جزیره هنگام
استان هرمزگان، 2 کیلومتری جنوب جزیره قشم
4.4
از 5 امتیاز
میانگین نظرات 16 کاربر
گالری تصاویر
مدت پیشنهادی بازدید
2 تا 4 ساعت
ساعت دسترسی
همه چیز درباره جزیره هنگام
چرا بازدید کنیم؟
نقد و بررسی کارناوال
کجاست؟
نقشه و مسیر
آقام چی گفتن؟
نظرات کاربران
سوالی دارید؟
پرسش و پاسخ
نقد و بررسی کارناوال
کارناوال
نویسنده ارشد کارناوال
انتشار
25 بهمن 1397
به روز رسانی
16 شهریور 1402
جزیره هنگام | از شگفتی های جنوب ایران
جنوب ایران سرشار از شگفتی است و جزیره هنگام یکی از آنها به شمار میرود. فاصله جزیره هنگام تا قشم کم است و همین باعث میشود مسافران قشم، بازدید از جزیره دیدنی هنگام را در برنامه خود قرار دهند. اقامت در جزیره هنگام هم به نوبه خود یکی از جذابیتهای این جزیره دیدنی محسوب میشود و البته کمتر کسی هست که بتواند قید ساحل نقرهای جزیره هنگام را بزند. در ادامه به جاهای دیدنی جزیره هنگام میپردازیم و تصاویر جزیره هنگام را به شما نشان خواهیم داد.
چرا سفر به جزیره هنگام؟
- جزیره هنگام یکی از جاذبه های دیدنی هرمزگان است.
- این جزیره در ایام خاصی از سال میزبان دلفینهای زیبا و تماشایی میشود.
- چهره بومی هنگام و پررنگ بودن سنتها در آن از جمله جاذبههای محبوبش به شمار میروند.
- در جزیره هنگام یکی از زیباترین و سنتیترین بازارهای ایران را میبینید.
- در آبهای شفاف هنگام میتوانید تماشاگر ماهیان و آبزیان باشید.
- تماشای خرچنگها از نزدیک تجربهای است که در هنگام نصیبتان میشود.
- در جزیره هنگام میتوانید خاردم مصری (نوعی سوسمار) و جبیرها (نوعی آهو) را نیز ببینید.
- برای رسیدن به هنگام باید سوار قایق شوید و یک قایقسواری جذاب را در آبهای خلیج فارس تجربه میکنید.
آشنایی با جزیره هنگام | جزیره ای کوچک در خلیج فارس
هِنگام، نام جزیرهای کوچک در خلیج فارس است که در دو کیلومتری جنوبشرقی جزیره قشم قرار دارد. این جزیره با 9 کیلومتر طول و شش کیلومتر عرض، وسعتی حدود 33.6 کیلومتر مربع دارد و ساختار آن به شکل یک مخروط ناقص به نظر میرسد. همین جزیره کوچک با ظاهری کاملا ساده، به بهترین شکل از شما میزبانی میکند و خوشترین لحظات عمرتان را رقم میزند. اولین خوشگذرانی شما در این سفر، قایق سواری در میان آبهای خلیج فارس است و خاطرهسازی از همان ابتدای راه آغاز میشود.
جزیره هنگام سه روستا را در خود جای داده که عبارتاند از: هنگام قدیم یا کهنه، هنگام نو یا جدید (ماشی) و غیل. کوه ناکس با 106 متر ارتفاع بلندترین نقطه این جزیره محسوب میشود. طولانیترین قطر جزیره نیز به طول 9 کیلومتر از روستای هنگام کهنه تا روستای هنگام جدید است و کوتاهترین قطر جزیره نیز 5 کیلومتر طول دارد.
در این جزیره خبری از هیاهو نیست، خیابانی وجود ندارد و ماشینی تردد نمیکند. مردم مهربان، ساده و آراماند و رسم مهماننوازی را به بهترین شکل به جای میآورند. همه چیز در اینجا آماده است تا آرامش را تجربه و به یاد ماندنیترین خاطراتتان را خلق کنید.
دیدنی های جزیره هنگام
هنگام سرزمین بسیار کوچکی است که دنیایی متفاوت را پیش رویتان قرار میدهد؛ فقط باید بدانید که در این جزیره به سراغ کدام دیدنیها و تفریحات بروید. در ادامه به شما میگوییم که چه چیزهایی در این جزیره انتظارتان را میکشند.
ساحل زیبای هنگام
هیچ چیز بهتر از این نیست که دقایقی را در کنار خلیج همیشه فارس سپری کنی و رقص امواجش را به تماشا بنشینی. هنگام از هر سو با این پهنه نیلگون و زیبا احاطه شده و هر تکه از آن به شکلی خاص جلوه میکند. طول نوار ساحلی هنگام، 50 کیلومتر است و در هر قدم، تصویری متفاوت از دریا را خوهید دید. میتوانید به سراغ سواحل صخرهای بروید و یا سواحل شنی آن را انتخاب کنید؛ در هر صورت با دیدن شکوه امواج خلیج فارس غرق تماشا میشوید.
ساحل نقره ای هنگام
حساب ساحل نقرهای هنگام از همه سواحل ایران جداست به همین خاطر به عنوان موردی کاملا مجزا از سایر سواحل از آن نام میبریم. در این ساحل ذراتی از نوعی کانیِ براق به چشم میخورد که در میان ماسهها جا خوش کردهاند و جلوهای درخشان به ساحل دادهاند.
بسیاری از گردشگران راه زیادی را میپیمایند تا دقایقی کوتاه را در این ساحل بگذرانند و از درخشش آن لذت ببرند. البته خیلی به اینکه بتوانید قدم در ساحل نقرهای بگذارید، دل خوش نباشید چرا که ممکن است مانع ورود شما به این قسمت از جزیره شوند.
در پی آسیبهایی که چند سال گذشته به خاطر برداشتن خاک توسط گردشگران به این ساحل وارد آمده، محدودیتهایی برای ورود به آن وجود دارد. اگر از تورهای گردشگری مستقر در جزیره قشم و بندر کندالو، استفاده کنید، میتوانید سوار بر قایق از کنار این ساحل زیبا عبور کنید و شاهد دلبری آن باشید. برای استفاده از این تورها، احتیاجی به پرداخت هزینه اضافی نیست؛ در واقع با خرید بلیط قایق کندالو- هنگام، قایقرانان با مهربانی هر آنچه را که میتوانند نشانتان داده تا گردشی خاطرهانگیز را برایتان رقم بزنند.
ساحل درخشان هنگام
در زمانهای خاصی از سال، شبها ساحل جزیره هنگام چهرهای جادویی به خود میگیرد و آب در آن به رنگ آبی درخشان در میآید. چنین پدیدهای که در سواحل مالدیو و کالیفرنیا و دیگر نقاط دنیا هم رخ میدهد، ناشی از فیتوپلانکتونهای دریایی است. این آبزیان ریز، وقتی در شرایط ناآرام قرار گیرند از خود نور ساطع میکنند و باعث میشوند که موجها و ماسههای ساحل نیز به شکلی درخشنده به نظر برسند.
حیات وحش
اگر فکر میکنید که هنگام به واسطه محصور بودن در آب نمیتواند پاسخگوی دوستداران حیاتوحش باشد، کاملا در اشتباهید، در این جزیره و حوالی آن میتوانید از تماشای جانداران زیر لذت ببرید:
*دلفینهای هنگام
با فرارسیدن پاییز، آبهای خلیج فارس مهمانان تازهای را میزبانی می کنند. در اواسط این فصل، دلفینها یکییکی به نزدیکی هنگام میرسند و تا اواسط اردیبهشت در همین منطقه میمانند. گفته میشود که تاکنون ۱۳ گونه از ۴۰ گونه دلفین در آبهای ایران از جمله خلیج فارس و دریای عمان ثبت شده است. دلفینهای بازیگوش در آب بالا و پایین میروند و نمایشی کمنظیر را به راه میاندازند. گردشگران سوار بر قایقها میشوند و خودشان را به میان آبهای دریا میرسانند، آنها فقط چند دقیقه منتظر میمانند تا اینکه دلفینها به سطح آب آمده و زیباییهای دنیای آزاد و رهایشان را به نمایش بگذارند.
*جبیر
جِبیر یکی از انواع آهوی بومی شبهقاره هند و ایران است که در کشورهای هندوستان، پاکستان، افغانستان و ایران دیده شده و بیشتر مناطق بیابانی و گرم را به عنوان زیستگاه خود انتخاب میکند. این جانور بسیار شبیه به آهوست اما اندازه کوچکتر و بدن ظریفتر و لاغرتری دارد. بر خلاف آهو که فقط جنس نر آن شاخ دارد، هر دو جنس نر و ماده جبیر شاخ دارند و گوشها و دم آنها نیز معمولا از آهو بلندتر است. جبیر برای زندگی به آب کمی نیاز دارد و همین مقدار کم را نیز از گیاهان تامین میکند.
جزیره هنگام یکی از مناطقی است که جبیر در آن زندگی میکند؛ اما باید خیلی خوششانس باشید که بتوانید آنها را ببینید چرا که به شدت انسانگریز بوده و میتوانند با سرعت ۸۰ کیلومتر در ساعت بدوند.
*خاردم مصری
خاردم مصری نام خزندهای از خانواده سوسمار است که اندازه جنس نر آن به ۷۶ سانتیمتر می رسد. اعراب بَدوی به عنوان یک منبع تغذیه از گوشت این خزنده استفاده میکردند. امروز استفاده از گوشت این جاندار، به ندرت دیده میشود؛ اما اعراب چرم ساخته شده از پوست آن را مرغوبترین نوع چرم میدانند.
امروزه تعداد خاردم های مصری در جهان به شدت رو به کاهش است و هنگام یکی از معدود زیستگاههای آن ها به شمار میرود.
*لاکپشت پوزه عقابی
یکی از جانداران ارزشمندی که میتوانید در هنگام ببینید، لاکپشت پوزه عقابی است که از نمونههای کمیاب و در حال انقراض لاکپشتها به شمار میرود. این جاندار یکی از ۴ لاکپشت دریایی است که در خلیج فارس دیده میشود و یکی از دو گونه لاکپشت دریایی است که سواحل ایران را برای تخمگذاری انتخاب میکند. بیشترین زادآوری لاکپشتهای دریایی در ایران به این گونه مربوط میشود؛ اما به دلیل برداشتن تخمهای آن توسط بومیان، یکی از گونههای در معرض خطر انقراض به شمار میرود. در سالهای اخیر این گونه در جزایر نَخیلو و امالکرم در استان بوشهر و جزایر قشم، شیدور، هندورابی، هنگام و هرمز در استان هرمزگان دیده شده است.
آکواریومی در میان خلیج فارس
در حوالی جزیره هنگام بخشی وجود دارد که با لقب آکواریوم یا موجودات آکواریومی شناخته میشود؛ جایی که میتوانید تمام ماهیهای رنگارنک، به صورت آزاد و رها ببینید. در این قسمت، به دلیل شفافیت بالای آب جانداران رنگارنگ دریایی به راحتی قابل مشاهده هستند و تنها کافی است کمی غذا برای آنها بریزید تا بپرند و حرکات جالبی را به نمایش بگذارند. البته در این میان نباید خرچنگها را فراموش کنید که بر روی صخرههایی که سر از آب برآوردهاند، به این سو و آن سو میروند.
خاک سرخ هنگام
شاید در میان جزایر خلیج فارس، هرمز، به واسطه خاک سرخش شهرت یافته باشد؛ اما بد نیست بدانید، این نوع خاک در هنگام هم یافت میشود و یکی از جذابیتهای آن به شمار میرود.
در این جزیره کوهها و خاکهای قرمز رنگی وجود دارد که با عنوان گِلک خوانده میشوند و در صنایع بسیاری به کار میروند. در صنعت سنگهای تزئینی برای ساخت ساختمانها از این خاک استفاده میشود و ساختوساز اسکله و سایر تاسیسات نیز با استفاده از آن صورت میگیرد. مردم این منطقه، از خاک اینجا برای تهیه نوعی مربا نیز استفاده میکنند که به مربای سوراخ شهرت دارد.
بازار هنگام
بازار هنگام یکی از دیدنیترین بازارهای محلی کشورمان است؛ این بازار با مصالح بومی و محلی درست شده و در قدمبهقدم آن رنگ و بویی از سنتهای کهن جزیره وجود دارد. فروشندگان با لباسهای خوشرنگ و لعاب محلی، زیباترین دستسازههای خود را که از صدفها ساختهاند به شما ارائه میدهند. بازار هنگام تنها جایی برای خرید نیست بلکه به شما فرصت میدهد تا با مردم بومی همنشین شوید و داستانهای جالبی را در مورد دریا از آنها بشنوید.
بقایای استعمار
موقعیت مهم جغرافیایی جزیره هنگام موجب شد تا توجه انگلیسیها به آن جلب شود؛ به اعتقاد آنها، این جزیره با داشتن سواحل عمیق و مناسب برای لنگر انداختن کشتیها و وجود چاههای آب و همچنین به دلیل واقع شدن در منطقه استراتژیک نظامی، اهمیت بسیاری داشته است. همین موضوع باعث شده تا در دورههایی از تاریخ، بیگانگان به این جزیره بیایند و آن را اشغال کنند. هنوز آثار این تجاوزها در جزیره دیده میشود:
*تاسیسات بندری انگلیسیها
انگلیسیها در زمان حکومت قاجار به ساختن خانهها و تاسیساتی نظیر انبار ذغال، تلگرافخانه و غیره در هنگام مشغول شدند و تاسیسات بندری، دریانوردی و ساختمانهای متعددی را ایجاد نمودند تا از همان جا بر خط کشتیرانی خلیج فارس نظارت کنند. آنها در سال ۱۹۰۴ خط تلگرافی از جاسک به هنگام احداث کردند تا بتوانند به راحتی با دنیای بیرون از جزیره هم ارتباط داشته باشند. امروزه آثاری از این تاسیسات در هنگام به چشم میخورد و تاریخ استعمار این جزیره را روایت میکند.
*کشتی به گل نشسته پرتغالی ها
پرتغالیها نیز در زمان صفویه پایشان به این جزیره باز شد و با افکار شومی که در سر میپروراندند، بساط خود را در هنگام پهن کردند. بقایایی ناچیز از کشتی به گل نشسته آنها هنوز هم در اطراف جزیره وجود دارد و در نزدیکی محل تماشای ماهیهای آکواریومی واقع شده است.
سنگ مادر و دختر
در نزدیکی روستای غیل جزیره هنگام، سنگهایی به چشم میخورد که شبیه انسان هستند و همین شباهت باعث شده تا روایتهایی در مورد آنها شکل بگیرد. به اعتقاد مردم این روستا، در زمانهای دور، مادر و دختری به هنگام فرار از زورگویان، دست دعا بر میدارند و از خالق خود کمک میخواهند. خدا هم آنان را تبدیل به سنگ میکند تا از خطر در امان بمانند. امروزه این تندیس سنگی، به یکی از جاذبههای هنگام تبدیل شده است.
متاسفانه تصویری از این جاذبه در دست نیست. اگر عکسی از آن دارید آن را برای ما ارسال کنید تا با نام خودتان در کارناوال منتشر شود. عکس را اینجا آپلود کنید.
نخلستانهای هنگام
یکی از جاذبههای قابل توجه جنوب کشورمان، نخلستانها هستند که درختان نخل سربهفلککشیده را در خود جای دادهاند. جزیره هنگام نیز میزبان این درختان است و نخلستانهای آن زیبایی خاصی دارند. خرمای خوشمزه این نخلها بیشتر به مصرف شخصی میرسند؛ اما بخشی از آن نیز روانه بازار میشوند و در سبد خرید مصرفکنندگان به چشم میخورند.
متاسفانه تصویری از این جاذبه در دست نیست. اگر عکسی از آن دارید آن را برای ما ارسال کنید تا با نام خودتان در کارناوال منتشر شود. عکس را اینجا آپلود کنید.
پارک کروکودیل | جاذبه ای که دیگر در هنگام نیست
با کمی جستجو در منابع مختلف، میان جاذبههای هنگام، نام پارک کروکودیل نیز به چشمتان میخورد که مدتهاست دیگر در این جزیره وجود ندارد و به قشم منتقل شده است. مزرعه کروکودیل نوپَک در سال 1389 در جزیره هنگام راهاندازی شد و به فعالیت پرداخت اما کروکودیلهای آن در سال 1390 به پارک کروکودیل نوپک در قشم انتقال یافتند و در سال 1392 برای اولین بار تکثیر کروکودیلها در این مکان صورت گرفت. امروزه این پارک در قشم پذیرای شما عزیزان است؛ پس در هنگام به دنبال آن نگردید.
بیشتر بدانید!
خوشگذرانی در هنگام
برای آنکه در این جزیره لحظات خوشی را تجربه کنید، به یکی از فعالیتهای زیر مشغول شوید:
تماشای دلفینها
یکی از جذابترین قسمتهای سفر به هنگام دیدن دلفینها است که آزادانه به این سو و آن سو میروند و هیچ چیز آزادی را از آنها نمیگیرد. به یاد داشته باشید که برای دیدن دلفینها بهتر است صبح زود به سوی دریا بروید. محلیها بر این باورند که دلفینها در روزهای مواج به سطح آب نمیآیند و به سختی دیده میشوند. به گفته آنها این جانداران برای زادآوری، مهمان آبهای گرم خلیج فارس میشوند و پس از فرودین شروع به حرکت به سمت دریای عمان و اقیانوس میکنند. با توجه به این نکات، بهترین زمان را برای دیدن این آبزیان انتخاب کنید.
بازارگردی
بازار هنگام از معدود بازارهایی است که هیچ اثری از مدرنیته در آن دیده نمیشود. همه چیز در این بازار رنگوبوی سنتی دارد. صنایعدستی، روغنهای مختلف، ادویههای محلی و بسیاری کالاهای ریز و درشت دیگر را میتوانید در این بازار بیابید. خرید از این بازار را هم از دست ندهید چرا که قیمتهای بسیار مناسبی دارد.
عکاسی
سفر به هنگام از آن دسته سفرهایی است که نباید بدون ثبت تصویر پایان بپذیرد. سوژههای زیادی در این جزیره هستند که میتوانند در لنز دوربین شما جای بگیرند؛ از دلفینها گرفته تا رنگولعاب سنتی جزیره و زیبایی سواحل آن.
شنا در آبهای خلیج فارس
در هنگام، پلاژ یا محل به خصوصی برای شنا وجود ندارند؛ اما اگر از محلیها بپرسید حتما به شما نقاط بکر و مناسب شنا را نشان خواهند داد و میتوانید در آن مکانها لذتی خاص را تجربه کنید. فقط به یاد داشته باشید که به تنهایی اینکار را انجام ندهید و حتما قبلا شنا در دریا را تجربه کرده باشید.
حواستان به طوطیاهای دریا و خرچنگها هم باشد چرا که به هیچ عنوان رفتار مهربانانهای با شما نخواهند داشت. طوطیا یکی از ساکنان خلیج فارس است که با تیغهای تیزش میتواند به شما آسیب بزند؛ اما نگران نباشید، اگر با آن ها برخورد داشتید و با تیغهایشان از شما استقبال کردند مشکلی متوجه سلامتی شما نخواهد شد و درد نیز بعد از مدتی از بین میرود.
لوازم مورد نیاز و به ویژه آب شیرین برای شستشو پس از آبتنی را از یاد نبرید تا شوری آب دریا اذیتتان نکند. اگر تجربه و وسایل غواصی و دوربینهای مناسب استفاده در زیر آب هم دارید، فرصت ثبت عکسهای بینظیر را از دست ندهید؛ البته مراقبت از جانداران دریایی را فراموش نکنید.
خوشمزهگردی
در هنگام خبری از رستورانهای شیک و لوکس نیست؛ اما خوشمزهترین غذاها را خواهید یافت چرا که همه مواد اولیه آنها از دریا تامین میشوند و تازه هستند و طبخ آنها نیز توسط مادران جزیره صورت میگیرد.
نقش ریختن
چشمانتان را ببندید و دستتان را به یکی از هنرمندان هنگام بسپارید تا در چند لحظه زیباترین نقش حنا را بر روی پوست خود ببینید. اینکار در فرهنگ بومی با عنوان نقش ریختن شناخته میشود. جالب اینجاست که تمامی این نقشونگارها ذهنی بوده و کاملا بداهه طراحی میشوند. توجه داشته باشید که نقش حنا در روز اول نارنجی رنگ است و کمکم به رنگ قهوهای در میآید و اگر آن را چرب کنید مدت زمان بیشتری روی پوستتان میماند.
آب کشیدن از چاه
مردمان خونگرم هنگام آن قدر مهماننوازند که به شما اجازه دهند یکی از متفاوتترین کارها را تجربه کنید. کافی است به نخلستان بروید و با کسب اجازه از بومیان، آب از چاه بکشید و از خنکی و طعم آن لذت ببرید.
پرنده نگری
شاید که هنگام به عنوان مقصد پرندهنگری شناخته نشده باشد؛ اما آبوهوا و شرایط زیستی این جزیره کم از قشم ندارد و پرندگان گاهی به آن سر میزنند. اگر خوششانس باشید برخی از گونههای پرندگان همچون اگرت خاکستری را در این جزیره خواهید دید.
اقامت در جزیره هنگام
در هنگام هیچ اثری از هتل یا مهمانسرا نمیبینید؛ در عوض میتوانید در یکی از خانههای محلی ساکن شوید و لذت شبمانی در بافت سنتی این جزیره را بچشید. اگر هم به دنبال هتل هستید، محل اقامتتان را در قشم انتخاب و سفری یک روزه به هنگام را تجریه کنید.
کمپینگ هم دیگر گزینه شماست؛ البته اگر اصول آن را بدانید و وسایل لازم را داشته باشید.
امکانات جزیره هنگام
با وجود جاذبههای فراوان جزیره و استقبال زیاد گردشگران از آن، هنوز امکانات قابل توجهی در جزیره وجود ندارد. نه رستوران، نه هتل و نه حتی یک سرویس بهداشتی مناسب!
البته همین نبود امکانات، برخی گردشگران را به شوق میآورد؛ به ویژه آن هایی که میخواهند مدتی را به دور از شهر و هیاهویش بگذرانند و زندگی را به سبک بومی تجربه کنند.
بهترین فصل سفر
از اواسط پاییز تا اواسط اردیبهشت بهترین زمان سفر به هنگام است؛ البته اگر میخواهید شانس بیشتری برای دیدن دلفینها داشته باشید، بهتر است برنامهریزی سفر خود را برای ماههای آذر و دی انجام دهید.
بهار و تابستان: ایام عید نوروز، تعداد گردشگران در قشم و هنگام به اوج خود میرسد. در نیمه اول اردیبهشت نیز کموبیش مسافرانی در این جزیره دیده میشوند؛ اما با گرم شدن هوا، کمتر کسی راهی این خطه از ایران میشود.
پاییز و زمستان: در پاییز و زمستان هوای هنگام معتدل میشود و در ماههای آذر و دی حضور دلفینها به خوبی مشهود است.
مسیر و هزینه
آدرس: استان هرمزگان، 2 کیلومتری جنوب جزیره قشم
دسترسی: جزیره هنگام از نظر تقسیمات سیاسی در استان هرمزگان قرار دارد و جزئی از شهرستان قشم و به عنوان یکی از دهستانهای این شهرستان به مرکزیت روستای ماشی (هنگام جدید) بهشمار میرود. فاصله این جزیره تا بندرعباس حدود 79.6 کیلومتر و تا شهر قشم حدود 53.7 کیلومتر است. برای رسیدن به جزیره هنگام باید در ابتدا راهی قشم شوید و خودتان را به اسکله کندالو برسانید. در این اسکله قایقهایی وجود دارند که با پرداخت هزینه شما را به هنگام میرسانند. فاصله بندر کندالو تا اسکله جزیره هنگام حدود 7 تا ۱۰ دقیقه است و قایقها از 8 صبح تا غروب آفتاب جابهجایی مسافران را با دریافت هزینه انجام میدهند.
سفر به قشم را با خرید مناسبترین قیمت بلیط هواپیما تهران به قشم از وبسایت کارناوال تجربه کنید.
سوغات جزیره هنگام
از جزیره هنگام دستخالی برنمیگردید چرا که گزینههای وسوسهکنندهای برای خرید سوغاتی در این جزیره وجود دارد. زیورآلاتی که با صدفها درست شدهاند، موجودات تاکسیدرمی شده دریایی، ادویهجات و روغن محلی به ویژه روغن کوسه و غیره را در بازار هنگام پیدا خواهید کرد.
تاریخچه جزیره هنگام
جزیره هنگام به واسطه قرارگیری در میان آبهای خلیج فارس و نزدیکی به تنگه هرمز و جزیره قشم موقعیت جغرافیایی، از اهمیت راهبردی و نظامی شایان توجهی برخوردار بوده و به همین دلیل بیگانگان توجه خاصی به آن داشتهاند. در عصر صفویه، پرتغالیها این جزیره را تصرف کردند و انگلیسها نیز در دوران قاجاریه، بساط استعمار خود را در هنگام پهن نمودند.
دولت انگلیس روش سیاستمدارانهای را برای سلطه بر جزیره اتخاذ کرده بود؛ این دولت در حرف، هنگام را متعلق به کشورمان میدانست و همواره بر مالکیت دولت ایران نسبت به هنگام تاکید داشت؛ اما در عمل با حضور نظامی در جزیره، از اعمال حاکمیت دولت ایران بر این بخش از کشور ممانعت میورزید. حضور نظامی انگلیس در هنگام تنها بخشی از ماجرا بود و همزمان با حضور نیروهای نظامی، یک شیخ عرب و سنی مذهب با گرایش وهابی نیز بر این جزیره حکمفرمایی میکرد. حتی سلطان مسقط نیز به این جزیره چشم داشت و ضمن بازدید از آن تلاش کرد تا بر هنگام تسلط یابد. دولت انگلیس نیز از یک سو بر حاکمیت ایران بر جزیره تاکید داشت و از سوی دیگر به طور ضمنی از نافرمانیهای شیخ هنگام نسبت به دولت ایران و مداخلات سلطان مسقط نیز پشتیبانی مینمود و به شیوههای گوناگون تلاش میکرد تا در مقابل اعمال حاکمیت دولت ایران بر هنگام ایستادگی کند.
این وضعیت سیاستمدارانه انگلیس تا مدتها ادامه داشت تا اینکه در اردیبهشت ماه ۱۳۰۷ و مدتی پس از آغاز سلطنت رضاشاه، دولت ایران درصدد اعمال حاکمیت بر جزیره هنگام برآمد. به واسطه این تصمیم، در بیستم اردیبهشت ماه، سه کشتی نظامی ایران به نامهای گیلان، آذربایجان و پهلوی به فرماندهی ریاست ساخلوی (پادگان) بندرعباس به سوی هنگام حرکت کردند تا این جزیره را از اشغال نظامیان انگلیسی درآورند.
در نوزدهم آبان ماه ۱۳۱۱، سفارت انگلیس در تهران یادداشتی به وزارت امور خارجه ایران میفرستد و از مسئولان میخواهد که از تقاضای تخلیه جزیره هنگام از نظامیان و کشتیهای انگلیسی صرفنظر کند؛ اما این درخواست، مورد قبول واقع نمیشود و نظامیان انگلیسی چارهای جز خروج از هنگام و تحویل جزیره به دولت ایران پیدا نمیکنند.
یکی از آثار جالبی که بقایای آن در جزیره دیده میشود محلهای دیدهبانی هستند که در روزگاران گذشته برای نگهبانی از جزیره استفاده میشدند و این روزها به متروکهای تبدیل شدهاند.
روستاهای جزیره هنگام
همان گونه که گفتیم در جزیره هنگام سه روستا وجود دارد که در کنار یکدیگر قرار گرفته و از طریق راه شوسه به هم مرتبطاند. در اینجا توضیح کوتاهی در مورد این روستاها ارائه میدهیم:
روستای هنگام نو: زمین این روستا شنی است و جای مناسبی برای پهلو گرفتن قایقها به شمار میرود. در این روستا تاسیسات اسکله، پاسگاه انتظامی، کارخانه آب شیرینکن، دفتر پست و مدرسه قرار دارد.
روستای غیل: این روستا بین 2 روستای نو و قدیم هنگام واقع شده است. به واسطه قرار گرفتن روستای غیل در گودی، آب بسیاری را در خود جمع میکند و به همین دلیل به این نام خوانده میشود. حدود 200 تَن در این روستا زندگی میکنند که سنی و شیعهاند و به زبان عربی و فارسی سخن میگویند. آب آن از چاه و باران تامین میشود و محصولشان غلات است. اهالی غیل از صید ماهی و زراعت امرار معاش میکنند.
روستای قدیم: این روستا نسبت به 2 مورد دیگر جمعیت کمتری دارد و در فاصله 4 کیلومتری از آنها قرار گرفته است. اکثر خانههای این روستا خالی از سکنه هستند و اکثر اهالی به ماهیگیری به ویژه صید کوسه مشغولاند.
نامگذاری جزیره
پیش از آنکه این جزیره با عنوان هنگام شناخته شود با نامهای هنجام و هنیام شناخته میشد. این جزیره در پارسی باستان هنگاما نام داشت و در ارمنی نیز به انگام معروف بود. نام این جزیره به معنی وقت، زمان و گاه است و از دو بخش هن+گام تشکیل شده است.
مردم جزیره هنگام
حدود 615 نفر در جزیره هنگام زندگی میکنند و 141 خانه در آن وجود دارد. بیشتر مردم با هم رابطه خویشاوندی دارند و اغلب به صیادی و ماهیگیری مشغولاند. پرورش ماهی در قفس و پرورش میگو نیز از دیگر فعالیتهای مردمان این جزیره است و در فصل سفر و گردشگری، مشاغلی همچون راهنمای گردشگران و فروش صنایعدستی به عنوان منبع اصلی درآمد مردم به شمار میرود. معادن نمک و خاک و سرب نیز موقعیت اقتصادی خوبی را برای جزیره فراهم نمودهاند و بخشی از درآمد ساکنان را تامین میکنند. بر اساس نقل قول محلیها اکثر ساکنان جزیره هنگام، به علت اختلافات قومی و درگیری با بخشی از ساکنان قشم، این جزیره را ترک کرده و به کشورهای عربی رفتهاند.
دغدغه های کارناوالی
جزیره هنگام با وجود تمام دیدنیهایی که دارد، آنچنان که باید مورد توجه قرار نگرفته و از نبود امکانات گردشگری رنج میبرد. این در حالی است که در صورت بودن امکانات مناسب، گردشگران بسیاری به این جزیره میروند و کمک قابل توجهی به اقتصاد آن میکنند.
صید بیرویه صدفها و محصولات دریا، حیات را در این جزیره با خطر مواجه کرده و در آیندهای نزدیک میتواند موجب آسیبهای زیستمحیطی شود. حواستان باشد که چه چیزی را در این جزیره میخرید و یا بر میدارید چرا که برداشتن ناآگاهانه حتی یک صدف مشکلاتی را به دنبال دارد.
توصیه های کارناوالی
- در سفر به هنگام مراقب رفتار خود با طبیعت زیبای این جزیره باشید و با زبالههایتان زمینه نابودی آن را فراهم نسازید.
- به ارزشهای بومی احترام بگذارید و با برخوردهای نامناسب خاطر مردمان جزیره را نیازارید.
- بهتر است کمی نان همراه داشته باشید تا به ماهیان آکواریومی بدهید و جهش آنها را در آب ببینید.
- پول نقد به همراه داشته باشید چرا که در جزیره کارتخوان به ندرت پیدا میشود و شما را دچار دردسر میسازد.
سخن آخر
جزیره هنگام یکی از بکرترین و زیباترین مقاصد برای خوشگذرانی و لذت بردن از جلوه زیبای خلیج فارس است. اگر به دنبال یک مقصد مناسب برای دور شدن از هیاهوی زندگی شهری هستید حتما هنگام را در گزینههای سفرتان قرار دهید.
آیا تا به حال به این جزیره سفر کردهاید؟
چه جزایر زیبای دیگری را در ایران میشناسید؟
دیدگاههای خود را با ما در میان بگذارید.
منتظرتان هستیم...
نتیجه نقد و بررسی کارناوال
5
بررسی شده توسط کارناوال
سطح امنیت | (عالی) 5 |
حال و هوای خوش | (عالی) 5 |
شرایط اقامت در منطقه | (خوب) 3.5 |
تنوع و کیفیت امکانات | (بد) 2 |
نقاط قوت
- حضور دلفینها در پاییز و زمستان
- فضایی سنتی و جالب توجه
- بازارچهای زیبا و مملو از صنایعدستی
- فرصت تماشای آبزیان در آبهای شفاف
- قایقسواری فرحبخش در آبهای خلیج فارس
نقاط ضعف
- امکانات ضعیف برای گردشگران
- عدم توجه مسئولان به ظرفیت تحمل جزیره برای کنترل میزان ورود گردشگران
رزرو اقامت در قشم
نقد و بررسی کاربران
میانگین امتیاز کاربران
از مجموع 16 رای
4.4
دوستان
3
خانواده
4
انفرادی
1
حال و هوای خوش | (عالی) 4.6 |
نظافت و شرایط محیط زیستی | (خوب) 4.2 |
جزیره هنگام را دیدهاید؟
تجربه و نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید
سوالی دارید؟
از کارشناسان و کاربران کارناوال بپرسید
5
غرفه لوازم سنتی خوبی داشت
انتشار: 09 مرداد 1401
ramin radmehr
5
خیلی جزیره قشنگیه ولی واقعا جای تأسف داره که با این همه جاذبه و زیبایی و پتانسیل چرا شرایط و امکانات مناسبی برای ورود توریست به این منطقه فراهم نمیشه .
پیشرفت درمورد رفت وآمددرداخل جزیرمهیاء شده وامکان سفره به داخل خوده جزیره وجودداده
انتشار: 14 بهمن 1399
انتشار: 14 بهمن 1398
rahim hamedani
4.5
حرف نداره . خیلی خیلی زیبا و دوست داشتنی .
انتشار: 14 بهمن 1398
پرسش و پاسخ
پرسش جدید
مجید ن
سلام امروز ما سه روزه میام بسته است اایا مروز باز هست میشه رفت دلفین ها رو دید
انتشار: 10 فروردین 1403
محسن کیانی
آیا میشه پیاده جزیره رو گشت یا لازمه با موتورهای اونجا بریم؟ چقد پیاده طول میکشه؟
بله پیاده
انتشار: 08 آذر 1401
انتشار: 26 مهر 1401
مجتبی امیری
سلام میشه ماشین شخصی رو برد ؟
انتشار: 04 مهر 1401
سوالات متداول
با دیدنی ها و تفریحات جزیره زیبای هنگام آشنا شوید.
قدم زدن در ساحل نقره ای و تماشای دلفین ها از نزدیک، تنها بخش کوچکی از دیدنی ها و تفریحاتی ست که در سفر به جزیره هنگام می توانید آنها را تجربه کنید. برای اینکه با دنیای رنگارنگ دیدنی ها و خوشگذرانی های این جزیره آشنا شوید، سری به صفحه نقد و بررسی جزیره هنگام در کارناوال بزنید.
در سفر به قشم کجا اقامت کنیم؟
اگر در زمان سفر به قشم به دنبال گزینه های مناسب برای اقامت هستید، می توانید روی پیشنهادهای متنوع کارناوال حساب باز کنید و با کلیک روی صفحه اقامت در قشم با شرایط رزرو آنلاین این اقامتگاه ها آشنا شوید.
برای گردش و تفریح در قشم کجا برویم؟
اگر بخواهید برای گشت و گذار در قشم برنامه ریزی کنید و می خواهید در مورد بهترین دیدنی ها و تفریحات این جزیره تماشایی بدانید، کافی ست وارد صفحه معرفی جاذبه های قشم شوید تا به فهرستی از دیدنی های این جزیره دسترسی پیدا کنید.