
بیتا عزیزی
انتشار
20 بهمن 1395
به روز رسانی
15 شهریور 1398
این روزها ترافیک دغدغه مهم جامعه جهانی است، چرا که زمینه ساز آسیب های زیادی به بدنه یک کشور می شود. از آلودگی های زیست محیطی گرفته تا مشکلات اعصاب و بیماری های قلبی و تنفسی که تنها بخشی از صدمات ترافیکی را شامل می شود.
هر روزه انسان ها در شهر های بزرگ و صنعتی باید ساعت های زیادی از زندگی را در صفوف طولانی اتومبیل های زنجیره ای در اتوبان ها و خیابان ها بگذرانند یا این که خسته و بی حوصله در سرما و گرما چشم انتظار رسیدن مترو یا اتوبوسی متراکم از جمعیت بمانند. در این میان عدم رعایت حقوق شهروندی، منتظر ماندن در صف و رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی می تواند حجم این اتفاق ناخوشایند را دو برابر کند و متاسفانه کشور ما هم تا حد زیادی از این بی قانونی ها رنج می برد.
هر چند که شهرهای بزرگ ایران به ویژه پایتخت، با مشکلات ترافیکی وحشتناکی رو به رو است اما امروز قصد داریم تا شما را با تصاویری فاجعه آمیز از ترافیک های ماشینی و انسانی در جهان آشنا کنیم. در این سفر جهانی به سراغ شهرها و کشورهایی می رویم که جمعیتشان بسیار بیشتر از ظرفیت محیط است و مردم با مصیبت های فراوانی برای رفت و آمدهای روزمره مواجه هستند. حتی ممکن است سالانه بیش از صد ساعت را پشت فرمان اتومبیلشان در ترافیک بگذرانند. برای مثال میانگین حضور مردم آمریکا در ترافیک سالانه حدود 38 ساعت است اما این آمار تنها در شهر لوس آنجلس به 90 ساعت در سال می رسد. آیا تا به حال فکر کرده اید میانگین حضور مردم تهران در ترافیک چند ساعت در سال می شود؟
جدای از اتفاق ناگوار و آزاردهنده ترافیک و عواقب آن، نکته قابل توجه در این تصاویر حضور مردمی است که با وجود غرق شدن در زندگی روزمره، نشانی از شکرگزاری و البته لبخند بر چهره هایشان نمایان گرست.
با کارناوال به تماشای تصاویری از خطوط رفت و آمد پر ترافیک و بعضا عجیب و غیر معمول بنشینید.
1- قایق های مسافربری
روزانه هزاران نفر در بنگلادش با قایق رفت و آمد می کنند. داکا (Dhaka) پایتخت بنگلادش، شهری است که ساکنانش هر روز با چتر از خانه بیرون می روند.
2- صفوف دیوانه کننده
در اوج ساعات شلوغی در پکن، تمام مسافران مترو باید مورد بازرسی امنیتی قرار بگیرند و ایستادن در این صف های طولانی زمان زیادی را هدر می دهد. پس از حمله تروریستی در منطقه شین چیانگ (Xinjian) در ماه مه 2014 که به سبب آن ده ها تن کشته شدند، این بازرسی ها شدت گرفت.
3- وقتی هوا هم کم است
هنگامی که در قطاری به این شلوغی قرار گرفتید سرتان را بالا نگه دارید تا راحت تر نفس بکشید، شاید اینگونه مسیر کوتاه تر شود.
4- در راه بازگشت به خانه
این تصویر مربوط به شهر پکن می شود و بازگشت مردم به خانه ها در هنگام غروب را به گوشه ای از یک جنگل تشبیه کرده است.
5- چهار راه شگفت انگیز
چهار راه شیبویا (Shibuya) در شهر توکیو یکی از شلوغ ترین گذرگاه های عابر پیاده در جهان است. چراغ های قرمز این تقاطع به شیوه ای زمان بندی شده اند که در هر بار جمعیتی حدود 2500 نفر به طور همزمان از آن عبور می کنند.
6- رفت و آمد در سیل
مردم هندوستان در هنگام بارش های شدید و وحشتناک هم نمی توانند از سر کار رفتن سرباز زنند. تصویری از حمل و نقل های سخت و طاقت فرسا در شهرستان گواتی (Guwahati) ایالت آسام در کشور هند را مشاهده می کنید.
7- جریان روزمره زندگی
حتی تصور ایستادن در این قطار شهری بمبئی هم کار سختی است.
8- مردانی از جنس گرگ های بالان دیده
حتی بارش سنگین باران هم مردم کراچی پاکستان را از سوار شدن بر سقف اتوبوس باز نمی دارد.
9- کمبود شدید وسایل حمل و نقل عمومی
در پر جمعیت ترین شهر اندونزی، جاوه غربی (West Java) تنها 300 واگن قطار برای جا به جایی روزانه نیم میلیون نفر در نظر گرفته شده است.
10- آرامش پس از طوفان
این تصویر مربوط به طوفان عظیم پایتخت کشور فیلیپین در سال 2009 است که جمعیت عظیمی از مردم مانیل (Maynila) در بخش ویران شده اتوبان گیر افتاده اند.
11- قطارهای بیرونی
شما اصولا در بخش حاشیه نشین شهر ژوهانسبورگ آفریقای جنوبی برای سوار شدن در قطار باید به دستهایتان اطمینان کنید تا سالم به مقصد برسید.
12- پر جمعیت ترین شهر قاره آفریقا
لاگوس (Lagos) پایتخت کشور نیجریه دومین رشد جمعیتی را در میان کشورهای قاره آفریقا دارد. جمعیت آن در سال 1970 تنها 1.5 میلیون نفر بود و این در حالی است که اکنون جمعیتی بالغ بر 21 میلیون نفر در آن زندگی می کنند. بر همین اساس مواجهه با چنین منظره ی وحشتناکی در این شهر اتفاق عجیبی نیست.
13- خطوط طولانی اتومبیل ها
استانبول شهری است که راننده های آن به طور میانگین 125 ساعت در سال را در ترافیک می گذرانند و پر ازدحام ترین شهر ترکیه است.
14- جمعیت پریشان و منتظر
در جریان اعتصاب راننده های اتوبوس در سائوپائولو برزیل در ماه مه 2014، مردم به ناچار به سراغ متروها رفتند و تراکم جمعیت در این بخش حمل و نقل در صبح روز اعتصاب چند برابر شد. این تصویر حضور پر ازدحام مردم روی پله های برقی یک ایستگاه مترو را نشان می دهد.
15- ازدحام بیش از حد یک ایستگاه مترو
16- مردم یخ بسته در انتظار قطار
جمعیت منتظر در شیکاگو در قلب زمستان، هنگام صبح برای آغاز روزمرگی در ایستگاه مترو ایستاده اند.
17- ارمغان بوران
بوران شدید در کالگری (Calgary) شهر ایالت آلبرتای کانادا سبب ایجاد ترافیک شدید در بعدازظهر شده است.
18- رفت و آمدهای روزانه شبیه به سفر
پیش از ساخته شدن فرودگاه مجمع الجزایر شیلی مردم ناچار بودند برای رفت و آمد به سرزمین اصلی شیلی چهار ساعت رانندگی و کشتی سواری نسبتا طولانی را تحمل کنند.
19- سفرهای روزمره
هر روز صدها هزار نفر از شهر شنژن (Shenzhen) به هونگ کونگ (Hong Kong) مسافرت می کنند و این رفت و آمد دائمی در مواجهه با گمرک، ازدحام جمعیت و ترافیک سبب هدر رفتن ساعتهای زیادی می شود.
20- تظاهرات در هونگ کونگ
تظاهرات در این شهر شلوغ می تواند سبب ساز بسته شدن جاده ها و تعطیلی همگانی و البته ازدحام وحشتناک جمعیت شود.
سخن آخر
با دیدن این تصاویر نظرتان راجع به ترافیک تهران تغییری نکرد؟
آیا شما تحمل چنین تراکم بالای انسانی را دارید؟
به نظرتان برای کم کردن حجم ترافیک چه کسانی مسئولند یا چه کاری می شود انجام داد؟
اگر از تماشای این تصاویر لذت بردید حتما به ما بگویید تا در آینده ای نزدیک باز هم با تصاویری از این دست همراهتان شویم.
9 دیدگاه

شهروز
من بانظرمهتاب كاملاموافق هستم. مطلبي كه بعنوان يك خبرمهم تيترشده بقول ايشان "درعين بي نظمي ,براستي كه نظم حكمفرماست""
07 اسفند 1395

علی
کاهش جمعیت راه درستی نیست، امروزه به جمعیت به عنوان یک سرمایه نگاه میشه ، مخصوصا در کشور های توسعه یافته ( مانند کشور های اروپایی) که شدیدا سیاست های افزایش جمعیت رو دنبال می کنند و به خاطر همین هم علاوه بر تشویق مردم به فرزند آوری با اهدای پول ، منزل رایگان، حقوق به مادران دارای فرزند بیشتر و ... به دنبال جذب مهاجر و پناهنده از دیگر کشور ها هستند. پیر شدن جمعیت برای یک کشور فاجعه است و به مرور منتج به ضعیف تر شدن اقتصاد و نیروی مولد کشور میشه. جالبه بدونید سیاست های کاهش جمعیت رو سازمان ملل به کشور های کمتر توسعه و ضعیف دیکته کرده - که این موضوع خودش شدیدا جای تامل داره - و نه به کشورهای اروپایی یا آمریکایی . در کل اگر ما از پتانسیل جمعیت درست بلد نیستیم استفاده کنیم دلیل نمیشه اون رو کاهش بدیم یا نابود کنیم. منتها از این نکته نباید گذشت که مهم مدیریت بهینه و استفاده درست از جمعیته. مثل کاری که الان چین یا ژاپن دارن انجام میدن.
06 اسفند 1395

علی
"مردم استانبول سالی 120 ساعت در ترافیک میمانند" ما تقریبا سالی 350 ساعت در ترافیک هستیم. در صورتیکه فقط 5 روز از هفته بیرون برویم.
04 اسفند 1395