کارناوال - راهنمای سفر

روستای جواهرده رامسر

استان مازندران، شهر رامسر، سه راه فلسطین، جاده جواهرده

3.6

از 5 امتیاز

میانگین نظرات 29 کاربر

گالری تصاویر

مدت پیشنهادی بازدید

3 تا 24 ساعت

ساعت دسترسی

امروز پنج‌شنبه 24 ساعته

همه چیز درباره روستای جواهرده رامسر

چرا بازدید کنیم؟

نقد و بررسی کارناوال

کجاست؟

نقشه و مسیر

آقام چی گفتن؟

نظرات کاربران

سوالی دارید؟

پرسش و پاسخ

نقد و بررسی کارناوال

مهدیه اکبری پارسا

نویسنده ارشد کارناوال

انتشار

21 اردیبهشت 1398

به روز رسانی

11 تیر 1399

معرفی /

روستای جواهرده رامسر | ییلاقی در طبیعت مازندران

امروز کارناوال را همراهی کنید تا در سفری جذاب به یکی از ده روستای برتر گردشگری ایران برویم و گردشی تماشایی در روستای جواهرده رامسر داشته باشیم. همراه مان باشید تا از میان جاده ای رویایی و سرسبز گذر کنیم، قدم به یکی از زیباترین روستاهای ایران بگذاریم و آرامش را بر فراز ابرها در روستا جواهرده تجربه کنیم. کنارمان بمانید تا از دیدنی های این روستا برای تان بگوییم، در مورد اقامت در جواهرده و آدرس جواهرده بدانیم و در مورد فرهنگ روستا و سوغات و صنایع دستی آن اطلاعات بیشتری کسب کنیم. 

Photo by : Unknown

چرا روستای جواهرده؟


  • روستای جواهرده با طبیعتی دلفریب و آب و هوایی خنک و دلپذیر، هر ساله گردشگران بسیاری را به سوی خود می کشاند. 
  • با بازدید از روستای جواهرده می توانید از زندگی در کنار مردم روستا لذت ببرید و با این نوع زندگی بیشتر آشنا شوید. 
  • سفر به جواهرده همزمان با گردش و گشت و گذار در شهر زیبای رامسر، برای کسانی که در طبیعت گردی های خود دوست دارند امکانات خوبی نیز داشته باشند گزینه خوبی‌ست. 
  • مسیر رسیدن به روستای جواهرده به دلیل وجود جاذبه های مختلفی مانند آبشار، دریاچه قو و ... خود جاذبه ای تماشایی و دیدنی‌ست. 
Photo by : Unknown

در مسیر جواهرده | پیچش های دلبرانه جاده

سفر به روستا جواهرده تنها بازدید و لذت بردن از خود روستا نیست بلکه مسیر افسونگر رامسر تا جواهرده نیز می تواند تا ساعت‌ها شما را به خود مشغول کند و با زیبایی‌هایش هوش از سر شما بپراند. این دالان بهشتی که به همت مهندسان آلمانی و برای دسترسی راحت تر به جواهرده در سال 1350 کشیده شد، با پیچش های دلبرانه خود احساسات تان را به بازی می گیرد و شما را تا پایان راه فرا می خواند. این مسیر در غرب رامسر در امتداد دره و رودخانه باصفای صفارود، با شیبی تند، هیجانی شیرین به سفرتان می دهد و شما را به مقصد مشتاق‌تر می‌کند. در کنار طبیعت زیبای این جاده، دیدنی های بسیاری در این مسیر و قبل از رسیدن به جواهرده، انتظار شما را می کشند که در بخش دیدنی ها به آنها بیشتر خواهیم پرداخت.

در ادامه همراه ما باشید تا در روستای زیبای جواهرده گشتی بزنیم.

Photo by : Unknown

آشنایی با روستای جواهرده | نگین طبیعت رامسر

29.5 کیلومتر که از رامسر، عروس شهرهای شمال ایران به سمت جنوب غربی و رو به کوه های سر به فلک کشیده البرز حرکت و از پیچ و خم جاده‌ سرسبز و نشاط آور جنگلی گذر کنی، به نقطه ای می رسی که بر فراز ابرها قرار می گیری. اینجا روستای جواهرده رامسر است؛ مکانی که ابرها شما را در آغوش می گیرند و با شما به حرکت در می آیند. اگر در زمان مناسبی در روستا باشید، می توانید پرواز ابرها را زیر پاهای خود به تماشا بنشینید؛ ابرهایی که بامدادان و عصرگاهان به کوچه ها، مغازه ها و خانه های مردمان این روستا سرک می کشند و از حال و احوال شان، این دوستان قدیمی و آشنا می پرسند و خوشامدگوی تازه واردان و گردشگران می شوند. 

این روستا در ارتفاع 2000 متری از سطح دریا قرار دارد و قله های سرخ قله، واژک سه برار رژه (رجه) و سماموس این ییلاق زیبا را در پناه خود گرفته اند. روستای جواهرده که از توابع دهستان سخت سر است، در گذشته برای مردم رامسر، ییلاقی خوش آب و هوا بوده که از گرمای شرجی رامسر به آن پناه می آوردند و در زمستان های سرد و برفی به رامسر باز می گشتند.

Photo by : Mehdi Rafat
Photo by : manochehr khan

ویدیویی هوایی و فوق العاده از روستای جواهرده 

دیدنی هایی در مسیر روستای جواهرده رامسر

همانطور که در ابتدای مطلب به آن اشاره کردیم، مسیری که شما را از رامسر به جواهرده می رساند، دنیایی پر از زیبایی در خود دارد. این زیبایی ها در تمام طول مسیر وجود دارند و شما را تا رسیدن به روستا همراهی می کنند. 

1- آبشارهای فصلی و دایمی 

در جاده که حرکت کنید حضور آبشارهای زیبای دایمی و فصلی شما را مجذوب خود می کند و باعث می شود برای تماشای آنها دمی بایستید و از مناظر ناب آن لذت ببرید. یکی از این آبشارهای زیبا، آبشار صفارود است که در 15 کیلومتری جاده قرار دارد. اینجا آلاچیق هایی هست که در آن می توانید استراحت کنید و از دکه های کنار آن، سوغاتی ها و صنایع‌دستی شمال ایران را بخرید.

Photo by : Esmaeel Karabi

2- بوستان جنگلی صفارود و آب معدن

در 9 کیلومتری جاده جواهرده، خوب که گوش فرا دهید صدای پای آب روانی را خواهید شنید که نشان از رودخانه حیات بخش صفارود دارد، جایی که زیبایی از نهایت می گذرد و غیرقابل توصیف می شود. به این قسمت از مسیر، پارک جنگلی صفارود می گویند، جاذبه ای که خود به تنهایی مقصد بسیاری از مسافران و مردم محلی برای گذران یک روز تعطیل است. پس از پارک اتومبیل خود در محلی که به عنوان پارکینگ در نظر گرفته شده است، باید از پله ها پایین بروید تا وارد دنیای صفارود شوید. رودخانه صفارود که در این پارک جنگلی در جریان است، از سرچشمه های شرقی کوه سماموس مسیر خود را آغاز می کند و با عبور از روستای جواهرده، تنگ دره و صیقل محله و بعد از حیات بخشیدن به زندگی و زمین های کشاورزی مردم، در آخر در دریاچه خزر آرام می گیرد. در بخشی از این پارک جنگلی، چشمه ای وجود دارد که مردم محلی از آب آن برای نوشیدن استفاده می کنند. شما نیز اگر بخواهید طعم واقعی خلوص آب را بچشید، می توانید ظرفی برای پرکردن با خود همراه داشته باشید. به دلیل حضور همین چشمه است که مردم محلی به اینجا، آب معدن نیز می گویند.

در این پارک جنگلی امکاناتی از جمله آلاچیق هایی برای پیک نیک، استراحت، باربیکیوهایی برای تهیه غذا، کافه هایی کوچک برای خرید خوراکی و سرویس های بهداشتی در پایین پلکان ها برای گردشگران مهیا شده است. 

موقعیت پارک جنگلی صفارود بر روی نقشه

Mehrab Pourfaraj 
z.zk66 
z.zk66 

3- دریاچه قو | محصور در زیبایی

در انتهای مسیر و در نزدیکی مقصد، ماجراجویی دیگری در انتظار شماست. اگر زمان کافی داشته باشید می توانید دل به جاده ای خاکی بزنید، از بالا و پایین سنگ و شن های مسیر گذر کنید و به دریاچه قو برسید. آلاچیق های کنار دریاچه، قایق های پدالی، عطر و بوی غذاهای شمالی، بوی خاک، سبزه و نسیم دریاچه، لذت گردش تان را چند برابر می کند. اگر هم قصد شب مانی داشته باشید یک مجمتع اقامتی کنار دریاچه وجود دارد که پذیرای مسافران و گردشگران است. فقط در نظر داشته باشید که برای ورود به این دریاچه نیاز است ورودی بپردازید. این هزینه برای پاک نگاه داشتن دریاچه و طبیعت اطراف آن گرفته می شود. 

دسترسی:

از مسیر اصلی جواهرده-رامسر، چیزی در حدود 2.5 کیلومتر مسیر پر پیچ و خم و خاکی اما مناسب در پیش دارید تا به دریاچه برسید.

موقعیت جغرافیایی دریاچه قو بر روی نقشه

دیدنی های روستای جواهرده رامسر

 سفر به روستا جواهرده رامسر سفری پر از لحظه‌های غافلگیرکننده و مناظر خیره‌کننده است. با ما در این سیر و سفر همراه باشید تا از جاذبه‌های کشور عزیزمان بیشتر ببینیم و بدانیم. 

1- آبشارها و چشمه های روستا جواهرده 

 چندین چشمه از جمله چشمه‌های سلیمان، برشی و کوه کنین، آب آشامیدنی روستا را تامین می کنند و طراوت و شادابی را در رگ‌های روستا جاری می‌سازند. آب این چشمه ها در قدیم به همت افراد خیرخواه به داخل روستا هدایت شده است.

 آبشارهای روستای جواهرده نیز بسیار مشهورند و مردم برای استراحت و عکاسی در کنار آنها توقف می کنند. یکی از این آبشارها در انتهای روستا و در کنار تخته سنگ بزرگی قرار دارد.

Photo by : Pourya Ali

2- جنگل، مراتع و قله های روستای جواهرده

با گذشتن از مسیر جنگلی و سحرانگیز جاده جواهرده، هنگامی که به این روستای شگفت انگیز نزدیک می شویم، کم کم از پوشش گیاهی جنگلی کاسته شده و بر مراتع و چمنزارهای آن افزوده می شود. قله های سرخ تله (بخش شرقی قله سماموس)، واژک سه براره رژه (رجه) و قله سماموس، بلندترین قله رامسر، با گردن‌هایی افراشته، از دیدنی‌های جواهرده هستند. 

اینجا که هستید گشت و گذار در ارتفاعات سرسبز و دشت پر از گلِ قله‌های اطراف و جنگل های هیرکانی را فراموش نکنید. 

ُSajad hassanzadeh 
manochehr khan 

3- مسجد آدینه 

امروز اکثر مردم، روستا جواهرده رامسر را به دلیل آب و هوا و طبیعت تماشایی آن می شناسند؛ اما تا چند دهه قبل مسجد آدینه با قدمتی 700 ساله، خود یکی از جاذبه های اصلی این روستا به شمار می آمد. مردم از دور و نزدیک به دیدن آن می آمدند و در مراسم مربوط به آن شرکت می کردند. این مسجد قدیمی چندین بار توسط بلایای طبیعی آسیب دید؛ اما اصلی ترین آسیب در سال های اخیر به دلیل برخورد صاعقه با درخت زبان گنجشکِ کنار آن و آتش سوزی کل مسجد، به آن وارد شد. ساختمان فعلی مسجد آدینه بعد از این آتش سوزی دوباره ساخته و در ورودی روستای جواهرده پذیرای مسافران و مردم شد. 

در نوشته ها و منابع این طور آمده است که مسجد آدینه در ابتدا معبد و آتشکده ای برای زرتشتیان بود. برخی نیز آن را به آیین میترایی نسبت می دهند و می گویند که محل پرستش میترا، الهه آب بوده است. این قداست باعث شد تا بنای مسجد در همان مکان با معماری از گل و چوب و بدون شمع و ستون (1) به شیوه معماری قدیم مردم شمال در این مکان برپا شود. این مسجد 700 سال پیش به همت "شل شریف" از بزرگان جواهرده برپا شد و نام او را در میان مردم روستا جاودانه کرد. 

اما این تمام شهرت مسجد آدینه نبود. جشن مذهبی و سنتی گِلکاری دیوارهای مسجد آدینه با نام قدیمی "دزگا مزگتی" رسمی بود که مردم را از گوشه و کنار مازندران، گیلان و الموت در جواهرده کنار هم گرد می آورد و از احوال یکدیگر باخبر می ساخت. در ادامه برای تان بیشتر از این رسم دلنشین و امیدبخش خواهیم گفت. 

*علاوه بر مسجد آدینه، مقبره شاه یحیی در چکاد قله سماموس از مکان هایی است که مردم برای برآورده شدن نذر و نیاز خود به آن مراجعه می کنند و آرامش، روزی و حل مشکلات شان را از خدای خود می خواهند. 

پاورقی


1- در گویش محلی رامسر به این گونه دیوارها دارواجن گفته می شود. 

Photo by : manochehr khan

4- گورهای تاریخی گبری

به هنگام سفر به روستای جواهرده شاید یکی از آخرین دیدنی هایی که به ذهن انسان می رسد بازدید از گورهای تاریخی گبری دو تا سه هزار ساله است که بیانگر قدمت کهن این روستاست. پیشینه گورهای گبری که در سرتاسر روستای جواهرده و روستاهای اطراف آن دیده می شوند به هخامنشیان و زرتشتیان بازمی گردد.

 گبر، نامی بود که مردم در قدیم به مردم غیر مسلمان پیش از خود می گفتند؛ اما بعدتر این نام به اشتباه به کافران اتلاق و میراث چند هزار ساله گبریان به انحراف کشیده شد. این گورهای تاریخی به شکل سرداب یا خمره ای ساخته شده و گنجینه هایی از زندگی روزمره یا اشیا گرانقیمت مردم آن زمان را در خود جای داده بودند؛ که این امر می تواند نشان دهنده اعتقادشان به رستاخیز باشد. متاسفانه حرص و مال اندوزی، باعث حمله های شبانه و گسترده به این گورهای تاریخی شده است تا جایی که بخش بزرگی از این گنجینه ها به یغما رفته و امروز چیز زیادی از آنها باقی نیست.

Photo by : Unknown
Photo by : Unknown

خوشگذرانی در روستای جواهرده رامسر

در کنار بازدید از جاذبه های روستای جواهرده، تفریحات دیگری نیز هستند که می توانند شیرینی سفر را چند برابر کنند. 

1- عکاسی

یکی از بهترین تفریحاتی که در جواهرده می توان آن را تجربه کرد، عکاسی از مناظر مختلف روستا، طبیعت اطراف آن، دیدنی های مسیر و ... است. فرصت عکس گرفتن از این لحظه های ناب را به هیچ وجه از دست ندهید. 

2- پیک نیک 

از هر مکانی که به جواهرده آمده باشید و این مسیر طولانی را پشت سر گذاشته باشید، حیف است لذت نفس کشیدن و گشت و گذار در طبیعت بی نظیر آن را از خود دریغ کنید. در زمان حضور در اینجا غذایی هر چند سبک درست کرده، بی اعتنا به ماشین خود با بار و بندیلی سبک، پیاده، راه سرسبزی های اطراف را بگیرید و آرامش و نشاط را زندگی کنید. 

3- کوه نوردی

قله های سربه فلک کشیده روستای جواهرده با چشم اندازهای دلپذیرشان سختی بالا رفتن از کوه را بر مشتاقان کوه نوردی هموار می کند و آنها را به مبارزه برای فتح خود می طلبد. پس کمی سرسختی پیشه کنید تا پاداش خود را در بلندای کوه های زیبای جواهرده بگیرید؛ اما توجه داشته باشید که کوه نوردی به تنهایی به ویژه اگر با مسیرها آشنا نیستید کار اشتباهی است بنابراین حتما از محلی ها و بلدهای این کار کمک بگیرید.

4- هیجان در جواهر ده | تماشای مسابقات کشتی و والیبال

اگر تابستان ها به جواهرده سفر کنید حتما سروصدایی که در میدان روستا شنیده می شود توجه تان را به خود جلب می کند. کمی که جلوتر بروید و از مردم محلی پرس و جو کنید متوجه می شوید که در این میدان مسابقات کشتی و والیبال در جریان است، اگر اهل ورزش باشید می توانید به خیل تماشاگران اینجا بپیوندید و همراه با مردم عصر هیجانی را تجربه کنید. خوب است بدانید این تصاویر در مرداد ماه امسال (1397) در سفری که اعضای کارناوال به این روستا داشتند به ثبت رسیده است.

Karnaval 
Karnaval 

اقامت در روستای جواهرده

همان طور که گفته شد از امکانات خوب روستای جواهرده شرایط اقامتی آن است، هتل ها و ویلاهای دربست و اتاق های اجاره ای خیال شما را برای ماندن در جواهرده راحت می کند؛ اما برای اقامت در روستای جواهرده هرگز به کمپینگ و اقامت در چادر فکر نکنید مگر اینکه امکانات گرمایشی، پتوی کافی و لباس گرم داشته و با شرایط بیرون ماندن در هوای سرد نیز آشنا باشید. شب های جواهرده حتا در تابستان بسیار سرد است. 

امکانات روستا جواهرده رامسر

 جواهرده، برخلاف خیلی دیگر از روستاهای ایران به دلیل استقبال زیاد گردشگران از امکانات نسبتا خوبی برخوردار است. از مکان های اقامتی فراوان مانند هتل ها، خانه های محلی و اجاره ویلا در روستا گرفته تا آژانس ها و کارگزارانی که محل اقامت را قبل از ورود برای شما رزرو می کنند. از دیگر امکانات خوب روستا وجود رستوران های متعدد است که با غذاهای محلی، طعم خوشی از غذاهای شمالی را دراختیارتان می گذارد. مسجدهای متعدد و امامزاده روستا، مغازه های فراوان، کافه ها و آلاچیق های زیبا و دلپذیر همگی به راحتیِ ماندن در این روستا کمک می کنند. علاوه بر اینها روشنایی و برق، آب لوله کشی، امواج شبکه های مخابرات، امواج شبکه های تلویزیونی، خانه بهداشت، درمانگاه ،داروخانه، پزشک، بهیار و پاسگاه نیروی انتظامی نیز در دسترس مردم هستند و سفری آسوده تر و کم دغدغه تر را پیش پای مسافران می گذارد. 

Photo by : Javid Gholipoor

آب و هوای روستای جواهرده

روستای جواهرده رامسر در 2000 متری سطح دریا قرار گرفته است و در اواخر بهار و تابستان ها هوایی معتدل و در بقیه سال، هوایی سرد دارد. میانگین دما در آن بین 10 تا 12 درجه سانتیگراد متغیر است و این یکی از دلایل اقبال به این روستاست. این روستا در سال های نه چندان دور تنها 4 ماه از سال، ماه آخر بهار و تابستان، برای حضور مسافران و مردم عادی و محلی قابل سکونت بود اما امروزه به دلیل وجود امکانات بیشتر این مدت زمان افزایش پیدا کرده است و می توان زمان بیشتری از ماندن در اینجا لذت برد. 

بهترین زمان سفر

 برای سفر به جواهرده بهترین زمان آخر خرداد و سه ماه تابستان است. در این زمان برف ها آب شده اند، سرسبزی به اوج خود رسیده و مسیر و راه هموار است. 

بهار: اوایل بهار به ویژه فروردین ماه به دلیل بارش های برف و باران های سیل آسای بهاری و مسدود شدن جاده سفر به جواهرده ممکن است تا حدی مشکل باشد؛ اما ماه خرداد با فراهم شدن شرایط، زمان آغاز گردشی جانانه در روستا مهیا می شود. 

تابستان: حالا که گرما در همه جا به اوج خود رسیده است، رفتن به جواهرده از لذت بخش ترین کارهاست. حتما تابستان جواهرده را تجربه کنید. 

پاییز: با افزایش دما و آمدن موسم بارش های پاییزی مسیر جواهرده به نسبت خطرناک می شود و امکان ریزش کوه وجود دارد. آب و هوای روستا نیز رو به سردی و تیرگی می رود. 

زمستان: جواهرده در زمستان پوشیده از برف است، بر ضخامت یخچاله های طبیعی سماموس افزوده می شود و ذخیره آب رودها در بالادست جواهرده یخ می بندد. 

Photo by : Unknown
لوازم ضروری سفر
تلفن همراه
شارژر موبایل
عینک آفتابی
کارت شناسایی
لوازم پیشنهادی سفر
بارانی و لباس ضدآب
دارو های عمومی
دفترچه بیمه
قطب نما
لباس اضافه
لباس گرم
نقشه یا GPS
کرم ضد آفتاب
کفش اضافه
کفش پیاده‌روی
کفش کوهنوردی
کیسه زباله
کمک های اولیه
کوله پشتی
Ehsan Naderi Pour 

آدرس جواهرده

 برای رسیدن به روستای جواهرده تنها یک مسیر وجود دارد. باید به رامسر بروید از آنجا بعد از گذر از بازار، سه راهی فلسطین را به سمت جنوب رامسر رفته و به حرکت ادامه دهید، شما اکنون در جاده جواهرده قرار دارید. گفتنی است که روستای جواهرده از توابع دهستان سخت سر است که روستاهایی مانند گاو رمک، لپاسرک، دریاپشته، سلمل و سفید تمشک را در بر می گیرد. 

آدرس: رامسر، سه راه فلسطین، جاده جواهرده-روستای جواهرده

هزینه بازدید

باوجود تعداد زیاد گردشگران و نیاز به مراقبت و تهیه امکانات و همچنین پاکسازی روستا از زباله، مسوولان شهری رامسر امکانی را در نظر گرفتند تا ورود به روستا با پرداخت ورودی در زمان های پیک گردشگری انجام شود. این هزینه بسته به زمان سفر شما ممکن است تغییر کند. 

Photo by : Unknown

مردم روستا | مالکان جواهر رامسر

جلوه بخش زندگی روستاها، مردم باصفا و ساده آن هستند. انسان هایی با سبک زندگی متفاوت و تلاش و کوششی پایان ناپذیر، زندگی را آنقدر دلپذیر می کنند که مردم خسته از روزمرگی ها، به روستاها پناه می آورند تا سهمی از سرزندگی و نشاط آنها داشته باشند. پیشه اهالی جواهرده باغداری، کشاورزی و دامداری است و بیشتر آنها از راه گردشگری، اجاره خانه و فروش محصولات شان درآمد کسب می کنند. لباس های محلی زیبای زنان و مردان روستا در جشن ها و مناسبت های مختلف جلوه زیبایی به مراسم و آیین ها می دهد. هرچند امروزه از این نوع لباس ها کمتر استفاده می شود.

کشتی گیله مردی هنوز بین برخی از مردم طرفدار دارد و هر از گاهی این مراسم جالب به ویژه میان کشتی گیران مازندرانی و گیلانی برگزار می شود. بازار محلی نیز بخش دیگر سرزندگی و رونق در جواهرده است. مردمی که با لهجه شیرین گیلکی در بازارهای محلی روباز خود سعی می کنند حاصل تلاش و دسترنج خود را به فروش برسانند و زندگی خود را به پیش ببرند.

2000 نفر مردم ساکن جواهرده (2500 خانوار، بر اساس سرشماری سال 90)، شما را به تحسین زیبایی ها و نفسی عمیق از هوای پاک کوهستان دعوت می کنند. 

Tayebe Nasrollahi 
zahrabigdeli88 

آداب و رسوم و جشن های جواهرده

آداب و رسوم خود در عین تکرار، شکل دیگری به زندگی و ذهن و جان را جلا می دهد. در روستای جواهرده نیز رسوم و جشن هایی وجود داشت و دارد که زندگی مردم را نو می کند، پیوند بین آنها را عمیق تر می سازد و یک نواختی را کنار می زند. 

*رسم گِلکار مسجد آدینه

جشن گِلکار مسجد آدینه، جشنی قدیمی و مذهبی، هر سال در نخستین جمعه ماه اسد یا هفدهم مرداد ماه برگزار می شد. کشاورزان و دامداران برای برکت بخشی به محصولات و نذر سلامتی خانواده خود، از شیر دام های خود به جای آب برای ساخت گِل بهره می بردند و با سلام و صلوات از این گل ساخته شده، دیوارهای مسجد را گل کاری می کردند.

در برخی متون و از نقل قول هایی که افراد مختلف از گذشتگان کرده اند، یاد شده است که این کار تنها به دست دوشیزگان انجام می شد و مردان حق نداشتند در انجام آن سهیم باشند. بعد از برگزاری این آیین، مردم به جشن و شادی می پرداختند، کُشتی گیران مازنی و گیلانی زور خود را به رخ یکدیگر می کشیدند، نوای دلچسب سرنا و دهل، هیجان و شادی را در کوچه پس کوچه های روستا پخش می کرد. در پایان مراسم، برپایی بازار فرصتی برای عرضه هنر و محصولات اهالی روستای جواهرده و مردم مهمان بود. ‌مسجد عزیز آدینه این گونه هم به زندگی مادی و هم به زندگی معنوی مردم رونق می داد و در روزهای خوشی و سختی پناه آنها بود. 

این جشن برای مدتی به فراموشی سپرده شده بو؛د اما اکنون برای حفظ فرهنگ و آیین های زیبا و پرمفهوم قدیمی بنا شده است تا دوباره به این سنت رونق ببخشند و آن را از ارکان گردشگری جواهرده کنند. 

 متاسفانه تصویری از این مراسم در دسترس نیست. اگر عکسی از این مراسم در دست دارید برای ما ارسال کنید تا با نام خودتان در کارناوال منتشر شود. عکس را در این قسمت آپلود کنید

Photo by : mostafabidokhti

*جشن تیرماه سیزده شو

 یکی دیگر از جشن های قدیمی جواهرده، رسم تیرماه سیزده نام دارد. این جشن از رسوم ایرانیان قدیم و مردم طبرستان (1) است که هر ساله به یاد پیروزی مردم ایران بر ضحاک و شکست ستمگری و ظلم در جای جای استان مازندران برگزار می شود. تیرماه سیزده بر خلاف نامش در اواسط آبان، دوازده یا سیزدهم این ماه جشن گرفته می شود. دلیل این نامگذاری برگزاری جشن در شب سیزدهم تیر ماه برحسب تقویم طبری (تقویمی که مردم طبرستان در قدیم از آن استفاده می کردند.) است که با هماهنگی آن با تقویم خورشیدی با 12 یا 13 آبان مصادف می شود.

 در این جشن باشکوه که شباهت هایی به جشن یلدا نیز دارد مردمان با رسوم ویژه و تهیه سیزده خوراکی به استقبال این جشن می رفتند. شعر خوانی، چوب خوردن از لال ها، خوراکی های مخصوص جشن تیرماه سیزده، شب بلند و سرد مردم روستای جواهرده را گرم می کرد و به آنان دلگرمی می بخشید. هرچند این جشن در مکان های مختلف استان مازندران با سنت های کمی متفاوت و بنا بر جغرافیای آن مکان برگزار می شد. 

پاورقی 


1- طبرستان به بخشی از سرزمین های میان کوه های البرز و دریای مازندارن گفته می شده است. این نام معرب اسم تپورستان بوده که برگرفته شده از نام قوم تپور از قبایل ایرانی تبار دوران باستان و یکی از طوایف سکاها بوده است. طبرستان بزرگ از لحاظ جغرافیایی شامل استان مازندران امروزی، بخش هایی از گیلان، گلستان، شمال استان تهران و سمنان می شود. 

تقویم گالشی | روز شمار مردم جواهرده

مردم روستا جواهرده برای نگه داشتن حساب روزهای زندگی خود از تقویم گالشی یا گیلکی استفاده می کردند. برگزاری مراسم مختلف به ویژه تیرماه سیزده، عید نوروز و گلکار مسجد آدینه، پرداخت خراج و مالیات، حساب و کتاب زمان کاشت و برداشت محصولات کشاورزی و دامی همه وابسته به این تقویم گالشی بوده است. مردم جواهرده، نوروز (نوروز بل) را در آغاز فصل بهار و اول فروردین جشن نمی گرفتند، برای آنها شروع سال روزهای اواسط مرداد بود و این روز را در مابین روزهای 13 تا 17 مرداد جشن می گرفتند. ماه های سال گیلکی به این ترتیب قرار می گرفت: نوروز ماه، کرچه ماه، ارکه ماه، تیر ماه، موردال ماه، شرر ماه، امیر ماه، اول ماه، سیه ماه، ده ماه، ورفه ماه، اسفندار ماه. 

Photo by : mohsen Jalali

صنایع دستی و سوغاتی جواهرده

به جواهرده که رفتید، خوب که گشتید، حتما از مردم آنجا سوغاتی بخرید تا به گردشگری و اقتصاد کمک کنید. نمدبافی شاید معروف ترین صنعت دستی مردم رامسر و جواهرده باشد؛ اما در کنار آن چادرشب بافی، عروسک بافی، چادر بافی، کوزه گری، شولا، سفره، جوراب پشمی، خراطی و سفالگری ره آوردهای دیگر مردم روستاست. هرچند به دلیل به روز شدن امکانات، از رونق صنایع دستی مانند سفالگری، آهنگری و مسگری کاسته شده و رو به فراموشی است. 

اما نمی توان از سفر به شمال سخن به میان آورد و از خوردنی های خوشمزه آن چیزی نگفت. از ترشی ها و مرباهای رنگارنگ و پر از طعم و مزه بگیر تا نان و شیرینی های محلی که زنان روستا داغ داغ برای تان درست می کنند و به دست تان می دهند. علاوه بر اینها می توانید از افراد محلی ماست، دوغ، کره، پنیر و عسل محلی تهیه و نوش جان کنید. 

Tayebe Nasrollahi 
Somayeh_samin 

چرا به آن جواهرده می گویند؟

نام جواهرده از مناسب ترین نام ها برای این جواهر جنگل های شمال به شمار می رود؛ اما برخی شواهد این طور نشان می دهند که اسم روستا ابتدا این نبوده است. در مناطق شمالی نشین ایران به ویژه گیلان به روستاهایی که در مکان های بلند قرار داشتند از قدیم "جورده"یا "جئورده" به معنای ده بالا می گفتند و برخی اعتقاد دارند که این وجه تسمیه اصلی جواهرده است. این نام در کتاب تاریخ گیلان و دیلمستان سید ظهیرالدین مرعشی، و بر اساس اتفاقات سال 888 هجری قمری، آمده است؛ اما از جهت دیگر برخی نام آن را به جواهرهایی که مردم از قبرهای گبری پیدا کرده اند نسبت می دهند و بیان می کنند به دلیل وفور گوهر در این روستا و در گورهای گبری به این نام مشهور شده است. گفته می شود که رسم دفن جواهر و اشیای زینتی که از دوران ساسانیان تا پیش از دوران آل بویه وجود داشته است. از طرفی دیگر به دلیل اینکه سنت نام گذاری در این منطقه بیشتر تاکید بر شرقی و غربی بودن یا اولیا و سفلی دانستن مکانی بوده؛ پس نام جورده یا جئورده نمی تواند درست باشد و همان نام جواهرده صحیح تر است.

 نقل قول کمتر شناخته شده ای نیز وجود دارد که نام روستا از اسم خانم حاکم روستا که او نیز جواهرده نام داشته، گرفته شده است. در نظر دیگری نیز می گویند چون روستا دارای دشت های وسیع گندم و جو بوده مردم آن را به نام "جوادهار" به معنی گندمزار میان شکاف دو کوه می شناختند که بعدها تبدیل به جواهرده شده است. اما ورای تمام اینها جواهرده جان کلام را در مورد زیبایی های این روستا بیان می کند.

پوشش گیاهی جواهرده

بلندی های اطراف جواهرده پر از گل های وحشی، سرخس و دشت گل گاوزبان است. تماشای جنگل هیرکانی با درختان راش، ممرز، شاه بلوط، اقاقیا، شمشاد و آزاد را نیز از دست ندهید. 

اما این تمام زیبایی های طبیعت جواهرده نیست؛ درختان فندق، سیب، گلابی، گردو، پرتقال و نارنگی، دیگر درختان پوشش گیاهی روستا را تشکیل می دهند. 

Photo by : Unknown

محله های روستا

دوازده محله "جولاخیل" (محله جواهرده)، "اوشیان سر"، "سید محله"، "برشی محله"، "آموسی خیل"، "صیقل محله"، "چاک دشت"، "سراب یا کربلا بنه"، "رمک محله"، "تنگ دره"، "فتوک محله"، "کهنه تنگ دره" و "شل محله" و مردمان باصفایش در این روستا پذیرای مسافران و مهمانان طبیعت هستند. 

Photo by : Unknown

دغدغه های کارناوال

در سال های اخیر با هجوم گردشگران و دوستداران طبیعت به این بهشت کوچک متاسفانه روستای جواهرده از حالت بکر خود خارج شده است.  امروزه جلوه قدیمی روستا در جواهرده در حال تخریب است و اگر مسوولین با برقراری قوانین و سختگیری های لازم به داد این روستا نرسند نه از خلوص مردم و معماری آن چیزی می ماند نه از طبیعت و صفای آن. این درست است که گردشگری رونق زندگی مردم است؛ اما باید با در پیش گرفتن سیاست های توسعه پایدار، روستا را به میراثی برای قرن های بعد تبدیل کرد نه اینکه این میراث گذشتگان را نابود کرد. البته در سال های اخیر مسوولان شهری، استانی و کشوری با در نظر گرفتن دلایل فوق و حفظ طبیعت و حیات وحش و بافت سنتی و روستایی تصمیم به انتخاب جواهرده برای پیاده کردن برنامه بافت باارزش جواهرده گرفته اند. 

Tayebe Nasrollahi 

توصیه های کارناوال

در سفر به روستای جواهرده این توصیه ها و پیشنهادها را در نظر داشته باشید و به کار ببندید تا سفری بی خطرتر و شادتر را تجربه کنید. 

*حتما و حتما پیش از سفر از باز یا بسته بودن جاده و مساعد بودن آب و هوا به ویژه در پاییز و زمستان اطمینان حاصل کنید. آب و هوای شمال به گونه ای است که هر لحظه امکان بارش های شدید وجود دارد و ممکن است بر اثر آن جاده ریزش کرده و بسته شود. 

*برای رفتن به جواهرده رامسر نیاز است تا ورودی بپردازید، لطفا این را در سفر به جواهرده لحاظ کنید. 

*برای رفتن به روستای جواهرده از وسیله نقلیه مطمئنی استفاده و آن را قبل از رفتن به طور کامل چک کنید، زیرا مسیر روستا دارای شیب های تند و پیچ های خطرناکی است و مشکل خرابی ماشین می تواند شما را به دردسر بیاندازد. 

*در سفر به جواهرده حتما و حتما به آداب و رسوم و فرهنگ مردم روستا احترام بگذارید، سعی کنید با آنها کمی صمیمی تر شوید و از تجربه ها و دانش شان بیاموزید تا نوع دیگری از لذت در سفر را تجربه کنید. اگر امکان آن را داشتید حتما از مردم محلی خرید کرده و به اقتصاد و چرخ زندگی مردم کمک کنید.

*نکته مهم دیگر، به طبیعت احترام بگذارید، زمین، مادر ما، با تمام سخاوت داشته هایش را برای استفاده به ما ارزانی داشته، کوتاهی در نگهداری از آن بیش از هر چیز خودمان را دچار مشکل می کند. درختان را نشکنید، زخمی از آتش و زباله برجای نگذارید و با مهربانی با طبیعت و مردم رفتار کنید.

Photo by : Unknown

سخن آخر

آیا تا کنون به روستای جواهرده سفر کرده اید؟ 

از سفر به جواهرده چه یادگارها و خاطره هایی دارید؟

تجربیات خود را در اینجا با ما به اشتراک بگذارید. 

کـــــــــارناوالی شــــــــو

نتیجه نقد و بررسی کارناوال

4.1

بررسی شده توسط مهدیه اکبری پارسا

سطح امنیت(خوب) 4
امکانات اولیه(عالی) 5
حال و هوای خوش(خوب) 4
شرایط اقامت در منطقه(خوب) 4
سهولت در دسترسی(خوب) 3.5
نظافت(خوب) 3.5

نقاط قوت

  • طبیعتی دلپذیر و تماشایی در کنار آب و هوایی جذاب در فصل بهار و تابستان
  • لذت بردن از همنشینی در کنار مردم روستا
  • مسیری تماشایی و دیدنی
  • امکانات خوب

نقاط ضعف

  • از بین رفتن بکری روستا به دلیل ساخت و سازهای فراوان
  • آسفالت نامناسب مسیر
  • تعداد کم گاردریل در پیچ های خطرناک جاده جواهرده

نقد و بررسی کاربران

میانگین امتیاز کاربران

از مجموع 29 رای

3.6

خانواده

12

دوستان

2

انفرادی

1

زوج

1

آیا بازدید از روستای جواهرده رامسر را به دیگران پیشنهاد می‌کنید؟
امکانات اولیه(خوب) 3.8
حال و هوای خوش(خوب) 4.4
رفتار بومیان منطقه(معمولی) 3.4
نظافت(معمولی) 3.2
شرایط اقامت منطقه(معمولی) 3.4

روستای جواهرده رامسر را دیده‌اید؟

تجربه و نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید

سوالی دارید؟

از کارشناسان و کاربران کارناوال بپرسید

جدیدترین نقد
مریم

عسل فروشی و سوغاتیهای محلی هم زیاد هست اونجا.

4.6

تجربه سفر مریم به روستای جواهرده رامسر

عالي

انتشار: 07 شهریور 1399

انتشار: 07 بهمن 1398

آیا این دیدگاه مفید بود؟
محسن بیرامی

من چند روز پیش دو شب در این روستا اقامت داشتم.

3.6

1- هوای روستا حتی در وسط ظهر خنک بود. شب ها سرد بود. به هیچ وجه شرجی یا گرم نبود. 2- جاده جواهرده به رامسر خیلی زیبا و سرسبزه و اگه خوش شانس باشید غرق در مه خواهید شد. داخل روستا هم بعضی روزها، صبح ها مه آلود میشه. 3- داخل روستا امکانات قابل قبولی مثل سوپرمارکت و قصابی و رستوران داره و وضعیت جاده های داخل روستا هم خوبه. دو تا هتل کوچیک (در واقع متل) هم داره. 4- برخورد مردم با ما عادی بود و در برخی موارد وقتی ازشون چیزی نمیخریدم به زبون خودشون یه چیزی میگفت که شاید ناسزا بود 5- اگه می خواهید صنایع دستی بخرید حتما چند تا فروشگاه رو قیمت بگیرید چون ما یه چیزی رو اول قیمت گرفتیم بهمون گفتن 25 تومنه با تخفیف چون آخر شبه 23 تومن. بعدش سه چهارتا مغازه جلوتر همونو 15 تومن خریدیم. خلاصه کلام: به نظرم ارزش اینکه نصف روزتونو اونجا بگذرونید داره نه بیشتر.

سفر با همسر
تجربه سفر محسن بیرامی به روستای جواهرده رامسر

دقیقا،توی روستا مردم بی ادبی داره،یه بار یکیشون گفت گور بالای هرچی مسافره،منم گفتم اگر مسافرها نباشند شماها از گشنگی باید برید بمیرید،کلا متنفر شدم از رفتن به اونجا،ولی طبیعتش بعداز قلعه رودخان خیلی عالیه

انتشار: 08 اسفند 1399

انتشار: 17 شهریور 1398

آیا این دیدگاه مفید بود؟

2.5

یه روز آفتابی و گرم شهریور ماه رفتیم جواهرده خیلی شلوغ و کثیف بود همه جا اصلا جایی واسه پارک ماشین یا نشستن و لذت بردن از طبیعت تو روستا نبود یه رستوران انتهایه جاده بود که یه ماهی کبابی که دیروزش ۳۵ خریده بودیم ۱۲۰ بهمون انداخت اصلا به کسی توصیه نمی کنم اونجا بره چیز خاصی نداشت بنظر من اابته جنگل صفا رود محشررررررررررر بود فوق العاده زیبا بود

سفر با خانواده
تجربه سفر undefined به روستای جواهرده رامسر

انتشار: 07 شهریور 1398

آیا این دیدگاه مفید بود؟

پرسش و پاسخ

پرسش جدید

زهره غضنفری
پرسش:

با سلام چرا در مسیر اینقدر آشغال ریخته شده ؟ ۲ چرا دارین باساخت ویلا ها طبیعت رو خراب شده میکنین ۳ با وجود اینهمه گردش گر چرا اصلا یک سطل آشغال وجود ندارد درکل اصلا به مدیریت شهری و روستايي اش هیچ امتیازی نمیدیم واقعا خیلی خیلی همه چی شده پول ؟ آقای دهیار و شورای محترم ایقد زحمت می‌کشید لطفا برنامه توسعه ای و مدیریتی باحفظ محیط طبیعی و بکر رو پیش بگیرید لازم نیست خیلی کار انجام بدین فقط چندتا کارکوچک تحولات بزرگ رو رغم میزنه؟ ؟؟؟ اگر خادم باشید ؟؟؟ممنون عزیز دلم

انتشار: 19 مرداد 1402

آیا این دیدگاه مفید بود؟
الهه روئینی
پرسش:

ببخشید می خواستم بدونم جواهرده تمیز و قابل استفاده است یا مثل بقیه ی جاهای شمال توسط مسافران به زباله دونی تبدیل شده؟😔😔😔

زهره غضنفری
در پاسخ به الهه روئینی:

سلام خیلی کثیف هستش .... بی انصافا حتی یه سطل زباله داخل مسیر نیستش؟؟؟ از مردم پول می‌گیرند ب ای ورودی ولی هیچ امکاناتی نداشت ؟ نیدونین چرا هیچ کاری برای نگه داری و حفظ محیط زیست انجام نمیدن فقط فقط بخودشون میگن مسافر که میاد خب چرا کاری نکنید برای مسافرین و گردشگران که فقط یک دفعه بیشتر نیاین من خودم دیگه نمیرم از بس کثیف و بی نزاکت بدون هیچ گونه امکاناتی؟ مدیریت روستای صفر؟؟؟

انتشار: 19 مرداد 1402

انتشار: 02 شهریور 1401

آیا این دیدگاه مفید بود؟
سید مجتبی میری
پرسش:

سلام...بدون ماشین میخوام به جواهرده برم...تاکسی داره تا اونجا؟

انتشار: 22 مرداد 1401

آیا این دیدگاه مفید بود؟

سوالات متداول

جواهرده روستایی ییلاقی ست و نمی توان در تمام روزهای سال به این روستا سفر کرد. برای آشنایی با بهترین زمان سفر به جواهرده و شرایط آب و هوایی روستا در فصل های مختلف سال، تنها کافی‌ ست روی این لینک کلیک کنید.                                             

برای آشنایی با گزینه های مختلف اقامت در این روستا، می توانید به صفحه اقامت در روستای جواهرده در کارناوال بروید و اقامتگاه مورد علاقه تان را به صورت آنلاین رزرو کنید. 

برای آشنایی با بهترین و زیباترین روستاهای شمال و به دست آوردن اطلاعات مهمی در مورد آنها مانند مسیر دسترسی و امکانات، وارد صفحه معرفی روستاهای شمال شوید و به دنبال جاذبه مورد علاقه تان بگردید.

اپلیکیشن کارناوال

با وب اپلیکیشن (PWA) کارناوال، کنترل سفر دست شماست.
در این اپلیکیشن شما دنیایی از امکانات و خدمات را همیشه و همه جا در جیب خود دارید؛ آشنایی با جاذبه‌های گردشگری، رزرو آنلاین بلیط هواپیما، رزرو هتل، ویلا و اقامتگاه بوم‌گردی، رزرو آنلاین تورهای داخلی و خارجی و تمام خدمات گردشگری، همه در اپلیکیشن کارناوال .

تماس با کارناوال

پشتیبانی 7.30 صبح تا 1 بامداد:

هدف اصلی کارناوال این است که بهترین خدمات گردشگری را به صورت آنلاین به کاربران خود ارائه دهد. هر آن چیزی که برای سفر خود نیاز دارید را از کارناوال بخواهید؛ از آشنایی با جاذبه ها، سوغات و غذاهای محلی تا رزرو آنلاین بلیط هواپیما و انواع اقامتگاه. در هر جا و در هر ساعت از شبانه روز، می توانید به صورت آنلاین خدمات سفر خود را رزرو کنید و یا هر سوالی دارید از ما بپرسید. کارناوال کنترل سفر شماست!

کلیه حقوق مادی و معنوی کارناوال برای شرکت کاروان سفر های نیکسام محفوظ است. استفاده از محتوای سایت تنها در صورت پذیرش شرایط و ضوابط امکان پذیر است.

خانهعکاسخانه

کنترل سفر دست شماست