کارناوال - راهنمای سفر

مسجد نصیرالملک شیراز

شیراز، خیابان لطفعلی خان زند

4.4

از 5 امتیاز

میانگین نظرات 8 کاربر

گالری تصاویر

مدت پیشنهادی بازدید

30 دقیقه تا 1 ساعت

ساعت دسترسی

امروز دوشنبه 07:00 صبح تا 16:30

شماره تماس

همه چیز درباره مسجد نصیرالملک شیراز

چرا بازدید کنیم؟

نقد و بررسی کارناوال

کجاست؟

نقشه و مسیر

آقام چی گفتن؟

نظرات کاربران

سوالی دارید؟

پرسش و پاسخ

نقد و بررسی کارناوال

کارناوال

نویسنده ارشد کارناوال

انتشار

10 دی 1397

به روز رسانی

17 مرداد 1400

معرفی /

مسجد نصیرالملک شیراز | میعادگاه نور و رنگ

نمی‌شود از جاذبه‌های فارس سخن بگوییم و نامی از مسجد نصیرالملک شیراز یا همان مسجد صورتی شیراز به میان نیاید. این مسجد با جلوه‌هایش دل از هر کسی می‌برد. کاشی‌کاری مسجد نصیرالملک آن‌قدر زیبا و ظریف است که می‌توان ساعت‌ها به آن نگریست و داستان‌ها در موردش گفت. هر کسی با دیدن عکس مسجد نصیرالملک وسوسه می‌شود تا برنامه سفرش به شیراز را بچیند. جلوه‌های خیره‌کننده مسجد نصیرالملک، کارناوال را بر آن داشته تا سری به شهر بهارنارنج بزند و قدم به درون این بنا بگذارد. همراه‌مان باشید تا از این مسجد تماشایی بیشتر بدانید...

Photo by : AyyoubSaba

چرا مسجد نصیرالملک؟


  • مسجد نصیرالملک یکی از دیدنی‌ترین و متفاوت‌ترین مساجد تاریخی ایران است.
  • این مسجد به سبب وجود شیشه‌های رنگی شهرت زیادی دارد.
  • کاشی‌کاری‌های مسجد نصیرالملک در نوع خود بی‌نظیراند.
  • از جاذبه های گردشگری شیراز است که طرفداران زیادی دارد.
  • استفاده از رنگ صورتی در کاشی‌کاری‌های این مسجد باعث شده تا جلوه آن دیدنی‌تر شود و لقب مسجد صورتی را نیز به آن بدهند.
  • از محبوب‌ترین جاذبه‌های ایران از نظر گردشگران خارجی است.
  • مکانی محبوب برای عکاسی به شمار می‌رود.
  • مسجد نصیرالملک از نظر کاشی‌کاری و مقرنس‌کاری به‌عنوان ارزنده‌ترین مسجد ایران شناخته می‌شود.
Photo by : Omid Jafarnezhad

آشنایی با مسجد نصیرالملک | مسجد صورتی ایران

مسجد نصیرالملک نام یکی از دیدنی‌های پرآوازه شهر شیراز است که در محله‌ای قدیمی به نام گود عربان قرار دارد. این شاهکار معماری ایرانی-اسلامی در همان ابتدا شما را محو تماشای خود ‌می‌کند؛ همین که به در چوبی آن ‌می‌رسید چشم‌تان به کاشی‌کاری گل سرخ، گل زنبق شیراز و مقرنس‌ها‌ می‌افتد و در همان ثانیه‌های اول عاشق این مسجد ‌می‌شوید. آنچه در این بنا بسیار به چشم ‌می‌آید، استفاده از کاشی‌های صورتی رنگ است و همین مساله باعث شده تا لقب مسجد صورتی را به آن بدهند.

پس از عبور از هشتی و ورود به حیاط چهارگوش، همه چیز همانند دیگر مساجد ایران به نظر ‌می‌رسد؛ طرح‌های زیبای کاشی‌کاری، حوض مستطیل‌ شکل میان حیاط و ... همه و همه چیزهایی‌اند که در اکثر مساجد تاریخی ایران یافت ‌می‌شوند و دیدن‌شان خیلی دور از انتظار نیست. کمی بعد که پای‌تان به درون شبستان برسد تازه متوجه تفاوت این بنای مذهبی‌می‌شوید؛ شیشه‌های رنگی مسجد نور خورشید را از خودشان عبور ‌می‌دهند و بازی رنگ‌ها را در مسجد به راه ‌می‌اندازند.

این مسجد پس از گذشت بیش از 150 سال هنوز هم برای عبادت مردم مورد استفاده قرار ‌می‌گیرد و زیبایی‌ها و جلوه منحصربه‌فرد آن باعث شده تا نامش از بهمن ماه ۱۳۳۴ با شماره ۳۶۹ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت برسد.

تاریخچه مسجد نصیرالملک

در سال 1293 هجری‌قمری حاکم فارس، میرزا حسن علی خان، ملقب به نصیرالملک تصمیم گرفت مسجدی از خود به یادگار بگذارد، به همین جهت دستور ساخت مسجد نصیرالملک را صادر کرد. بر پایه کتیبه سردر این بنا حاج محمد حسن معمار و میرزا رضا کاشی گر ساخت مسجد را برعهده داشته‌اند. هزینه ساخت این مسجد نیز از محل خمس و زکات مردم تامین شد که روحانیان آن دوران از دریافت نقدی آن سرباز زده بودند.

پس از گذشت 12 سال از شروع ساخت، در سال 1304 هجری‌قمری ساخت مسجد نصیرالملک به پایان رسید؛ اما خبری از شیشه‌های رنگی در آن نبود و در و پنجره‌های رنگین شبستان در سال ۱۳۴۸ توسط استاد حاج میرزا آیت ساخته شدند. این مسجد در ابتدا مجموعه‌ای شامل یک مسجد، یک خانه، یک گرمابه و یک انبار بود؛ اما قسمت بزرگی از آن شامل اندرونی و ورودی خانه، گرمابه، آب‌انبار و فضای بین خانه و مسجد در جریان ساخت خیابان جدید لطفعلی خان زند از بین رفت و امروزه اثری از آن دیده نمی‌شود.

در برخی آثار و نوشته‌های تاریخی از مسجد نصیرالملک نام برده شده است. به‌عنوان مثال کتاب فارسنامه ناصری درباره این مسجد چنین توصیفی ارائه ‌‌می‌دهد:

در استحکام بنیان و سنگ ازاره و ستون‌های سنگی، شبستان و دریاچه (حوض) و صحن، مانند مسجد مشیر الملک و بلکه اندکی بزرگ‌تر است و بعضی تصرفات تازه در آن افزوده که بر محاسن آن افزوده است.

مرمت و نگهداری این مسجد باشکوه از سال‌ها پیش آغاز شده و تا به امروز 2 دوره تعمیرات را پشت سر گذاشته است:

  • دوره اول حدود ۷۰ سال قبل برای تعمیر پوشش کف
  • دوره دوم از سال ۱۳۷۰ تا ۱۳۸۵

امروزه نیز این بازسازی‌ها کم‌وبیش ادامه دارد و هزینه آن از درآمد موقوفات مسجد و موقوفه شخص نصیرالملک تامین ‌‌می‌شود.

نصیرالملک که بود؟

میرزا حسنعلی خان نصیرالملک از خانواده مشهور قوام شیرازی و پسر قوام الملک بود و از اعیان و اشراف دوره قاجاریه به شمار ‌‌می‌رفت. وی در زمان سلطنت ناصرالدین شاه، حکومت شیراز و فارس را برعهده داشت و به عنوان حاکمی عادل و با انصاف شهرت داشت. مرحوم نصیرالملک املاک فراوانی داشت که از جمله آن‌ها ‌‌می‌توان به قسمتی عمده از شهرک سعدی در شیراز، مزرعه‌ای بزرگ در اطراف شیراز، چندین روستا در شهرستان بیضا، و چند روستا در اطراف فسا و سروستان و ... اشاره کرد. او همه دارایی خود را وقف امور خیریه کرد و امروزه نوادگان وی تولیت موقوفه نصیرالملک را بر عهده دارند و درآمد حاصل از اموالش را صرف امور خیریه ‌‌می‌کنند.

Photo by : Amin Abedini

معماری مسجد نصیرالملک 

مسجد نصیرالملک در زمینی به وسعت 2890 متر مربع بنا شده و زیربنای آن 2216 متر مربع است. یکی از ویژگی‌های بارز مسجد نصیرالملک کاشی‌کاری و مقرنس‌کاری چشم‌نواز آن است و از این حیث به عنوان ارزنده‌ترین مسجد ایران شناخته می‌شود. نکته جالب توجه، نبود گنبد در این مسجد است که نشان می‌دهد این بنای مذهبی، کاملا شخصی بوده و عموم مردم از آن استفاده نمی‌کردند.

کاشی‌کاری این مسجد بسیار تماشایی است و نمونه آن در جای دیگری دیده نمی‌شود. یکی از ویژگی‌های این کاشی‌کاری استفاده از رنگ صورتی به‌عنوان رنگ غالب است که در هیچ مسجد ایرانی دیگری به چشم نمی‌خورد. مقرنس‌کاری مسجد نصیرالملک نیز در نوع خود بی‌نظیر و ظرافت آن مثال زدنی است. ساختار شبستان و استفاده از شیشه‌های رنگی در آن نیز از جمله جلوه‌های افسونگر این مسجد به شمار می‌رود. 

Mohammadreza Domiri Ganji 
Mojtaba Alishahi 

بخش‌های مختلف مسجد نصیرالملک

در ادامه به بخش‌های مختلف این مسجد سر می‌زنیم:

ورودی مسجد

مسجد نصیرالملک دارای دو ورودی است که به کوچه جنوبی و امامزاده مجاور آن مرتبط می‌شوند. ورودی اصلی دارای در بزرگ چوبی است که قابی سنگی با تزیینات اسلیمی‌ و سنگ یک پارچه بزرگی دارد و روی آن یک قوس پنج اُو هفت (نوعی قوس تیز) ایجاد شده است. بالای قابِ دَر، شعری از شوریده شیرازی به چشم می‌خورد که بر روی سنگ مرمر نقش بسته و نام سازنده مسجد و سال اتمام آن را نیز نشان می‌دهد. این ورودی طاق نمای بزرگی دارد که سقف آن با مقرنس‌کاری و کاشی‌های هفت‌رنگ تزیین شده و ازاره (1) آن از سنگ گندمک (2) است. این کاشی‌ها بیشتر به رنگ آبی و صورتی‌اند و در کنار هم نقوش گل سرخ و زنبق شیراز را ایجاد کرده‌اند.

 این سردر دارای دو جرز یا دیوار است که هر یک به سه قسمت تقسیم شده‌اند و در بالای آن‌ها یک تابلو با کاشی هفت رنگ قرار دارد.

پاورقی


1- قسمتی از دیوار اتاق یا ایوان که از کف تاقچه تا روی زمین است.

2- نوعی سنگ کرم-گندمی‌که طرح و رنگ آن مانند خوشه‌های گندم است.

Photo by : Reza Ghaderi

هشتی

پس از عبور از ورودی اصلی مسجد به هشتی می‌رسیم؛ فضایی نیمه تاریک که نور محدود آن از طریق درگاه یا پنجره مشبک تامین می‌شود. این قسمت در معماری ایرانی جایگاه خاصی دارد و در بیشتر بناها اعم از مذهبی و غیرمذهبی به چشم می‌خورد. دید مبهم در هشتی باعث حفظ فضای درونی ساختمان از دید غریبه‌ها می‌شود؛ اما در بناهایی همچون مسجد بیننده را تحریک و کنجکاوی او را بر می‌انگیزد.

هشتی مسجد نصیرالملک با آجر ساخته شده و درست همانند در ورودی، تابلویی از کاشی در آن وجود دارد که در پایین آن شعر معروف سعدی و نام معمار نقش بسته است.

Photo by : Unknown

دالان یا راهرو

یکی دیگر از عناصر شاخص معماری ایرانی وجود دالان یا راهرو است که در مسجد نصیرالملک هم به چشم می‌خورد. هشتی این مسجد با یک پیچ ۹۰ درجه در سمت چپ به راهرویی منتهی می‌شود که تقریبا فاقد نور است. راز استفاده از دالان در سازه‌های قدیمی این است که فرد از هشتی به فضایی تاریک هدایت شود و در گذر از آن چشمانش به نبود نور عادت کنند و سپس در نهایت حیاطی چشم‌نواز پیش رویش قرار گیرد. رسیدن به حیاط پرنور پس از یک دالان تاریک مفهوم غرق شدن در نور را تداعی می‌کند و پایانی برای سیاهی‌ها به شمار می‌رود. 

متاسفانه تصویری از این بخش در دست نیست. اگر عکسی از این قسمت در دست دارید، آن را برای کارناوال ارسال کنید تا با نام خودتان منتشر شود. عکس را اینجا آپلود کنید.

Photo by : S.Nazari

حیاط و نمای مسجد

حیاط مسجد نصیرالملک به شکل یک چهارگوش طراحی شده و در سمت شمال ساختمان مسجد واقع شده است. در میان حیاط حوضی به چشم می‌خورد که درست در مقابل ایوان مسجد قرار دارد. در فصول گرم‌تر سال مثل بهار و تابستان گلدان‌های شمعدانی در پیرامون این حوض قرار می‌دهند که طراوتی خاص به حیاط می‌بخشد. دورتادور ساختمان مسجد با کاشی‌های هفت رنگ پوشیده شده و جلوه‌ای چشم‌نواز را ایجاد کرده است.

Photo by : Moein Mosleh

طاق نماها

این مسجد دو ایوان کم‌عرض یا طاق‌نما دارد که در بسیاری منابع با نام ایوان از آن‌ها یاد شده است. این دو بخش روبروی هم قرار دارند اما شبیه هم نیستند و عبارت‌اند از:

طاق نمای شمالی 

طاق‌نمای شمالی با نام طاق مروارید یا شاه‌نشین شناخته می‌شود و با 8 متر ارتفاع به صورت کانه‌پوش (1) ساخته شده است. همه تصور می‌کنند که زیباترین قسمت این مسجد، شبستان آن است که شیشه‌های رنگی دارد؛ اما در واقع این ایوان مروارید است که از نظر معماری و طرح‌های به‌کاررفته به‌عنوان تماشایی‌ترین بخش مسجد نصیرالملک شناخته می‌شود. 

داخل و بیرون این طاق‌نما با کاشی هفت‌ رنگ تزیین شده و بر جای‌جای آن آیات قرآنی به چشم می‌خورد. ورودی این ایوان از دو طاق‌نمای کوچک میسر است که در سمت چپ و راست قرار دارد. سه نیم‌طاق در سه طرف این قسمت وجود دارد و از سمت چهارم به صحن راه پیدا می‌کند. این ایوان دارای ۴ غرفه است که در سمت چپ و راست و در طبقه دوم قرار دارند و در سمت چپ تاریخ ۱۲۹۹ ه.ق حک شده است. در لابه‌لای آجرهای بدنه این طاق چوب‌هایی به کار گذاشته‌اند تا از آسیب به بنا در هنگام زلزله جلوگیری کنند.

سقف طاق‌نمای مروارید مقرنس‌کاری شده است و نمونه‌ای از سقف‌های پنج کاسه‌ای به شمار می‌رود. در سال‌های دور به این ایوان “پن کاسه” نیز می‌گفتند اما به تدریج نام مروارید را بر آن نهادند. دلیل این نامگذاری تورفتگی ایجاد شده در طاق‌های آن است؛ بد نیست بدانید به حالت تورفتگی صدف که مروارید درون آن قرار می‌گیرد پن کاسه گفته می‌شود. 

پاورقی


1- طاق کوچکی که پشت طاق می‌زنند تا آن را شیب‌دار کنند.

سقف پنج کاسه
Terry Allen 
Reza Ghaderi 
Amin Berenjkar | Mehr News Agency 
Soroush Taheri 

طاق نمای جنوبی

طاق‌نمای جنوبی دارای کاربری خاصی نیست و تنها به‌منظور قرینه‌سازی با ایوان شمالی ایجاد شده است. این طاق‎‌نما ارتفاعی کمتر از طاق مروارید دارد و تمام سطح بیرونی و داخلی آن به کاشی‌کاری و سقف آن نیز مانند طاق شمالی به مقرنس‌کاری مزین است. دو گلدسته بر فراز این طاق‌نما دیده می‌شود که باعث شده تا طاق‌نمای جنوبی و شمالی با هم تقارن نداشته باشند.

در دو طرف طاق‌نمای اصلی، دو طاق نمای کوچکتر به چشم می‌خورد که در هر یک از آن‌ها یک در وجود دارد که هم‌اندازه نیستند و یکی از آن‌ها به داخل اتاق کوچک و دیگری به گلدسته‌ها راه پیدا می‌کند. همین مساله تقارن در طاق‌نمای جنوبی را برهم زده است. 

Iman Nabavi 
Mathias Schneider 

شبستان‌ها

شبستان به فضایی مسقف در مساجد گفته می‌شود که ستون‌های یک شکل و موازی دارد و از یک طرف به صحن یا حیاط مرکزی مسجد پیدا می‌کند. مسجد نصیرالملک دو شبستان دارد که بر خلاف بیشتر مساجد به خاطر جهت‌گیری ساختمان، در امتداد محور قبله قرار گرفته‌اند. در ادامه به معرفی این شبستان‌ها می‌پردازیم:

شبستان شرقی | موزه اوقاف

شبستان شرقی یک شبستان زمستانه محسوب می‌شود که از ایوان جلوی آن قابل دسترسی است. این ایوان با ۸ طاق نما از حیاط مسجد جدا شده و موزه اوقاف در آن برپاست. آیات قرآنی و کاشی‌کاری‌هایی با نقش گل‌وبوته بر دیوار و پیشانی طاق‌نما جلوه خاصی به این ایوان بخشیده و آن را آراسته کرده‌اند.

7 ستون بدون طرح و ساده در شبستان شرقی دیده می‌شود که در وسط فضا و در یک ردیف قرار دارند و سقف نیز با کاشی‌کاری معقلی مزین شده است. در کاشی‌کاری معقلی، کاشی‌های کوچک را در کنار هم می‌چینند تا نقش مورد نظر به دست آید.

در پشت شبستان شرقی، دری وجود دارد که به چاه بزرگی موسوم به گاو چاه یا گاورو باز می‌شود. گاو چاه به چاه‌هایی گفته می‌شود که با استفاده از حیوانات از آن آب می‌کشیدند. در تابستان‌ها، گاوها را به چاه می‌بستند و آب مورد نیاز برای آبیاری و شرب را از آن به دست می‌آوردند. این قسمت در مسجد نصیرالملک محل نگهداری و هدایت حیوان آبکش بوده است. حیوان سطل آب را از چاه می‌کشیده و در یک حوضچه خالی می‌کرده تا از فواره حیاط بیرون بزند.

یک دالان از دیگر عناصری است که در این فضا به چشم می‌خورد. نام محمد حسن معمار و محمدرضا کاشی پز که از معماران و سازندگان مسجد بوده‌‌اند در این قسمت و بر روی یک تابلو دیده می‌شود و از سال ۱۲۹۳ ه.ق به عنوان تاریخ شروع و ۱۳۰۵ ه.ق به عنوان تاریخ پایان یاد شده است. شعر زیر از سعدی در پایین این تابلو نقش بسته است:

غرض نقشی است کز ما بازماند که هستی را نمی‌بینم بقایی

 مگر صاحبدلی روزی به رحمت کند در حق استادان دعایی

Amin Berenjkar | Mehr News Agency 

شبستان غربی | تماشایی ترین قسمت مسجد

تماشایی‌ترین قسمت مسجد نصیرالملک، شبستان غربی یا شبستان تابستانه آن است که یکی از زیباترین شبستان‌های مساجد ایران به شمار می‌رود. در این قسمت از سنگ گندمک استفاده شده و در سنگ تراشی و تزیین آن الگوبرداری از مسجد وکیل شیراز به چشم می‌خورد. پوشش‌های مدور یا عرقچین‌(1)‌ها در بین تویزه‌(2)‌های این شبستان ارتفاع کمی دارند اما بسیار زیبا به نظر می‌رسند.

طاق و دیوارهای شبستان غربی با کاشی‌کاری‌های زیبا مزین شده و کف مسجد پوشیده از کاشی‌های فیروزه‌ای و نمای آن نیز آجری است. در سقف نیز نقش گل‌وبوته و نقوش اسلیمی و آیات قرآنی به خط ثلث عالی به چشم می‌خورد.

در گذشته نقاشی‌هایی از گل سرخ نیز در این شبستان دیده می‌شد؛ اما در تعمیرات حدود 70 سال پیش، با کاشی فیروزه‌ای روی آن را پوشاندند.

از تزیینات چشم‌نواز که بگذریم، اولین نکته در مورد این شبستان ستون‌های سنگی آن است که در دو ردیف 6 تایی قرار گرفته‌اند و تعداد آن‌ها به نیت دوازده امام به 12 عدد می‌رسد. این ستون‌های قطور، طرحی مارپیچ دارند و یکی از زیباترین ستون‌های اماکن تاریخی شیراز به شمار می‌روند.

هفت طاقِ چشمه‌ای در بین هر دو ستون قرار گرفته و در انتها محراب زیبایی وجود دارد که با ایجاد یک فرورفتگی در بدنه چوبی شبستان ایجاد شده است. جنس کف محراب از مرمر است و سطح آن پایین‌تر از کف شبستان قرار دارد.

این شبستان، هفت در چوبی با شیشه‌های رنگارنگ دارد که رو به صحن باز می‌شوند. مسجد نصیرالملک شهرتش را مدیون همین شیشه‌های رنگی است که به هنگام تابش آفتاب نمایشی بی‌نظیر به راه می‌اندازند. این جلوه رنگین‌کمانی کاری از استاد حاج میرزا آیت است و هر چشمی را به خود خیره می‌کند.

پاورقی


1- پوشش‌های كم‌خیز گنبدی كه معمولا برای پوشش زیرین بقعه‌ها به كار می‌روند.

2- در اصطلاح معماری سنتی، به باریکه‌های باربری از سقف‌های قوسی شکل گفته می‌شود که عامل انتقال بارهای فشاری به دیواره‌های جانبی و پایینی‌اند.

Omid Bornei 

بهترین زمان بازدید از مسجد نصیرالملک

بهترین زمان برای دیدن بازی رنگ و نور در این مسجد قبل از ساعت 9:00 است. بسیاری از گردشگران ساعت 8:00 تا 10:00 را فرصت خوبی برای بازدید از مسجد نصیرالملک می‌دانند؛ با وجود اینکه شلوغی مسجد ممکن است آزاردهنده باشد؛ اما به دیدن رنگ‌های زیبای آن می‌ارزد.

 بهترین زمان عکاسی در مسجد نصیرالملک

اگر به دنبال شکار یک عکس تماشایی از شبستان غربی مسجد نصیرالملک هستید، از نیمه فصل پاییز تا نیمه زمستان به شیراز بروید چرا که تابش مایل خورشید در این روزها بهترین شرایط نوری را برای عکاسی ایجاد می‌کند.

برای ثبت یک عکس شاهکار باید سحرخیز باشید و ساعت 7:00 تا 9:00 در شبستان حاضر شوید؛ چرا که بیشترین حجم نوری در این زمان است.

اگر هدف‌تان ثبت یک تصویر حیرت‌انگیز از طاق مروارید است، بعدازظهر به مسجد بروید چرا که نور به سمت طاق مروارید می‌تابد و آن را زیباتر از همیشه جلوه می‌دهد.

Reza Ghaderi 
Monica Saadé 
Amn Berenjkar | Mehr News Agency 

راه دسترسی به مسجد نصیرالملک

مسجد نصیرالملک در محله گود عربان قرار دارد که در قدیم به محله اسحاق بیگ معروف بود. این محله در جنوب خیابان لطفعلی خان زند واقع شده است. 

آدرس: استان فارس، شهر شیراز، خیابان لطفعلی خان زند، کوچه نصیرالملک

دسترسی با وسایل حمل و نقل عمومی‌

مترو: با مترو خودتان را به ایستگاه ولی‌عصر واقع در خط 1 متروی شیراز برسانید. ادامه مسیر تا مسجد نصیر الملک شیراز حدود 1.5 کیلومتر است که می‌توانید آن را با تاکسی طی کنید.

اتوبوس: سوار بر اتوبوس‌های خط پایانه ولی عصر-پایانه نمازی شوید که در مسیر رفت‌وبرگشت از ایستگاه‌های مصدق، درب شیخ، لطفعلی خان، سه راه احمدی، سه راه نمازی، چهارراه مشیر، چهاراه خیرات، پارامونت، مشیر فاطمی، علوم پزشکی، کریم خان زند غربی و مهندسی عبور می‌کند. برای رسیدن به مسجد نصیرالملک در ایستگاه چهارراه مشیر پیاده شوید.

ساعت و هزینه بازدید از مسجد نصیرالملک

زمان بازدید: 08:00 تا 18:00 در شش ماه اول سال و 07:00 تا 16:30 در شش ماه دوم سال

بازدید از مسجد در ساعت 13:00 تا 15:00 در نیمه اول سال و در ساعت 11:30 تا 15:00 در نیمه دوم سال امکان‌پذیر نیست.

روزهای تعطیل: عاشورا و تاسوعای حسینی، اربعین، سی‌ام صفر، اول شوال (عید فطر)، 21‌ام ماه رمضان

هزینه بازدید: 5000 تومان برای گردشگران ایرانی و 50000 تومان برای گردشگران خارجی

مسجد عتیق شیراز
نارنجستان قوام

مسجد نصیرالملک از نگاه خارجی‌ها

زیبایی‌های مسجد نصیرالملک شهره خاص و عام است و گردشگران زیادی از راه‌های دور و نزدیک به سوی آن می‌آیند. این مسجد به حدی خیره‌کننده است که روزنامه «هاف پست» یا «هافینگتن پست» (The Huffington Post) در یکی از گزارشات خود به مسجد نصیرالملک پرداخته و آن را این‌گونه توصیف کرده است:

نصیرالملک (مسجد صورتیِ ایران) مثل تماشا کردن از داخل یک زیبابین است. از بیرون که به نمای مسجد نگاه کنید شاید در نظر اول چیزی جز یک بنای معمولی مذهبی نبینید؛ اما حقیقت این است که دنیایی از رنگ در دل نصیرالملک پنهان است. 

خواندن نظرات گردشگران خارجی در مورد مسجد نصیرالملک در وب‌سایت تریپ ادوایزر (TripAdvisor)، یکی از معتبرترین وب‌سایت‌های سفر و گردشگری نیز خالی از لطف نیست:

گردشگر هندی | زمان بازدید دی 98

اثری با شیشه‌های چندرنگ زیبا

من پیشنهاد می‌کنم فقط هنگام صبح که آفتاب روشن است از آن بازدید کنید. مسجد وکیل نزدیک حمام سنتی وکیل نیز ارزش بازدید دارد.

گردشگری از انگلستان | زمان بازدید آذر 98

مکانی شگفت انگیز!

این مسجد به زیبایی آینه تمام نمایی از ترکیب رنگ‌ها و معماری عالی است.  بهترست صبح زود به بازدید بروید تا از فضای آرام و اولین نورهای خورشید که به شکلی سحرانگیز می‌تابند و در قاب دوربین جای می‌گیرند، لذت ببرید. اینجا سکوت و آرامش خوبی دارد. بازدید خوبی داشته باشید.

گردشگری از یونان | زمان بازدید آبان 98

متفاوت از آنچه قبلا دیده اید!

بازدید از  مسجد در صبح با نور مناسب بسیار حائز اهمیت است. مسجدی کوچک برای نیازهای مردم محله، پر از عرفان و بسیار رنگارنگ. اگر خوش شانس باشید و تعداد زیادی از گردشگران در آنجا نباشند، می‌توانید واقعا از بازدیدتان لذت ببرید. گوشه ای آرام پیدا کنید، روی فرش‌ها بنشینید و از جشن رنگ‌ها لذت ببرید.

گردشگری از دانمارک | زمان بازدید آبان 98

تماشایی

خیره‌کننده است و باید صبح زود به بازدید بروید. لطفا با احترام با این مکان برخورد کنید، لباس متوسط و مناسب بپوشید و با صدای بلند در داخل صحبت نکنید! متاثرکننده است که مردم در چنین مکان‌های مذهبی و مهمی‌ با صدای بلند صحبت می‌کنند.

گردشگری از دانمارک | زمان بازدید مهر 98

خارق العاده!

چه نوری و چه بازتابی. بروید و حیرت‌زده شوید! البته انتظار دیدن تعداد زیادی از گردشگران را داشته باشید.

Aleksandar Gospić 

تماشای این ویدیو از مسجد نصیرالملک را از دست ندهید

 

توصیه‌های کارناوالی

  • هرچند که مسجد نصیرالملک یک جاذبه تاریخی است و شاهکار معماری به شمار می‌رود؛ اما نباید فراموش کنیم که این مکان یک مسجد است و باید به آن احترام گذاشته شود پس شان این مکان مذهبی را حفظ کنید.
  • پیشنهاد می‌کنیم که با پای پیاده از میدان شهرداری به سمت بازار وکیل بروید تا پیش از رسیدن به مسجد از مجموعه زندیه و گردش در بازار وکیل لذت ببرید. پس از خروج از بازار وارد خیابان لطفعلی خان زند شوید و پیش از ادامه مسیر به سمت مسجد، از مدرسه خان (محل تدریس ملاصدرا) نیز دیدن کنید. پس از بازدید از مدرسه، با طی 50 متر به مسجد می‌رسید.
  • اگر در برنامه‌ریزی سفر خود به شیراز برای انتخاب محل اقامت مناسب از میان گزینه‌های مختلف به مشکل خوردید اصلا نگران نباشید، چرا که در کارناوال می توانید اقامتگاه‌های مختلف را بر اساس قیمت، ستاره هتل، امکانات و سایر موارد فیلتر و دسته‌بندی کنید. پس اگر در سفرهای‌تان اهل اقامت در هتل هستید بدون معطلی سری به صفحه رزرو هتل‌های شیراز بزنید و هتل مورد علاقه‌تان را انتخاب کنید. 
Photo by : Unknown

سخن آخر

شیراز از آن شهرهایی است که شما را افسون خود می‌کند. مسجد نصیرالملک تنها یکی از جلوه‌های سحرانگیز این شهر است و تمام زیبایی شیراز در آن خلاصه نمی‌شود. پس به هنگام بستن کوله‌بار سفر برنامه مناسبی برای خود بچینید تا مبادا از تجربه‌های ناب جا بمانید.

آیا تا به حال به شیراز رفته‌اید؟

به شبستان زیبای مسجد نصیرالملک قدم گذاشته‌اید؟

چه جاذبه‌های دیگری را در این شهر می‌شناسید؟

منتظر دیدگاه‌های شما عزیزان هستیم...

نتیجه نقد و بررسی کارناوال

4.4

بررسی شده توسط کارناوال

ارزش تاریخی(خوب) 3.5
ارزش معماری(عالی) 5
حال و هوای خوش(عالی) 5
دسترسی به وسایل حمل‌و‌نقل عمومی(خوب) 4
شرایط نگهداری و مرمت(خوب) 3.5

نقاط قوت

  • از زیباترین مساجد ایران و جهان
  • تزیینات زیبا و شگفت‌انگیز
  • کاشی‌کاری‌های بی‌نظیر
  • مکانی محبوب برای عکاسی
  • از محبوب‌ترین جاذبه‌های ایران از نظر گردشگران خارجی
  • دسترسی آسان
  • نزدیک بودن به سایر جاذبه‌های تاریخی

نقاط ضعف

  • تبلیغات و اطلاع‌رسانی ضعیف

نقد و بررسی کاربران

میانگین امتیاز کاربران

از مجموع 8 رای

4.4

خانواده

1

آیا بازدید از مسجد نصیرالملک شیراز را به دیگران پیشنهاد می‌کنید؟
ارزش بازدید(عالی) 5
دسترسی به وسایل حمل‌ونقل عمومی(خوب) 3.8
حال و هوای خوش(عالی) 5
نحوه برخورد کارکنان(خوب) 3.8

مسجد نصیرالملک شیراز را دیده‌اید؟

تجربه و نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید

سوالی دارید؟

از کارشناسان و کاربران کارناوال بپرسید

جدیدترین نقد

باسلام و احترام لطفا جهت رعایت حقوق عکاسان لطفا نام و سایت منبع عکسها را ذکر کنید.

4.6

https://omid360.com/iran/shiraz/ باتشکر

سفر با خانواده
تجربه سفر undefined به مسجد نصیرالملک شیراز
کارناوال

با سلام خدمت شما عکاس عزیز

کارناوال در صورت آگاهی از نام عکاس هر تصویر، حتما و حتما نام وی را در زیر عکس و در سمت چپ ذکر می کند. تصویر ثبت شده توسط شما هم در این متن با نام خودتان آمده است. اگر تصویر دیگری متعلق به خودتان یا دیگر همکاران تان در این مطلب می بینید حتما آن را با ما در میان بگذارید تا در اسرع وقت و پس از بررسی نام عکاس به آن اضافه شود. 

برای آگاهی از ضوابط بازنشر و اشتراک گذاری تصاویر در کارناوال به آدرس https://www.karnaval.ir/terms بروید و در صورت هر گونه مشکل یا اعتراض به بودن عکس تان در این سایت، آن را به اطلاع ما برسانید.

سپاس از دقت نظر، توجه و همراهی تان

انتشار: 17 مهر 1398

انتشار: 14 مهر 1398

آیا این دیدگاه مفید بود؟
محسن بیرامی

4.1

اگه میخواهیدبه این مسجد بروید حتما در روشنایی روز باشه چون لطفش به همینه که نور از شیشه های رنگی روی زمین منعکس بشه که واقعا چشم نوازه و خوراک سلفی و عکس!. ضمنا چند باغ زیبای دیگه شیرازم در نزدیکیه این مسجده که با حدود 10 دقیقه پیاده روی میتونید اونارو هم ببینید.

تجربه سفر محسن بیرامی به مسجد نصیرالملک شیراز

انتشار: 09 تیر 1398

آیا این دیدگاه مفید بود؟
sami

مطالب مفید و عکسای زیبا☺

انتشار: 26 دی 1395

آیا این دیدگاه مفید بود؟

پرسش و پاسخ

پرسش جدید

ندا اسماعیلی
پرسش:

آیا با لباس محلی میشه توی مسجد عکس گرفت؟

انتشار: 01 خرداد 1403

آیا این دیدگاه مفید بود؟
معصومه دوستی
پرسش:

حتما ممنون میشم راهنمایی کنید با تشکر

انتشار: 16 آذر 1402

آیا این دیدگاه مفید بود؟
معصومه دوستی
پرسش:

سلام وخسته نباشید من عکس حرفیه ای مسجد نصیر الملک را میخواستنم

انتشار: 16 آذر 1402

آیا این دیدگاه مفید بود؟

سوالات متداول

برای گرفتن بهترین و زیباترین عکس ها در نورهای رنگی مسجد نصیرالملک باید در زمان مناسبی در این مسجد حضور داشته باشید. برای آشنایی با بهترین زمان بازدید و عکاسی در این مسجد، تنها کافی ست روی این لینک کلیک کنید و به منوی بهترین زمان بازدید بروید.

ایران سرزمین مساجد تاریخی و زیباست که نمونه های آن در هیچ گوشه دیگری از دنیا به چشم نمی خورد؛ اگر می خواهید با این جاذبه های تماشایی آشنا شوید روی صفحه معرفی مساجد تاریخی ایران در کارناوال کلیک کنید. 

برای آشنایی با گزینه های مختلف اقامتی در شهر شیراز و به دست آوردن اطلاعات لازم در مورد امکانات، قیمت، آخرین تخفیف ها و شرایط رزرو آنلاین آنها و بسیاری دیگر، سری به صفحه اقامت در شیراز کارناوال بزنید.

اپلیکیشن کارناوال

با وب اپلیکیشن (PWA) کارناوال، کنترل سفر دست شماست.
در این اپلیکیشن شما دنیایی از امکانات و خدمات را همیشه و همه جا در جیب خود دارید؛ آشنایی با جاذبه‌های گردشگری، رزرو آنلاین بلیط هواپیما، رزرو هتل، ویلا و اقامتگاه بوم‌گردی، رزرو آنلاین تورهای داخلی و خارجی و سایر خدمات توریستی گردشگری همه در اپلیکیشن کارناوال .

تماس با کارناوال

پشتیبانی 8 صبح تا 1 بامداد:

هدف اصلی کارناوال این است که بهترین خدمات گردشگری را به صورت آنلاین به کاربران خود ارائه دهد. هر آن چیزی که برای سفر خود نیاز دارید را از کارناوال بخواهید؛ از آشنایی با جاذبه ها، سوغات و غذاهای محلی تا رزرو آنلاین بلیط هواپیما و انواع اقامتگاه. در هر جا و در هر ساعت از شبانه روز، می توانید به صورت آنلاین خدمات سفر خود را رزرو کنید و یا هر سوالی دارید از ما بپرسید. کارناوال کنترل سفر شماست!

کلیه حقوق مادی و معنوی کارناوال برای شرکت کاروان سفر های نیکسام محفوظ است. استفاده از محتوای سایت تنها در صورت پذیرش شرایط و ضوابط امکان پذیر است.

خانهعکاسخانه

کنترل سفر دست شماست