کارناوال - راهنمای سفر

موزه مرکزی آستان قدس رضوی

استان خراسان رضوی، مشهد، حرم مطهر امام رضا، صحن کوثر

4.4

از 5 امتیاز

میانگین نظرات 14 کاربر

گالری تصاویر

مدت پیشنهادی بازدید

2 تا 3 ساعت

ساعت دسترسی

امروز شنبه 8:00 صبح تا 17:45

شماره تماس

هزینه موزه مرکزی و فرش

5000 تومان

هزینه موزه قرآن، هدایا و تالار فرشچیان

2000 تومان

همه چیز درباره موزه مرکزی آستان قدس رضوی

چرا بازدید کنیم؟

نقد و بررسی کارناوال

کجاست؟

نقشه و مسیر

آقام چی گفتن؟

نظرات کاربران

سوالی دارید؟

پرسش و پاسخ

نقد و بررسی کارناوال

زينب شيرازی

نویسنده ارشد کارناوال

انتشار

07 اردیبهشت 1397

به روز رسانی

18 آبان 1398

معرفی /

موزه مرکزی آستان قدس رضوی | مهم ترین موزه حرم امام رضا (ع)

مشهد، دومین شهر بزرگ و پرجمعیت کشورمان، به لطف حرم امام رضا (ع) نزد همگی به خوبی شناخته شده است. هر سال میلیون ها نفر راهی این شهر زیبا می شوند تا چند روزی را به استراحت معنوی خود اختصاص دهند و در کنارش از تفریحات جذاب، پارک های زیبا و خوشمزه های معروفش استفاده کنند. کارناوال هم امروز راهی مشهد مقدس می شود تا شما را با یکی از دیدنی های محبوب و پربازدیدش آشنا کند. مقصد امروزمان، مجموعه‌ای وسیع و جالب به نام موزه مرکزی آستان قدس است.

برای آن که به ساختمان موزه مرکزی برسید، لازم نیست راه چندان دور و درازی را بپیمایید، چرا که این موزه جذاب درست در مجموعه حرم امام رضا (ع) قرار دارد و به راحتی می توانید با یک تیر دو نشان بزنید. راهی حرم شوید، زیارت کنید و از فضای معنوی و آرامش بخش حرم نوش کنید، حال برای استراحت و قدری سرگرمی وقتی بگذارید و راهی صحن کوثر شوید. در این صحن چند موزه خواهید دید که سر در موزه مرکزی پیش از همه به چشم می آید. همراه کارناوال باشید و یکی از جذاب ترین موزه های مشهد را بشناسید.

Photo by : حمید فرشباف

چرا موزه مرکزی آستان قدس رضوی؟


  • یکی از بزرگترین موزه های ایران است.
  • این موزه سالانه بیش از 1 میلیون بازدیدکننده دارد.
  • در دل حرم مطهر امام رضا، می توانید مجموعه های متنوع و جذابی از آثار تاریخی و هنری را ببینید.
  • دسترسی به این موزه بسیار ساده است.
  • با بازدید از این موزه می توانید اشیایی تاریخی از حرم امام رضا را از نزدیک ببینید.
  • هزینه ورود به این موزه چند طبقه، بسیار پایین است.
وحید بیات 
حمید فرشباف 

آشنایی با موزه مرکزی آستان قدس | موزه ای در دل حرم امام رضا (ع)

موزه مرکزی آستان قدس یکی از مهم ترین موزه های معروف حرم رضوی است که در صحن کوثر قرار دارد. زمانی که وارد ساختمان این موزه می شوید، با چند ورودی برخورد خواهید کرد که ورودی سمت راست به ساختمان موزه مرکزی اختصاص دارد. ساختمان موزه مرکزی چهار طبقه دارد که شامل زیرزمین، طبقه همکف، اول و دوم می شود. در مجموع در این چهار طبقه می توانید از موزه تاریخ حرم رضوی و گنجینه هایی چون اسکناس، سکه، تمبر و اقلام پستی، آبزیان و ... بازدید کنید. 

جالب است بدانید سنگ بنای ساخت موزه مرکزی به سال های پیش از انقلاب بر می گردد، زمانی که بخش هایی از حرم به نگهداری از هدایای مردمی اختصاص یافت و به مرور زمان توجه بزرگان را به خود جلب کرد. پس از مدتی، تصمیم بر آن شد تا فضایی جداگانه برای نگهداری از این اموال ارزشمند و مختلف ایجاد شود. به این ترتیب در سال 1316 زمینی با مساحت 5700 متر در کنار مسجد گوهرشاد و مقبره شیخ بهایی کنار گذاشته و ساخت و سازها آغاز شد. معماری و طراحی نقشه بنا به عهده آندره گدار، معمار و باستان شناس فرانسوی بود و در نهایت نخستین موزه حرم در سال 1324 خورشیدی افتتاح شد. البته توجه به موزه در همین جا متوقف نشد و در طی سالیان متمادی و افزایش وقف های مردمی، تصمیم بر ساخت ساختمان جدیدتری گرفته شد. کار احداث ساختمان دوم که در جنوب حرم قرار داشت، در سال 1355 به پایان رسید و این بار فضای بیشتری را در اختیار گرفت. روند گسترش و بسط موزه باز هم ادامه یافت و توجه بیشتر مردم و اهدای اموال با ارزش سبب شد تا امروزه موزه حرم به چهار ساختمان مجزا تبدیل شود. در این جا ما با موزه مرکزی آستان قدس آشنا می شویم که در خود یک موزه و 10 گنجینه ارزشمند را جای داده است. کارناوال در آینده به صورت جداگانه و مفصل به معرفی سایر ساختمان ها و موزه های آستان قدس می پردازد.

حمام مهدی قلی بیک | موزه مردم شناسی مشهد

حمید فرشباف 
حمید فرشباف 
حمید فرشباف 

بخش های مختلف موزه مرکزی آستان قدس

از سر در این موزه که عبور کنید با شی سنگی و بزرگی رو به رو می شوید که با نام «سنگاب خوارزمشاهی» معرفی شده است. این سنگاب در واقع نسل قدیم و ابتدایی آبخوری های خودمان است که هشتصد سال پیش ساخته شده است. این سنگاب را دور بزنید و از ورودی سمت راست به سوی «موزه مرکزی» بروید. قدری که جلوتر بروید، بنر راهنمای بزرگی را خواهید دید که اسامی گنجینه ها در هر بخش را نشان می دهد. همراه ما باشید تا به تک تک بخش ها سر بزنیم و ببینیم در هر مجموعه چه آثاری نگهداری می شود.

1- موزه تاریخ حرم رضوی

نخستین بخش، موزه جذاب و دیدنی تاریخ حرم رضوی است که در طبقه همکف ساختمان قرار دارد. موزه تاریخ حرم رضوی مجموعه کمیاب و ارزشمندی است که در طی 10 قرن گردآوری شده است. در این موزه از دو ضریح قدیمی حرم بگیرید تا کاشی های ازاره ای، ورقه های طلایی و تزیینات منحصر به فرد تاریخی و انواع آینه و شمعدان و جای عود و ... در معرض نمایش قرار گرفته اند. جالب است بدانید که این وسایل همگی روزگاری در حرم مطهر امام رضا کاربرد داشته اند و امروزه به دلیل جایگزینی با دیگر وسایل، به گنجینه تاریخ حرم رضوی منتقل شده اند. به طور مثال جارویی از پر طاووس را می توانید در این موزه ببینید که زمانی از آن برای غبار روبی ضریح و دیگر بخش های متبرک حرم استفاده می کردند. 

در میان این موزه دو گنجینه خاص قرار دارد که در واقع های ضریح های پیشین حرم امام رضا (ع) هستند. در واقع ضریحی که هم اکنون روی مزار مبارک امام هشتم شیعیان قرار دارد، پنجمین ضریحی است که ساخته شده و پیش از آن و در دوره های مختلف، ضریح های دیگری این نقش را به عهده داشتند. با بازدید از موزه تاریخ حرم رضوی می توانید ضریح فولاد جوهری را که مربوط به دوره صفوی است از نزدیک ببینید. همچنین با قدری گردش در اطراف این ضریح، ضریح دوره پهلوی و معروف به شیر و شکر را بازدید کنید. البته بد نیست بدانید در کنار دو ضریح، تصاویر بزرگی نیز از دیگر ضریح ها به چشم می خورد که با توضیحاتی سرگرم کننده همراه است. از دیگر اشیا مهم این موزه می توان به محراب پایین پای حضرت، دَرِ زرین پیش روی ضریح، منبر چوبی، تعدادی کتاب خطی و کاشی های هفت رنگ قاجاری اشاره کرد.

در کنار اشیا و لوازمی که در بخش های ابتدایی موزه می بینید، در ادامه به نمایشگاه عکسی از حرم مطهر خواهید رسید. در این نمایشگاه جالب، عکس هایی بسیار قدیمی از قسمت های مختلف حرم به دیوار آویخته شده اند و هر چه نمایشگاه را دنبال می کنید با عکس های جدیدتری رو به رو می شوید. 

آدرس: طبقه همکف

اگر برای آشنایی با ضریح جوهرفولادی و دیگر ضریح های حرم مطهر امام رضا کنجکاوید، خواندن مطلب زیر برای تان جالب توجه خواهد بود.

Zeynab Shirazi | Karnaval 
Zeynab Shirazi | Karnaval 
Zeynab Shirazi | Karnaval 
Zeynab Shirazi | Karnaval 
Zeynab Shirazi | Karnaval 
Zeynab Shirazi | Karnaval 
Zeynab Shirazi | Karnaval 
Zeynab Shirazi | Karnaval 
Zeynab Shirazi | Karnaval 

2- گنجینه سکه

در ادامه بازدید می توانید از پله ها و یا آسانسور استفاده کنید و خود را به زیرزمین برسانید. یکی از جدیدترین گنجینه ها که در این بخش با آن رو به رو می شوید، گنجینه سکه است که در سال 1388 افتتاح شد. در این گنجینه سکه هایی ارزشمند از دوران و بخش های مختلف را می بینید که نخستین بخش ها از دوره های قبل از میلاد آغاز و آخرین بخش به زمان حال و سکه های جمهوری اسلامی منتهی می شود.

این دوره ها عبارت اند از: هخامنشیان، مقدونیه، سلوکیان، شاهان محلی پارس، اشکانیان، الیمایی، ساسانیان، خلفای اموی، اسپهبدان طبرستان، حکام عرب طبرستان، عرب ساسانی، امویان، خلفای عباسی، آل بویه، سامانیان، صفاریان، آل زیار، غزنویان، سلجوقیان، خوارزمشاهیان، ایلخانان، مغول، تیموریان، آق قویونلو و قرا قویونلو، صفویان، افشاریه، زندیه، قاجار، پهلوی اول، پهلوی دوم و دوره جمهوری اسلامی ایران.

در ادامه با برخی از سکه های جالب توجه این گنجینه آشنا می شویم:

حلقه های مبادلاتی: گنجینه سکه با مجموعه ای از حلقه های مبادلاتی آغاز می شود که قدمتی چهار هزار ساله دارند و در زمانه خود نقش پول را ایفا می کردند. این حلقه ها را از فلزاتی چون طلا، نقره، مس و ... و در وزن های مختلف می ساختند و طبیعتا از آن ها برای تجارت بهره می بردند. جالب است بدانید که استفاده از حلقه های مبادلاتی در بخش هایی چون جنوب و غرب ایران، مصر و بین النهرین (میان رودان) رایج بوده است. در گنجینه سکه موزه مرکزی می توانید حلقه های مبادلاتی مسی و برنزی را ببینید. 

سکه های عرب ساسانی: جالب است بدانید که عرب ها تا پیش از ظهور اسلام از درهم های نقره ساسانیان و دینارهای طلایی امپراتور بیزانس در زندگی روزمره خود استفاده می کردند. البته این سکه ها تا مدتی پس از اسلام و تا زمان خلفای راشدین نیز رایج بودند. بر روی سکه های عرب ساسانی تصاویری از خسرو دوم و یزدگرد سوم به چشم می خورد و مربوط به سال های 31 تا 78 هجری قمری می شوند.

سکه های بین المللی: پس از پشت سر گذاشتن سکه های تاریخی ایرانی از نخستین دوره ها تا پهلوی و جمهوری اسلامی، به مجموعه ای از سکه های ماشینی و ضرب شده از 50 کشور جهان می رسید. در این بخش سکه هایی از کشورهای اکوادور، بلغارستان، اتریش، چین، فرانسه، آلمان، یونان، انگلیس، ژاپن و ... به چشم می خورد. 

درهم های ولیعهدی امام رضا (ع): آخرین مجموعه ای که در این بخش می بینید، سکه های درهمی است که به مناسبت ولیعهدی امام رضا (ع) ضرب شده اند و قدمتی 1200 ساله دارند. جالب است بدانید این سکه ها در شهرهایی چون اصفهان، سمرقند و ری ضرب شده و از سوی زایران و عموم مردم وقف موزه شده است. 

در کنار مجموعه های سکه، چند مجموعه جالب دیگر وجود دارد:

  • جواهرات زینت یافته با سکه های طلا
  • لباس های سنتی و سکه دوزی شده لاهیجان
  • مدال طلای کشورهای مختلف 
  • و ...

آدرس: طبقه زیرزمین

Zeynab Shirazi | Karnaval 
Zeynab Shirazi | Karnaval 
Zeynab Shirazi | Karnaval 
Zeynab Shirazi | Karnaval 
Zeynab Shirazi | Karnaval 

3- گنجینه تمبر و اسکناس

از گنجینه سکه که بیرون بیایید، به مخزنی با درهای فولادین می رسید که تابلوی گنجینه «تمبر و اسکناس» بر سر درش به چشم می خورد. جالب است بدانید گنجینه تمبر و اسکناس به جهت تعداد آثار و بخش های خاص خود، ممتازترین مجموعه تمبر و اسکناس ایران محسوب می شود و افتتاح آن به سال 1369 خورشیدی برمی گردد. بخش ابتدایی با تمبر معروف پنی سیاه، نخستین تمبر جهان آغاز می شود. پس از آن گنجینه با تمبرهای تاریخی ایران و دنیا تکمیل می شود و در آن میان می توانید نامه های تاریخی و شاهانه، کارت پستال های دوره قاجار، نخستین تلفن ها و تلگراف ها و تاریخچه پستی ایران را ببینید. در مجموع حدود 3000 شی در مجموعه تمبر و اقلام پستی موزه مرکزی آستان قدس وجود دارد. تمبرهای ایرانی این گنجینه از دوره قاجار و تصاویر پادشاهان شروع می شود و تمبرهای متفاوتی از دوره پهلوی اول و دوم و جمهوری اسلامی را نیز در خود جای داده است.

پس از به اتمام رسیدن بخش تمبرها به مجموعه اسکناس ها می رسید. ابتدا اسکناس های عریض و بزرگ قاجاری توجه را جلب می کنند و سپس اسکناس های دوره پهلوی را می بینید. در انتها نیز مجموعه کاملی از اسکناس های پس از انقلاب تاکنون به نمایش در آمده اند. در کنار اسکناس های وطنی، حدود 500 برگ اسکناس از کشورهای خارجی را نیز در این مجموعه خواهید دید. 

آدرس: طبقه زیرزمین

برای آشنایی بیشتر با تمبر پنی سیاه و نخستین اسکناس های ایرانی خواندن مطالب زیر را از دست ندهید:

Zeynab Shirazi | Karnaval 
Zeynab Shirazi | Karnaval 
Zeynab Shirazi | Karnaval 
Zeynab Shirazi | Karnaval 
Zeynab Shirazi | Karnaval 

4- گنجینه صدف و موجودات دریایی

 حالا نوبت آن است که خود را به طبقه اول برسانید و از دو گنجینه دیگر بازدید کنید. گنجینه صدف و موجودات دریایی، مجموعه ای جذاب از موجودات دریایی تاکسی درمی شده و نرم تنان است که با نام فارسی و نام علمی شان در معرض دید قرار گرفته اند. این بخش در سال 1378 در موزه مرکزی آستان قدس افتتاح شد و با نمونه های قابل توجهی از سواحل آسیا، اروپا و آمریکا کار خود را آغاز کرد. بد نیست بدانید این گنجینه در ادامه با آثار اهدایی بازدیدکنندگان به مرور زمان تکمیل شد. 

از جمله نمونه هایی که در گنجینه صدف و موجودات دریایی خواهید دید می توان به موجوداتی چون: انواع کوسه ماهی ها، سفره ماهی، اسب دریایی، لابستر، مارماهی، بچه تمساح، لاک پشت و انواع توتیا، مرجان، اسفنج و حلزون های بزرگ و کوچک اشاره کرد. بد نیست بدانید وسعت گنجینه صدف و موجودات دریایی آستان قدس برابر با 457 متر مربع است. 

آدرس: طبقه اول

ورود به صفحه اختصاصی ماهی شیطان دریا | گنجینه جذاب موزه مرکزی

Zeynab Shirazi | Karnaval 
Zeynab Shirazi | Karnaval 
Zeynab Shirazi | Karnaval 
Zeynab Shirazi | Karnaval 

5- گنجینه نقاشی

همان طور که گفتیم در طبقه اول، گنجینه دیگری نیز وجود دارد که در کنار مجموعه صدف و موجودات دریایی جای گرفته است. در این بخش آثار ارزشمندی از نقاشان نامدار ایرانی و خارجی به چشم می خورد که از آن جمله 4 اثر از کمال الملک هستند. منظره پل روستای کجور، رودخانه شیلات فرح آباد، اشرف البلاد (منظره ای از بهشهر امروزی) و پل رودخانه تجن از آثار این نقاش شهیر در طبقه دوم موزه مرکزی آستان قدس هستند. در ادامه نقاشی هایی به سبک ناتورالیسم، آبستره، آگوستا رئالیسم، مدرن و ... خواهید دید.  

گنجینه نقاشی نیز در سال 1378 و در فضایی به مساحت 450 متر مربع افتتاح شد.

آدرس: طبقه اول

Zeynab Shirazi | Karnaval 
Zeynab Shirazi | Karnaval 

6- گنجینه ظروف

شاید تصورش را نکنید اما در موزه مرکزی آستان قدس ظروف باستانی و جالب توجهی را خواهید دید. برای این کار، با آسانسور و یا با پله ها خود را به آخرین طبقه، یعنی طبقه دوم ساختمان موزه برسانید. در این طبقه چهار گنجینه متفاوت وجود دارد که گنجینه ظروف یکی از آن هاست. از جمله ظرف هایی که در این مجموعه وجود دارد، ظرف های سفالی مربوط به 3200 سال پیش و ظرف های دوره اسلامی، غزنوی، سلجوقی، صفوی و قاجار هستند. جالب است بدانید برخی از اشیای این گنجینه در حین حفاری های محدوده حرم به دست آمده اند. 

آدرس: طبقه دوم

Zeynab Shirazi | Karnaval 
Zeynab Shirazi | Karnaval 

7- گنجینه مدال 

یکی از گنجینه های خاص موزه آستان قدس رضوی، مجموعه ای از مدال هاست که از سوی ورزشکاران مطرح ایران اهدا شده اند. سنگ بنای این گنجینه با مدال های جهان پهلون تختی گذاشته شد که در سال های نخستین انقلاب به موزه اهدا شد. پس از آن در سال های بعد، دیگر ورزشکاران نیز با اهدای مدال های خود زمینه ایجاد گنجینه ای تازه را در موزه مرکزی ایجاد کردند. به این ترتیب گنجینه مدال در سال 1392 خورشیدی در میان دیگر مجموعه های موزه جا گرفت و درهایش به روی عموم مردم گشوده شد. 

امروزه با بازدید از گنجینه مدال، علاوه بر مدال های پهلوان تختی مدال ها و افتخاراتی چون توپ طلای بهترین بازیکن سال 1996 میلادی، جام قهرمانی بیستمین دوره مسابقات قهرمانی تکواندوی جهان در سال 2011، مدال های مجید خدایی، امیر توکلیان، علیرضا نصرآزادانی و ... را خواهید دید. 

آدرس: طبقه دوم

علاوه بر این ها، در گنجینه مدال می توانید بازوبند پهلوانی تختی را از نزدیک ببینید. برای اطلاعات بیشتر خواندن گنجینه زیر را از دست ندهید:

ورود به صفحه اختصاصی بازوبند پهلوانی غلامرضا تختی

Photo by : Zeynab Shirazi | Karnaval

8- گنجینه سلاح

 در گنجینه سلاح، مجموعه ای از سلاح های سرد و گرم انتظار شما را می کشند که قدمت برخی از آن ها به دوره امپراتوری صفویان بر می گردد. با گردش در این گنجینه وسایلی چون کارد، خنجر، شمشیر فولادی، کمان، سپر، کلاهخود، تبرزین، تپانچه تک لول و دو لول، تفنگ تک لول و ...را خواهید دید. 

آدرس: طبقه دوم

Zeynab Shirazi | Karnaval 
Zeynab Shirazi | Karnaval 

9- گنجینه نجوم

در گذشته، نجوم از جمله علوم مورد توجه مسلمانان بود و ایرانی ها ید طولایی در زمینه کسب این دانش داشتند. به همین ترتیب دانشمندانی چون خواجه نصیر الدین طوسی، خیام و ابوریحان بیرونی در این زمینه علم بسیاری کسب کردند و دستاوردهای قابل توجهی داشتند. بنابراین وسایل و ابزار نجوم، یکی از قابل توجه ترین اشیا تاریخی کشور ما محسوب می شوند. موزه مرکزی آستان قدس نیز به همین دلیل مجموعه ای از اسطرلاب ها، تلسکوپ ها، کُره ها، مدل های حرکت زمین، وسایل نجوم دریایی، قطب نماها و قبله نماها و انواع خط کش را گردآوری کرده است که نتیجه آن را می توانید در گنجینه نجوم موزه تماشا کنید. 

آدرس: طبقه دوم

Zeynab Shirazi | Karnaval 
Zeynab Shirazi | Karnaval 

10- گنجینه ساعت

آخرین گنجینه ای که در طبقه دوم موزه می توانید به سراغش بروید، گنجینه ساعت هاست. در این بخش مجموعه ای از ساعت های آفتابی و مکانیکی را خواهید دید که هر کدام انواع مختلفی دارند. از جمله ساعت های آفتابی موزه می توان به ساعت آفتابی و تقویم، ساعت آفتابی افقی و عمودی، ساعت هایی با شاخص مثلثی و ... اشاره کرد. 

آدرس: طبقه دوم

Photo by : Zeynab Shirazi | Karnaval

رویدادها و برنامه ها در موزه مرکزی آستان قدس

موزه مرکزی آستان قدس در مناسبت های مختلف، میزبان نمایشگاه های متفاوت است که از آن جمله می توان به نمایشگاه شورحسینی، نمایشگاه شیخ بهایی، نمایشگاه انقلاب اسلامی، حماسه عاشورا و ... اشاره کرد. برای آگاهی بیشتر از نمایشگاه های این موزه، اینجا را ببینید. 

همچنین اگر خوش شانس باشید، می توانید شاهد برپایی نمایش های این موزه در طبقه همکف باشید و برای دقایقی از فضای مفرح و اطلاعات شان استفاده کنید. 

موزه فرش آستان قدس رضوی

اگر به سر در ورودی موزه دقت کرده باشید، خواهید دید که نام دو موزه مرکزی و فرش را کنار هم قرار داده اند. درست رو به روی ورودی موزه مرکزی آستان قدس، موزه جذاب فرش خودنمایی می کند. برای ورود به این موزه لازم نیست دوباره بلیت جداگانه ای تهیه کنید؛ چرا که با همان بلیت موزه مرکزی می توانید فرش های نفیسی را تماشا کنید. 

داستان مجموعه فرش ها از آن جا آغاز شد که در سال های ابتدایی تاسیس موزه آستان قدس، سه تخته فرش صفوی نیز در مجموعه قرار دادند. با گذر زمان و با تاسیس موزه مرکزی، فرش های بیشتری را در این مجموعه به نمایش درآوردند و البته نذورات و کمک های مردمی به گسترش یافتن این مجموعه کمک کرد. افزایش تعداد فرش های موزه مرکزی تا جایی ادامه پیدا کرد که ابتدا گنجینه ای را به فرش ها اختصاص دادند و در نهایت در سال 1390 ساختمانی مجزا برای موزه فرش در نظر گرفتند. هم اکنون با ورود به موزه فرش آستان قدس، با سه طبقه و 1 کارگاه رو به رو خواهید شد که این فضا توانسته یکی از بزرگترین موزه های تخصصی فرش در دنیا را ایجاد کند. 

ساعت بازدید: 

  • شنبه تا چهارشنبه: 8:00 تا 12:30
  • پنج شنبه: 8:00 تا 11:30
  • جمعه و روزهای تعطیل: 8:00 تا 12:00

تعطیلات رسمی موزه: در سه روز عاشورا، بیست و یکم رمضان و سیزدهم فروردین موزه فرش کاملا تعطیل است.

 آدرس: حرم امام رضا (ع)، صحن کوثر، رو به روی موزه مرکزی آستان قدس رضوی

هزینه ورود: 1,000 تومان (مشترک با هزینه ورودی موزه مرکزی آستان قدس)

Photo Razavi 
Photo Razavi 
Photo Razavi 

سایر دیدنی های اطراف

 علاوه بر موزه مرکزی و موزه فرش، آستان قدس موزه های دیگری نیز دارد که در نزدیکی این دو موزه قرار دارد. این موزه ها عبارت اند از:

1- موزه قرآن و نفایس

یکی از منحصر به فردترین گنجینه های قرآنی دنیا را در این موزه خواهید دید که در مساحتی حدود 800 متر مربع برپا شده است. از خاص ترین گنجینه های این موزه می توان به نسخ خطی قرآن منسوب به امام علی (ع)، امام حسن (ع) و امام حسین (ع)، امام سجاد (ع) و امام رضا (ع) اشاره کرد. 

 ساعت بازدید: 

  • شنبه تا چهارشنبه: 8:00 تا 12:30
  • پنج شنبه: 8:00 تا 11:30
  • جمعه و روزهای تعطیل: 8:00 تا 12:00

تعطیلات رسمی موزه: در سه روز عاشورا، بیست و یکم رمضان و سیزدهم فروردین موزه تعطیل است.

 آدرس: حرم امام رضا (ع)، صحن کوثر

هزینه ورود: 500 تومان 

برای آشنایی با یکی از نفیس ترین قرآن های خطی این موزه، مطلب زیر را بخوانید:

ورود به صفحه اختصاصی قرآن تاریخی با دستخطی منسوب به امام حسین (ع)

ایمان جنتی 
ایمان جنتی 
ایمان جنتی 
ایمان جنتی 

2- موزه هدایای مقام معظم رهبری

موزه هدایای مقام معظم رهبری، یکی از طبقات موزه قرآن و نفایس است که مجموعه بزرگی از هدایای دریافتی رهبر معظم انقلاب را شامل می شود. در واقع از آن جا که حضرت آیت الله خامنه ای سال هایی در منصب ریاست جمهوری فعالیت می کردند و پس از آن به سمت رهبری رسیده اند، طبیعتا دیدارها و جلسات خصوصی و عمومی بسیاری با سایر سران کشورها داشته اند. در این جلسات یادگاری ها و اشیای قیمتی بسیاری به شخص ایشان اهدا می شود و مجموعه پیش رو نیز از هدایایی است که رهبر به موزه آستان قدس اهدا کرده اند. 

 ساعت بازدید: 

  • شنبه تا چهارشنبه: 8:00 تا 12:30
  • پنج شنبه: 8:00 تا 11:30
  • جمعه و روزهای تعطیل: 8:00 تا 12:00

تعطیلات رسمی موزه: در سه روز عاشورا، بیست و یکم رمضان و سیزدهم فروردین موزه تعطیل است.

 آدرس: حرم امام رضا (ع)، صحن کوثر

هزینه ورود: 500 تومان (ورودی مشترک با موزه قرآن و نفایس)

Photo Razavi 
Photo Razavi 

3- تالار آثار استاد فرشچیان

 اگر از دوست داران هنر هستید تالار آثار استاد فرشچیان یکی از بخش هایی است که نباید به هیچ وجه از دست بدهید. در این تالار اصل نقاشی های گرانبهای استاد فرشچیان را می توانید از نزدیک ببینید و از شکوه این هنر لذت ببرید. خوب است بدانید که استاد فرشچیان هفده تابلوی ارزشمند خود را به این موزه اهدا کرده اند و شما معروف ترین آثار ایشان مانند عصر عاشورا، پنجمین روز آفرینش، ضامن آهو، کوثر و ... را در این مجموعه خواهید دید. 

ساعت بازدید: 

  • شنبه تا چهارشنبه: 8:00 تا 12:30
  • پنج شنبه: 8:00 تا 11:30
  • جمعه و روزهای تعطیل: 8:00 تا 12:00

تعطیلات رسمی موزه: در سه روز عاشورا، بیست و یکم رمضان و سیزدهم فروردین موزه تعطیل است.

 آدرس: حرم امام رضا (ع)، صحن کوثر

هزینه ورود: 500 تومان (مشترک با موزه قرآن و نفایس)

ورود به صفحه اختصاصی معرفی تابلوی ضامن آهوی 2

مسیر و دسترسی به موزه مرکزی آستان قدس

همان طور که بارها اشاره کردیم و توضیح دادیم، موزه مرکزی آستان قدس در حرم امام رضا و در صحن کوثر قرار دارد. بنابراین پیش از همه لازم است که خود را به حرم رضوی برسانید. برای دسترسی به حرم گزینه های متنوعی پیش روی شماست که بسته به محل اقامت شما در اختیارتان قرار می گیرند. از آن جمله می توان به مترو، اتوبوس های تندرو یا بی آر تی، اتوبوس ها و تاکسی های عمومی و زرد رنگ اشاره کرد. پس از آن که به حرم رسیدید، برای دسترسی به صحن کوثر از خادمان و راهنمایان کمک بخواهید.

روز و ساعت بازدید: 

  • در ایام نوروز و تعطیلات تابستان: 8:00 تا 20:45
  • در سایر اوقات: 8:00 تا 17:45
  • جمعه ها: 8:00 تا 12:00
  • تعطیلات رسمی: سه روز در سال: عاشورا، بیست و یکم رمضان و سیزدهم فروردین

هزینه ورود:

موزه مرکزی و موزه فرش:

  • ایرانی ها: 5,000 تومان
  • بازدیدگنندگان خارجی: 30,000 تومان

موزه قرآن و هدایا و تالار استاد فرشچیان: 2000 تومان

نکته: ورود کودکان زیر 9 سال رایگان است. 

آدرس: استان خراسان رضوی، مشهد، حرم مطهر امام رضا، صحن کوثر

Address: Kosar Courtyard, Holy Shrine, Mashhad, Razavi Khorasan Province

در صورتی که مایلید تا با وسایل حمل و نقل عمومی مشهد بیشتر آشنا شوید، خواندن مقاله زیر را از دست ندهید:

ورود به صفحه اختصاصی مطلب راهنمای حمل و نقل عمومی مشهد

Photo by : Zeynab Shirazi | Karnaval

تاریخچه موزه مرکزی آستان قدس

جالب است بدانید جرقه آغاز به کار موزه حرم، به ارادت و هدایای بسیار زایران بر می گردد. از زمان های دور مردم از گوشه گوشه کشور و از راه های طولانی راهی مشهد می شدند تا چند روزی را در جوار حریم نورانی امام رضا (ع) بگذرانند. اغلب این افراد فقیر و غنی، دست خالی نمی آمدند و بنا به شیفتگی بسیار و یا برای ادای نذرهای خود، بخشی از اموال خود را به این ساحت مقدس تقدیم می کردند. به این ترتیب از گذشته تا به کنون، حرم مطهر رضوی موقوفات کوچک و بزرگِ بسیاری را دریافت کرده که از دستبند و طلا و سکه های قدیمی تا نسخ خطی و پوشاک بومی متفاوت هستند. این لوازم و اشیا پس از دریافت و ثبت، تا مدت ها در خزانه های حرم نگهداری می شدند تا آن که به تدریج به مجموعه ای عظیم بدل شدند و مسوولان وقت در سال های نخستین سده 1300، برای نگهداری و نمایش این وسایل، اتاق های طبقه بالا صحن های انقلاب (صحن عتیق) و آزادی (صحن نو) را در نظر گرفتند. پس از مدتی نظر فرهیختگان و مقامات مختلف به این مجموعه جلب شد و گزارش های مختلف نشان می دهد که شخصیت های مهم و مختلفی در طی سال های 1316 تا 1324 از این مجموعه بازدید کرده اند. در همین اوقات پیشنهاد ساخت موزه مورد توجه قرار گرفت و در سال 1316، زمینی با مساحت 5700 متر مربع را به همین منظور در کنار مسجد گوهرشاد و مقیره شیخ بهایی به موزه اختصاص دادند. طراحی ساختمان موزه را آندره گدار، معمار و باستان شناس فرانسوی به عهده گرفت و ساختمانی سه طبقه، یک طبقه زیرزمین و دو طبقه در بالا را برای موزه پیشنهاد داد و به همین ترتیب نخستین موزه حرم امام رضا ساخته شد. در نهایت در سال 1324، موزه آستان قدس افتتاح شد و ورود عموم برای بازدید از اشیا و مجموعه ها آزاد بود.

 با گذر زمان و بزرگ شدن مجموعه های وقفی و ارزشمند، در سال 1351 تصمیم بر آن شد تا ساختمان جدیدتری را برای موزه بسازند و این بار ضلع جنوبی حرم انتخاب شد. به این ترتیب اشیا تا پایان ساخت موزه جدید یعنی سال 1355 به تالار تشریفات آستان قدس منتقل شدند و پس از آن در محل کنونی خود یعنی موزه مرکزی جای گرفتند. 

پس از انقلاب اسلامی ایران، مسوولان که رویکردی فرهنگی داشتند تصمیم گرفتند تا موزه های حرم را در شکلی تخصصی تر ارایه کرده و این آثار را در فضای وسیع تری به نمایش بگذارند. به این ترتیب موزه حرم به چهار ساختمان تقسیم شد و موزه مرکزی، موزه فرش، موزه قرآن و عترت و موزه مردم شناسی در بخش هایی جداگانه و به شکلی حرفه ای تر به نمایش اشیا پرداختند. 

Photo by : حمید فرشباف

 توصیه ها و نکات کارناوال

از آن جا که موزه مرکزی آستان قدس درون حرم امام رضا (ع) قرار دارد، بدیهی است که به هنگام ورود باید پوشش مناسبی داشته باشید و اشیا تیز و برنده و ممنوعه همراه نداشته باشید.

در هنگام بازدید از موزه سکوت را رعایت کنید.

می توانید تور مجازی موزه آستان قدس رضوی را از اینجا ببینید.

برای اطلاع از نحوه دسترسی به حرم مطهر، آشنایی با وسایل حمل و نقل و هزینه های سفر به شهر مشهد، خواندن مقاله های زیر را از دست ندهید:

Photo by : Unknown

سخن آخر

با هم سری به یکی از جذاب ترین موزه های مشهد، یعنی موزه مرکزی آستان قدس زدیم و بخش های مختلفش را از نزدیک دیدیم. 

نظر شما درباره این بازدید مجازی چه بود؟

تا به حال موزه مرکزی آستان قدس را از نزدیک دیده اید؟

دیدگاه ها و خاطرات خود را با ما در میان بگذارید و بگویید این بار به سراغ معرفی کدام جاذبه معروف ایران برویم.

 

نتیجه نقد و بررسی کارناوال

4.5

بررسی شده توسط زينب شيرازی

ارزش تاریخی(عالی) 5
تنوع آثار(عالی) 5
کیفیت عملکرد راهنما(معمولی) 2.5
شرایط نگهداری و مرمت(عالی) 5
دسترسی به وسایل حمل‌و‌نقل عمومی(عالی) 5

نقاط قوت

  • دسترسی آسان
  • هزینه ورودی پایین
  • مجموعه های متنوع
  • وجود آسانسور و دسترسی راحت برای کهنسالان و معلولان

نقاط ضعف

  • نبود راهنمای مسلط

نقد و بررسی کاربران

میانگین امتیاز کاربران

از مجموع 14 رای

4.4

انفرادی

2

خانواده

3

زوج

2

دوستان

3

آیا بازدید از موزه مرکزی آستان قدس رضوی را به دیگران پیشنهاد می‌کنید؟
کیفیت عملکرد راهنما(خوب) 4
تنوع آثار(خوب) 4.4
نحوه برخورد کارکنان(خوب) 4.2
شرایط نگهداری آثار(خوب) 4.2
دسترسی به وسایل حمل‌ونقل عمومی(عالی) 4.6

موزه مرکزی آستان قدس رضوی را دیده‌اید؟

تجربه و نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید

سوالی دارید؟

از کارشناسان و کاربران کارناوال بپرسید

جدیدترین نقد
شهاب تقی پور

5

خیلی جالب بود

تجربه سفر شهاب تقی پور به موزه مرکزی آستان قدس رضوی

انتشار: 12 بهمن 1398

آیا این دیدگاه مفید بود؟
نسترن مهربانی

4.6

قهرمان های ملی مدالاشون رو تو این موزه میتونید پیدا کنید.از کشتی تا فوتبال

سفر با دوستان
تجربه سفر نسترن مهربانی به موزه مرکزی آستان قدس رضوی

انتشار: 06 بهمن 1398

آیا این دیدگاه مفید بود؟
مهدی توکلی

4

یکی از مهمترین جاذبه های شهر مشهد که غالبا مسافرین از آن غافل هستند. البته با اینکه حرم امام رضا اصلی ترین هدف از رفتن به مشهده ولی بهتره از این اماکن هم بجای گشتن بی فایده در بازارها و پاساژها بیشتر استقبال بشود.

سفر با همسر, دوستان
تجربه سفر مهدی توکلی به موزه مرکزی آستان قدس رضوی

انتشار: 06 بهمن 1398

آیا این دیدگاه مفید بود؟

پرسش و پاسخ

پرسش جدید

شهناز اثیمی
پرسش:

سلام علیکم آیا موزه خرید قرآن موروثی نفیس دارد؟

انتشار: 08 اردیبهشت 1402

آیا این دیدگاه مفید بود؟
زینب احمدنژاد
پرسش:

سلام اگر شخصی اشیا عتیقه خانوادگی داشته باشد موزه خریداری میکند؟

انتشار: 10 بهمن 1401

آیا این دیدگاه مفید بود؟
وحید فرخی فرزقی
پرسش:

سلام، ساعت کاری موزه بفرمایید و بهترین زمان برای بازدید کی هست؟

انتشار: 12 دی 1400

آیا این دیدگاه مفید بود؟
اپلیکیشن کارناوال

با وب اپلیکیشن (PWA) کارناوال، کنترل سفر دست شماست.
در این اپلیکیشن شما دنیایی از امکانات و خدمات را همیشه و همه جا در جیب خود دارید؛ آشنایی با جاذبه‌های گردشگری، رزرو آنلاین بلیط هواپیما، رزرو هتل، ویلا و اقامتگاه بوم‌گردی، رزرو آنلاین تورهای داخلی و خارجی و تمام خدمات گردشگری، همه در اپلیکیشن کارناوال .

تماس با کارناوال

پشتیبانی 7.30 صبح تا 1 بامداد:

هدف اصلی کارناوال این است که بهترین خدمات گردشگری را به صورت آنلاین به کاربران خود ارائه دهد. هر آن چیزی که برای سفر خود نیاز دارید را از کارناوال بخواهید؛ از آشنایی با جاذبه ها، سوغات و غذاهای محلی تا رزرو آنلاین بلیط هواپیما و انواع اقامتگاه. در هر جا و در هر ساعت از شبانه روز، می توانید به صورت آنلاین خدمات سفر خود را رزرو کنید و یا هر سوالی دارید از ما بپرسید. کارناوال کنترل سفر شماست!

کلیه حقوق مادی و معنوی کارناوال برای شرکت کاروان سفر های نیکسام محفوظ است. استفاده از محتوای سایت تنها در صورت پذیرش شرایط و ضوابط امکان پذیر است.

خانهعکاسخانه

کنترل سفر دست شماست