کارناوال - راهنمای سفر

روستای امامه

تهران، شهرستان شمیرانات، بخش رودبار قصران

4

از 5 امتیاز

میانگین نظرات 14 کاربر

گالری تصاویر

مدت پیشنهادی بازدید

5 تا 24 ساعت

ساعت دسترسی

امروز سه‌شنبه 24 ساعته

هزینه ورودی

رایگان

همه چیز درباره روستای امامه

چرا بازدید کنیم؟

نقد و بررسی کارناوال

کجاست؟

نقشه و مسیر

آقام چی گفتن؟

نظرات کاربران

سوالی دارید؟

پرسش و پاسخ

نقد و بررسی کارناوال

سحر بحیرائی

نویسنده ارشد کارناوال

انتشار

14 دی 1397

به روز رسانی

25 خرداد 1399

معرفی /

روستای امامه | وعده گاه سوگلی دربار و شاه قجری

 این بار می خواهیم سری به روستای امامه تهران بزنیم که یکی از ییلاقات خوش آب و هوای پایتخت به شمار می رود. امامه از باغ های میوه و رودخانه ای پربرکت برخوردار است که روستا را سیراب می کند. معماری روستای امامه در طول سال ها دستخوش تغییرات فراوانی شده اما هنوز هم می توان اثرات خانه های قدیمی را در آن دید. با کارناوال همراه شوید تا سری به این روستا بزنیم و در جاهای دیدنی امامه گردشی دلچسب داشته باشیم.

چرا روستای امامه؟


  • امامه از ییلاق های تهران است و آب و هوای بسیار خوبی نسبت به پایتخت دارد.
  • در امامه می توانید جاذبه های تاریخی و طبیعی از قلعه مازیار تا چشمه های آب را ببینید.
  • این روستا از شکارگاه های قدیمی دوران قاجار و از ییلاق های محبوب شاهان این دوره به شمار می رفته است.
  • امامه مسیرهای پیمایشی و کوه نوردی بسیار خوبی دارد.

مناسب برای


طبیعت گردان

کوهنوردان

سفرهای گروهی 

خانواده و دوستان

نامناسب برای


 معلولان جسمی

سالمندان (به ویژه در فصول سرد)  

 

 

Photo by : Ammameh village@
Photo by : Ammameh village@

آشنایی با روستای امامه

در دامنه های جنوبی البرز مرکزی، پشت پیچ و خم های بخش رودبار قصران شهرستان شمیرانات یکی از بزرگ ترین روستاهای این بخش به نام امامه قرار دارد که به دو بخش امامه بالا و امامه پایین تقسیم می شود. این روستای زیبا شهرت خود را بیشتر مدیون قلعه تاریخی مازیار است که در بالاترین نقطه روستا، خودنمایی می کند. وقتی وارد روستا می شوید اولین چیزی که توجه تان را جلب می کند باغ های پربار میوه هایی مثل گردو و سیب های سرخ شمیران است که تا ماه مهر زینت بخش این روستای زیبا هستند. روستا به خاطر وجود چشمه های خروشان، بسیار پر برکت است و آب بخش وسیعی از مناطق اطراف خود را تامین می کند. اما جذاب ترین نکته درباره این روستا دخترکی است که سال ها پیش وقتی گوسفندانش را حوالی امامه به چرا برده بود شاه قاجار را یک دل نه صد دل شیفته خود کرد و بعدها عزیز دردانه شاه شد. او کسی نبود جز انیس الدوله!

روستای امامه، وعده گاه سوگلی دربار و شاه قجری

در دوران قاجار بیشتر روستاهای ییلاقی اطراف تهران شکارگاهی برای شاهان این دوره محسوب می شده است. در یکی از روزها وقتی ناصرالدین شاه برای شکار به ییلاق شمال شرق تهران یعنی همین روستای امامه می رود دختر چوپانی به نام "فاطمه" را در آن جا می بیند و با او به گفت و گو می پردازد. شاه از شیرین بیانی دخترک بسیار خوشش می آید و تصمیم می گیرد تا دخترک 16 ساله را به عقد خود در آورد. فاطمه در دربار شاهی به تحصیل می پردازد و به کمالات خاصی می رسد. در اصل شاه، فاطمه را جایگزین "جیران" سوگلی قبلی خود می کند و بعدها به دستور وی لقب " انیس الدوله" را برایش انتخاب می کنند. انیس الدوله همان دختری است که با شکستن قلیان های حرمسرا شاه را مجبور به پیروی از فتوای میرزای شیرازی درباره منع تنباکو کرد و اولین بانوی دربار بود که به اروپا (روسیه) سفر کرد اما خیلی زود و به خاطر ناسازگاری با فرهنگ آن ها به تهران بازگشت. انیس الدوله بسیار به شاه وفادار بود و بعد از ترور شاه تا زمان مرگ عزاداری کرد.

بعد از ازدواج انیس الدوله با ناصر الدین شاه اتفاقات خوبی برای روستا افتاد و امکانات زیادی به آن ها تعلق گرفت. سال ها بعد وقتی که داشتن نام خانوادگی برای مردم اجباری شد بسیاری از خانواده های روستا نام خانوادگی "انیسی" را برای خود انتخاب کردند و هم اکنون نیز طایفه انیسی در این روستا زندگی می کند. 

در ادامه با کارناوال همراه شوید تا نگاهی به این روستا و گذشته پر پیچ و خمش بیندازیم.

Photo by : Unknown

دیدنی ها و تفریحات روستای امامه

در این بخش گشتی در روستا خواهیم زد و از دیدنی ها و زیبایی های این روستای ییلاقی قجری برای تان خواهیم گفت.

1- حال خوش باغ های میوه و پیاده روی در کوچه باغ های روستا

باغ های میوه یکی از بهترین مکان هایی است که می تواند انسان را از زندگی شهری دور کند و به او آرامش دهد. روستای امامه به خاطر موقعیت جغرافیایی خاصی که دارد، دارای بالغ بر 30 هکتار باغ گلابی، گردو، سیب، آلبالو و هلوست که در فصل های مختلف زینت بخش روستا می شوند. سرسبزی باغ ها به خاطر وجود قنات ها و چشمه های اطراف مثل چشمه پیر حمزه است که آب شان پای درختان روستا رفته و آن ها را سیراب می کند. کوچه پس کوچه های روستا بسیار جالب و دیدنی هستند و در هر فصل رنگ و لعاب خاصی به خود می گیرند. بعد از آن که گشتی در کوچه باغ های پر رونق روستا زدید می توانید از کنار رودخانه پر آب روستا که از قله مهر چال سر چشمه می گیرد عبور کنید و سری به مسیر پیاده روی معروف روستا بزنید که در پایین دست ورجین (1) و روستای کلوگان قرار دارد و روستای امامه را به کلوگان وصل می کند.

پاورقی


 1- ورجین یکی از مناطق حفاظت شده شهرستان شمیرانات استان تهران است که به خاطر تنوع پوشش گیاهی و جانوری اش اهمیت بسیاری دارد.

Photo by : Ammameh village@
Photo by : Ammameh village@

2- کوهنوردی

روستای امامه در ارتفاعات شمال شرقی تهران قرار دارد و گذرگاهی برای کوهنوردانی محسوب می شود که قصد صعود به قله هایی مثل همهن، مهر چال و پیرزن کلوم (کلون) را دارند. برای صعود به قله همهن می توانید در مسیر امامه به راحت آباد در مکانی به نام باغ تنگه توقف کنید (که مسیر رسیدن به آن مانند مسیر رسیدن به قلعه مازیار است که در قسمت بعد به آن خواهیم پرداخت) و در جهت شمال و شمال شرقی کوه صعود خود را به قله آغاز کنید. اگر هم قصد صعود به قله های مهر چال و پیرزن کلون یا کلوم را دارید در روستای امامه از راه‌بلدهای محلی برای صعود خود کمک بگیرید. 

3- پیاده روی در مسیر امامه به کلوگان

اگر اهل طبیعت گردی یا پیمایش های سبک باشید این مسیر حتما توجه تان را جلب خواهد کرد. اصلا شاید بتوان گفت که بیشتر طبیعت گردان، روستای امامه را بیشتر به خاطر همین مسیر پیمایشی می شناسند. برای رفتن به این مسیر پیمایشی زیبا ابتدا باید خود را به میدان امامه بالا رسانده و سمت راست میدان وارد کوچه "هشت متری میانا" و بعد وارد دره کلوگان شوید. بعد از آن که وارد مسیر شدید حدود 5 ساعت پیاده روی نیمه سنگین در پیش دارید تا به آبشار کلوگان برسید؛ البته خود روستای کلوگان به آبشار نزدیک تر بوده و برای رسیدن به آن تنها 1 ساعت و نیم پیاده روی لازم است. همان ابتدای مسیر کوچه باغ های امامه پایین با میوه های رنگارنگ شان دل هر بیننده ای را می برند. در مسیر دره و در راستای رودخانه به سمت پایین بروید و ترجیحا از مسیر مال رو عبور کنید. در طول مسیر ممکن است به بخش هایی سخت و ناهموار برخورد کنید که عبور از آن ها دشوار باشد بنابراین سعی کنید مسیر رودخانه را پیش بگیرید و از آن منحرف نشوید. آبشار کلوگان با ارتفاع حدود 30 متری از کف دره در سمت راست شما و در یک فرعی قرار دارد که با پیمودن 500 متر به آن خواهید رسید.

نکات مهم

1- در مسیر رسیدن به آبشار چشمه آبی وجود ندارد که بخواهید از آن برای رفع تشنگی استفاده کنید پس حتما آب کافی در طول مسیر همراه خود داشته باشید. همچنین روستای امامه بسیار بزرگ است که همین امر امکان گم شدن شما در میان کوچه پس کوچه های آن را افزایش می دهد پس اگر برای بار اول به آن جا می روید از یک راه بلد یا یک محلی کمک بگیرید.

2- پیمایش و کوهنوردی در این مسیر نیمه سنگین است پس حتما قبل از اقدام برای پیاده روی توانایی های خود را حتما در نظر بگیرید. هم چنین یادتان باشد در طول مسیر پیمایش آنتن موبایل وجود ندارد و کل مسیر حدود 10 کیلومتر است به همراه کوهپیمایی ساده.

Photo by : Saleh Khandagh Abadi
Photo by : Sajad Zareian

4- بازدید از قلعه هزار ساله مازیار

قلعه مازیار یا قلعه امامه که عده ای به آن قلعه سنگی هم می گویند حدود 1200 سال قدمت دارد و در گذشته با نام عمامه قلعه قرب الری (1) هم شناخته می شده است. روایت ها بیان می کنند که قلعه مازیار به دست مردآویج در دوره آل زیار ساخته شده و در اصل به سبک قلعه های نظامی که حسن صباح ساخته بود، بنا شده است. وسعت قلعه حدود 900 متر مربع است و حدود 2450 متر از سطح دریا ارتفاع دارد. گفته می شود که قلعه مازیار در گذشته دارای دو بخش متفاوت شمالی (عامه نشین) و جنوبی (شاه نشین) بوده که دسترسی به آن بسیار دشوار و فقط از بخش شمالی امکان پذیر بوده است. این قلعه همچنین در زمان های گذشته تبعید گاه مبارزان مازندرانی نیز بود. 

دسترسی به قلعه مازیار به نسبت دشوار است چرا که در مکانی مرتفع تر از محیط اطرافش قرار گرفته و به احتمال زیاد دلیل آن ایجاد یک موقعیت استراتژیک برای حفاظت از قلعه بوده است. از قلعه مازیار بخش هایی مثل اتاق ها، باروها، حصار دفاعی، غار، قنات، ارگ و شاه نشین آن باقی مانده است. هم چنین سفال های پیدا شده در اطراف آن نشان دهنده تعلق قلعه به اوایل دوره اسلامی است. جنس قلعه نیز از مصالحی مثل ساروج، ملات و گچ است که در زمان ها گذشته برای ساخت قلعه ها از آن ها استفاده می کرده اند. این قلعه با شماره ۳۹۷۲ در تاریخ 10 مهرماه 1380 در فهرست آثار ملی به ثبت رسید. 

دسترسی به قلعه مازیار

برای آن که به قلعه دسترسی پیدا کنید باید به سمت امامه بالا حرکت کنید و از خیابان 25 متری مهرچال به سمت روستای راحت آباد بروید . در مسیر بعد از 1 کیلومتر به باغ تنگه می رسید جایی که وسایل نقلیه تان را باید همان جا بگذارید و ادامه راه را پیاده بروید. سمت چپ باغ تنگه رودخانه ای وجود دارد که اگر آن را حدود 500 متر بپیمایید به تلاقی دو دره می رسید که قلعه بر فراز این دره ها قرار گرفته است. در همان دو راهی، مسیر پاکوبی به سمت قلعه وجود دارد که بعد از نیم ساعت راه رفتن در آن به قلعه خواهید رسید.

نکته: در مسیر رسیدن به قلعه چشمه کوچکی به نام "امبیشه" قرار دارد که در کنار آن آب انباری هم وجود دارد که صدای آب جاری آن بسیار دلنشین است. اگر اهل بالا رفتن از مسیرهای سخت نیستید می توانید دور نمای قلعه را از روی پل باغ تنگه تماشا کنید. 

پاورقی


1- مورخ و جغرافیدان معروف، یاقوت حموی درباره  قلعه امامه این چنین گفته است که: عمامه قلعه قرب الری؛ بدین معنا که قلعه امامه در نزدیکی شهر ری واقع شده است.

5- امامزاده های روستای امامه

روستای امامه در مجموع دارای دو امامزاده با نام های "شاهزاده حسین" و " نور" است. این امامزاده که به روایتی از نوادگان امام موسی کاظم به حساب می آید در امامه پایین واقع شده و ساختمان نوسازی دارد.

امامزاده نور

چند سال پیش در حیاط امام زاده نور کتیبه ای وجود داشت که از آن محافظت نمی شد تا آن که به دست اشخاصی نامعلوم دزیده شد.

دسترسی به امامزاده نور

اگر می خواهید از امامزاده نور دیدن کنید باید به جاده امامه پایین بروید تا در مسیر آن را ببینید. کمی آن طرف تر از امام زاده نور سروی وجود دارد که به گفته اهالی روستا 400سالی قدمت دارد ولی صحت آن بر هیچ کس روشن نشده اما بازدید از آن خالی از لطف نیست.

امامزاده شاه حسین

درباره امام زاده شاه حسین نیز چنین می گویند که بر اساس شجره نامه ای که دارد نسبش به امام موسی کاظم (ع) بر می گردد و ساخت بقعه آن مربوط دوره ایلخانی بوده که صرفا در حد روایت است. بنای بقعه بسیار ساده با سقفی شیروانی و ضریح کوچک از جنس چوب است. آستان امام زاده شاه حسین در بافت قدیمی روستا قرار دارد و در دوره قاجار به دست انیس الدوله (سوگلی ناصر الدین شاه قاجار) مورد تعمیر قرار گرفت و بر اساس کتیبه ای که در سردر ورودی بقعه قرار دارد، بنای امامزاده مجدد در سال ۱۳۲۸ خورشیدی مرمت شده است.

5- چشمه و کتیبه تاریخی پیر حمزه

یکی از جاذبه های دیدنی این روستا که افراد زیادی برای دیدنش عازم امامه می شوند کتیبه و چشمه پیرحمزه در ارتفاعات مهر چال است. چشمه پیرحمزه تامین کننده اصلی آب شرب روستاست که اهالی امامه احترام و تقدس خاصی برای این چشمه و امامزاده منتسب به آن قائل هستند. برای دیدن چشمه باید جاده امامه بالا را طی کنید و وقتی به پل باغ تنگه رسیدید به سمت چپ یا غرب بروید؛ البته توجه داشته باشید که رسیدن به این چشمه مسیر آسانی نیست و کمی دشوار است و تقریبا با 2 تا 3 ساعت پیاده روی از پایین ارتفاعات می توانید به چشمه برسید.

6- منطقه باغ تنگه

یکی دیگر از جاذبه های دیدنی روستا منطقه باغ تنگه است که در بخش شمالی روستا قرار گرفته است و در راه رسیدن به قله ها و یا دیدن قلعه مازیار حتما با آن برخورد خواهید کرد. این منطقه به خاطر انبوه بودن درختان و رودخانه پر آبش که به رودخانه امامه هم معروف است بسیار پرطرفدار است و هر ساله گردشگران برای پیک نیک و گشت این بخش از روستا را انتخاب می کنند. 

Photo by : Ashkan Anisi
Photo by : Ali Afshari

اقامت در روستای امامه

در روستا خانه ای برای اجاره و شب مانی وجود ندارد اما شما می توانید برای اقامت در حوالی روستا از هتل ها، پانسیون و ویلاهای شمشک، دیزین و مناطق اطراف استفاده کنید. اگر هم با خود تجهیزات کوهنوردی به همراه دارید و می خواهید کمپ بزنید می توانید در دامنه کوه های شرقی و شمال شرقی روستا (دشت مهرچال) که در کنار آن رودخانه زیبایی هم وجود دارد چادر بزنید و شب مانی داشته باشید.

امکانات گردشگری روستای امامه

جنب میدان امامه بالا سرویس بهداشتی عمومی قرار دارد که می توانید از آن استفاده کنید، البته به دلیل عدم رسیدگی سرویس خیلی تمیزی نیست.

Photo by : Ammameh village@
Photo by : Ammameh village@

مسیر دسترسی روستای امامه

آدرس: تهران، شهرستان شمیرانات، دهستان رودبار قصران، روستای امامه

ماشین شخصی: برای رسیدن به روستای امامه ابتدا باید از طریق بزرگراه شهید بابایی شرق و یا سایر مسیرها به میدان قائم ( لشکرک) برسید و سپس وارد جاده فشم شوید. پس از 15 کیلومتر رانندگی (3 کیلومتر بعد از سه راهی اوشان) به تابلوی روستای امامه می رسید که شما را پس از 7 کیلومتر رانندگی به امامه می رساند. قبل ورود به روستا نیز یک سه راهی وجود دارد که مسیر مستقیم آن خیابان گلزار و مرکز روستاست که شما را به میدان امامه می رساند و سمت چپ نیز خیابان 25 متری مهرچال و مسیر راحت آباد و باغ تنگه است.

تاکسی: برای رفتن به امامه می توانید در فلکه چهارم تهرانپارس سوار تاکسی هایی شوید که به میدان فشم یا ابتدای جاده امامه می روند و از آن جا هم با یک دربست به امامه می رسید.

اگر خواستید سری به روستای امامه پایین بزنید در 2 کیلومتری امامه بالا جاده فرعی در سمت راست تان قرار دارد که وقتی وارد آن شوید تابلو های «منطقه حفاظت شده ورجین» و «آستانه مبارکه امامزاده نور» را مشاهده خواهید کرد، این جاده شما را به امامه پایین می رساند.

نکته

1- این جاده 7 کیلومتری، پیچ در پیچ و کوهستانی است پس اگر در فصول سرد به آن جا می روید حتما از سلامت وسیله نقلیه خود اطمینان حاصل کنید.

2- اگر در روزهای تعطیل به ویژه جمعه قصد بازدید از روستای امامه را داشتید، توصیه می شود که به خاطر ترافیک جاده فشم، در سه راهی اول روستا به سمت راحت آباد بروید و از سمت لواسانات خود را به میدان قائم برسانید این جاده حدودا 25 کیلومتر است.

rostaye_ammaeee 
Ammameh village@ 

دیدنی های اطراف

اگر به روستای امامه رفتید و قصد بازدید از اطراف روستا را هم داشتید می توانید از روستاها و سایر جاذبه های زیر هم دیدن کنید. ما در این بخش لیست کوتاهی از این دیدنی ها به همراه فاصله شان تا امامه را برای تان آورده ایم.

روستای کلوگان | 16 کیلومتر

شهر فشم | 10 کیلومتر

روستای ایگل | 17کیلومتر

پیست اسکی دیزین | 38 کیلومتر

شهر شمشک | 21 کیلومتر

شهر میگون | 14 کیلومتر

روستای آهار |  17 کیلومتر

روستای دربندسر | 25 کیلومتر

 

Asadollah Kiadarbandsari 

بهترین فصل سفر به روستای امامه

این روستا یکی از ییلاقات بسیار خنک استان تهران محسوب می شود که در بخش شمال شرقی آن قرار دارد. در اصل می توان گفت که روستا در تمامی فصول چیزی برای عرضه دارد که نمی توان از آن گذشت و زمان سفر شما به روستا کاملا بستگی به سلیقه تان در طبیعت و حال و هوایی دارد که می خواهید تجربه کنید. 

فصل بهار: اگر در بهار به روستا رفتید حتما  شکوفه های رنگارنگی را خواهید دید که زینت بخش روستا می شوند و البته چشمه ها و رودخانه از همیشه پر آب تر هستند.

فصل تابستان: در تابستان نیز می توانید تجربه یک گشت و گذار در ییلاقی خنک و خوش آب و هوا دور از آلودگی های پایتخت را داشته باشید.

فصل پاییز: در این فصل روستا به قاب نقاشی بسیار زیبایی تبدیل می شود که کف کوچه هایش با برگ های زرد و نارنجی رنگ آمیزی و فرش شده است.

فصل زمستان: اگر هوس برف بازی کردید و خواستید یک روستای زیبای پوشیده از برف را در ارتفاعات تهران ببینید حتما به روستای امامه سر بزنید.

LI@ 

گویش مردم روستا

زبان اصلی مردم روستای امامه فارسی و طبری است. مردم این روستا مانند سایر مردم روستاهای اطراف رودبار قصران به زبان طبری صحبت می کنند که البته به واسطه مهاجرت و رفت و آمد جوانان روستا به شهر زبان طبری در میان اهالی رو به فراموشی است. در حالت کلی زبان مردم رودبار قصران به دو لهجه متفاوت ادا می شود. مردم اهل فشم رودک بیشتر با لهجه دری و مردم رودبار قصران به زبان طبری که بسیار به مازندرانی شباهت دارد، صحبت می کنند.

مشاغل و محصولات روستا

مردم روستای امامه در گذشته برای تامین مایحتاج خود در تولید دام، محصولات کشاورزی و... خود کفا بودند، برای مثال زنان روستا نان هایی به نام "توتک"  با آرد و شیر در تنور می پختند و برای ماندگاری بیشتر آن را خشک کرده و مصرف می کردند، چون دسترسی به شهر بسیار سخت بود. درآمد اهالی روستا از طریق فروش شیر و لبنیات به محله تجریش و فروش لباس های پشمی تهیه شده از پشم گوسفندان تامین می شد و مردم برای تامین گرمایش خانه های شان قبل از زمستان، اهالی گندم درو می کردند و به شهر می بردند و بار زغال به جایش می آوردند. هم اکنون هم شغل اصلی اهالی روستا کشاورزی، باغداری و اندکی دامداری است.

معماری قدیمی روستا

به دلیل ساخت و ساز ویلا در این روستا بافت تاریخی و معماری آن خیلی مشهود نیست؛ اما تعدادی از خانه های اشرافی به جا مانده در روستا دارای ویژگی هایی مثل سقف های چوبی مسطح، هشتی، کلون های زنانه و مردانه روی درها و... هستند. اگر در میان کوچه های روستا قدم بزنید حتما چشم تان به تونل های کوچک و بزرگی خواهد خورد که دو قصه متفاوت درباره آن ها وجود دارد. عده ای باور دارند که در گذشته این تونل ها روستا را از زیر به مسیر قله ها و قلعه وصل می کرده و عده ای دیگر نیز معتقدند که این تونل ها انبارهای کوچک مواد خوراکی مردم روستا بوده که در آن غله و علوفه دام نگهداری می شده است چرا که این تونل های کوچک در روستاهای اطراف هم دیده می شوند.

Photo by : Ammameh village@
Photo by : Ammameh village@

تاریخچه روستای امامه

تاریخچه روستای امامه را می توان از زمان حمله اعراب به ایران پیگیری کرد. این روستا در دوران صدر اسلام و حتی کمی پیش از آن جز ولایت ری محسوب می شده و در دوره های مختلف تحت حاکمیت طبرستان (مازندران) به ویژه نور، رویان و رستمدار قرار داشته است. روایت است که به خاطر دسترسی سخت روستا به عنوان تبعید گاهی برای مبارزان مازندرانی و گرجستانی محسوب می شده است. از جمله حکومت هایی که کنترل این منطقه را به دست داشتند می توان به حکومت آل باوند، آل بادوسپان، سادات مرعشی و سادات بنی کیای ملاطی و اسماعیلیان اشاره کرد. روستای امامه از جمله مناطقی در ایران است که در برابر حمله اعراب مقاومت بالایی از خود نشان داد و مردمش به خاطر این مقاومت دست از دین خود نکشیدند و زرتشتی باقی ماندند، اما اسلام زمانی وارد این روستا شد که سادات علوی به این منطقه (لواسانات) مهاجرت کردند و مردم روستا نیز در همان سال ها به مذهب تشیع روی آوردند که افرادی مثل حسن بن زید (داعی کبیر و نخستین داعی علوی طبرستان) در این تغییر و تحول نقش بسیار بزرگی ایفا کرده است. با سقوط آخرین حاکم بادوسپان (در رستمدار) به دست شاه عباس صفوی و سرنگونی این سلسله، حکومت لواسانات و رودبار قصران به مرکزیت امامه به دستور شاه عباس صفوی به ملک سلطان حسین امامه ای لواسانی واگذار شد. در برخی کتب گفته شده که در دوره فتحعلی شاه قاجار این روستا تحت مالکیت شعاع السلطنه بود و وقتی او فوت کرد حاکیمت روستا به پسرش واگذار شد.

حیله افغان ها در روستای امامه

نقل شده که در دوران صفویان وقتی که افغان ها برای غارت و تجاوز در بخش های مختلف ایران سرک می کشیدند، به روستای امامه رسیدند. آن ها برای نفوذ در این روستا تلاش های زیادی کردند اما موفق نشدند. پس از مدتی، مردی وارد روستا می شود و با اظهار درماندگی از اهالی می خواهد که برای نجات جان زن و فرزندانش، اجازه ورود به روستا را به آن ها بدهند، مردم روستا با روی باز از آن ها استقبال می کنند. مرد حیله گر اما با سایر مردان افغان که در لباس زنان بودن وارد روستا شده و گندم های مردم را آتش می زنند.در این میان مردان روستا برای نجات جان زنان شان آن ها را در غاری می برند اما افغان ها غار را آتش زده تا زنان از غار خارج شوند اما آن ها درون غار می مانند و در آتش می سوزند. یکی دیگر از جالب ترین وقایع تاریخی که در این روستا رخ داد ملاقات ناصر الدین شاه با انیس الدوله بود که در قسمت قبل به آن اشاره کردیم. 

ارتفاعات روستای امامه
Photo by : Ammameh village@
نقاشی استاد کمال الملک از روستای امامه
Photo by : Unknown

نامگذاری روستای امامه

نام روستا در کتاب یاقوت حموی با عنوان " انبامه" آمده است که گفته می شود ریشه ای پهلوی دارد و به معنای بامگاه و یا محل مرتفع است. در کتاب «از فروغ‌السلطنه تا انیس‌الدوله» نوشته ابوالقاسم تفضلی ریشه نام این روستا را "انبانه" به معنی محل انبار کردن گندم می‌داند زیرا تا 50 سال پیش شغل اغلب مردم این روستا کشاورزی و زمین های روستا محل کشت گندم و جو بود.

روستای امامه در کتاب ها

در کتاب فرهنگ جغرافیایی ایران درباره امامه چنین آمده است:

ده، جز دهستان لواسان کوچک بخش افجه شهرستان تهران، ۱۰ کیلومتری شمال باختر گلندوک، ۵ کیلومتری خاور راه شوسه شمشک است. در کوهستان است و سردسیر. سکنه ۲۳۲۰، شیعه است و فارسی. چشمه‌سار و رود محلی دارد. غلات، بن‌شن، میوه جات، لبنیات، شغل شان است. زراعت، گله‌داری، راه مالرو و دبستان دارد. امامه به سبب راه دشوار و موقعیت استواری که داشته از قدیم پناهگاهی مناسب به حساب می‌آمده و مرکز قصران داخل، و مقر رئیس قصران تاریخی (معرب کوهسران) و امراء آن سامان محسوب می‌شده‌ است. در امامه قلعه‌ای استوار وجود داشته که ظاهرا به وسیله مازیار یا مرداویج زیاری به وجود آمده‌ است و بقایای برج و باروها و بدنه آن هنوز پابرجا و نمایان است.

مورخ و جغرافیدان قدیم یاقوت حموی درباره امامه چنین نوشته‌است:

«انبامة قلعة قرب الری» یعنی انبامه (امامه) قلعه‌ای نزدیک ری است.

Photo by : Unknown

دغدغه های کارناوال

روستای امامه که در نزدیکی پایتخت در میان سینه کش های برفی البرز جا خوش کرده است، همیشه هم روز های خوبی را نمی گذراند. این روستا و مردمانش متاسفانه از سیستم لوله کشی گاز شهری بی بهره هستند و این مساله برای روستایی در ناحیه سردسیری یک فاجعه و دغدغه بسیار بزرگ محسوب می شود. در زمان های گذشته این روستا یک حمام عمومی داشت که آن هم در سال های اخیر تعطیل شد و مردم از آن محروم شدند. از سوی دیگر به خاطر سرمای بسیار زیاد و بارش برف در نیمه دوم سال کار و کسب اصلی مردم روستا که کشاورزی و باغداری است به کل می خوابد و  اقتصاد مردم روستا راکد می شود که همین امر می تواند به معیشت آن ها لطمه بسیار زیادی وارد کند.

از مشکلات دیگر این روستا می توان به تلنبار شدن مصالح ساختمانی در جاده رودبار قصران اشاره کرد که به خاطر ویلا سازی و ساختمان سازی در اطراف این مناطق به وجود آمده اند. قدیمی های این منطقه اشاره می کنند که در گذشته در مسیر جاده به راحتی رودخانه قابل مشاهده بود اما اکنون این منظره زیبا پشت انبوهی از ویلاهای نوساز گمشده است. در اصل مهاجرت مردم روستایی و کمبود فرصت شغلی مناسب برای اهالی روستا موجب فروش خانه های روستا با نازل ترین قیمت به افراد غیر بومی شد و همین امر موجبات از بین رفتن یکپارچگی در بافت و شکل روستا را فراهم کرد. این روستا اکنون با جمعیت غیر بومی که به آن اضافه شده حدود 1500 نفر جمعیت دارد و این امر منجر به افزایش زباله، افزایش آلودگی و افزایش مصرف آب آشامیدنی چشمه ها می شود. از دیگر مشکلات روستا می توان به نبود سیستم حمل و نقل مناسب برای رفت و آمد روستاییان نیز اشاره کرد.

توصیه های کارناوال

اگر به امامه سفر کردید توجه کنید که آبشار کلوگان از اواسط تابستان به بعد و در فصل پاییز بسیار کم آب است اما در هر حال پیمودن این مسیر بسیار زیبا حال و هوای خوشی دارد که نباید آن را از دست بدهید.

در این روستا و اطرافش چشمه های آب فصلی وجود دارد که آب گوارا را به روستا می رساند و شما می توانید از آب آن ها بنوشید. این چشمه ها عبارتند از: چشمه حاج کدخدا در نزدیکی شاهزاده حسین، گَل چشمه که داخل کوچه‌های امامه بالا (نزدیک امامه پایین) قرار دارد و چشمه اَمبیشه واقع در باغ تنگه.

Photo by : Ammameh village@
Photo by : Ammameh village@

سخن آخر

راهی یکی از خاطره انگیز ترین ییلاقات تهران شدیم و گشتی در میان کوچه باغ های زیبای آن زدیم. روستای امامه با داستان عاشقانه شاه قجری بدون شک از محبوبیت زیادی در بین گردشگران برخوردار است.

 

حال شما برای ما بگویید که آیا تا کنون به امامه رفته اید و از جاذبه های تاریخی آن بازدید کرده اید؟

توصیه ها و پیشنهاد های خود را در باره این روستا با ما به اشتراک بگذارید.

نتیجه نقد و بررسی کارناوال

4.2

بررسی شده توسط سحر بحیرائی

ارزش تاریخی(عالی) 4.5
امکانات اولیه(خوب) 3.5
حال و هوای خوش(عالی) 4.5
سهولت در دسترسی(عالی) 4.5
دسترسی به وسایل حمل‌و‌نقل عمومی(خوب) 4

نقاط قوت

  • از ییلاقات خوش آب و هوای استان تهران
  • دارای جاذبه های طبیعی و تاریخی

نقاط ضعف

  • عدم رسیدگی و توجه مسئولان
  • ازبین رفتن بافت تاریخی روستا با ساخت و سازهای بیش از حد

نقد و بررسی کاربران

میانگین امتیاز کاربران

از مجموع 14 رای

4.0

خانواده

10

دوستان

2

زوج

2

انفرادی

2

آیا بازدید از روستای امامه را به دیگران پیشنهاد می‌کنید؟
امکانات اولیه(عالی) 4.5
رفتار بومیان منطقه(عالی) 4.8
سهولت در دسترسی(خوب) 4.3
نظافت(خوب) 4
شرایط اقامت منطقه(خوب) 4

روستای امامه را دیده‌اید؟

تجربه و نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید

سوالی دارید؟

از کارشناسان و کاربران کارناوال بپرسید

جدیدترین نقد

4.9

عالی ترین جای جهان یعنی امامه

سفر با خانواده
تجربه سفر undefined به روستای امامه

انتشار: 25 مرداد 1403

آیا این دیدگاه مفید بود؟

4.5

بله من انیسی هستم امامه قبلا خوب بود الان دیگه نه باغی هست ونه کشاورزی همه ویلا سازی شده افساد بیداد می کنه

سفر با خانواده
تجربه سفر undefined به روستای امامه

انتشار: 03 اسفند 1401

آیا این دیدگاه مفید بود؟
محمد حسین نادری

بنده به مدت یک سال در امامه پایین کمی بالاتر از امامزاده ویلایی اجاره کردم از هر نظر روستا عالی . مردمان مومن و با فرهنگ غنی خوش صحبت و پر انرژی منطقه ای بومی نشین ولی هیچ کس کاری به کار کسی نداره چشم انداز روستا پر از باغ های مرکبات و کوهستانهای زیبا که در فصول پاییز و بهار مه گاهی تا تراس ویلا پایین میاد در هر نظر درباره منطقه بگم کم گفتم تجربه ای واقعا به یاد موندنی شد برای ما ..

4.2

پیشنهاد میکنم اگر شرایط اجاره یا حتی خرید رو دارید حتما این روستارو سر بزنید ضمنا امامه بالا آباد تر از امامه پایین هست ولی قسمتایی از امامه پایین واقعا دنج و بی سر صدا و در عین حال کمی هم ترسناک مخصوصا فصل زمستان .. با تشکر

سفر با خانواده
تجربه سفر محمد حسین نادری به روستای امامه

سلام..چرا ترسناک..من میخوام برم اجاره کنم اونجا.ایا لوله کشی گاز دارد؟

انتشار: 09 مهر 1402

انتشار: 25 آذر 1400

آیا این دیدگاه مفید بود؟

پرسش و پاسخ

پرسش جدید

علی درزی
پرسش:

سلام خدمت دوستان روستای امامه بهترین موقع بهار تا آخر پاییز برای دیدن میباشد قشنگی خود را دارد

انتشار: 13 تیر 1403

آیا این دیدگاه مفید بود؟
صدراله همیشه بهار
پرسش:

تیرماه

انتشار: 04 دی 1400

آیا این دیدگاه مفید بود؟
ناهید مرتضوی
پرسش:

سلام چطوری باید برم روستای امامه از تهران

در پاسخ به ناهید مرتضوی :

سلام برای رفتن به امامه ازفلکه چهارم تهرانپارس ماشینهای فشم میبره میدان فشم از اونجا هم ماشین‌میبره امامه بسیار نزدیک و راحت. روستای بسیار زیبا و آرام و بهشت است واقعا مردمان مومن و شهید بسیار داده و عالی

انتشار: 11 مهر 1401

پریوش سارانی
در پاسخ به ناهید مرتضوی :

با سلام 

آدرس: تهران، شهرستان شمیرانات، دهستان رودبار قصران، روستای امامه

ماشین شخصی: برای رسیدن به روستای امامه ابتدا باید از طریق بزرگراه شهید بابایی شرق و یا سایر مسیرها به میدان قائم ( لشکرک) برسید و سپس وارد جاده فشم شوید. پس از 15 کیلومتر رانندگی (3 کیلومتر بعد از سه راهی اوشان) به تابلوی روستای امامه می رسید که شما را پس از 7 کیلومتر رانندگی به امامه می رساند. قبل ورود به روستا نیز یک سه راهی وجود دارد که مسیر مستقیم آن خیابان گلزار و مرکز روستاست که شما را به میدان امامه می رساند و سمت چپ نیز خیابان 25 متری مهرچال و مسیر راحت آباد و باغ تنگه است.

تاکسی: برای رفتن به امامه می توانید در فلکه چهارم تهرانپارس سوار تاکسی هایی شوید که به میدان فشم یا ابتدای جاده امامه می روند و از آن جا هم با یک دربست به امامه می رسید.

اگر خواستید سری به روستای امامه پایین بزنید در 2 کیلومتری امامه بالا جاده فرعی در سمت راست تان قرار دارد که وقتی وارد آن شوید تابلو های «منطقه حفاظت شده ورجین» و «آستانه مبارکه امامزاده نور» را مشاهده خواهید کرد، این جاده شما را به امامه پایین می رساند.

نکته

1- این جاده 7 کیلومتری، پیچ در پیچ و کوهستانی است پس اگر در فصول سرد به آن جا می روید حتما از سلامت وسیله نقلیه خود اطمینان حاصل کنید.

2- اگر در روزهای تعطیل به ویژه جمعه قصد بازدید از روستای امامه را داشتید، توصیه می شود که به خاطر ترافیک جاده فشم، در سه راهی اول روستا به سمت راحت آباد بروید و از سمت لواسانات خود را به میدان قائم برسانید این جاده حدودا 25 کیلومتر است.

انتشار: 02 مهر 1400

انتشار: 23 شهریور 1400

آیا این دیدگاه مفید بود؟
اپلیکیشن کارناوال

با وب اپلیکیشن (PWA) کارناوال، کنترل سفر دست شماست.
در این اپلیکیشن شما دنیایی از امکانات و خدمات را همیشه و همه جا در جیب خود دارید؛ آشنایی با جاذبه‌های گردشگری، رزرو آنلاین بلیط هواپیما، رزرو هتل، ویلا و اقامتگاه بوم‌گردی، رزرو آنلاین تورهای داخلی و خارجی و تمام خدمات گردشگری، همه در اپلیکیشن کارناوال .

تماس با کارناوال

پشتیبانی 7.30 صبح تا 1 بامداد:

هدف اصلی کارناوال این است که بهترین خدمات گردشگری را به صورت آنلاین به کاربران خود ارائه دهد. هر آن چیزی که برای سفر خود نیاز دارید را از کارناوال بخواهید؛ از آشنایی با جاذبه ها، سوغات و غذاهای محلی تا رزرو آنلاین بلیط هواپیما و انواع اقامتگاه. در هر جا و در هر ساعت از شبانه روز، می توانید به صورت آنلاین خدمات سفر خود را رزرو کنید و یا هر سوالی دارید از ما بپرسید. کارناوال کنترل سفر شماست!

کلیه حقوق مادی و معنوی کارناوال برای شرکت کاروان سفر های نیکسام محفوظ است. استفاده از محتوای سایت تنها در صورت پذیرش شرایط و ضوابط امکان پذیر است.

خانهعکاسخانه

کنترل سفر دست شماست