غارهای سه گانه تیس
استان سیستان و بلوچستان، منطقه آزاد چابهار، روستای تیس، دامنه کوه شهبازبند
4.3
از 5 امتیاز
میانگین نظرات 4 کاربر
مدت پیشنهادی بازدید
30 تا 45 دقیقه
ساعت دسترسی
هزینه ورودی
رایگان
آشنایی با غارهای سه گانه تیس
چرا بازدید کنیم؟
معرفی کوتاه
کجاست؟
نقشه و مسیر
آقام چی گفتن؟
نظرات کاربران
سوالی دارید؟
پرسش و پاسخ
معرفی کوتاه
یکی از جاذبه های مهم روستای تیس که در شمال غربی شهرستان چابهار واقع شده است، غارهای بان مسیتی هستند. این غارهای سه گانه در دامنه کوه شهبازبند و در ارتفاع 25 متری از سطح زمین قرار دارند و دوتای آن ها طبیعی و یکی از آن ها، دست ساز است. با توجه به شواهدی که به دست آمده است عده ای معتقدند که از این غارها در گذشته به عنوان پرستشگاه و محل انجام مناسک مذهبی و ذبح استفاده می کرده اند.
درباره وجه تسمیه این غارها، باید گفت که بان در زبان بلوچی به معنای مرد صالح، خداپرست و تارک دنیاست و مسیتی به معنای پرستشگاه و معبد مرد صالح؛ البته در برخی منابع آمده است که بان به معنای شهر است و مسیتی به معنای ماد و در نتیجه، این غارها پرستشگاهی برای مهرپرستی بوده اند.
غار اول
درون یکی از این غارها که طبیعی ست و ابعاد کوچکی دارد، در عمق یک متری از سطح غار، یک آرامگاه از جنس گچ ساخته شده است که مردم محلی آن را با عنوان بان مسیتی می شناسند؛ البته این روزها، این نام تعمیم پیدا کرده است و به کل مجموعه غارهای سه گانه، بان مسیتی می گویند. همچنین خوبست اشاره کنیم که بر روی دیوارهای این معبد یا آرامگاه، با جوهر قرمز و بنفش خطوط و علاماتی رسم شده که به خط گجراتی و هندی شباهت دارند.
غار دوم
این غار در فاصله 7 متری از غار اول قرار دارد و ارتفاع دهانه اش، 80 متر است. انتهای این غار مسدود شده است؛ اما گمان می برند در گذشته در انتهای آن، پل ارتباطی به غار سوم وجود داشته، یا آنکه غار دوم به چاه های زیرزمینی و محل دفن مردگان مرتبط بوده است.
غار سوم
غار سوم هم 50 متر با غار اول فاصله دارد و در سمت چپ آن واقع شده است؛ ارتفاع دهانه این غار به 20 متر می رسد.
انتشار
20 آبان 1398
به روز رسانی
21 آبان 1398
نقد و بررسی کاربران
میانگین امتیاز کاربران
از مجموع 4 رای
4.3
زوج
1
سهولت در دسترسی | (عالی) 4.8 |
طراحی مسیر بازدید | (خوب) 3.9 |
نظافت | (خوب) 4.4 |
غارهای سه گانه تیس را دیدهاید؟
تجربه و نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید
سوالی دارید؟
از کارشناسان و کاربران کارناوال بپرسید
آرش بروجردى
این مکان از نظر فیزیکی و امکانات زیاد جالب نیست ولی همین که یه شخصی اومده و اینجارو کنده و عبادت کرده خیلی برام جالب بود و اون غارهایی که کنده بودن برای مسیر عبور خودشون و گوسفندان که اون طرف کوه بروند.
4.2
انتشار: 04 اسفند 1398
على اينانلو
یسری غار ساختگی درست کردن
3.8
از دوتا روستایی پیر پرسیدم گفت قدیما گوسفندامون میذاشتیم اونجا تاریخی کجا بود مخصوص قبرستون جن های تیس که خیلی خنده دار بود آدرس میپرسیدیم میخندیدن و از دوتایی هم پرسیدیم گفتن جن کجا بود که قبر داشته باشه و وقتی پامون گذاشتیم اونجا فهمیدیم بله جنازشون همون موقع داشتن داخل صخره های ماسه ای دفن میکردن یعنی قبرستون کاملا دست سازه و خیلی قدمت داشته باشه مال دوره ساسانی اینکه میگن جن ها ساختن و کسی نمیدونه چرت و پرت .
انتشار: 04 اسفند 1398
حسن فقیه
سه غار در کنار یکدیگر واقع شده است، دو غار مصنوعی و یک غار طبیعی که این سه غار توسط بومیان منطقه به بان مسیتی نام گذاری شد.این نام گذاری بیشتر بخاطر غار میانی است، در زبان سیستانی (بلوچی) بان به مرد صالح، خداپرست و تارک دنیا گفته میشود و مسیتی یعنی پرستشگاه و معبد مرد صالح و خداپرست.
4.7
در غار میانی، یک مقبره کوچک از گچ در عمق یک متری از سطح غار قرار دارد. این مقبره کوچک شکل مکعب و صندوقچه ای داشته و گنبدی به ارتفاع 40 سانتی متر بر روی آن ساخته شده است. در ورودی مقبره رو به دره تیس و به موازات دهانه ورودی غار واقع است. در گذشته مردم محلی قرآن و اوراق متبرکه را در این محل می آوردند تا در آنجا محفوظ بمانند اما امروزه این باور و سنت به فراموشی سپرده شده است. بر روی دیوارهای معبد، با جوهر قرمز و بنفش خطوط و علاماتی نقش گردیده که مانند خط گجراتی و هندی هستند. در سمت راست این غار، غار دیگری وجود دارد که از سکویی از گچ و سنگ ساخته شده است. دهانه ی ورودی غار 80 سانتی متر بوده و سقفی کوتاه دارد. در اطراف این غار کنده کاری هایی مشاهده میشود. این غار در انتها مسدود شده است. احتمال می رود این غار به غار سمت چپ راه داشته باشد و یا از طریق چاه های زیر زمینی مکانی برای دفن مردگان بوده باشد.
انتشار: 04 اسفند 1398
پرسش و پاسخ
پرسش جدید