدوسا در باسیلیکا سیسترن، برای محافظت و بلاگردانی از این آب انبارِ مهم بوده است. 

یکی از دیگر داستان هایی که درباره مدوسا نقل می کنند آن است که مدوسا، با نگاه عجیب و خیره اش از گوشه چشم، مردمان را سنگ می کرد. شاید به همین دلیل بوده که سازنده پایه های ستون مدوسا، آن را به گونه ای ساخته که از زوایای مختلف و بسته به زاویه انعکاس نور، مدوسا به شکل های مختلف دیده می شود. 

پاروقی


1- پوزیئدون، یکی از خداهای دوازده گانه اساطیر یونانی بود.

کافه باسیلیکا سیسترن 

 باسیلیکا سیسترن موزه ای زیرمینی و هزار ساله است که برای گردشی 1 تا 2 ساعته مناسب به نظر می رسد. در واقع به غیر از یک سرداب بزرگ، بخش خاص دیگری در این موزه نخواهید دید، بنابراین امکانات چندانی نیز در این جاذبه تاریخی به چشم نمی خورد. تنها امکان رفاهی که در این موزه قرار دارد، کافه ای کوچک در نزدیکی ورودی بوده که به چند میز و صندلی مجهز است. 

گرچه کافه باسیلیکا سیسترن کوچک و نقلی است؛ اما می توانید انواعی از نوشیدنی های سرد و گرم را در این مکان سفارش بدهید.

مسیر و هزینه باسیلیکا سیسترن 

همان طور که گفتیم باسیلیکا سیسترن درست در مرکز شهر استانبول و محله سلطان احمد قرار گرفته و درست رو به روی موزه معروف ایاصوفیه است. اگر ابتدا ایاصوفیه را برای بازدید انتخاب کرده اید، کافی است به سمت جنوب غربی موزه بروید و تنها با 5 دقیقه پیاده روی خود را به باسیلیکا سیسترن برسانید.

بنابراین همان طور که معلوم است، دسترسی به باسیلیکا سیسترن بسیار ساده است و از هر کجای شهر که هستید، به راحتی می توانید به این سرداب تاریخی و هزار و پانصد ساله بروید. برای این کار می توانید از اتوبوس، تاکسی، مترو و دیگر وسایل حمل و نقل شهری استفاده کنید.

دسترسی به باسیلیکا سیسترن از میدان تکسیم

از آن جا که بسیاری از گردشگران، میدان تکسیم را برای اقامت انتخاب می کنند، دسترسی به باسیلیکا سیسترن را از این میدان شهر را نیز توضیح می دهیم. راحت ترین راه دسترسی به محله سلطان احمد، استفاده از تراموای استانبول بوده که نزدیک ترین ایستگاه آن به

تکسیم، ایستگاه کاباتاش (Kabataş Tramvay) است. باید بدانید که ایستگاه تراموای کاباتاش قدری با میدان تکسیم فاصله دارد و می توانید این فاصله را پیاده و یا با قطار کابلی طی کنید. پیاده تا ایستگاه کاباتاش حدود 12 دقیقه راه در پیش رو دارید و با قطار کابلی، این مسافت را در 2 تا 5 دقیقه پشت سر می گذارید. اگر قطار کابلی انتخاب شماست، پس به ایستگاه قطار کابلی تکسیم بروید و سوار خط F1 شوید. پس از چند دقیقه به ایستگاه کاباتاش می رسید و 1 دقیقه پیاده روی پیش روی شماست تا به ایستگاه تراموای آن برسید. در این نقطه، سوار خط T1 شوید و پس از پشت سر گذاشتن 7 ایستگاه، در ایستگاه سلطان احمد پیاده شوید. از این جا تا باسیلیکا سیسترن تنها به اندازه 2 دقیقه پیاده روی راه است. 

اگر با حمل و نقل استانبول آشنایی ندارید و به دنبال اطلاعات مفیدی در این باره هستید، خواندن راهنمای زیر را از دست ندهید:

راهنمای استفاده از حمل و نقل عمومی استانبول

هزینه: 30 لیر ترکیه (71,400 تومان)

ساعات بازدید: 09:۰۰ الی ۱۷:۳۰

آدرس: استانبول، منطقه فاتح، محله علمدار، خیابان یرباتان ۱/۳

Address: Alemdar Mh., Yerebatan Cd. 1/3, 34410 Fatih/Istanbul, Turkey

در ادامه برای تماشای ویدیویی از باسیلیکا سیسترن، میهمان کارناوال باشید:

افراد مهم در باسیلیکا سیسترن 

همان طور که گفته شد، باسیلیکا سیسترن یکی از مهم ترین یادگاران قسطنطنیه و جالب ترین جاذبه های تاریخی استانبول است. بنابراین عجیب نیست که نه تنها گردشگران عادی، بلکه افراد و اشخاص مهمی برای بازدید از این سرداب کهن اقدام کنند. از آن جمله می توان به افراد زیر اشاره کرد. 

  • بیل کلینتون، چهل و دومین رییس جمهور ایالات متحده آمریکا
  • نخست وزیر سابق کشور هلند
  • لامبرتو دینی از سیاستمداران و وزیر خارجه پیشین ایتالیا
  • گوران پرسون، نخست وزیر پیشین سوئد
  • تامس کلستیل، یکی از رأسای جمهوری پیشین اتریش 
  • شخصیت معروف جمیز باند یکی دیگر از افرادی است که از باسیلیکا سیسترن دیدن کرده است. در واقع این موضوع به زمانی بر می گردد که دست اندرکاران فیلم برای فیلمبرداری صحنه های «از روسیه با عشق» در استانبول به سر می بردند. 
  • و ...
Photo by : Unknown

دیدنی های اطراف باسیلیکا سیسترن

همان طور که گفتیم باسیلیکا سیسترن درست در قلب بخش تاریخی استانبول قرار دارد و بنابراین با بسیاری از دیدنی های جذاب استانبول احاطه شده است. در این جا با برخی از مهم ترین جاذبه های استانبول که در اطراف باسیلیکا سیسترن قرار دارند، آشنا می شویم:

  • ایاصوفیه | Hagia Sophia: در فاصله 300 متری
  • مسجد سلطان احمد معروف به مسجد آبی | Sultan Ahmed Mosque: در فاصله 350 متری
  • کاخ توپکاپی | Topkapi Place: در فاصله 1 کیلومتری
  • بازار ادویه | Arasta Bazaar: در فاصله 550 متری
  • حمام خرم سلطان ایاصوفیه | Ayasofya Hurrem Sultan Hamam: در فاصله 350 متری
  • کلیسای ایا ایرنه | Hagia Irene: در فاصله 750 متری
  • موزه باستان شناسی | Archaeological Museum: در فاصله 850 متری
  • موزه هنرهای اسلامی و ترکی | : در فاصله 75 متری
  • و ...
ایاصوفیه
مسجد سلطان احمد استانبول
کاخ توپکاپی
بازار ادویه

سخن آخر

با هم گردش کوتاه و جذابی درون باسیلیکا سیسترن، یکی از پربازدیدترین مکان های استانبول داشتیم.

نظر شما درباره این جاذبه تاریخی چه بود؟ علاقه دارید تا این سرداب مرموز و وسیع را از نزدیک ببینید؟

تا به حال در سفرهای خود به استانبول به باسیلیکا سیسترن رفته اید؟

نظرات، خاطرات و عکس های ارزشمند خود را با ما در میان بگذارید و بگویید این بار به سراغ معرفی کدام جاذبه استانبول برویم. 

نتیجه نقد و بررسی کارناوال

4.4

بررسی شده توسط زينب شيرازی

ارزش تاریخی(عالی) 4.5
شرایط نگهداری و مرمت(خوب) 4
دسترسی به وسایل حمل‌و‌نقل عمومی(عالی) 5
ارزش معماری(خوب) 4

نقاط قوت

  • از محبوب ترین جاذبه های استانبول
  • بزرگ ترین سرداب به جا مانده از امپراتوری روم شرقی
  • جاذبه ای به قدمت 1500 سال
  • دسترسی آسان

نقاط ضعف

  • فاقد امکانات رفاهی

نقد و بررسی کاربران

میانگین امتیاز کاربران

از مجموع 4 رای

4.5

دوستان

1

آیا بازدید از باسیلیکا سیسترن استانبول را به دیگران پیشنهاد می‌کنید؟
ارزش هزینه به لذت(عالی) 4.5
کیفیت عملکرد راهنما(عالی) 4.8
دسترسی به وسایل حمل‌ونقل عمومی(خوب) 4.3

باسیلیکا سیسترن استانبول را دیده‌اید؟

تجربه و نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید

سوالی دارید؟

از کارشناسان و کاربران کارناوال بپرسید

جدیدترین نقد
نازى هاشمى

4.8

واى چه جاى تاريخى و قشنگيه من عاشق اين سبك معماريم

انتشار: 18 اسفند 1398

آیا این دیدگاه مفید بود؟
ramin radmehr

با سلام و درود

5

واقعا عالی نوشته بودید.برای مطلبتون وقت گذاشته بودید و بدون هیچ خصاصتی اطلاعات مفیدی رو در اختیار خوانندگان گذاشته بودید.برای من که استانبول رفتم تداعی کننده خاطرات خوبی بود و خیلی استفاده کردم.امیدوارم همیشه سالم و سرحال باشین.

سفر با دوستان
تجربه سفر ramin radmehr به باسیلیکا سیسترن استانبول

انتشار: 27 بهمن 1398

آیا این دیدگاه مفید بود؟

پرسش و پاسخ

پرسش جدید

رامين شفيعى
پرسش:

من رشته پژوهشگری جامعه شناسی میخونم و ممکنه انشاا... یه سفری به ترکیه داشته باشم و خيلى مشتاقم که طرز زندگی مردم ترکیه و تفکراتشون رو راجع به مسائل مختلف، بشناسم و دسته بندی کنم. اگه بفرمایین که اطلاعات کامل قبل از سفر رو بجز سايت خودتون كه خيلى مفيد بود برام از کدوم سایت های خارجی البته ميتونم پیدا کنم ممنون میشم.

سحر بحیرائی
در پاسخ به رامين شفيعى:

سلام دوست عزیز

اگر در زمینه اطلاعات مشابه وبسایت کارناوال سوال دارید می توانید از وبسایت های معتبر TRIP ADVISOR, LONELY PLANET,GO TURKEY و... استفاده کنید که اطلاعات جامع سفر را به زبان انگلیسی در اختیار شما قرار می دهند.

انتشار: 07 اردیبهشت 1399

انتشار: 10 فروردین 1399

آیا این دیدگاه مفید بود؟
اپلیکیشن کارناوال

با وب اپلیکیشن (PWA) کارناوال، کنترل سفر دست شماست.
در این اپلیکیشن شما دنیایی از امکانات و خدمات را همیشه و همه جا در جیب خود دارید؛ آشنایی با جاذبه‌های گردشگری، رزرو آنلاین بلیط هواپیما، رزرو هتل، ویلا و اقامتگاه بوم‌گردی، رزرو آنلاین تورهای داخلی و خارجی و سایر خدمات توریستی گردشگری همه در اپلیکیشن کارناوال .

تماس با کارناوال

پشتیبانی 8 صبح تا 1 بامداد:

هدف اصلی کارناوال این است که بهترین خدمات گردشگری را به صورت آنلاین به کاربران خود ارائه دهد. هر آن چیزی که برای سفر خود نیاز دارید را از کارناوال بخواهید؛ از آشنایی با جاذبه ها، سوغات و غذاهای محلی تا رزرو آنلاین بلیط هواپیما و انواع اقامتگاه. در هر جا و در هر ساعت از شبانه روز، می توانید به صورت آنلاین خدمات سفر خود را رزرو کنید و یا هر سوالی دارید از ما بپرسید. کارناوال کنترل سفر شماست!

کلیه حقوق مادی و معنوی کارناوال برای شرکت کاروان سفر های نیکسام محفوظ است. استفاده از محتوای سایت تنها در صورت پذیرش شرایط و ضوابط امکان پذیر است.

خانهعکاسخانه

کنترل سفر دست شماست